Harm-reduction? ________________________________ og svært alkoholmisbrug.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Statsfængslet Midtjylland Afdelingen H-I Vejlevej Nørre Snede
Advertisements

Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Set i forældreperspektiv
ADHD – en kommunalpolitiske udfordring
Et fælles rehabiliteringscenter/akuttilbud for borgere med psykiske vanskeligheder, i Ballerup og Herlev Kommuner   Hvorfor?
Konklusion på Workshop om sindslidende
Trivselspolitik på Løsning Skole
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Sundhedsaftalen fra ord til handling
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
Afdeling for Specialfunktioner
Center for Stofmisbrugsbehandling
Depressioner: Er de sekundære eller primære
NICE guidelines ALKOHOLMÅLSÆTNING OG TIDSAFGRÆNSET BEHANDLING
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Ved sous- chef Said Akrim
Rehabilitering til borgere med hjertesygdom
VELKOMMEN TIL PÅRØRENDE PSYKOEDUKATION Session 1 - Introduktion.
Handicap & Psykiatri.
Information om AA til skoler m.m.
Omsorg sundhed eller samvær? Rehne Christensen filosofisk firma
Diana Kristensen, Overlæge, Psykiatrisk Center København
Socialt udsattes adgang til sundhedsydelser Samarbejdskonference 2013 Faglig konsulent Nina Brünés.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
FKO og Masterplanens Resultatdokumentation
Vejle Dias 1 Hvad er meningen med behandling? Munkebjerg, Vejle, Steffen Jöhncke Seniorrådgiver Antropologisk Analyse.
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Bipolar affektiv sindslidelse
Fem Faktor Modellen Anvendt på personlighedsvurdering og behandling af stofmisbrugere.
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Sygeplejerske - Alkoholbehandler
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
København Dias 1 Hvad er meningen med behandling? KABS konference ’Stofmisbrug 2008’ Steffen Jöhncke Seniorrådgiver Antropologisk Analyse.
En faglig og effektiv misbrugsbehandling
Hvordan kan regionerne udfører misbrugsbehandling i praksis
Oplæg vedr. ambulante funktioner i Psykiatrien, Region Nordjylland
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Lone Tonsgaard, Projektleder
Børns omsorgssituation og trivsel
Hospicedagcenter – et nyt palliativt tilbud ? Patientforløb for kræftpatienter i region Midtjylland Hospice Djursland 28.maj 2008.
Excellent skizofrenibehandling ‘Kroniker’-perspektiv?
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
C.f.S./ BUR-V1 Børneafdelingens håndtering af unge der har forsøgt selvmord Oplæg ved Hanne Rosenkrands Børnesygeplejerske og familieterapeut, Odense Universitetshospital,
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
” Samarbejde i snitfladen” - Ældreudvalgets møde 4. maj 2010.
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
Velkommen til Platangårdens Ungdomscenter
Tværfagligt og tværsektorielt samarbejde omkring udsatte familier Aulum 26 november 2009.
Sygehus perspektiv Afgiftning og motivation af misbrugere.
Psykiatriens kronikere
Behandling i Kriminalforsorgen  Rammerne om behandlingen  Behandling i og udenfor fængslerne  Et historisk rids  Behandlingen i dag  Lidt statistik.
Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling Sundhedsaftaler Økonomi og Myndighed Sundhedsaftaler mellem Århus Amt og Århus Kommune – inspiration til de fremtidige.
Sindslidelser og misbrug Temadag for praktikere om behandling og tværsektorielt samarbejde ARKEN
Døgnbehandling Hvilket formål tjener døgnforløbet og hvorfor har det en berettigelse?
Misbrugsgruppe på sengeafsnit S1/32 i Psykiatrien Syd Baggrund og opstart Gruppen i praksis Udsagn Effekt, udfordringer og udvikling Spørgsmål Misbrugskonsulent.
Hvordan kan vi have fokus på indsatser med afsæt i borgerens behov og ønsker mere end systemets muligheder? Bjarne Yde ledende sygeplejerske Regionspsykiatrien.
Psykoedukation skizofreni
Ved overlæge Jes Gerlach
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Den gode overlevering og samarbejde på tværs
Mulighederne for at bringe unge med psykiske funktions- nedsættelser tilbage i arbejde ? Vilhelm Borg seniorforsker NFA Indlæg
Kursus i Tarm febr Hvilke rettigheder har en borger der er misbruger af alkohol? S tøttemuligheder i Serviceloven – Lov om Social Service.
Sammenhængende patientforløb Regionsrådets midlertidige udvalg nedsat REGIONSÆLDRERÅD HOVEDSTADEN.
Mentale helbredsproblemer - førtidspension eller tilbagevenden til arbejde? Vilhelm Borg seniorforsker NFA 2010 Oplæg Beskæftigelsesråd Hovedstad.
Seksualitet.
Metoden fælles beslutningstagning
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Præsentationens transcript:

