Ungtyre ved Per Stisen, Lægaard

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dansk Mælkeproduktion
Advertisements

Katrine Lyngenbo Larsen Ter-Borch AGK Roskilde d. 1/3-2007
Lov om hold af malkekvæg samt afkom af malkekvæg
Danske dyr Dette er en oversigt over de største danske dyr.
Hestens behov ved vedligehold
Goldkøer Skal på græs i minimum 6 timer pr. dag
Økologiske rygsække, LCA, og MIPS Et spørgsmål om perspektiv
Budgetgrundlag i planteavlen
Find penge i slagtesvineproduktionen
Marianne Mollerup KBH Madhus
Specialkonsulent Søren Kolind Hvid Landscentret, Planteproduktion
Fra jord til bord Lidt om Jersore Galloway:
Foderforsyning til den rigtige pris
Hvor stor forenkling vil koen acceptere?
Anders Fogh Mette Sandholm
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
1 Naturbørnehavens græsserlaug. 2 Hvad er et kogræsserlaug.
NorFor Foderoptagelse og Fyldeværdi
Kampagne oplæg! Opstaldning og pasning af ammekøer med opdræt i vinterperioden
Kvælstofomsætning på landbrugsbedriften - beregning af staldbalancer
IX. Warentest - Slagtesvin
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\HBB\PowerPoint\Grovfoderseminar 2004.ppt Kaliumindhold i foderrationen til køer Grovfoderseminar.
Fjerkrævelfærd i praksis – gode råd
Den overordnede produktion
Dyrevelfærd i økologiske svinebesætninger”
Islands- hesten.
Kan økologiregler sikre dyrevelfærd?
Højere risiko for ketose og fedtlever hos Jersey
Globalisering, side
af kvægbruger Verner Nygaard Mikkelsen ”Gejlhøjgård”
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteproduktion Økonomien i frøsædskiftet Landskonsulent Erik Maegaard Landscentret, Planteproduktion.
Dansk Landbrugs Grovvareselskab a.m.b.a. Kvalitetsparametre på eksportmarkedet, er malterierne ens. Fremtidens krav?
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Indpasning af korn- og proteinafgrøder i foderforsyningen på økologiske malkekvægbrug.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økologi Mål for dyrevelfærd i malkekvægbesætningen Kirstine F. Jørgensen Workshop 1: Dyrevelfærd i økologiske.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\Dansk Kvægs Kongres 2004\TEMA 11\Rudolf_Thoegersen.ppt Aktuelt om fodring med majsensilage.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Sådan optimerer jeg balancen mellem mark og stald. Gårdejer Ole Larsen.
Management og naturpleje (Kvæg)
Økonomisk optimal anvendelse af startgødninger til majs
Fodring med kerne- og kolbemajs til kvæg
Medicineringsmetoder Sundhedsstyring Medicinering via vand og foder Fordele Mange dyr kan behandles Reduceret stress - ingen indfangning og behandling.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Hvordan skal man se ud? Hvem kan træne? Alle kan træne Alle kan træne MEN –Cleares af lægen –Forskel på behandling og forebyggelse –Målsætning –Vælge.
Havre – Sorter og Afskalning
Grisen Lidt historie. Udskæring. Anvendelse. Muligheder. Fremtiden.
LVK Regionsmøde 18. november 2009 Inge Larsen Fagdyrlæge vedr. svinesygdomme Spædgrisediarré.
Specialkonsulent Søren Kolind Hvid Landscentret, Planteproduktion
Hvor giftige er Fusarium-toksiner for grise?
Management og naturpleje (Kvæg)
Krav til etablering af økologisk svineproduktion
Valg af græssorter og dæksæd for nyt udlæg
Økonomien i frøsædskiftet
Velkommen til Lægaard UC-Holstebro
Fodring som passer vommen og de flermavede dyr
Varerkendskab Oksekød.
Kalve – fodring og pasning
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Velkommen til Quiz om Rygning!!!.
Smag på landskabet Landskonsulent Heidi Buur Holbeck
Driftsøkonomi - Kvæg.
Kvier.
Fodring, husning og pasning
ÅRETS GANG På minkfarmen.
Fodring af Bison Vicki Pedersen.
heste Sarah Levring Møller.
Slagterbutikken - teori
ÅRETS GANG På minkfarmen.
ÅRETS GANG På minkfarmen.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Yverbetændelser.
Kompakt fuldfoder Af Crizz & Anja
Præsentationens transcript:

Ungtyre ved Per Stisen, Lægaard

Ungtyre De fleste ungtyre produceres via de danske malkeracer og primært via de store malkeracer (H.F.-SDM, Viking-Red og D.R.H.). Ganske få jersey-kalve fedes op. Der fødes ca. 250-260.000 tyrekalve pr. år og ca. 200.000 fedes op som ungtyre/fedekalve. Mange jersey tyrekalve aflives ved fødsel, da der ikke er økonomi i at fede disse dyr op. Årsagen er for høje priser på foderet set i forhold til prisen på slagtekalven – den problemstilling er i øvrigt generel i hele slagtekalveproduktionen. Der eksporteres ca. 15-20.000 spædkalve hvert år som sødmælkskalve – er ikke tilladt i DK. De fleste mælkeproducenter vælger at sælge deres tyrekalve ved 2 – 4 ugers alderen (efter at de er 14 dage gamle).

