Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skoleforhold og Læring. Barnet som social aktør Barnets deltagelse i sociale sammenhænge Barnets sociale kompetencer Kontekstens betydning for trivsel.
Advertisements

Kulturforandringer i Børn og Unge Kulturforandring i hele Børn og Unge Hvad går det ud på? Kulturforandring i Område Skanderborgvej og Viby lokaldistrikt.
Helhedsorienteret indsats Møde i økonomiudvalget 8. februar 2016.
SPOT på dansk v/ Uddannelsesleder Helle Rasmussen Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune.
Del 2:Rammer for en professionel samtale med en patient ETABLERE EN RELATION, ANERKEND E OG SKABE TRYGHED 2 LEDE OG SKABE STRUKTUR 1 Indlede samtalen,
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
Aulum-foredrag 4. okt. 2015: at være pårørende til psykisk sårbare
Workshop 4 Anerkendelse i praksis Psykolog Susanna de Lima Aarhus Kommune Ungdomscentret Socialforvaltningen.
Trivsel i hverdagen. Redskaber til positive samspil Børnestyret leg Coaching Ros Belønning Problemløsning Klare beskeder Rutiner Regler Ignorering Afledning.
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temamøde om underretninger.
Indsæt billede i vinge: Gå ind under Indsæt > Billede > Fra fil Placer billedet, så det ønskede udsnit dækker vingen. (Det kan være nødvendigt at forstørre.
Velkommen til Nordregårdsskolen Informationsmøde for forældre til 5-6 årige børn.
Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder NFBO konferencen, Nuuk, august 2014 Merete Bonde.
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
Helhedsorienteret indsats. Kolding kommune. Bettina Beyer, projektleder af projekt helhedsorienteret indsats Kolding kommune.
Psykoedukation skizofreni Session 1. – introduktion til psykoedukationsforløbet Undervisere:
Projektcenter Sønderjylland Jobcentre, virksomheder og a-kassers rolle på sygefraværsområdet Workshop 1: Sygefravær Mandag d. 14. april 2008, Odense Congress.
Forældre er en aktiv ressource i inklusionsopgaven i børnehuse og skoler.
SERVICESTYRELSEN 9.DECEMBER 2009 Faglighed og metoder i håndteringen af unges brug af rusmidler.
Børn og Unge Århus Kommune 1 Børn /unge med særlige behov Oplæg d til Projekt KRUT Alice Klinge,psykolog.
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Elever løser opgaver i fællesskab og er sammen om en aktivitet
Respekt for Grænser Fakta
Løsningsfokuseret Ledelse
Afsluttende opgave ”Digitalisering”
Velfærdskommunen under forandring – kultur, kompetencer og komplekse problemer Kommunens (næst)største arbejdsplads.
Et fælles grundlag for forældresamarbejde Et godt samspil mellem forældrene og de ansatte i dagtilbud og på skolerne er en styrke i den lokale indsats.
En nordjysk investering – Vejle
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
- for samarbejdspartnere
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
DUBU Superbrugerrollen
INTENSIV GRUPPEVEJLEDNING - et kursus på 8 dage
OSO opgaven på Midtjysk
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Hvor meget hjælper familier i dag?
Velkommen til Brøndbyvester skole og SFO.
Digital kultur og trivsel på skolen – mod et fælles værdisæt
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
VISIONSSEMINAR – PÅ VEJ MOD STRATEGI 2022
Netværksmøder - Drejebog
Sund Mund til Byens børn
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
1. dag - Modul 1A Velkomst og præsentation Indflydelse og interessevaretagelse Frokost (kl ) Områdeopdeling kommunal / privat Overraskelse (kl )
1. kontaktmøde Velkommen til workshop om Kompetenceafklaring, CV og Netværk. Hils på hinanden, jeres networking starter nu
Det rette tilbud fra første kontakt.
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
Børns stemmer Mikkel Balslev Afdelingsleder.
Sådan bruger du præsentationen
Skolereformen Trivsel Faglighed Læring.
Dialog mod Vold som business-case
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Vilkårsrum (rammevilkår) & Mulighedsrum
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Elevtrivsel Gymnasier og VUC'er 2018
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Hvordan opnår vi bedre kommunikation og dermed trivsel?
Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Skole-hjemsamarbejde
Værktøj 5: Lederens opgaver med stress - stressforebyggende lederstil
Velkommen til halvårsmøder i MED maj 2019
En tryg start i vuggestue – samtaleværktøj til opstartsdialog
Præsentationens transcript:

Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation Frikommuneforsøget Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation FREJ

Hvad er målet med frikommuneforsøget, hvem samarbejder vi med og hvornår starter det? Det overordnede formål med frikommunefrikommuneforsøget er at øge trivslen blandt udsatte børn og unge i Ikast-Brande Kommune Færre regler på det sociale område (socialrådgiveren), en ny form for underretninger, hurtigere indsats, mere involvering af barnet/ den unge, familien og det private og professionelle netværk Frikommuneforsøget foregår i et tæt samarbejde med Guldborgsund og Gladsaxe Kommune. Frikommuneforsøget evalueres løbende af VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Forsøget påbegyndes den 1. Maj 2018 og afsluttes den 30. August 2020. Frej

Sammenhæng til frikommuneforsøget Birgitte – beskrivelse af hvor vi snakker nu Undersøgelse af den aktuelle praksis

Baggrund for frikommuneforsøget Færre lovkrav til socialrådgiveren Hurtigere indsats og hyppigere opfølgninger Øget involvering af barnet/den unge og familie Øget inddragelse af det private såvel som det professionelle netværk Fælles sprog, en fælles forståelse og fælles begrebsapparat, styrke resiliens. FREJ Færre genunderretninger som en gevinst på de hyppigere opfølgninger Deltagerne er det professionelle netværk 5 minutter Øget trivsel