Harm-reduction? ________________________________ og svært alkoholmisbrug

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  Adgang til offentlig døgn-alkoholbehandling er ekstremt sparsom  Alkoholisme i denne gruppe er nærmest blevet betragtet som et livsvilkår som ikke kan adskilles fra den sociale marginalisering

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  Antallet af alkohol-afhængige individer i Danmark ca. 160,000  17,000 fik behandling i ambulatorier  Svarende til 10,6% af alkoholafhængige  700 fik plads i døgnbehandling  0,44% af alkoholafhængige  Men der er ikke nogle døgnpladser med specielt fokus på de sværeste tilfælde.

Men almen praksis behandler allerflest – her set ud fra udskrivning af medicin StofAntal personer i behandling Disulfiram Acamprosat Naltrexon Acamp.+ Naltr

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  Til sammenligning  27,000 stofmisbrugere i  13,000 personer fik ambulant behandling  48.1% af alle stofmisbrugere  2,700 i døgnbehandling  10% af alle stofmisbrugere

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  Et forsøg på at opdele de tungeste alkoholmisbrugere med henblik på at kunne behandle bedre  1. Alkoholmisbrugere som er tilgængelige for behandling  2. Alkoholmisbrugere som ikke er tilgængelige for behandling – lige nu  3. Alkoholmisbrugere som ikke er i stand til at deltage i terapi på grund af ustabil adfærd  4. Alkoholmisbrugere i sidste del af livet

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  1. Alkoholmisbrugere som er tilgængelige for behandling  Personer som oftest lever (alene) i lejlighed og  Som frekventerer drikkegrupper i nabolaget  Uden arbejde  Lever af social bistand eller pension

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  1. Alkoholmisbrugere som er tilgængelige for behandling  Behandlingsmuligheder  Ofte kun det de salv kan opsøge det vil sige ambulante klinikker – ofte baseret på Antabus og evt. gruppeterapi nogle dage om ugen  Kræver deltagelse i strukturerede forløb som personen ikke er i stand til at følge uden hjælp

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  1. Alkoholmisbrugere som er tilgængelige for behandling  Skadesreducerende tiltag for denne gruppe  Skal respektere personens grænser ved opsøgende indsats  Kan ofte tage form af vedvarende kontakt med opsøgende socialarbejdere som ser til drikkegruppen.  Den vedvarende kontakt giver basis for højere niveauer af assistance til personen hvis det skulle blive nødvendigt  Med hensyn til reduktion af fysisk skade formidles kontakt til sundhedsvæsenet ( i København – SundhedsTeam)

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  1. Alkoholmisbrugere som er tilgængelige for behandling  Forhindringer for behandling  Problemer med tilstrækkelige afgiftningsenheder  Medicinsk behandling med anti-craving midler eller anden stabiliserende behandling er ekstremt sjælden  Stort behov for døgnbehandlingspladser  Kommunal forankring(?)

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  2. Alkoholmisbrugere som ikke er tilgængelige for behandling – lige nu  Som gruppe 1  Svære alkoholmisbrugere som evt. lever på gaden i institutioner eller i eget hjem  Drikker og ønsker ikke at stoppe nu  At en person ikke lige nu ikke vil i behandling eller ophøre med alkoholmisbrug behøver ikke betyde at han aldrig vil ophøre

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  2. Alkoholmisbrugere som ikke er tilgængelige for behandling – lige nu  Behandlingsmuligheder  Ofte via det sociale system  Der er et stort fokus på at få alkoholmisbrugeren motiveret til behandling  Der gøres et stort arbejde for at skabe en sådan motivation  Men når misbrugeren udtaler at han er motiveret kan der være mange dagsordener på spil så denne ”motivation” kan være ret uholdbar  Afbrydelser af behandling eller ”kontrakter” om adfærd opfattes ofte som fejl eller svigt fra misbrugerens side  For mange svigt kan give prædikatet ”ubehandlelig”

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  2. Alkoholmisbrugere som ikke er tilgængelige for behandling – lige nu  Skadesreducerende tiltag for denne gruppe  Lette de fysiske, psykiske og sociale skader som følge af misbruget.  Behandling skal være til stede når misbruget igen falder.  Der skal være mulighed for at træde til når der er behov for hjælp og, måske, modtagelighed for ændring

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  2. Alkoholmisbrugere som ikke er tilgængelige for behandling – lige nu  Forhindringer for behandling  Ingen afgiftningsenheder med langvarig detox  Manglende mulighed for omsorg mellem drikketure.  Ingen organiserede muligheder for at komme fra detox i terapeutisk behandling.

