Hvordan kommer vi af med fordomme og stigmatisering? Anne Lindhardt

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Ambassadører i EN AF OS kampagnen Axelborg d. 26. august 2013.
Advertisements

Stigmatisering af pårørende Om respondenterne: 302 Besvarelser ud af 567 – 53% 79% Kvinder 62% Forældre til voksne børn 38 % Pårørende til personer med.
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Ved overlæge Jes Gerlach
Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet HVAD SKAL VI MED ET BRUGERRÅD? Alexandra B. R. Jønsson Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.
IværksætterSelskab – IVS En kort guide til den kommende selskabsform - IVS Få 3 tilbud på stiftelsen her:
Informationsmøde om Sundhedscenter Haderslev, den 27. maj 2013 Velkommen.
Skriv den gode tekst ”Det er ikke sin mor, man skriver til. Hvis læserens opmærksomhed ikke bliver fanget i de første fem linjer, når han aldrig den sjette.”
Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets høring om sektorovergange og samarbejdet mellem regioner, kommuner og almen praksis Hvordan skaber vi sammenhængende.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Bo Christensen professor praktiserende læge ph.d 2011 KVALITET I ET SAMMENHÆNGENDE SUNDHEDSVÆSEN – HVORDAN KAN DET LADE SIG GØRE?
En hensigtsmæssig og tidssvarende psykiatri- hvad skal der til ? Udviklingskonference Region Syddanmark Anne Lindhardt
Det regionale projekt ”Bristede Drømme-Nyt håb” - Status november 2013.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
1 Social Pejling Evaluering 2011 Hvilken effekt?.
Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder NFBO konferencen, Nuuk, august 2014 Merete Bonde.
Europæiske Kulturbørn gentænk Kunst og kultur i dagligdagen med de 0-8 årige børn A developing and research project of Nordic/Baltic and European dimensions.
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats Indsatsen består af Ekspertrådgivning og inspiration Forskningsprojekt på de regionale arbejdspladser.
Workshop 1: Sygefravær Hvor kommer de syge fra – og hvad kan vi gøre ved det? Elsebeth H. Troelsgaard, udviklingskonsulent og Emil Raun, direktør Arbejdsmarkedsservice,
Psykoedukation skizofreni Session 1. – introduktion til psykoedukationsforløbet Undervisere:
STRATEGI FOR MUDP INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).
Projektcenter Sønderjylland Jobcentre, virksomheder og a-kassers rolle på sygefraværsområdet Workshop 1: Sygefravær Mandag d. 14. april 2008, Odense Congress.
Sammen bliver vi bedre. Ikast-Brande Kommune har Ca indbyggere Ansat: ca. 200 dagplejere 1 leder 1 souschef.
Undervisningsdag om borgere med svære spiseforstyrrelser Formål Baggrund Program.
Børn og Unge Århus Kommune 1 Børn /unge med særlige behov Oplæg d til Projekt KRUT Alice Klinge,psykolog.
Konkrete erfaringer fra sygehus……….. Nils W Johannessen 13.nov.2008.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Alle unge skal have mulighed for at vælge efterskole
Virksomhedens udvikling
Vi ved godt ingeniører ikke praler – men vil du ikke nok gøre en undtagelse? Engineer the future har med succes skabt en række portrætter af unge ingeniører.
Et fælles grundlag for forældresamarbejde Et godt samspil mellem forældrene og de ansatte i dagtilbud og på skolerne er en styrke i den lokale indsats.
Kvantitativ undersøgelse om hjerteflimmer 2016
Akutteamets målgruppe
Landsdækkende virksomhedskampagne
Lokale strategier i kommuner for borgere, ansatte og beslutningstagere
Politisk næstformand i Scleroseforeningen
Voksenansvar for anbragte børn og unge Alarm- og pejlesystemer
Jonas Egebart Forløbsansvarlig vicedirektør
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Interprofessionel Læring og Samarbejde
Sygeplejerske Kirsten Gotfredsen Masterclass på Demensområdet
Forskningens bud på mulighederne i landdistrikterne
Fremtidens sundhedsvæsen – nyeste udspil fra Danske Regioner
Velkommen til workshop 1 Psykisk sundhed og mestring hos unge i uddannelse
FSAIO ‘s Efterårs Fagdag 6 Oktober 2017
Planens 4 hovedelementer 1. Et godt arbejdsmiljø kan være med til at
Ulighed i sundhed – fokus på tænder
Vejledning i validering
Skal vi ha’ lov til nye rammer?
Det rette tilbud fra første kontakt.
Lokalforeningspuljen
Nye bud på koblinger mellem bæredygtighed og pædagogik
SIKKERHED ONLINE.
samarbejdsaftalen for traumatiserede flygtninge og krigsveteraner
Dialog mod Vold som business-case
Sikker adfærd er vigtig - Som sundhedspersonale arbejder vi med personoplysninger og oplysninger der skal behandles fortroligt, og dem skal vi passe godt.
Formålet med kommunikationsstrategien
BAI skolekonference 13. november 2018 Titeldias
Hvad er sclerose? Hvad er sclerose? 2018.
Stine Reinholdt Hansen, Stig Toke Gissel og Morten Puck
Opfølgningsprojekt Akutteamet Aarhus kommune Louise Hjørringgaard
Indsatser, der virker 20 veje til at bruge mindre antibiotika
We Are ‘One PPG’ Vores formål We protect and beautify the world
Få overblik over naturfaglige læreruddannelsesprofiler
We Are ‘One PPG’ Vores formål We protect and beautify the world
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
EVS databasen ved Myung Nina Fernando
Sundhedsfaglig udredning Funktionsmæssig afklaring Egen læge Diagnose
Den uundgåelige smerte
Præsentationens transcript:

