Madkamp Bælgfrugter og bæredygtighed Søren Grimstrup sgri@ucc.dk
UN Sustainable Development Goals Mål 12 Bæredygtigt forbrug og produktion Animalske versus vegetabilske fødevarer Delmål 12.3 Halver madspild per indbygger i 2030
CO2 aftryk for udvalgte fødevarer Kg CO2 ækvivalenter / kg fødevare Oksekød 13,9-39,2 Svinekød 4,6-12,1 Kyllingekød 5,5-6,9 Muslinger 0,1 Tørrede bønner 2,0 Linser 0,9 Naturerhverv.dk og Washington Post
Forbrug af andre ressourcer ?
Bæredygtigt fødevareforbrug Mere vegetabilsk og mindre animalsk - Bælgfrugter oplagt proteinkilde Reducer madspild
Hvad er madspild? Madspild er fødevarer, der kunne være spist, men i stedet er blevet smidt ud. Eksempler på madspild er brød, hel frugt og grønt og middagsrester. Madaffald er de dele af fødevarerne, der ikke er beregnet til at spise. Eksempler på andet madaffald er æggeskaller, osteskorper, kaffegrums og kernehuse.
Hvordan arbejder vi med bæredygtighed og madspild i madkundskab ?
Hvordan arbejder vi med bæredygtighed og madspild i madkundskab ? Animalsk versus vegetabilsk protein ved indkøb af råvarer Priser fra nemlig.com Pris Kilopris Kikærter, tørrede, øko 400g 20 50 Kikærter, dåse, øko 420g 12 28 Kikærter, tørrede 600g 23 38 Kikærter, dåse 310g 13 42 Hk. oksekød 12% 1kg 45 Hk. oksekød 12%, øko 30 75 Vi skal turde udfordre kødet på dets plads som måltidsbærer Sæsonvarer Lokale varer Besøg en produktion: gård, fisker, slagter
Hvordan arbejder vi med bæredygtighed og madspild i madkundskab ? Lav mad af rester Prøv at udforsk grænsen mellem madspild og - affald Lad eleverne kortlægge eget madspild Besøg det lokale supermarked/bager – brug deres overksudsvarer Besøg et sted der bruger overskudsvarer – evt. via Fødevarebanken www.stopspildafmad.dk Aquafaba Sirup af frugtrester Svampe i kaffegrums Fermentering af grønt
Tak for jeres opmærksomhed.