Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Idékatalog for design af fødevareemballage som kan mindske madspildet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Idékatalog for design af fødevareemballage som kan mindske madspildet"— Præsentationens transcript:

1 Idékatalog for design af fødevareemballage som kan mindske madspildet
Helle Antvorskov, Teknologisk Institut

2 Baggrund for projekt Forbrugerne har madspild på 100 kg om året pr. husstand (estimeret i 2012) Madspild gælder særligt frisk frugt og grønt samt datomærket brød Tidligere analyser har udpeget forbrugerspecifikke portionsstørrelser som et centralt indsatsområde, men mindre enheder er en fordyrende faktor i hele værdikæden. Nyt emballagedesign skal derfor både tilgodese forbrugeradfærd og omkostningsstukturen i butikken for at være effektiv.  

3 Projektpartnerne Projektet er udført i et samarbejde mellem tre aktører: Teknologisk Institut, Emballage afdeling DS Smith, Packaging department i Taastrup Kandidater fra Dansk Designskole, Center for Codesign Research, Research Network for Design Anthropology Projektleder Helle Antvorskov, Teknologisk institut Projektleder i Miljøstyrelsen Anne-Mette Lysemose Bendsen

4 Formål Formålet med dette projekt er af både eksplorativ og forslagsstillende karakter. Udforske målgruppens (forbrugernes og detailhandlens) adfærd og idéer om eksisterende primære og sekundære emballagekoncepter Skitsere nye koncepter for madspildsforebyggende emballage til inspiration for fremtidig emballageudvikling. Udvikle idékatalog over primær- og sekundæremballage Evaluere effekt på mindre madspild hos forbrugerne og mindre tidsforbrug til emballagehåndtering i detailhandlen.

5 Rapportens indhold

6 Forbrugerne Deltagerne: Ni personer fra seks forskellige husstande
Metode: Hjemmebesøg samt indkøb, idéudvikling og koncept evaluering Nøgleindsigter: Emballage er ikke intuitivt meningsfuld for forbrugerne Forbrugerne siger ”ja tak” til mindre pakker af alle produkter Velfungerende madspildsminimerende praksisser findes i folks hverdag Forbrugerne bruger lang tid på at finde de varer de ønsker at købe, især brød, da de ikke kan finde den rigtige variant

7 Butikken Deltagerne: Fire butikker, to discountkæder og to supermarkedskæder I dag pct. tidsforbrug på emballagehåndtering i butikken i DK i overensstemmelse med internationale studier Aktiviteter: modtage, placere, finde, fylde op, genopfylde og bortskaffe emballage hver dag Nemt at opfylde med plastkasser, men varer med forskellig dato blandes ved opfyldning, svært at se varianten på kassen på lageret

8 Idékatalog

9 Idékatalog

10 Idékatalog

11 Idékatalog

12 Idékatalog

13 Idékatalog

14 Effekt på Mindre madspild
Interesse for mindre portioner Brød: 17 pct. af små husstande med stort madspild Rodfrugter: 10 pct. af husstande med stort madspild Revet grønt og babysalat: 30 pct. af husstande med stort madspild Babysalat genluk i emballagen: 70 pct. af alle forbrugere er interesserede Frugt i emballage: 40 pct. af alle forbrugere opbevarer frugt så holdbarheden forkortes væsentligt

15 Effekt på mindre tidsforbrug
Beregningsgrundlaget: butiksansat bruger 80 pct. af sin arbejdstid med emballagehåndtering (opfyldning og bortskaffelse). Benytte Retail Ready Packaging (RRP) kan tidsforbruget til emballagehåndtering reduceres til 48 pct. eller mindre. Der vil være mest tid at spare for de klassiske supermarkeder, eftersom de ikke i de undersøgte kategorier benytter sig af RRP eller sætter plastkassen på hylden.

16 Anvendelses af resultater
Rationalet for mindre madspild er mindre portioner og længere holdbarhed, så forbrugeren har længere tid til at spise mindre Sammenkobler årsager til madspild (rynket, plettet, tør mv.) med hvordan emballage kan afhjælpe problemet, forlænge holdbarhed Idékatalog for primær og sekundæremballage, som foreviser principper for, hvordan emballager kan forbedres så madspild minimeres Illustrerer (ved forskellige scenarier) betydning for madspild og tidsforbrug til håndtering i butikken Inspirerer til at tænke holistisk omkring primær og sekundær emballage, så systemet samlet er rentabelt for butik og forbruger

17 Bedre/smartere emballage = Mindre madspild


Download ppt "Idékatalog for design af fødevareemballage som kan mindske madspildet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google