Hvordan kommer vi af med fordomme og stigmatisering? Anne Lindhardt 23.3.2009

Hvad er stigma? Stigma: et mærke der adskiller- pga. Uvidenhed- der fører til Fordomme – der fører til holdninger- der viser sig i Adfærd- der fører til diskriminering- der fører til Social udstødning

Hvad sker – hos hvem? Angst for Usikkerhed Tabu- usynliggørelse Det irrationelle Kontroltabet Det genkendelige Lidelsen Mening eller meningsløshed Usikkerhed Hvad skal jeg sige og gøre Hvor forandret er den ”syge”? Tabu- usynliggørelse I offentligheden Medierne Hjemme I sundhedsvæsenet Blandt venner På arbejdspladsen Patienten selv I sproget ”overalt”

Strategi 1 Formål: vække opmærksomhed og oplyse- ændre holdninger Offentlige Nationale eller Regionale Kampagner Landsdækkende - ex.vis depressionskampagnen i Psykiatrifondsregi eller regionale Psyk.info TV spots, busreklamer Forelæsninger for professionelle og offentligheden Det nationale værdigrundlag Oplysende litteratur Brochurer, artikler i pressen Bøger, Film, Teater

Strategi 2 Formål: ændre adfærd- følge op! Udvælge et begrænset område og/eller målgruppe Indbygge arbejde mod stigmatisering som en del af rutinerne i behandlingsarbejde- adgang til oplysning - telefonrådgivning Undersøge effekten af ændret adfærd- ex.vis flere med psykisk sygdom ansat i det offentlige og/eller privat Inddrage patienter og pårørende i planlægning og udførelse- (de ved bedst hvor skoen trykker og har de bedste ideer). Og så er det med til at øge selvværdet

Nogle Internationale erfaringer TIPS TIPS – tidlig intervention for unge med psykoselidelse. Rogaland i Norge. Del af et forskningsprojekt Oplysning til offentligheden i skoler i fritidsklubber, praktiserende læger, arbejdspladser etc. Skizofrenidagene i Stavanger Tilgængeligt professionelt team der yder telefonrådgivning og senere vurdering af den unge Team til behandling af de identificerede i risikogruppe

World Psychiatric Association ”Open the doors” Øge opmærksomhed på og viden om skizofreni Ændre offentlighedens holdninger til mennesker med skizofreni Iværksætte handlinger der nedsætter discriminering og fordomme Omfattende Projekter i en række lande

Nogle internationale erfaringer WHO Spørgeskemaundersøgelse af ”mental health” i 52 europæiske lande der alle har underskrevet Deklaration for ”mental health” i 2005: Næsten alle lande har oplysningsprogrammer- nogle få statslige de fleste gennem, NGOer eller faglige organisationer Kun 7 lande har foretaget målinger af effekt af programmerne med mål som: ændret lovgivning, flere psykisk syge i arbejde, flere positive historier i pressen, ændret sprogbrug

Skotland- ”See me” www. seeme. scotland. org Skotland- ”See me” www.seeme.scotland.org.uk National omfattende strategi i samarbejde med WHO Led i et fremstød for at fremme psykisk sundhed Samarbejdsprojekt mellem regering, NGOer og faglige selskaber. Projektorganisation- vedvarende projekt Rettet mod: offentligheden, medier ( guidelines), særlige grupper (skoler, politi, arbejdspladser, medicinstuderende, sygeplejerskestuderende) Brede almene kampagner såvel som specifikke kampagner (ex. tegneserier rettet mod unge). Uddannelsesprogram for patienter og pårørende i at ánvende medier og i at opfange negative signaler, og gøre opmærksom på dem. Opmærksomhed på stigmatiserende sprogbrug Specifikke ”events” involverende kunst og kultur

Forslag Offentlig antistigma kampagne i partnerskab med psykiatrifonden, psyk-info og faglige selskaber Udnytte de nationale værdier som afsæt Bred strategi- vedvarende Evaluering af virkning