Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afClaus Petersen Redigeret for ca. et år siden
1
Dansk Landbrugs Grovvareselskab a.m.b.a. Kvalitetsparametre på eksportmarkedet, er malterierne ens. Fremtidens krav?
2
Er malteriernes krav ens Nej Nordamerika/Canada Sydafrika Sydamerika Europa Østeuropa Asien
3
Canada + 1,0 mio t USA – 0,4 mio t EU15 +1,5 mio t Øst Centr. EU – 0,5 mio t Kina – 1,8 mio t Australien + 2,0 mio t S.Amerika – 0,25 mio t Udbud & Efterspørgsel Maltbyg høst 2003/04 S. Afrika – 0,15 mio t Fjernøsten – 0,2 mio t Tyrkiet – 0,1 mio t Udbud total: 4,5 mio. tons Efterspørgsel: 3,6 mio. tons
4
Maltbyg DK Høst 2004/05 Vårbyg produktion –553.000 ha/5 ts 2,8 mio. ts Heraf maltbyg –Ca. 300.000 ha 1,5 mio. ts Eksport –1,2 mio ts Danmark (prognose)
5
Maltbyg DK 2004 sorter Forventet fordeling i procent Sorter –Prestige30% –Barke25% –Alliot17% –Sebastian7% –Landora7% –Hydrogen7% –Class2% –Cellar2% –Power1% –Øvrige2%
6
Dansk maltbyg produktion Det gode kølige danske klima –Vi kan bedst producere med et højt stivelsesindhold og dermed højt ekstrakt udbytte og lavt kvælstofindhold. toradede sorter med store kerner Andre steder i verden produceres: – primært sorter med relativt mindre kerner Højere diastatisk kraft (enzymaktivitet)
7
Dansk maltbyg produktion Det lave kvælstofniveau i DK –Giver problemer med at holde kvælstofprocenten og enzymaktiviteten oppe på et tilstrækkeligt højt niveau Reinheitsgebot Flere og flere malterier anvender kun byg, humle og vand Enzymaktiviteten nedbryder cellevægge og stivelse. Er enzymaktiviteten lav falder effektiviteten i forgæringsprocessen
8
Kvalitetsparametre Malterierne Er malteriernes krav ens? Kravene varierer! –Lager øl –Pilsner øl –Spiritus Kravet om vandindhold –Vest- øst og centraleuropæiske markeder Max.14,5% –Sydamerika, Kina og øvrige Asien Max. 13,5%
9
Kvalitetsparametre Malterierne Generelle krav Kvalitet 1. Høj spireevne og spireenergi. 2. Tilstrækkelig og passende enzymaktivitet. 3. God evne for kernen til at modificere hurtigt og ensartet ved maltningen, hvorved det maksimale ekstraktudbytte opnås ved mæskningen. 4. Relativ lavt indhold af protein og højt indhold af stivelse. 5 Lavt indhold af afskallede og splittede kerner. 6. Lavt angrebsniveau af svampe og lavt toksinindhold.
10
Kvalitetsparametre Malterierne Specifikke krav Der er forskel afhængig af: –Om byg er den eneste stivelseskilde eller om der tilsættes ekstra stivelse inden forgæringen Fremstillings metoden stiller krav –Eks. stiller ”High gravity breewing” stigende krav til enzymaktiviteten i byggen
11
EU kornmarked fremtiden Fremtidens krav? Fra 1. Januar 2005 er dokumentation for sporbarhed og fødevaresikkerhed i EU et lovkrav.
12
Dokumentation & Fødevaresikkerhed !Hvorledes sikres det: !Som Producent Der er p.t. ikke krav til producenter om certificeret produktion. Som producent skal du tilsikre: Valg af sorter til Malt (specifikt el. mainstream) Optimal dyrkningsstrategi Reducere anvendelse af skadelige stoffer (slam, pesticider o.a) Reducere indhold af Fusarium, Mycotoxiner o.a Renholde, Nedtørring, konditionering af lager At lager er frit for fugle og skadedyr Logbog (lagerjournal), temp. og vand
13
Dokumentation & Fødevaresikkerhed Hvorledes sikres det: !Som handelshus/opkøber !Vi skal som minimum leve op til EU´s krav !Vi skal forberede at gå et skridt videre: Forskellige standarder er under opbygning i EU Et stigende antal malterier/handelshuse efterspørger sporbart korn Med Certifikat
14
Hvis dansk maltbyg eksport skal udvides Kræves det at vi kan: tilsikre produktion og separation af kvalitets maltbyg opfylde malteriernes store og generelle behov opfylde behov for specialkvaliteter
15
Vi vil fastholde og udbygge vores position på verdensmarkedet: -Sikre kvalitet ved forædling -Separere kvalitets maltbyg -Sporbarhed -Beherske styret tilførelse -Kontrahere specifikke sorter -Imødekomme krav om Certificering
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.