Social- sundheds- og arbejdsmarkedsdirektør

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Advertisements

Anne K. Lützhøft Projektkoordinator i Thisted Kommune Fysioterapeut på Trænings- og Rehabiliteringsafdelingen.
Konklusion på Workshop om sindslidende
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Proces på sundhedsområdet Det nære sundhedsvæsen
Sundhedsaftalen fra ord til handling
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
der var engang behandlingspsykiatri Idræt og motion – en ny vej
Ved sous- chef Said Akrim
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Samarbejde om opgaveløsningen - udfordringer og muligheder Med udgangspunkt i hverdagen og fremtiden i Guldborgsund kommune.
Geriatri og geriatrisk sygepleje i et vadested
Temadag om forebyggelse og sundhedsfremme for personer med handicap
Sven Erik Bukholt Center for Primær Sundhed og Forebyggelse
Kliniske retningslinjer!
En faglig og effektiv misbrugsbehandling
Hvordan kan regionerne udfører misbrugsbehandling i praksis
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Medicinering af beboere på botilbud
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
Organisering af Tværsektorielle teams Team integreret indsats Borger.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
v/ kontorchef Britt Bergstedt, kontor for socialpsykiatri
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Årskursus for visitatorer 2009 Et blik i krystalkuglen på visitatorernes fremtidige arbejdsområde.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Målsætninger på psykiatriområdet
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
Den kommunale virkelighed med telemedicin
6. maj Henning Nilausen, vicekommunaldirektør, Gribskov Kommune Kommunernes rolle og udfordringer i forhold til sygehus- og specialeplanlægning.
Indsatser med relation til rusmiddelområdet
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Hovedpunkterne i en ny strategi
Nye ældre – nye muligheder
Indhold, indsatser, implementering
Behandling og pleje Formål: at alle borgere med behov herfor tilbydes sammenhængende behandlings- og plejeforløb af høj kvalitet.
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Fremtidens rehabilitering i kommunerne Rehabilitering består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats med det formål at give borgere,
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
Sårpleje i Aalborg kommune
Strategier, udfordringer og udvikling Visitatorernes årsmøde 2011.
Ældre- og Handicapforvaltningen Seminar for tillidsrepræsentanter og Kredsbestyrelse i DSR Kreds Nordjylland Mandag den 3. juni 2013 Sundhedsaftaler i.
Organisering og styring af den kommunale sygepleje
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Hvad er Frederiksberg Kommune for en størrelse – og SSA?
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
Den gode overlevering og samarbejde på tværs
Information om forløbsprogram for mennesker med psykisk sygdom og samtidigt misbrug.
KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen 27. Maj 2009 Fremtidens kommunale indsatser for ældre medicinske patienter Direktør Anne.
Sundhedsaftalernes betydning for bedre sektorovergange Det sammenhængende sundhedsvæsen – set fra regionernes perspektiv Kontorchef Janet.
Kommunernes udfordringer - lægernes opgaver De sundhedsfaglige opgaver på det kommunale område FAKL 2. maj 2013 Mads Koch Hansen.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Karen Nielsen Breidahl Peter Kragh Jespersen Heidi Houlberg Salomonsen Institut for Økonomi, Politik.
Sammenhæng i hjerterehabilitering
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
PSYKISK SÅRBARHED OG ARBEJDSMARKEDET VELKOMMEN!
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Ungeenheden Frederikshavn Kommune – helhed og samspil
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS
Præsentationens transcript:

Social- sundheds- og arbejdsmarkedsdirektør ”Hvad risikerer man at tabe på gulvet?” Hvordan skal kommunerne sikre de øvrige sociale hjælpeindsatser, hvis misbrugsbehandlingen adskilles fra de øvrige sociale hjælpeindsatser?” Social- sundheds- og arbejdsmarkedsdirektør Henning Daugaard, Foreningen af kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark

Stof- og alkoholbehandling – hvor skal det forankres? I regionerne? I kommunerne? Hos borgeren? I en organisation? I en relation?

