Nyt fra Undervisningsministeriet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Status for de lokale uddannelsesudvalgs rolle efter lovforslag om VEU-centre på Konference for Lokale Uddannelsesudvalg og repræsentanter fra udbydere.
Advertisements

Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Ungepakke.
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
SOSU i EUD: Nye rammer og opgaver Charlotte Netterstrøm Uddannelseskonsulent Afdelingen for erhvervsrettet ungdomsuddannelse Undervisningsministeriet.
Uddannelse med perspektiv Fredericia Gymnasium Mandag den 7
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
Uddannelses- og erhvervsvejledning opfattes som en proces, der foregår i et samspil mellem: • Oplysning • Undervisning • Praktiske aktiviteter • Personlig.
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Temadag 7. juni 2006 Struer Kommune
Uddannelsesvejledningen i 9. klasse
Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsafgrænset.
Undervisningsministeriet Temadag for regionale kompetencecentre 27. juni 2007 Fremtidens proceskonsulentuddannelse.
’Afklaring om valg af erhvervsuddannelse via frivillig brobygning’
UU-Vestegnen Vognporten Albertslund Tlf
Organisering af virksomhedernes interne AM-arbejde
Overvejelser om institutionsstrukturen i Region Midtjylland Styrelseschef Lars Mortensen Institutionsstyrelsen, Undervisningsministeriet.
Projekt Uddannelsesstart Aabenraa Kommune. Projekt Uddannelsesstart Sammenhæng mellem uddannelse, uddannelsesplaner og uddannelsespålæg Samarbejdspartner:
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Lene Tortzen Bager Ph.d., lektor A A R H U S U N I V E R S I T E T Center for Undervisningsudvikling Det Humanistiske Fakultet og Teologi Studieprocessamtale.
- Overgangsfrekvenser
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Bekymringsmærker og kontaktvejleder.
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
FORÆLDREMØDE 9. ÅRGANG AUGUST 2014
Det Sociale Kapitel
Matematik. » varetage udformningen af de nationale moduler » varetage den fremadrettede udvikling af disse med sigte på at styrke fagligheden i læreruddannelsen.
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Orienteringsaften på Byhøjskolen 24. januar 2012
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
FORÆLDREMØDE 8. ÅRGANG AUGUST Vejledning 8. årgang Præsentation Vejledningslov Uddannelsesparathedsvurdering Uddannelsesplan – minuddannelse.net.
Velkommen til forældremøde
Regeringens globaliseringsudspil
1 De fornyede erhvervsuddannelser Praktikkonference den 23. april oplæg v. Finn Togo, UVM.
Omrejsende ledere - Svendborg Kommunes interne konsulentkorps.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Nye mål – Regeringsgrundlag 2005 Danmark skal have en globaliseringsstrategi, der styrker konkurrenceevne og sammenhængskraft: Danmark som førende vidensamfund.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
21. marts 2015Vibeke Reiter, Aleneboende demente Usynlighed – erfaringer fra forebyggende hjemmebesøg. Oplæg ved: Vibeke Reiter, forebyggende.
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
1 Den danske model Kvalitetsudvikling og kvalitetssikring af vejledningen Erik Møller Hansen Chefkonsulent Kontoret for vejledning Undervisningsministeriet.
Velkommen til forældremøde
Uddannelse med perspektiv FREDERICIA GYMNASIUM FREDERICIA GYMNASIUM 24. oktober oktober 2011.
FORÆLDREMØDE 10. ÅRGANG AUGUST Vejledning 10. årgang Præsentation Vejledningslov Uddannelsesparathedsvurdering Uddannelsesplan – minuddannelse.net.
Kvalitetsmål i uddannelsessektoren
Status på implementeringen af vejledningsreformen
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
Præsentation af studieordning /vejledning. Studievejledning 2 Modul Vf8: Mentorskaber og mentorordninger ECTS-point: 5 Læringsmål: Viden Skal have indsigt.
Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. | uudanmark.dk| | CVR: Er vejledningssystemet gearet til de store reformer og fremtidens.
Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær.
Århus Kommune Socialforvaltningen Møde i Socialudvalget 11. november 2010 Tilsyn.
Nye arbejdsmiljøregler - fra sikkerhed til arbejdsmiljø august 2010.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
”Klart jeg kan” Et vejledningsforløb for ledige i Jobcenter Odsherred med fokus på motivation og kompetencer Peter Rummelhoff, områdeleder Jobcenter Odsherred.
Forældremøde i 9. klasse
Alle typer døgninstitutioner Private opholdssteder
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
Kvalitet i uddannelsen
Præsentationens transcript:

Nyt fra Undervisningsministeriet Årsmøde for vejledere ved de videregående uddannelser November 2008 Jørgen Brock / Jeppe Christiansen Kontor for Vejledning jb@uvm.dk / jeppe.christiansen@uvm.dk 3395 5685 / 3392 5017

Uddannelsesmålsætninger I 2015 skal 95 % af en årgang gennemføre en ungdomsuddannelse I 2015 skal 50 % af en årgang gennemføre en videregående uddannelse Målsætningerne står og blinker henover vejledningen !

50 % målet

Ændring af vejledningsloven For den enkelte skal der sikres sammenhæng og progression i vejledningsindsatsen (§ 1, stk. 6) Gennemførelsesvejledning ind i vejledningsloven Ensartet kvalitetssikringssystem

Nyt regelsæt Ny lovbekendtgørelse af vejledningsloven med alle ændringer Bekendtgørelse om vejledning om valg af ungdomsuddannelse og erhverv Bekendtgørelse om vejledning om valg af videregående uddannelse og erhverv (Studievalgsbekendtgørelsen) Bekendtgørelse om vejledning om gennemførelse af uddannelser på UVM’s område

Gennemførelsesvejledning Institutionerne skal fastsætte retningslinjer for vejledningen Tilbud om samtale ved risiko for frafald Ungdomsuddannelsesinstitutioner skal tilrettelægge vejledningen i samarbejde med Studievalg Regler for kvalitetsudvikling og kvalitetssikring

BEK om vejledning om gennemførelse - FORMÅL Elev/studerende fuldfører den valgte uddannelse med størst muligt fagligt og personligt udbytte Understøtte den enkelte i at træffe valg og gennemføre uddannelse forståelse for sammenhæng mellem valg undervejs i uddannelsen og efterfølgende uddannelses- og beskæftigelsesønske

BEK om vejledning om gennemførelse – tilrettelæggelse Indhold, tilrettelæggelse og tidsmæssige placering afpasses efter den enkeltes behov Fokus på unge med udvidet behov for vejledning på grund af faglige, personlige, og/eller sociale vanskeligheder, fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser Vejledningen foretages som individuel, gruppevis og kollektiv vejledning

BEK om vejledning om gennemførelse – indhold Uddannelsesinstitutioner udarbejder retningslinier for vejledningen med angivelse af: Indholdet i den konkrete vejledning Metoder og mål for vejledningen Offentliggøres på institutionens hjemmeside

BEK om vejledning om gennemførelse – indhold Den enkelte bliver i stand til at træffe begrundede valg og eventuelle omvalg undervejs og opnår gode studie- og arbejdsvaner Elev/studerende bliver i stand til at formulere mål og delmål med uddannelse og opnår et realistisk karriereperspektiv

BEK om vejledning om gennemførelse – samarbejde ved frafald Ved risiko for at elev/studerende afbryder sin uddannelse, skal tilbydes en individuel samtale Ungdomsuddannelsen underretter UU, jf. regler i UU bekendtgørelse ved ”overhængende risiko..” De videregående uddannelser henviser til Studievalg, hvis ”studerende ønsker at afbryde” eller anden uddannelsesinstitution (ved uproblematisk uddannelsesskift)