Ungtyre De fleste ungtyre fedes op hos slagtekalveproducenter – tilvæksten er typisk højere her – koncentrationen er primært omkring disse kalve. Mange af disse slagtekalveproducenter producere mellem 400 – 4000 kalve pr. år (ca. 100 stk.) – ca. 1/3-del Ca. 600 producenter producerer mellem 60-400 kalve pr. år – ca. 1/3-del Den sidste 1/3-del af kalvene produceres af mindre producen-ter (11.000 producenter) med ca. 1-60 kalve pr. år Én person kan nemt passe op til 600-800 kalve alene – selv-følgelig afhængig af staldforhold m.m. (2-4 arbejdstimer pr. kalv fra start til slut)

Ungtyre – Dansk Kalv Et koncept under Danish Crown kaldet ”Dansk kalv” stiller særlige krav til staldforhold, tilvækst m.m. Det er en etisk produktion med høj krav til dyrevelfærden Kalvene skal som små have råmælk Kalve over 2 måneder skal gå i strøet leje i fællesboks med ustrøet ædeplads Må gå i en sengebåsestald ved en vægt over 150 kg Forøget pladskrav i forhold til kalvenes størrelse – mere med tiden Krav om et blødt og velstrøet hvileareal (ligge blødt, rent og tørt) Skal have mindst to drikkemuligheder – adgang til frisk vand altid Kalvene skal fri adgang til frisk stråfoder/fuldfoder samt kraftfoder Dødelighed og leverbylder skal være på et lavt niveau Kødkvalitet og spisekvaliteten skal være på et højt niveau Kalvene skal slagtes ved 185 – 205 kg slagtet vægt Min. 8 mdr. + 1 dag gamle og max. 10 måneder gamle Krav om slagteform på min. 3,3, fedme 2-3 og farve 1-3 Ingen stresset kød – forebygges gennem skånsom transport og slagtning

Ungtyre – er det godt nok?

Ungtyre

Ungtyre - slagteresultater

Ungtyre – slagteresultater - krydsning

Ungtyre - generel Produktionen er underlagt en streng kontrol – dels via produktionskonceptet men også via OSR (obligatorisk sundhedsrådgivning) Fedes normalt op til ca. 450 kg levende – inden 12 mdr. gamle – ellers for lav tilvækst Kravet er en høj fødevaresikkerhed Normal ungtyreproduktion stiller ikke ekstra krav til dyrevelfærden (danske anbefalinger OK) Mange ungtyre går på dybstrøelse men flere går over til sengebåse pga. halmudgiften – ca. 500 kr. pr. kalv  går ud over DB

Ungtyre - fodring Fodring af ungtyre fra 2 måneder kan foregå på flere måder: Fodring med en færdigblanding (kraftfoder) på 17 pct. Protein op til 200 kg og derefter ned på 15 pct. – suppleres med hø/halm af god kvalitet. Dækker behovet for energi (ædelyst), protein, min. og vit. – kan være økonomisk følsom Fodring med hjemmeavlet korn (byg/hvede) sammen med en indkøbt proteinblanding – dette koblet med hø/græsensilage/halm m. udlæg af god kvalitet – er ikke så økonomisk følsom Fodring med store mængder majsens./kolbemajs samt et protein-tilskud – er ikke så økonomisk følsom og er en god konkurrent prismæssigt til korn. Mindsker desuden risikoen for leverbylder Forsøg med kolbemajs har vist, at tilvæksten ikke bliver mindre ved fodring med kolbemajs i sammenligning med traditionel fodring – foderration må udgøre mellem 40 – 50 % af foderrationen afhængig af kalvenes størrelse. Kræver fuldfoderblander, foderbord, og godt blandeunderlag, hvor foderet skal blandes

Ungtyre - fodring

Ungtyre - fodring

Studeproduktion Er ikke særlig udbredt i DK – der produceres ca. 6-9000 stk/år Har lav afregningspris Udnytter foderet dårligt og har lavere tilvækst pga. kastration Foderudnyttelsen ligger på 6,5-7,0 FE pr. kg tilvækst – normalt for ungtyre er ca. 4,3-4,8 FE pr. kg tilvækst Slagtes typisk ved 22 måneder for at opnå to studepræmier Kastreres i alderen 2-6 måneder Passer bedst på økologiske forhold, da dyrene skal græsse ude for at sikre så lave foderomkostninger som muligt Slutfedes de sidste 2 måneder for at få bedst mulig klassifice-ring

Ungtyre - økonomi Ungtyreproduktionen har meget svære vilkår pga. typisk for høje foderpriser og for dårlig afregning ved slagtning Kravet er følgende: Høj tilvækst – min. 1300 gram pr. dag i gennemsnit Lav kalvedødelighed på mindre end 5 procent Lavt foderforbrug – max. 4,5 kg tørstof pr. kg tilvækst Så billige foderemner som muligt Slagtning på så optimalt et tidspunkt som muligt – bedste klassificering -  ”god røv – jow jow” God sundhed  lave dyrlægeomkostninger Lave investeringer i bygninger, maskiner m.m. Lave arbejdsomkostninger

Ungtyre - økonomi

Ungtyre – leverbylder m.m. Leverbylder er desværre en del udbredt i produktionen pga. store mængder stivelse i foderrationen  giver lavt ph og sur vom Bakterier og toxiner overføres via blodet til leveren, og der dannes bylder (s.s. 101) Stress, andre sygdomme (eks. lungebetændelse) og dårlige opstaldning kan være medvirkende Vejen frem i ungtyreproduktionen er sunde dyr (undgå smitsomme sygdomme (eks. salmonella), god hygiejne og god management (styring) af produktionen – kravet er her lyst og motivation for opdræt af ungtyre Charolais når det er bedst 

Tak for opmærksomheden - med venlig hilsen - Per Stisen