Hvad er det vigtigste fokus? Misbruget? Den psykiatriske dobbeltdiagnose? De sociale udfordringer? Mestringen af eget liv?

Hvorfor drikker Jeppe? Fordi Nille slår? Fordi fæstebonden er unfair? Fordi Jeppes far drak? Fordi Jeppe er syg? ……? Er det entydigt?

Åbenbart godt bevarede hemmeligheder om kommunernes sundhedsopgave Hovedansvarlige og koordinator for tusindvis af kronikere i eget hjem Rehabilitering, pleje og omsorg til hjerneskadede Pleje og omsorg til demente borgere i eget hjem /plejebolig Brugerstyret personlig assistence til (multi)handicappede Hjemmepleje til alvorligt syge/døende i eget hjem Og så videre…..

Hvor er pointerne for en forankring i regionerne? Forankring i regionen sikrer faglighed og effektivitet, regionen er garant for: Faglighed (videnskabelighed) Evidensbaseret metode Brug af bedste viden om metoder og indsatser Viden udvikles og sikres bedst via akkreditering Borgeren udredes og diagnosticeres i et lægeligt regi OG alle gives denne ensartede mulighed (i hele landet)

Hvor er pointerne for en forankring i regionerne? Misbrug er en psykiatrisk lidelse og Misbrugeren ”fortjener” en behandling i det specialiserede sundhedsvæsen Misbrugerne er udsatte og sårbare mennesker, hvoraf en del (flertallet) lider af andre psykiske sygdomme Social problematikker ses som afledte effekter af misbrug Volumen, regionerne har en vis størrelse (øvelse gør mester)

Men….. Set fra borgerens perspektiv er der tale om max. to synsvinkler i en regional forankring: Misbrugsbehandlingen i snæver forstand Den psykiatriske behandling Berlinske kørte et interessant tema og evaluering i forrige uge

Borgernes perspektiv er langt bredere Forebyggelse Unge Voksen/Ældre

Borgerperspektiv: Forebyggelse En ny organisering kan betyde, at KRAM på folkeskoler, ungdomsuddannelser arbejdspladser, institutionspersonale, sundheds- og hjemmepleje, o.a. myndighedspersoner, egen læge o.a. frontpersonale sættes tilbage en tid Grænsefladerne mellem forebyggelses- og behandlingsopgaver: hvem gør hvad, skal redefineres

Borgerperspektiv ungeområdet: Nærhed til kommunens Familieafdeling (unge under 18 og unge ml. 18-23) Myndigheds og pårørendeinddragelse Samarbejde med de kommunale jobcentre

Borgerperspektiv voksen/ældreområdet Nærhed til det specialiserede voksenområde Hjemmepleje ( hvor der ofte skal ”banes vej”) Dag-og døgnbehandling. Visitation, betaling og opfølgning SKP ordninger, etablering, visitation og opfølgning Skæve boliger, opgangsfællesskaber o. lign. Etablering, visitation og opfølgning Væresteder, visitation og opfølgning Omsorgs- og plejehjemlignende ophold, visitation og opfølgning Førtidspensionsreform; ressourceforløb – regeringen HAR taget stilling (!)

Hvad risikerer vi ved en placering i regionerne: Problemforståelsen kan blive domineret af en mere entydig lægefaglig tilgang, der i begrænset omfang vil blive udfordret af andre fag. Flere behandlingsforløb med ensidigt fokus på den medicinske del af behandlingen. Samarbejdet og fokus på koordination og overgange mellem region og kommune udfordres. Det kommunale samarbejde ”på tværs” udfordres. Alkoholbehandlingen vil blive prioriteret. Den er udviklet og tilpasset den medicinske problemforståelse. Stofbehandlingen vil blive nedprioriteret. Regionen er uvant med målgruppen (der repræsenterer flere ”vilde” problematikker) og den sociale indsats skal vægtes.

