Særlige ressourcepersoner i folkeskolen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Advertisements

Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Forældrearrangement om folkeskolereform
Inddrag nu Kick-off møde
Informationsmøde på Lindebjergskolen
Styrket inklusion i Kerteminde Kommune
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
Børn med gennemgribende udviklingsforstyrrelser
Skolebiblioteket indgår som en central del af skolens læringsmiljø og fungerer som skolens innovative, formidlende og pædagogiske læringscenter. Skolebiblioteket.
Når lærere samarbejder med forældre
Folkeskole-reformen August 2014.
Lærerprofessionen.
Medborgerskab – på sporet
Kladde til informationsdias
DE TRE KLARE MÅL - REFORMEN  Folkeskolen skal udfordre alle eleverne, så de bliver så dygtige de kan.  Folkeskolen skal mindske betydningen af social.
Folkeskolereform Et fagligt løft af folkeskolen.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Steen Gravgaard Eriksen
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Præsentation af PUC TÅRNBY KOMMUNE
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Udviklingen af professionsfaglige kompetencer Potentialer og barrierer… rene b christiansen (profil) Lektor ved Forskning og Udvikling University College.
HØR KØBENHAVNERNE Præsentation for IT Universitetet 6. september 2010.
Skolereform 2014 Hodsager Skole.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Implementering af inkludering af børn i vanskeligheder indenfor adfærd, kontakt og trivsel på skolerne i Horsens Kommune.
Velkommen til Kontaktforældremøde 01 NOV Dagsorden Velkomst (RC) Kontaktforældrearbejdet (SHC) Skole-/SFO-hjem samarbejdet, samt fælles forældremøder.
RegionsMEDudvalget Seminar juni 2010 Resultater fra evalueringen af MEDaftalen 2010.
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
Konference om styring af specialundervisning og inklusion, 4. oktober 2010.
Roller og ansvar i forandringsnetværket
Survey Organisering og styregruppehåndtering. Spørgsmål 1 62,5 % mener de har stor indflydelse på tilpasning af egen projektorganisation! Hvis projektorganisationen.
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Problemstilling Hvordan tilrettelægges et læringsforløb der understøtter lærens kompetenceudvikling ved implementering af ipads i undervisningen Lærerne.
VEJLEDERNES FORHÅBNINGER FRA BRANDMAND TIL ARKITEKT AFKLARING AF EGEN VIDEN: HVAD KAN JEG? AFKLARING OG AFGRÆNSNING AF ROLLEN KONTRAKT : DIALOG OMKRING.
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Folkeskolereformen – Hvordan udnytter I mulighederne?
Hvorfor netværk? Det er en udfordring for ledelsen at: -kunne give fagspecifikke råd -samle alle god erfaringer og give dem videre -Formidle alle aktiviteter.
Et fagligt løft af folkeskolen.
FORMÅL MED TUPVAK – OG KONKRETE EFFEKTMÅL Projektets hovedformål er følgende: 1.Formulering og forankring af en styrket strategisk prioritering af IKV-indsatsen.
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
De opsøgende medarbejderes nødvendige kompetencer
Kildeskolen Kildeskolens struktur. Skolens formål skabe et alsidigt og udfordrende læringsmiljø danne grupper af en størrelse som præges af mangfoldighed.
DUBU Superbrugerrollen
Odense tirsdag d. 8. december 2009 Workshop
- Værktøjer til strategisk og systematisk kompetenceudvikling
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Fastholdelse i HF Strategier og erfaringer. 95%-målsætningen og HF HF-kurserne har forskellig forudsætninger HF-eleverne har forskellige forudsætninger.
Oplæg til 3. møde i udvalget vedr. professionsspor Formål og læringsmål.
Drømmeskolen i fremtiden fra et lederperspektiv 10. Juni 2015 Thomas Smidt, skoleleder.
Vejledning og undervisning UUV har som forsøg undervist i 6 moduler udviklet til Uddannelse og Job. I alt 46 lektioner, heraf fire lektioner som forlagt.
Genrepædagogik på Sølystskolen - hvorfor, hvad og hvordan? 7. møde for SFL i professionerne Sprogbaseret pædagogik i praksis 4.
IDEBESKRIVELSER a)Udviklingskraft i lokalområderne B) Inspirationsseminar om lokal udvikling - tilbud til lokalområderne om procesbistand til ‘hvidbøger’
SAMMEN GØR VI DIG BEDRE 1 SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling.
Program for dagen Intro ved Eva og Mette 5 min Den didaktisk ramme og erfaring fra Canada Nikolaj Schnurre. 15 min Den didaktiske model og rundtur på EMU.
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Netværk Dagtilbud & Skole.
Implementering af PALS
Matematikvejlederens virke Matematikvejlederuddannelsen ved UCSYD Modulet: ”Elever med særlige behov”
AP-Møller projekt: Øget læring og inklusion gennem synlige mål og kvalificering af praksis i skolen – Læring, der ses Pia Gelardi og Julie Aarø-Hansen.
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Læringskonsulenter Erhvervsuddannelserne
Skolereformen Trivsel Faglighed Læring.
Arbejdsmiljøgruppens ansvar, etik og samarbejde
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Præsentationens transcript:

Særlige ressourcepersoner i folkeskolen Styrket almenundervisning – fokus på inklusion D. 13 december 2010 i Odense Congress Center Signe Mette Jensen, EVA

Indhold: Om undersøgelsen Hvordan anvendes ressourcepersoner - hvad er udfordringen? Balancen mellem rollen som kollega og som ledelsens sparringspartner Organisatoriske udfordringer: Synergi og samarbejde mellem ressourcepersoner

Undersøgelsen Interview på 8 skoler med: Skoleledelse Lærere Ressourcepersoner Kommunale konsulenter Spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere Formål: Forskelle og fællestræk på tværs af funktionerne – fælles problemstillinger for ressourcepersoner på skolerne?