Hvilken betydning får frikommuneforsøget for mit arbejde? Hvis man er bekymret for et barn eller ung skal man underrette Familierådgivningen Det nye er: at man skal ikke længere udforme en skriftlig underretning, men i stedet booke et underretningsmøde gennem Outlook Møderne ligger fast på tre ugedage: - tirsdag i Ikast rådhus 9-15.30 - torsdag i Brande Administrationsbygning 13-17 - fredag i Nørre Snede 9-13 Mere nærvær og kontakt med familierne – der hvor de er. Fortæl om den simuleringsdag (Hvordan var det at afprøve) – det er vi vandt til som ledere – altid ringe og spørge 5 min

Ny guide til underretninger vedr. børn og unge Ikast-Brande Kommune Hvis du er bekymret for et barn eller ung og de forebyggende tiltag, der har været i gang, ikke har haft den ønskede effekt, så er første skridt at inddrage familien i dette. Du kan fx mødes med forældrene og dele din bekymring for barnet/ den unge. Find den måde at formidle din bekymring på som passer til din praksis Når du har inddraget forældrene i din bekymring, er det vigtigt at motivere forældrene til at deltage i et underretningsmøde. Bookning af underretningsmøde foregår via Outlooksystemet – hvem og hvordan det foregår afstemmes i forhold til din praksis Barnet/ den unge skal deltage på underretningsmødet Skriftlig underretning hvis forældrene ikke ønsker at samarbejde Vigtig: Hvis der er tale om vold eller seksuelle overgreb mod barnet eller den unge, hvor mistanken retter sig mod forældrene, skal du straks kontakte Familierådgivningen – uden af inddrage forældrene først 2-3 min - Birgitte

Underretningsmødet – roller og forventninger Det nye er: Brande, Ikast og Nørre Snede - lokalområdet Nye roller forud for underretningsmødet – motivation af forældre Den professionelles rolle på underretningsmødet Medbringe de aktuelle systematiske data som ligger til grund for bekymringen f.eks.: trivselsundersøgelser, fraværsdata samt konkrete observationer omkring den bekymrende adfærd eller forhold omkring barnet Birgitte 12

Involvering af barnet/ den unge FREJ

Involvering af barnet – Hvorfor giver det mening at øge involvering og inddragelse af barnet ? Forsøgets intension er at øge involvering af barnet/ den unge og derfor skal de i udgangspunkt deltage på underretnings- og netværksmøder – hvis forældrene og barnet/ den unge har et ønske om det Børn og unge er eksperter i deres eget liv, og de skal inddrages i beslutninger der vedrører dem. For kun ved at lytte til deres stemme, kan vi voksne blive klogere og vælge det, der er bedst for barnet ”Børn skal opleve, at de kan hjælpe sig selv og andre børn gennem deres mod til at åbne op og fortælle deres historie – det er empowerment” (Børnerådet 2014). ”Tavshed kan føre til at barnet eller den unge får forstærket sin følelse af, at være anderledes og følelsen af, at der er noget galt med det. Hvis et barn ikke får talt om dets oplevelse og følelser kan det føre til skam og skyld hos barnet” (Børnerådet 2014). Vi skal turde tale højt om den virkelighed som de udsatte børn og unge befinder sig i – også når de er til stede FREJ Kan godt være sund 10-15 min. Frej tager forklaringen og Birgitte styrer processen

Involvering af barnet – Hvorfor giver det mening at øge involvering og inddragelse af barnet Det skaber tryghed for barnet/ den unge når det ved at de voksne omkring det samarbejder om at løse udfordringerne Når barnet/ den unge deltager på møder bliver de øvrige deltagere opmærksomme på at holde fokus på konteksten For at skabe tryghed har barnet/ den unge har mulighed for at medbringe en bisidder, Ipad, høretelefoner og der kan forud for mødet laves aftaler med barnet omkring dets deltagelse Socialrådgiveren har ansvaret for at skabe en tryg og sikker ramme på møderne – tilpasset alder og modenhed for barnet/ den unge Vi har alle sammen et fælles ansvar for at skabe et møde som barnet/ den unge kan være deltagende i FREJ

Signs of Safety – rammen for mødet FREJ Hvorfor Signs of Safety? Hvordan bruges det? Hvorfor skalering – hvordan skalering

Møder med familien og barnet/den unge Tidsramme ift. sagsgang Fra 1.5 2018 Uge 1 Uge 1-3 Uge max 3 Uge max. 6 Uge max 12   Uge max 24 Aktivitet Underretnings- mødet 24. timers vurdering Drøftelse med barn/ung vedr. inddragelses-form Netværks-møde Foranstalt-ning opfølgning

Case arbejde Læs guiden til underretningsmødet, roller og forventninger og vælg en af de 2 cases, der er relevant for jeres arbejdsområde: Afprøv underretningsguiden på jeres case Hvordan vil I iscenesætte bookning af underretningsmødet i praksis? Hvad skal der være særlig opmærksomhed på i denne nye praksis? 20-25 minutter

Opsamling - Hvilke pointer tager jeg med herfra? - Hvad skal jeg være særlig opmærksom på i min fremtidige praksis?

Spørgsmål og feed back Undren/spørgsmål/svar – skriv, ring: FAQ Feed back: Frej Andersen, frand@ikast-brande.dk eller Birgitte Rønnow, biron@ikast-brande.dk