Feedback – fra et elevperspektiv

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC, Læreruddannelsen i Aarhus
Advertisements

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
1 Folkeskolereformen -hvilke perspektiver giver den i forhold til dagens overskrift set fra en politisk synsvinkel Søren Kristensen.
Vingsted den 4. november 2011 Peter Westmark
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Baggrunden for indførelsen af PALS
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Recovery gennem lokalsamfundsdeltagelse
Skolereform august 2014………………
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
Kan daginstitutioner gøre en forskel. v
Realisering af skolereformen i Gladsaxe
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
VOFF konference april 2011 Hvad sker der i klasserummet? De sociale og faglige relationers betydning for fastholdelse 27. April 2011 Susanne.
Kristine Kousholt, post doc, ph.d.
Innovativ undervisning med it Rasmus Fink Lorentzen, cand.pæd.
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
En tidlig morgen i februar dag var vi i piareersarfik og spurgte elever om hvad de synes om at gå i piareesarfik. Så her er deres svar:
Inspiration til reformarbejdet
Otg.dk – CSL Drenge: It redskaber som motivationsfaktor Metoder: ”Det elektroniske klasseværelse” ”One-on-one coaching”/vejledning Design af digitale.
Cooperativ learning - også kaldet CL
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Institut for uddannelse og pædagogik (IUP) Aarhus Universitet
Lærerprofessionen.
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Historiefaget og mulighederne i den åbne skole
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Kristine Kousholt, post doc, ph.d.
Peter Westmark Relationskompetence - det er de professionelle voksne der ansvar for kvaliteten af relationen STU - Træf Den
Projekt Professionsløftskole Sølystskolen Lektor Rasmus Fink Lorentzen VIA University College.
E-læring, sprog og integration DGI byen 22. marts 2006 Mads Bo-Kristensen.
- en del af fremtidens skole Skoler fra Århusområdet og Fyn deltager i et forskningsprojekt Kreativ tænkning.
Læreren som læringsleder
Læringsorienteret feedback og Den dynamiske årsplan
Tryghed ved udskrivelsen
Oplæg om lektier Data og overvejelser.
Rikke Teglskov UCL og Lise D. Møller UCC
Oplæg om lektieintegreret undervisning Data og overvejelser.
UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT & HIOA Ida Schwartz, lektor, cand. psych., ph.d. Bosat udenfor eget hjem Børn og unges skolegang og fritidsliv – set fra børnenes.
”Supervision og feedback” Skoletjenesten Den 10. september 2015.
Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard.
Velkommen I bedes sætte jer i par ved siden af én I ikke kender i forvejen. Tak Marieke Brinck Efterskolernes Sundhedskonference den 14. maj
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
Folkeskolen i et velfærdssamfund Tænketank Danmark – den fælles skole Landsmøde 3. oktober 2014 Henrik Christoffersen.
Kærlighed i pædagogisk praksis 3 Markowitsch, H. J., & Welzer, H. (2005). Das autobiographische Gedächtnis : hirnorganische Grundlagen und biosoziale.
 Siden sidst – gennemgang af erfaringer fra første møder med lærerne, de første observationer,  Opgave: drøftelse og afprøvning af gruppevejledning med.
Stxstudentereksamen.
Team Nordahl og Skibet Skole
TEMA 1 Kortlægning: Mobilitet i hverdagen

Kvalitative og kvantitative undersøgelser
Hvordan motiverer vi de unge?
UNIVERSITY OF COPENHAGEN
© Digital didaktik Helle Hinge (red.) Hans Reitzels Forlag 2016.
- Kom tættere på dit barns skolegang
Alexander von Oettingen (Red.)
Alexander von Oettingen (Red.)
Implementering af Tablets som Supplerende og Alternativ Kommunikation
Mindset og formativ evaluering i sprogfagene:
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Fastholdelse på uddannelserne – Indspark fra elever og bidrag fra LUU
Karakterer og læring.
SITUATIONSBESTEMT OPMÆRKSOMHED - en kvalitativ undersøgelse
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Feedback – fra et elevperspektiv Benedikte Vilslev Petersen Bent Sortkær

Baggrund Feedback beskrives i litteraturen som effektiv i forhold til læring (Hattie og Timperley, 2007; Black og Wiliam, 1998; m.fl.) Overvejende kvantitative effekt-studier Feedback forstået som en ‘black box’ i en input-output relation MEN, der er få: studier der tager elevernes perspektiver på feedback (Rakoczy et al., 2013; Ruiz-Primo og Li, 2013) studier i elevernes naturlige omgivelser (Ruiz-Primo og Li, 2013; Black og Wiliam, 1998)

Relevans Den didaktiske opgave, at komme med bud på nye handleperspektiver som følge af feedback, må af etiske så vel som virkningsfulde årsager baseres på så nuanceret viden som muligt, ikke mindst elevernes oplevelse af lærerens feedback. Feedback er en central del af folkeskolereformen Vores viden om feedback fra et elevperspektiv er mangelfuld Ikke kun i forhold til at ‘optimere’ læring, men i et bredere didaktisk perspektiv.

Forskningsspørgsmål Hvordan oplever eleverne lærerens feedback? Feedback i betydningen: Lærerens hverdagslige, didaktiske tilbage- og fremovermeldinger i undervisningen.

