Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050"— Præsentationens transcript:

1 Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050
PS: Og potentielt meget upopulær på 15 min. 26/9/17 Torben Chrintz, Concito

2 Hvorfor tale om de store linier ?
Kan dansk landbrug opfylde de formelle klimakrav til 2030 ? Ja – endda bare ved at skrue på nogle knapper – og det er faktisk lidt uinteressant rent klimamæssigt. Kan dansk landbrug opfylde de nødvendige klimakrav i 2050 ? Absolut nej, hvis vi tror vi kun skal skrue på knapper. PS: Er andelsejet en forhindring for den nødvendige innovation?

3 Temadag om biomasse og bæredygtighed Christian Ibsen, direktør
Stenalder Teknologi Teknologi Teknologi Temadag om biomasse og bæredygtighed Christian Ibsen, direktør PS: 1 KWh fødevareenergi udleder 1-2 kg CO2e, benzin ”kun” 0,25

4 Temadag om biomasse og bæredygtighed
Christian Ibsen, direktør

5 Virkemidlet i scenarierne er især:
Maksimal produktion på mindst muligt areal. Så frigøres areal til bl.a. lagring i form af bl.a. skov og natur, og da udledning fra skov og landbrug tælles samlet bliver udledningen netto-negativ. - C-optaget i produktionsjorden øges også i scenarierne. PS. Hvorfor italesætter vi så ekstensivt som bæredygtigt ?

6 Hvis vi kun spiste pasta og brød
PS: En bestemt landmand i New Zealand kan høste 16 ton Hvede /Ha, og så halveres arealet.

7 Virkeligheden er bare anderledes
PS: En global klassisk vegetarisme kunne løse meget, men vegetarismens moder, Indien, har det stærkest stigende kødforbrug i verden

8 Vi skal ændre storytellingen om fødevarer
Den økologiske forbruger ? Flexitar ? Stenalderkost ? Lokal produktion ? Månegrise ? Gamle danske landracer ? Spelt og Ølandshvede ? Blommemarmelade fra Fyn med havtorn fra Amager Fælled ? Kødfri mandag ? CO2-neutrale grillkul ? Bæredygtig mælk fra Thy ? Rene og naturlige råvarer ? Uden tilsætningsstoffer ? Micro-produktion ? PS: Er bæredygtighed en følelse eller videnskab der skal underbygges ?

9 Men den er faktisk gensplejset 
PS: En global udbredelse af denne vil have bedre klimaeffekt end samtlige solceller og vindmøller i verden i 2050 IAM scenarier. Hvorfor fra Silicon Valley ?

10 Protein af luft + mikrober + energi
We made the first batch of protein from CO2 from air

11 Kød fra stamceller PS: Er man vegetar hvis man spiser stamcelle-kød ?

12 Mælk fra gensplejset gær ?
Bioengineers in the US are developing the world’s first artificial cow's milk made from genetically engineered yeast in an effort to put a more environmentally sustainable option on the market. PS: Vil mælkebønder der jo ejer Arla acceptere, at Arla laver mælk uden køer ?

13 Nu hedder den “Perfect Day”

14 Fremtidens klimaneutrale forbruger og producent
Innovation og teknologi skal omfavnes og speedes op i et helt andet niveau end vi er vant til på fødevareområdet. Det er prisen for at være 10 milliarder mennesker og samtidigt skåne miljø, natur og klima. Vi skal ændre storytellingen omkring hvad bæredygtige fødevarer er. Den globale bæredygtige forbruger i fremtiden er TEKNOTAR. Uden teknotaren, glem klimamålene. Hvis Dansk Landbrug og danske fødevarevirksomheder kan understøtte og udvikle teknotaren, ja så vil landbruget opfylde klimamålene for 2050 – måske endda på et meget mindre areal.

15 And don’t kill the messenger.
Tak for ordet! And don’t kill the messenger.


Download ppt "Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google