Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Karakterer og læring.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Karakterer og læring."— Præsentationens transcript:

1 Karakterer og læring

2 Problemformulering Hvordan påvirker karakterer læring?

3 Beskrivelse af undersøgelse
Metodevalg: Kvalitativ-metode i form af interviews: karakterfri og karaktergivet elev. Fordele: Give indblik og forståelse. Aktiv i processen ift. Miskommunikation. Ulemper: Subjektive holdninger Ikke give en større indsigt i en sag. - repræsentativ og generaliserbar. Kvantitativ-metode: - dybere forklaringer, men generaliserende resultater og overblikgivende.

4 Beskrivelse af undersøgelse
Forskellige spørgsmål pga. forskellige skolesystemer: - sammenligne resultater. Give en bredere indsigt pga. flere synsvinkler. Stikprøve-udtagelse. Hv-spørgsmål og ja/nej- spørgsmål. Interview-kritik: Interview af bekendte. Dog kan man lettere spørge dem.

5 Teori og analyse Adfærdspsykologi: Operant Betingning
Skinner: Rotteforsøg  Man lærer det, der fører til en belønning. ”Nogen gange kan det at få en god karakter godt blive vigtigere end om man egentlig har forstået selve det man er i gang med at lære (..) Hvis det er noget, der ikke er særlig interessant, så lærer man det for karakterens skyld, synes jeg. Så siger man noget, fordi man ved det lyder godt, når man siger det.” // karaktergivet elev. Lærer et emne for at klare en eksamen/test godt. Ydre faktorer i form af karakterer påvirker læringen. Ulempe: man lærer ikke at sætte lærdommen i relation til andet.

6 Teori og analyse Adfærdspsykologi: Indlært hjælpeløshed
Seligman: forsøg med hunde, lyd og stød.  konklusion: Nogen reagerer med passivitet/indlært hjælpeløshed. ”Når man får et nederlag, altså når noget ikke går så godt, som man håber eller forventer, så er det svært at arbejde videre på det; at prøve at forbedre det, specielt hver eneste gang, man afleverer noget, så får man negativ feedback, og man føler ikke, der er noget positivt, så giver man op, så har man ikke rigtig lyst til at fortsætte.” // karaktergivet elev.  opgive at lære et emne pga. ydre faktorer i form af nederlag forårsager indlært hjælpeløshed. Elever reagerer med passivitet overfor det, der er svært.

7 Teori og analyse Kognition, intelligens og læring: Piaget
Man lærer bedst ved at udfordre sig selv, og at omgivelserne samtidige er passive: de blander sig ikke. Konstruere egen fortolkning af verden uden aktiv indblanding fra omgivelserne. ”Man udfordrer ikke sig selv ved at tage noget, der er lidt sværere eller noget man finder mere udfordrende, man tager bare det, der er sikkert. Det er jo netop fordi man gerne vil have en god karakter.” // karaktergivet elev. Piaget: - glad for det nuværende karaktersystem pga. hindring for læring af egen nysgerrighed.

8 Teori og analyse Piaget ift. Karakterfrihed
”Altså jeg vil sige at nysgerrighed og engagement nok er en stor del af det, fordi jeg har jo fået matematik B, som jeg aldrig ville have troet, at jeg ville have valgt. Så jeg tror måske, at hvis vi havde fået standpunktskarakterer, at det ville have holdt mig lidt fra det, fordi jeg bare sådan har kunne tage mig tid til virkelig at lære det og forstå det, og spørge alle de gange, jeg har haft brug for at spørge.” // karakterfri elev. Karakterfrihed  øge elevens nysgerrighed og motivation for at lære. Påvirkes af indre faktorer såsom nysgerrighed og engagement ift. Læring. Seligman: indlært hjælpeløshed, ville forhindre i mat B.

9 Teori og analyse Kognition, intelligens og læring: Vygotski
Niveau man er på uden hjælp: aktuelle udviklingsniveau. Den nærmeste udviklingszone: afstand mellem aktuelle- og mulige udviklingsniveau man kan nå ved hjælp fra læreren. ”Altså når man ikke får standpunktskarakterer føler jeg mig bedre rustet til at gå til eksamen, når man har fået af vide, at det her skal du arbejde på i matematik, og det her skal du arbejde på i dansk.” // karakterfri elev. Udvikler sig pga. feedback hvor læreren hjælper en videre pga. fokus ligger i læring og øvelse og ikke i præstation.

10 Konklusion Hvordan påvirker karakterer læring? Det tyder på:
Negativ påvirkning af karakterer i forhold til læring. Lærer for karakterens skyld. Tendens til at opgive emne pga. nederlag. Karakterfrihed åbner op for nysgerrighed og engagement. Feedback – dialog mellem lærer og elev hjælper eleven til at nå et højere udviklingsniveau. Dog er det ikke generaliserbart - kun to interviews!!

11 Litteraturliste Interviews


Download ppt "Karakterer og læring."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google