Børneperspektiver En optagethed af at rejse barnets perspektiv – at få rejst elevens egen stemme (Lund og Koch, 2016) En bevidsthed om at børn er forskellige, og at der i en klasse dermed vil være mange forskellige elevperspektiver (Warming, 2007) En elevs perspektiv er kontekstafhængigt (Kousholt, 2010) Valg af metode har betydning for hvilke aspekter af børneperspektiverne, der bliver synlige (Kousholt, 2010) Enhver form for empiri-indsamling betragter vi som ‘social samskabelse’, som en ‘rundvisningsproces’ (Rasmussen, Warming og Kampmann, 2017) og som performativ (Juelskjaer, 2014)

en palette af kvalitative metoder DERFOR: Observation af undervisningen – ca. 25 timer Elektronisk dagbogsskrivning (3 versioner) – alle 28 elever Gruppeinterview – to elever (udpeget af klassens lærere) Enkeltinterview baseret på rutetegninger – seks elever (udpeget af klassens lærere efter kriterierne: forskelle i køn og faglige forudsætninger) Empirien er skabt på en middelstor provinsskole i Østjylland, i den ene af to 7. klasser. Efteråret 2016.

Enkeltinterview baseret på rutetegning

Empirigenerering som en iterativ proces Observation af undervisningen Gruppeinterview Dagbogsskrivning Enkeltinterview baseret på rutetegning

Feedback som et didaktisk begreb Analytisk ramme baseres på von Oettingens indkredsning af lærerens tre didaktiske opgaver: Undervisning, disciplinering og vejledning (åbne samtaler rettet mod selv- og omverdensforhold). Feedback som undervisning Feedback som disciplinering Feedback som vejledning (Oettingen, 2016)

Foreløbig analyse Feedback som undervisning Eleverne er overvejende glade for ros, men forholder sig samtidig kritisk til ros når der bliver spurgt ind til det. De er positive over for faglig feedback i forhold til, om de fx er på rette vej og gør det ’rigtige’. Elev 1: ”Jeg kunne rigtig godt lide i starten [gennemgang af lektier]. Da jeg læste dem op og læreren roste mig for dem. Det gav mig en følelse af at jeg ville sige mere. Jeg følte også ligesom at jeg rigtig godt kunne lide det der at få ret, og jeg havde lyst til at uddybe det endnu mere.” Elev 2: ”altså man må gerne få lidt kritik fordi, hvis man bare får ros, så ved man ikke, hvad man kan gøre godt til næste gang også.” Elev 3: ”ja og der skal være ligestilling mellem hvor meget ros man får”

Foreløbig analyse Feedback som disciplinering Eleverne er gennemgående positive og forstående i forhold til lærerens disciplineringsfeedback Elev: ”ja og snakkede sammen og så hvis der var nogle, der larmede inde i klassen, så kunne hun godt ligesom råbe lidt ned til dem eller noget, men der skulle også være styr på de andre jo.... så det var jo helt fint” B: ”det er det, det synes du ikke er ærgerligt, når du sidder og snakker med hende?” Elev: ”nej overhovedet ikke”

Foreløbig analyse Feedback som vejledning Eleverne er gennemgående positive i forhold til feedback, som styrker deres selvagtelse og i forhold til samtaler med læreren, der rækker ud over skolen, og samtaler, hvor læreren træder ’ud af rollen’. ”Jeg synes det er dejligt når lærerene ikke kun snakker om faglige ting […] de så fortæller om hvad de har lavet [i weekenden]. Det giver et lidt mere afslappet forhold, så man kan føle sig mere tryg i deres timer” (…) ”Det er selvfølgelig også vigtigt at læreren ikke går ud i en lang samtale om deres weekend eller andet, så man ikke lærer noget i timen.”

Tak for opmærksomheden Benedikte Vilslev Petersen bp@via.dk Bent Sortkær bens@via.dk

Litteratur Black, P., & Wiliam, D. (1998). Assessment and Classroom Learning. Assessment in Education: Principles, Policy & Practice, 5(1), 7–74. Hattie, J. A., & Timperley, H. (2007). The Power of Feedback. Review of Educational Research, 77(1), 81–112. Juelskjaer, M. (2014). Designing future learning. Paper presentation. Helsinki. Kousholt, K. (2010). Børneperspektiver, læring og evalueringspraksis. Pædagogisk Psykologisk Tidsskrift, 6, 485–498. Lund, J. H., & Koch, A. B. (2016). Børneperspektiver i professionspraksis. In Lund, J.H. (red.): Tværprofessionelt samarbejde om udsatte børn og unge. Aarhus: Turbine Akademisk. Oettingen, A. von (2016). Almen didaktik - mellem normativitet og evidens. København: Hans Reitzels Forlag. Rakoczy, K., Harks, B., Klieme, E., Blum, W., & Hochweber, J. (2013). Written feedback in mathematics: Mediated by students’ perception, moderated by goal orientation. Learning and Instruction, 27, 63–73 Rasmussen, Warming, & Kampmann (2017). Interview med børn. Hans Reitzels. Ruiz-Primo, M. A. & Li, M. (2013). Examining formative feedback in the classroom context: New research perspectives. In J. H. McMillan (Ed.), SAGE Handbook of Research on Classroom Assessment (pp. 215–232). Los Angeles, Californien: Sage Publications.