Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mad, transport og klima.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mad, transport og klima."— Præsentationens transcript:

1 Mad, transport og klima

2 Varenes indhold og oprindelse studeres
Varedeklarationer Varenes indhold og oprindelse studeres

3 Hvad er der i vores mad ?

4 Hvad er der i vores mad ?

5 Hvor kommer maden fra ?

6 Eleverne maler et stort verdenskort på væggen

7 Oprindelsesland findes vha. varedeklarationer

8 Varedeklarationerne sættes op på verdenskortet, så man kan se hvor varerne kommer fra

9 Det belaster klimaet mindre at købe varer fra lande tæt på os

10 Transportafstande beregnes

11 CO2 i atmosfæren:

12 Hvad har betydning for en vares CO2-udledning?
Produktion ↑ Transport → Tilberedning ↓

13 CO2-udledning brergnes
CO2-udledningsfaktor = hvor mange gram CO2 udleder en transportform for at transportere ét kg vare én kilometer: Tog: 0,4 g Fly: Til Danmark: 44 kg Bus: 0,73 g Til Europa: 119 kg Skib: 0,84 g Til Verden: 863 kg For mange køretøjer er CO2-udledningsfaktoren = hvor mange gram CO2 udleder en transportform for at transportere ét kg vare så langt som køretøjet kan køre på én liter benzin Bil: 2,2 kg Knallert 40 g Gennemsnitlig afstand køretøjet kan køre på en liter benzin (brændselsforbrug): Personbil 13,4 km Firehjulstrækker 5,2 km Scooter og knallert 18,2 km

14 Total CO2-udledning pr kg af varerne
Kilde: Måltiders klimapåvirkning,

15 Lokale varer udleder mindre CO2

16 Lokale fisk udleder mindre CO2

17 Dissektion af sild

18 Dissektion af sild

19 Dissektion af sild

20 Kød udleder mere CO2 end planter

21 Årstidernes lokale vækster:

22 Mad af årstidernes lokale vækster:
Gruppe 1: Fiskefars rullet som roulade med gulerodspesto og dessert af valnøddelagkage Gruppe 2: Sellerilasagne og blåbær smothie Gruppe 3: Brocollisalat med kyllingefrikadeller og hjemmebagt brød Gruppe 4: Bagels med kylling og hvidkål/gulerods-salat og pærekage til dessert: Gruppe 5: Laks bagt på pastinak og bagte æbler med flødeskum

23 Madlavning i hjemkundskab

24 Madlavning i hjemkundskab

25 Beregning af energiforbruget

26 Beregning af energiforbruget

27 Råd til hvordan vi kan nedsætte vores energiforbrug

28 Varer produceret ved anvendelse af vedvarende energi udleder mindre CO2

29 Varer produceret ved kompost frem for kunstgødning udleder mindre CO2

30 Smagsprøver…

31 Transportens klimabelastning

32 Fag der har været med i forløbet Biologi: Næringsstoffer, E-numre (allergi), vækstbetingelser og nedbrydning samt dissektion af fisk. Billedkunst: Kæmpemaleri på gangen, plancher og foldere Dansk: Interview af bedsteforældre, formulere sig i foldere og på plakater Geografi: Kortlægge hvorfra vores fødevarer kommer Fysik/kemi: Drivhuseffekt, global opvarmning, CO2, energi Matematik: Udregning af CO2 ved forskellige transportformer af vores fødevarer Hjemkundskab: Lære om årstidens frugt og grønt og designe / fremstille retter der tilgodeser dette Sløjd: Design af kompostbeholdere og solovne


Download ppt "Mad, transport og klima."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google