Hvilke typer af særlige ressourcepersoner findes? 96 % af alle skoler har it-vejledere 91 % har læsevejledere 90 % har koordinatorer for specialundervisning 88 % har skolebibliotekarer (der fungerer som ressourcepersoner) 89 % har AKT-vejledere/-lærere 46 % har dansk som andetsprogsvejledere/-lærere 28 % har matematikvejledere 13 % har naturfagsvejledere 8 % har evalueringsvejledere 4 % har vejledere i forhold til sprogfag Og mange andre typer….. (n= 354 – 360)

Ressourcepersonernes betydning 5

Vejledning – en ud af mange arbejdsopgaver Generel orientering om ny viden på skolen Forløb i klasserne for hele skolen eller udvalgte klassetrin Arbejde med enkeltelever eller grupper af elever Deltagelse i skolens strategiske drøftelser og beslutninger Deltagelse i skole-hjem-samarbejde Praktiske og koordinerende opgaver Faglig ajourføring – herunder deltagelse i netværk

Balance mellem aktiviteter med fokus på elever og kollegial vejledning Ressourcepersoner arbejder i højere grad med aktiviteter rettet mod eleverne end med kollegial vejledning Mere frikvartersrådgivning end vejledningsforløb Målet er at skabe et rum hvor lærerne kan forholde sig refleksivt til deres praksis i stedet for primært at være en aflastning; (”tage trykket af undervisningen”). 7

Styrkelse af vejledningen Udgangspunkt i et oplevet behov: ”En brændende platform” kan øge modtageligheden for vejledningen Tålmodighed: Oplevelser af merværdi spreder sig som ringe i vandet Opbygning af tillid: Indgang til vejledningen gennem frikvartersrådgivningen og et fokus på eleven Systematisk brug af vejledere eller afhængigt af lærernes efterspørgsel? 8

En mellemposition mellem kolleger og ledelsen Tillidsfulde kollegiale relationer som en forudsætning for arbejdet Lærerne taler om ressourcepersoner som kolleger der har taget et ekstra kursus Opfattes ikke af omgivelserne som en ny form for hierarki på skolerne men oplever selv at de befinder sig i en mellemposition 9

Skoleledelsens rolle i forhold til ressourcepersonerne Synliggøre overfor de øvrige lærere at ressourcepersonerne er vigtige for skolens løbende udvikling, er fagligt kompetente og har ledelsens tillid. Give sparring og anerkendelse Samarbejde med ressourcepersonerne om at definere opgaverne og funktionen (prioritering af opgaver og tid)

Skoleledelsens anvendelse af ressourcepersonernes viden AKT-vejlederne Deltager i strategisk udviklingsarbejde i forhold til AKT-området (89% svarer i høj eller nogen grad) Holder ledelsen informeret om elever der har særlige behov (95 %) Holder ledelsen informeret om lærernes planlægning og gennemførsel af undervisningen (57 %) Læsevejlederne Deltager i strategisk udviklingsarbejde (95%) Holder ledelsen informeret om elever med særlige behov (92 %) Holder ledelsen informeret om lærernes planlægning og gennemførsel af undervisningen (62 %)

Balancen mellem to roller: Kollega og ledelsens samarbejdspartner (1) Får viden om andre læreres undervisning gennem rollen som vejleder – fx AKT-, it- eller læsevejleder Loyalitetskonflikt – mellem at bevare lærernes tillid, og formidle oplysninger til ledelsen, når ”noget ikke er som det skal være” Foregår sjældent, men kan fylde meget…

Balancen mellem to roller: Kollega og ledelsens samarbejdspartner (2) ”Jeg har også givet oplysninger til ledelsen, men det var ikke behageligt. For man går ind i det med tillid til at jeg kan godt være der og være den usynlige der bare er i klassen, den usynlige assistent til et barn. Og det er en tillidserklæring at man godt kan have sådan en som mig derinde i klassen. Jeg skal fare med lempe, synes jeg selv.” AKT-vejleder

Balancen mellem to roller: Kollega og ledelsens samarbejdspartner (3) Forskellige holdninger til og håndteringer af rollen blandt ressourcepersonerne. Ofte ikke en særlig strategi for situationer hvor ressourcepersoner besidder en vanskellig viden om kollegaer. Kan der udfærdiges en ”grundkontrakt” om hvordan svære situationer tackles?

Organiseringsformer – hvordan kan der skabes synergi? Tre organiseringsformer om forskellige tematikker: A. Overlappende faglige tematikker – fx for it-vejledere og bibliotekarer. B. Udgangspunkt i enkeltelever eller grupper af elever – fx AKT-vejledere, specialundervisningskoordinatorer, læsevejledere… C. Vejledningsfaglige drøftelser – på tværs af alle funktioner, der varetager vejledningsopgaver

Enstrengede eller tostrengede løsninger? Bud på væsentlige overvejelser Medvirker modellen til at bygge bro mellem almen og specialområdet? Tidsforbrug på møder: Er ressourceanvendelsen optimal? Fleksibilitet: Giver modellen mulighed for at opdage nye samarbejdsflader?

Ressourcepersonernes betydning På hvilken måde kan ressourcepersoner bidrage til at styrke almenundervisningen? Ressourcepersonerne kan ikke erstatte anden kompetenceudvikling – men supplere. Vejledningen bliver lettet hvis den bygger oven på redskaber og tankegange lærerne allerede kender.

Særlige ressourcepersoner i folkeskolen