Madkamp Bælgfrugter og bæredygtighed

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Advertisements

Information om Nøglehullet 2011
Vi skal i gang med en spændende uge, hvor det skal handle om affald.
Kært barn har mange navne -
DANSK INDUSTRI KONFERENCE
Oksekød kan vi ikke spise længere - Kogalskab!. Kyllinger kan vi ikke spise længere - Fugleinfluenza!
Mad til unge på høj- og efterskoler
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Grønt flag grøn læreruddannelse
Måling af effekt af undervisningsforløb med ’Hvad er økologi?’
Det globale ressourceforbrug
Klima og bæredygtighed
Cirkulær Økonomi som ny trend
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Marianne Mollerup KBH Madhus
Information om Nøglehullet 2011
”Tag en kødfri dag og forlæng dine kødretter de øvrige dage med masser af grønt – så er der mere luft i budgettet til økologisk kød”. Kilde:
Mad til unge på høj- og efterskoler
Oksekød vi ikke spise længere - Kogalskab!. Kyllinger kan vi ikke spise længere - Fugleinfluenza!
Bæredygtig udvikling genbrug, hvorfor?
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Libanesisk mad.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Mad, transport og klima.
Den Store Plan 1. Hvem er jeg 2. Dansk mad historie 3. Ny Nordisk Hverdagsmad 1. Kort fortalt 4. I lærer mig om klima :) 5. Quizzzzz.
Oksekød kan vi ikke spise længere -
fastholder en bæredygtig udvikling
Danish Agricultural Council - Brussel WTO - Harbinsons forslag (1) Importadgang Told reduceres over 5 år med følgende gns./min.: Toldsatser over 90%, reduktion.
Muslinger og søstjerner - foder der flytter?
Gruppe Intro vi er tre elever som har valgt at skrive om en teknologisk formidling, hvor vi har valgt at lave en PowerPoint.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.
Dansk Supermarked i korthed
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Bolle 6 g Røget laks 4 g Resten < 0,5 g I alt 28 g protein 40 g råt kyllingebryst, 25 g salat, 50 g peberfrugt,
Mad og sundhed på Flakkebjerg Efterskole 142 elever 6 linier à 2 hold 9-12 elever pr hold 2 køkkenuger pr. år.
Borgermøde 17. september Forslag til Miljø- og Klimapolitik 2014 Velkommen! – Borgermøde 17. september 2013 Program Vision Furesø – Vi skaber løsninger.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
28 g protein på hver tallerken Kyllingebryst 585 kJ Svinekotelet uden fedtkant 600 kJ Bøf af tykstegsfilet 695 kJ Æg 1320 kJ Gule ærter 1870 kJ Kikærter.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Klimavenlig mad Rasmus Fredslund.
Bælgfrugter og bæredygtighed
Bæredygtige forbrugs- og produktionsformer
Gastronomi & videnskab
Fra Muld til Mund.
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Litteratur til inspiration
Hvordan løser vi klimaknuden og hvad kan forbrugerne gøre?
Affald i naturen Affald i naturen er ikke godt og det er blevet værre og det var det blevet ved med at være hvis ikke vi ikke havde skraldemænd/damer.
Og hvordan definerer vi os selv?
Bælgfrugter og proteiner
Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Storkøkken sygehus.
Madspild i virksomheder
Madspild hos forbruger (privat)
Madspild.
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Oksekød vi ikke spise længere -
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Idékatalog for design af fødevareemballage som kan mindske madspildet
Gladsaxestrategien omfatter også erhvervslivet
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Madkamp Bælgfrugter og bæredygtighed Søren Grimstrup sgri@ucc.dk

UN Sustainable Development Goals Mål 12 Bæredygtigt forbrug og produktion Animalske versus vegetabilske fødevarer Delmål 12.3 Halver madspild per indbygger i 2030

CO2 aftryk for udvalgte fødevarer Kg CO2 ækvivalenter / kg fødevare Oksekød 13,9-39,2 Svinekød 4,6-12,1 Kyllingekød 5,5-6,9 Muslinger 0,1 Tørrede bønner 2,0 Linser 0,9 Naturerhverv.dk og Washington Post

Forbrug af andre ressourcer ?

Bæredygtigt fødevareforbrug Mere vegetabilsk og mindre animalsk - Bælgfrugter oplagt proteinkilde Reducer madspild

Hvad er madspild? Madspild er fødevarer, der kunne være spist, men i stedet er blevet smidt ud. Eksempler på madspild er brød, hel frugt og grønt og middagsrester. Madaffald er de dele af fødevarerne, der ikke er beregnet til at spise. Eksempler på andet madaffald er æggeskaller, osteskorper, kaffegrums og kernehuse.

Hvordan arbejder vi med bæredygtighed og madspild i madkundskab ?

Hvordan arbejder vi med bæredygtighed og madspild i madkundskab ? Animalsk versus vegetabilsk protein ved indkøb af råvarer Priser fra nemlig.com Pris Kilopris Kikærter, tørrede, øko 400g 20 50 Kikærter, dåse, øko 420g 12 28 Kikærter, tørrede 600g 23 38 Kikærter, dåse 310g 13 42 Hk. oksekød 12% 1kg 45 Hk. oksekød 12%, øko 30 75 Vi skal turde udfordre kødet på dets plads som måltidsbærer Sæsonvarer Lokale varer Besøg en produktion: gård, fisker, slagter

Hvordan arbejder vi med bæredygtighed og madspild i madkundskab ? Lav mad af rester Prøv at udforsk grænsen mellem madspild og - affald Lad eleverne kortlægge eget madspild Besøg det lokale supermarked/bager – brug deres overksudsvarer Besøg et sted der bruger overskudsvarer – evt. via Fødevarebanken www.stopspildafmad.dk Aquafaba Sirup af frugtrester Svampe i kaffegrums Fermentering af grønt

Tak for jeres opmærksomhed.