Den vigtigste energikilde.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Økosystemer Et økosystem bruges til at beskrive et komplet miljø i naturen med alle levende organismer. Det første grundprincip i økologi er, at hver levende.
Kost og træning.
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Energiomsætning hos mennesket
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Vigtige begreber i naturfag
Stivelse og amylaser Kulhydrater amylose og amylopektin
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Økologi.
SPIRITUS Hvordan laves det?.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Fotosyntese og respiration
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
PRINCIPPET BAG BRØDBAGNING Diana, Susanne, Stine og Morten.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fedt, protein og kulhydrater
Proteiner og massespektrometri
Biodiesel and bioethanol
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Træets vækst Hvordan. Stil spørgsmål 1. Et frø 2.Nærings transporten 3.Vækstperioder i tempereret egne 4.Tværsnit af stammen Disse spørgsmål er vejledende,
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Fotosyntese Fokus på energi
Kulhydrater og dannelse af ATP
Hvordan nedbrydes maden ?
Sådan virker et Atomkraftværk
Brombær solcellen.
HOTDOG.
Madkampskursus Oktober 2017.
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Morgenmåltid Mellemmåltid
Hvad indeholder vores mad.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedtstoffer.
Mel og kornets opbygning
Proteiner Små byggesten.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Salt i vandig opløsning (70 – 75 % vand i kød)
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Tørring Konservering Opbevaring
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Råvarekendskab Gær.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Fra mel til brød Opskrift Dejtemperatur Dejføring Køretid Liggetid
Sådan virker et Atomkraftværk
Præsentationens transcript:

Den vigtigste energikilde. Kulhydrater Den vigtigste energikilde.

Kulhydrat Kroppen bruger kulhydrater til Energi Alle kulhydrater skal spaltes ned til enkeltsukker inden det kan optages af blodet i kroppen Bruges til blodsukker og det overskydende opsamles af leveren, som omdanner det til glykogen, der er et polysakkarid

Opbygning af kulhydrat Kulhydrat molekyler består af følgende atomer: Kulstof (C) Hydrogen (H) Oxygen (O)

Kulhydrat Kan deles op i 3 hovedgrupper: Monosakkarider C6H12O6 Disakkarider C12H22O11 Polysakkarider (C6H10O5)n

Monosakkarider - C6H12O6 Mono betyder én Monosakkarider kaldes også for enkeltsukker Monosakkarider udgør byggestenene i alle andre kulhydrater

Monosakkarid Glukose (druesukker) Findes i de fleste dyre- og plante celler.

Monosakkarid Fruktose (frugtsukker) Findes i frugt og honning Er meget sødere end sakkarose

Monosakkarid Galaktose Det ene molekyle af disakkaridet laktose (mælkesukker)

Disakkarider – C12H22O11 Di betyder to – Disakkarider er to monosakkarider, der er forbundet. Monosakkariderne kan være ens eller forskellige.

Disakkarid Maltose - består af 2 molekyler glukose Spirende byg indeholder maltose – øl brygning

Disakkarid Laktose (mælkesukker) - består af glukose og galaktose Næring til mælkesyrebakterier

Disakkarid Sakkarose - består af glukose og fruktose Vores daglige ”strøsukker” Stammer fra sukkerrør eller sukkerroer.

Polysakkarid - (C6H10O5)n Poly betyder mange består af - mange monasakkarider bundet i lange kæder Skal nedbrydes/klippes i stykker af enzymer til monosakkarider, for at kunne optages i kroppen

Polysakkarid Stivelse - planters energioplagring Alle kornsorter og nogle rodfrugter indeholder stivelse. Vi anvender det direkte som mel eller rå/kogte kartofler Vi kan også vælge at udvaske stivelsen fra kartoflerne, majs, ris eller hvede. Så får vi kartoffelmel, majsstivelse, hvedestivelse og risstivelse Stivelse består at to polysakkarider: Amylose og amylopektin, der begge er opbygget af kæder af glukose-molekyler

Polysakkarid Glycogen - dyrs energioplagring Består af mange glukose-molekyler Er der brug for energi, spaltes glycogen hurtigt til glukose.

Polysakkarid Cellulose - et ufordøjelig kulhydrat for mennesker. Fibre, der dannes af planter – også ufordøjelige for mennesker. Består af flere tusinde molekyler glukose, der er bundet sammen i lange kæder

Polysakkarid Pektin - et ufordøjeligt kulhydrat for mennesker. Findes i alle frugter - især i sure frugter. Er opbygget af glukose. Anvendes til marmelade og gelé.

Stivelse i køkkenet/produktionen Når stivelsen bliver våd, kan den optage vand. Når stivelsen opvarmes, sker der en forklistring. Der dannes en slags gel, som er stabil og ikke kan omdannes. Gelen holder også formen, når den er blevet afkølet. Kartoffelmel forklistrer ved 70 °C – god til pålægspølser, der skæres i tynde skiver. Hvedestivelse forklistrer ved 60 – 80 °C Majsstivelse kan tåle at blive kogt Stivelse tåler ikke frysning og efterfølgende optøning – mister noget af viskositeten.

Kulhydrater 1 g kulhydrat giver 17 kJ I vores dagskost bør 45 – 60 % af energien komme fra kulhydrat. Sukker anbefales maks. at udgøre 10 % af det samlede energiindtag. Det anbefales at spise 600 g frugt og grønt om dagen (højst 3 stykker frugt). (600 g er uden kartofler)