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  3. Alkoholmisbrugere som ikke er i stand til at deltage i terapi på grund af ustabil adfærd  Som 1 og 2 men med sværere psykopatologi  Måske beboer i skæv bolig  Hyppigt problemer med alkoholudløste psykoser og adfærdsforstyrrelser eller en regulær psykiatrisk sygdom.  Alkoholmisbrug forværrer generelt en samtidig psykiatrisk sygdom  Resulterende i en ustabil og irrationel adfærd som til tider kan virke højst truende

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  3. Alkoholmisbrugere som ikke er i stand til at deltage i terapi på grund af ustabil adfærd  Behandlingsmuligheder  Opsøgende arbejde er essentielt her  Forsøg på at skubbe personen i behandling inde fra et institutionelt netværk kan være problematisk.  Væresteder der accepterer personen og er i stand til at opretholde et godt forhold er vigtige

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  3. Alkoholmisbrugere som ikke er i stand til at deltage i terapi på grund af ustabil adfærd  Skadesreducerende tiltag for denne gruppe  Kontinuert kontakt i ser især ud til at have en effekt på personens liv generelt  Kontinuert mulighed for at give den bedste behandling i den kontekst der er givet og baseret på personens syn på omverdenen  Gradvis bedre behandling efterhånden som et tillidsfuldt forhold opbygges  Stabiliserende medicin

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  3. Alkoholmisbrugere som ikke er i stand til at deltage i terapi på grund af ustabil adfærd  Forhindringer for behandling  Lang venteliste til den rette understøttede boligform  En generel holdning om at denne grupper er udenfor rækkeviddde  Beboere i skæve boliger følges ikke automatisk af opsøgende medarbejdere  De fleste behandlingsinstitutioner er ikke i stand til at følge den langvarige sociale reintegration der kan følge  Der er målgrupperelaterede barrierer i form af adfærd og psykiatrisk co-morbiditet

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  4. Alkoholmisbrugere i sidste del af livet  Fysisk og neurologisk skade der er så alvorlg at man ikke kan klare sig selv  Evt. alvorlig demens  Ofte kaotisk mønster af alkohol og stofmisbrug skiftende med perioder med alvorlig abstinens  Nogle har en meget lavere tolerance for alkohol end tidligere hvilket betyder rus ved meget lavere indtag

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  4. Alkoholmisbrugere i sidste del af livet  Skadesreducerende tiltag for denne gruppe  Stabilisering af bolig og sundhedsforhold  Målrettede plejehjem giver ofte meget store forbedringer i personens generelle liv.  Men det skal være et hjem der er målrettet på gruppen og som accepterer at der drikkes

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  4. Alkoholmisbrugere i sidste del af livet  Behandlingsmuligheder  Evt. men tvivlsomt hvis der er demens  Oftest ikke nogen muligheder  Skadesreduktion med hensyn til sundhed  For eksempel alkoholindkøb

Harm-reduction og svært alkoholmisbrug  4. Alkoholmisbrugere i sidste del af livet  Forhindringer for behandling  Sundhed og adfærd  Ingen eller få behandlingsinstitutioner har et passende niveau af medicinsk og terapeutisk behandling til den gruppe (?)

System-case Alkoholbehandling  Alkoholbehandling involverer  Case-management  Motiverende arbejde  Medicinsk behandling  Afrusning  For fysiske følgeskader  For craving  For DD-problemer  ADHD  Angst  Psykose / grænsetilstande  Tværfaglige psykosociale tiltag  Forberedelse til egentlig misbrugsbehandling  Forskning i (screenings-) metoder

Niveauer i mulig kommunal alkohol- og stof- behandling

Ud – bliver ædru Overforbrug, Lettere afhængighed Lettere til middelsvær afhængighed Almen praksis Privat behandling Anden offentlig behandling Rådgivning & ud II: +/- social funktion Niveau I: + social funktion Niveauer i mulig kommunal alkoholbehandling Længerevarende ambulant behandling Kort intervention

Ud – bliver ædru Alkoholenheden Region H Døgnbehandling alkohol Region H fx. SHH Niveauer i mulig kommunal alkohol- og stofbehandling Lettere til middelsvær afhængighed Niveau II: +/- social funktion Længerevarende ambulant behandling Kort intervention Niveau III: ingen social funktion Rådgivning

Koordinering Gadeplan; socialt og sundhed Syge plejeklinikker E-huset, plejeafdelinger SHH afdeling M, mm. Marginaliserede, blandingstilstande, DD Hjemløse, Ekstremt marginali- serede Niveau III: Ingen social funktion Niveauer i mulig kommunal alkohol- og stofbehandling Døgnbehandling Stof- og alkohol Efterbehandling Stofmisbrugs- behandling Lokale alkoholambulatorier Kronisk skades- reduktion