Udmøntning i praksis Den danske RDA-profil

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Katalog over nationale standarder på sundhedsområdet.
Advertisements

Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Overordnet målsætning:
Medarbejderudviklingssamtalen
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
AT og faget Engelsk På de følgende dias får du nogle gode tips til, hvordan faget engelsk mest hensigtsmæssigt indgår i AT-eksamen.
Posterne vises på en ny måde En ”almindelig” post ser sådan ud – vi har flyttet bestil-knap og links ud til højre for posten Her kan finde de links der.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
DTaF’s Lovmappe Afsnit 8 DTaF’s Lovmappe Undervisning DAN-fortræning.
Første gang du logger på, skal du bestille ny adgangskode her
Fra ’description’ til ’access’ Sammenfatning Erik Thorlund Jepsen Styrelsen for Bibliotek og Medier.
Øvelse fra Klik for at redigere undertiteltypografien i masteren - Diskuter og beskriv faserne og ’workstages’ Fase 1 – Preproduktion Forberedelse.
Postkulturel kommunikation - fordi kultur ikke altid er vigtigst
To år med funktionskoder i Danmark status, erfaringer, udeståender Temadag – Middelfart v. Hanne Hørl Hansen Bibliografisk konsulent, DBC.
Decentrale poster fra folkebiblioteker Hvad kan I gøre for at få bedre poster i basen? – gode poster i Bibliotek.dk •slutbrugers behov – f.ex. noter og.
– Om formidlingen af afgørelser i offentlige breve
Workshop I KLIKOVAND 6. December 2012 Et bud på godt samarbejde.
Kondenceret konceptudvikling DDK ITU F2007 John Paulin Hansen.
Beskrivelsesværktøj Implementering af bips beskrivelsesværktøj i din virksomhed bips konference 26. september 2011.
Alle børn skal have mindst et fornavn og et efternavn … det skal computerens ”børn” også !! Computerens ”børn” kaldes alle for filer uanset hvilke programmer.
Del projekt i Inklusionsprojektet Aktivitetscenter Kernen Projektet er gennemført i samarbejde mellem: Helene Hansen (pædagog) Kernen Jeanette Sanderhoff.
Introduktion til indholdsfortegnelser j Tryk derefter på F5, eller klik på Slideshow > Fra begyndelsen for at starte kurset. Klik på Aktivér redigering.
Felter og nøgle-felter (databaser, del 6)
SLP 4 Samarbejde med vejleder Planlægning og styring
Hvad er hovedforskellene mellem RDA og de nugældende danske regler
Ude i felterne / Dorete Larsen1 Summa og ændringerne i formatet Kritiske bemærkninger ud fra erfaringer i forbindelse med implementering på Statsbiblioteket.
Hanne-Pernille Stax, ph.d
Lav en lydfortælling på computeren Find programmet Her kommer en kort i, hvordan du åbner Lydlab, og hvordan du arbejder med de mest elementære dele.
Validering af data (Access, del 7)
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Udbud på Biler foråret 2013 Orienteringsmøde den 7. maj 2012
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
Når strategien om innovation skal virkeliggøres - At oversætte strategier KLKs Innovationsdag November 2014 Søren Obed Madsen
Kildekritik Niveau 3 for MVU. Om nødvendigheden af kildekritik.
Synopsis VIP13 HH3.
Skriveproces Læring og forandringsprocesser 8. semester, april 2010 Palle Rasmussen.
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
God regnskabsskik DHS’ årsmøde 2015.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Lektion 3. Tekstens byggeklodser Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Tekstens byggeklodser.
Tekstens byggeklodser
SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION
Netværk for lånesamarbejde Preben Aagaard Nielsen Specialkonsulent Biblioteker Indsæt kontaktinfo på sidste slide, hvis du ønsker dette. Slet/tilføj information.
. AlmenBolig+ Beboermøde II Tømmergården. Program for beboermøde d. 13. juni 2016 ​ 1. Velkomst ​ 2. Status på byggeriet ​ 3. Hvad skal og må jeg gøre.
Publiceringsgenvej i OJS Send din færdigformaterede fil uden om det redaktionelle workflow og direkte til elektronisk publicering Denne publiceringsform.
Certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner Rikke Holgersen.
Nyt om test og prøver Matematik i marts Sorø Den 26. marts 2015 Marts 2015 Niels Jacob Hansen - Læreruddannelsen UCSJ 1.
Dokumentstyringssystem Dokument formalia Håndtering af dokumenter Peter Jezek.
HANDLING OG PLAN1 Udkast til bekendtgørelse om uddannelsesplaner.
Relatér dig til RDA Temadag 8. juni 2017 – META og Metaforum
Vinterinformation, serviceniveauer mv. Maj 2017
Najugaq – Adresseopslagsregisteret
SRP Høje-Taastrup Gymnasium 2017
RDA - Udmøntning i praksis
Kursus for skolerevisorer Hotel Comwell, Middelfart 23. oktober 2012
Dialogmøde den
Afsnit 1 Afsnit 2 Afsnit 3 Afsnit 4 Afsnit 5 Afsnit
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Introsidernes betydning
Dialogmøde Engelsk B, HTX – vejledende opgavesæt
Med udgangspunkt i bogen ”HBR Guide to Leading Teams” af Mary Shapiro
Præsentation af forretningsplan
Firmanavn Forretningsplan.
Vejledning til brug af værktøjet CVR-flyt
Danske Handicaporganisationer
AT-EKSAMEN 2019 SSM 28. januar kl
En ny bog er i gang – skrevet af addicts, for addicts
Vækst for dansk erhvervsliv
Præsentationens transcript:

Udmøntning i praksis Den danske RDA-profil v. Hanne Hørl Hansen, DBC og redaktør af profilen

Hvordan bliver det at katalogisere med RDA? Eksempel: Jeg har følgende lydbog der skal katalogiseres:

Focus flyttes fra format til indhold: Tænk ”FRBR’sk” Focus flyttes fra format til indhold: Tænk ”FRBR’sk”! (snart IFLA-Library Reference Model) – katalogiser med byggeklodser - Hvilket værk indeholder lydbogen? … og har nogen oprettet en autoritetspost herpå? (originalen: The audacity of hope) STOR ÆNDRING – foretrukken værktitel obligatorisk. - Hvem er ophav til værket? … og har nogen oprettet en autoritetspost herpå? - Hvilket udtryk af værket skal jeg beskrive – er det fx originaludgaven eller en oversættelse jeg sidder med? … og har nogen oprettet en autoritetspost herpå? - Er der ophav til det aktuelle udtryk, der bør beskrives – fx en indlæser? … og har nogen oprettet en autoritetspost herpå? - Hvilken manifestation er det jeg skal beskrive – fx en cd eller onlineversionen? Undervejs: Relater entiterne til hinanden – Obama er ophav til værket, der er tale om et dansk udtryk af værket etc.

RDA’s fokus og opbygning Fremfor en samlet isoleret beskrivelse af det aktuelle materiale fokuserer RDA på beskrivelse af og relationer mellem entiteter.

Hvad er den danske profil så? RDA: Engelsk originaltekst, der IKKE oversættes til dansk. Profilen er danske præciseringer, afvigelser mv. der knytter sig til den engelske originaltekst, suppleret af oversat vokabular

… eksempel på profil … og tilsvarende fra manuskriptet til den danske profil: Dansk profil – 2.4.1.5. Statement Naming More Than One Person, Etc. Den valgfrie regel om forkortelse af en ophavsangivelse, der nævner mere end tre personer, familier eller korporationer følges normalt. Dansk terminologi er i den forbindelse altid [og <antal> andre.], - fx [og 4 andre].

Hvem laver den danske profil? Udkast til profilen er udarbejdet af redaktøren (suppleret af to fagredaktører for periodika og kartografi) Udkastet er efterfølgende diskuteret, bearbejdet, modificeret og godkendt af en bredt sammensat arbejdsgruppe under BIR BIR vil i september formodentlig endeligt vedtage den danske profil og indstille den til Slots- og Kulturstyrelsen som den danske profil til RDA.

Ånden i den danske beslutning om overgang til RDA En vilje til at følge RDA uanset om det betyder praksisændringer. Hvis vi vælger at afvige, skal der være økonomiske eller faglige begrundelser herfor. Alt, der er katalogiseret korrekt efter RDA, er gangbart i DK (genbrugshensynet), - også selvom den danske profil fx. anviser anden terminologi eller en afvigelse.

Hvad er med? Der er ikke profil til alt. Mindre brugte eller ikke relevante kapitler og afsnit er udeladt. Hvis man mangler det, bruges RDA som det er. Fx er profil til kapitlet om udformning af familienavne bortprioriteret og regler for katalogisering af retsmaterialer er udeladt. Danske præciseringer. Profilen tager afsæt i det nuværende katalogiseringsniveau i nationalbibliografien og folkebibliotekernes bibliotekskatalogisering – men i en RDA-moderniseret form. (Formuleringer som fx normalt gengives – men også tilskyndelser til at medtage nye typer af oplysninger, fx forfatteres nationalitet).

Hvad er med? Dansk terminologi. Alle lister og udtryk, der skal bruges i katalogisering, er der i profilen angivet danske ord for (fx liste med materialebetegnelser, enkelte ord: sider fremfor pages etc.) Afvigelser. Hvad der vil være stor udvidelse, uden at det kan forsvares som forbedring for brugerne, er der lavet afvigelser på. Fx et det pt. foreslået, at vi IKKE går tilbage til korporationskatalogisering, som RDA har videreført fra AACR. Hvad der ville være upraktisk i en dansk kontekst, er der også afvigelser til. Fx at bibeholde gamle forlagsnavne på flerbindsværker, der fortsat udkommer. Ekstra større vejledninger. Fx. på hvilke typer ophav bør jeg lave autoriseret søgeindgang. MEN: ALT HVAD DER ER KORREKT RDA ER TILLADT!

Hvad er profilen så ikke?

Profilen er IKKE en lærebog eller en pædagogisk indføring i RDA … det skal der undervisning og særlige vejledninger til, ligesom der er udkommet adskillige bøger om katalogisering efter RDA.

På grænsen til profilen … Eksempelvis Regler for opstilling? Overgangsvejledninger fx mht. udveksling af gamle og nye poster Planlægges evt. lagt som værktøj i RDA

Efterfølgende vedligeholdelse RDA er hidtil blevet rettet minimum 1 gang årligt (- og mens vi har lavet profilen, er der også rettet i RDA). Sådanne rettelser vil kræve løbende kontrol og vedligeholdelse af profil i dansk regi.

Tak for opmærksomheden –Spørgsmål ? … derefter videre til Line