Uddannelseskrav til gennemførelsesvejledere 3 grundmoduler og 1 valgmodul i diplomuddannelse Professionsbachelor i offentlig administration (toning) Masteruddannelse i vejledning Realkompetencevurdering (deltagerbetaling refusion frist forlænges) 5 års relevant erhvervserfaring og en af tidligere uddannelser Mindst 3 års erhvervserfaring som vejleder og inden tre moduler før august 2008 Institutionen skal inden 1.8.2010 tage stilling til, hvornår ALLE lever op til uddannelseskravet

Uddannelsesguiden -www.ug.dk Nyt udbud: sammenlægning med vidar.dk Vejledningen på de gymnasiale uddannelser skal sikre, at de unges valg af fag sker kvalificeret Hvad kan jeg søge uden supplering i 2009, 2010 og 2011? Redskab på UddannelsesGuiden, som hjælper de unge med at få overblik over konsekvenserne af deres fagvalg En viderebygning på Fagvælgeren, og viser de videregående uddannelser, som en konkret fagkombination åbner for

Udbud af Studievalg 9 leverandører er prækvalificeret til at afgive tilbud Heriblandt alle de nuværende Nye kontrakter i foråret

Bonus ordningerne Bonus A (1,03 / 1,06) ophørt som del af optagelsessystemet Indgår i danske eksamener efter reformen Bonus for tidlig studiestart (1,08) I kraft fra 2009 optagelsen Gælder for eksamener fra og med 2007

Finanslovsaftalen 2009 ”Parterne er desuden enige om at drøfte overgangs- og gennemførelsesvejledningen bl.a. med henblik på at øge målretningen mod unge, som vurderes at have vanskeligt ved at vælge, påbegynde eller gennemføre en uddannelse.” Oplæg i foråret 2009 ”kan vedrøre såvel den konkrete prioritering dels på de enkelte uddannelsesområder, dels på tværs af uddannelsesområderne som vejledningens organisering.”

Problemfelt(er) Frafald på professionsbacheloruddannelser AKF rapport om professionsbacheloruddannelserne (særlig fokus på lærer, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker) Studerende efterlyser mere dialog med undervisere (hvad med vejledere?) og mulighed for hjælp Over 1/3 af dem, der overveje at stoppe mangler personlig tilbagemelding på deres faglige arbejde (vejledere?) Samspillet mellem teori og praksis afgørende for studerendes læring og motivation Gennemførelsesvejledningens rolle i den forbindelse ??!!

Kvalitetssikring - Grundlaget for kvalitetssystemet Indgår i bekendtgørelserne om UU Studievalg Gennemførelsesvejledning Indgår i kontrakterne med de enkelte Studievalg Udviklet i samarbejde med aktørerne (herunder leder- og vejlederforeningerne)

Mål for kvalitetssystemet Sikre en erfaringsopsamling, som kan bidrage til at udvikle kvaliteten af vejledningen Give beslutningstagerne overblik over omfang, resultater og effekter af vejledningen Inddrage brugerne således, at der skabes grundlag for en brugerdrevet videreudvikling

Kvalitetssystemet for gennemførelsesvejledningen Gennemførelses- og frafaldsfrekvenser Årlig brugerundersøgelse

Kvalitetsudviklingsperspektivet Belyse styrker og svagheder ved vejledningen Identificere bedste praksis Give mulighed for sparring Synliggøre vejledningsindsatsen

Foreløbige erfaringer (1) Konstant udviklings- og implementeringsproces Vanskeligt at finde de rette indikatorer til måling af vejledningen

Foreløbige erfaringer (2) Målingerne skal så vidt muligt bygge på registreringerne i de administrative systemer, og resultaterne skal være en hjælp til vejlederne Mangelfuld datadisciplin påvirker datakvaliteten Der skal etableres en sammenhæng med andre initiativer fx ressourceregnskabet

Foreløbige erfaringer (3) Forsinkelse i mulighederne for at måle og offentliggøre resultater Lov udstedt juni 2008 Træder i kraft 1. aug. 2008 Effekten indtræder i 2009 og registreres i oktober 2009 Kan aflæses i fx profilmodellen i 2011