…og er organisering vigtig? Hvad hindrer behandlingspsykiatrien i at samarbejde med rusmiddelbehandlings- enhederne om screening og udredning for psykiatriske diagnoser i dag? Center for misbrugsbehandling Aarhus Kommune, 2010 ASI: Addiktive Severity Index

”Projekt bedre udredning” fra Aarhus Er et godt eksempel på eksisterende samarbejde omkring psykiatrisk udredning af personer med psykiske lidelser og misbrug baseret på internationalt anerkendt monitorering og udredningsmetode Effektfokus – borgerfokus – og fokus på Kommuner og region i partnerskab Ad 3.der er massive vanskeligheder med at rekruttere og fastholde lægefaglige ressourcer både i misbrugsbehandling(kommune) og i psykiatrien (region)

Hvad virker? Forankring i region eller kommune giver ikke i sig selv bedre resultater. Det gør kompetencer og samarbejde!

Personalet skal have viden om: Lovgivningen på områderne Sundheds- og socialfaglige forhold, Samspil mellem fysiologiske, psykiatriske/psykologiske og sociale faktorer Metodemæssige kundskaber: motivations-, fastholdelses- og ændringsteorier Samarbejde Kendte politikker (20+ kommuner!) SST-kursusbølge – massiv indsats koordineret

Hvilke andre ”forhindringer” står i vejen for samarbejde Umiddelbart ses tre forhindringer: Volumenkrav Forskellige videnspraktikker/konkurrerende problemforståelser Mangel på læger

Volumen Kan løses ved kommunalt samarbejde Holstebro og Herning har f.eks. valgt at samarbejde om fælles tilbud til klienter, personaletræning og vidensdelig I praksis mange, lokalt tilpassede modeller Strategisk køb hos 2. aktør

Forskellige/konkurrerende videnspraktikker/problemforståelser Når vi drøfter rusmiddelbehandlingens placering drøfter vi også hvilket fagområde, der skal dominere, have vidensmonopol Alkohol og stofbehandlingen er defineret i hhv. SL§141 og SEL §101. Alkoholområdet ser arbejdet med de socialt afledte problematikker som ”hjælpeydelser” Stofområdet har set arbejdet med de lægefaglige ydelser som ”hjælpeydelser” Forslaget om specialistuddannede sygeplejersker skal ske i samarbejde med Sundhedsstyrelse, KL og Regioner

Lægemangel Med baggrund i massive vanskeligheder med at rekruttere og fastholde læger både i den kommunale rusmiddelbehandling og regionernes psykiatriske enheder må flere kommuner slå sig sammen og dele læger. Skal flere klienter/patienter ses af sundhedsfagligt personale, skal der tænkes nyt. En mulighed er at uddanne/træne ”specialist”-sygeplejersker, der arbejder med reference til læge – er kommunal kernekompetence….. I dag et kommunalt ansvar defineret i SL § 119 KRAM ( A’et er alkoholindsatsen)

Hvor blev borgeren af? Borgernes (og Jeppes!) perspektiv kræver kvalitet, kommunal forankring og samarbejde. Brug for konkret handleplan med det udgangspunkt

Hvad kan der gøres – hvad skal der gøres? Kommunerne skal samarbejde og dermed opnå større volumen: flere tilbud, kompetenceudvikling, vidensdeling og ansættelse af ”specialister” Udforme Sundhedsaftaler, der definerer samarbejdet om mennesker (voksne) med sindslidelser mellem region, psykiatrisk center og kommune Uddannelse/træning af ”specialist” sygeplejersker, der kan løfte de sundhedsfaglige opgaver på rusmiddelbehandlingsstederne med reference til læger, der kan dække store områder.

Hvad kan der gøres – hvad skal der gøres? Flere fælles manualer og guidelines – regionalt forankret – bundet op af KL Ensartede standarder for behandling, og evidensbaserede metoder, der skal bruges Kompetent visitation i hver kommune eller ”kommuneklynge” Sikre udarbejdelse af de sociale handleplaner Rette fokus på ledelsesansvar for gode overgange mellem region og kommune Dokumentation – og opfølgning