Frederikshavn, 24.-25. september, 2015.  Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
FFM og årsplaner Vemmedrup
Advertisements

NETVÆRKSMØDE EVALUERING 3. NETVÆRKSMØDE.
Tema A – et fagligt løft af folkeskolen. Formål Udarbejde konkrete modeller for hvordan skoledagens rammer bliver for eleverne og medarbejderne efter.
Nationale test v. Marie Teglhus Møller
Hvad laver en skolebestyrelse? Skolebestyrelsen har indflydelse på alle områder, der vedrører skolens virksomhed inden for rammerne af folkeskoleloven.
WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Krogerup Højskole, den 19. oktober 2015.
WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Ringsted, september 2015.
Krogerup Højskole, 19. oktober,  Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og.
Et udviklingsprojekt for Region Hovedstaden Oplæg ved Jacob Friis Kjærgaard Projektets mål: Øge motivationen for lærere og elever Arbejde med fem innovative.
WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015.
Frivillige og deltagere frem for frivillige og flygtninge.
Ræsonnement og tankegang DLF-Kursus Ringsted Eva Rønn UCC.
Rationel klinikdrift Et bud. Rationel klinikdrift Rimelig arbejdstid.
Symmetri-drager Undervisningsforløbet leder eleverne igennem en verden af symmetri, sjov med drager og svære udregninger - et undervisningsforløb i 3.a.
Evaluering i dansk - begreber og eksempler
Center for læring i natur, teknik og sundhed Den naturfaglige prøve.
Målstyring. Hvordan styres virksomheden sikrest & bedst ? Lav frekvente målinger (måned, kvartal, år) Hvilke? (KTA = Kunde tilfredsheds analyse, MTU.
Sygeplejefaglig problemløsningsmodel -samarbejdsmodel
Feltopgave 1 Julie-Marie Terkildsen
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL
DUBU Superbrugerrollen
Læring der ses Temadag for didaktiske vejvisere og projektansvarlige ledere / Julie Aarø-Hansen D. 6. april 2017.
Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer
Oplæg om metoder Vejle 14. Januar 2010.
Skolernes kvalitetsrapport
Undervisning og formativ feedback
Kompetence-, færdigheds- og vidensmål
Matematiske kompetencer
Adjunkt Hanne-Lene Hvid Dreesen
Fremlæggelse af 1. deltagelsespligtigtopgave
WORKSHOP 4, Gribskov Kommune, 2017.
Et samarbejde mellem CMU og DASG
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Indførelse af model for formativ/summativ evaluering
Du skal elske byggepladsen!? EUC Nord 13/ FBK 2258
NYT.
Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU)
FÆLLES målstyring i matematik
”Hvordan man kan få glæde af i engelskundervisningen”
Læringsmålstyret undervisning - målpilen som værktøj
Kvalitetsvinde Vibe Aarkrog MBU 4. april, 2013 Billeddias
Line Leth Jørgensen Dysleksivejleder og læsekonsulent
Læringsmålstyret undervisning - målpilen som værktøj
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Forenklede Fælles Mål Matematik
Vejledning i validering
Geografi Geografi omhandler samspillet mellem mennesker og natur og konsekvenserne heraf, som det kommer til udtryk gennem naturgrundlagets udnyttelse,
Temadag - omlagt elevtid Indledning og fælles sprog
Karl Henrik Flyums model
Hvad lærte vi af projektet?
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
Matematik Niveau F E D C.
Digitalisering af prøver i grundskolen
Demokrati og medborgerskab
Skolereformen Trivsel Faglighed Læring.
Skolebestyrelsens principper
Hvorfor tidlig indsats?
Innovation i humanistiske fag
Innovation i praktisk-musiske fag
BOOST- Innovativ skole i Helsingør
MEEBOOK – en digital læringsplatform
Innovation i praktisk-musiske fag
BAI skolekonference 13. november 2018 Titeldias
Innovation i Naturfaglige fag
Elevtrivsel Erhvervsuddannelser 2018
PROCESTEKNIK – Procesrørføring med CNC-Rørbukning AMU XXXXX
Undervisningsplanlægning
Problembehandling er ikke en færdighed v. Adrian Bull
Vejlednings- netværksdag
Præsentationens transcript:

Frederikshavn, september, 2015

 Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og matematiske kompetencer

Hvad betyder ”synlig læring”? ”Det ”synlige” aspekt refererer først og fremmest til at gøre elevernes læring synlig for lærerne… Det ”synlige” aspekt refererer også til at gøre undervisningen synlig for eleverne, så de lærer at blive deres egne lærere…” (Hattie (2013): Synlig læring, s. 23)

Hvorfor ”synlig læring”? ”… de største effekter på elevernes lærings forekommer, når lærerne lærer af deres egen undervisning, og når eleverne bliver deres egne lærere (dvs. udvikler selvregulerende egenskaber som selvovervågning, selvevaluering og selvundervisning) (…) Det er således synlig undervisning og læring af både lærere og elever, der gør forskellen.” (Hattie (2013): Synlig læring, s. 41)

Hvordan praktiseres ”synlig læring”? ”Synlig læring forekommer, når læring er det eksplicitte og tydelige mål, når det er behørigt udfordrende, og når læreren og eleven begge (på hver sin måde) søger at finde ud af, om og i hvilken grad målet er nået. Synlig undervisning og læring forekommer, når der er en bevidst praksis, som sigter mod at opnå mestring af målet, når der gives og søges feedback, og når der er aktive, passionerede og engagerede mennesker, som deltager i læringshandlingen. ” (Hattie (2013): Synlig læring, s. 41)

 Største effekter på elevernes læring forekommer, når lærerne lærer af deres egen undervisning, og når eleverne bliver deres egne lærere.  ”Synlig læring” skal bruges til (populært sagt), at gøre læreren til den lærende og eleverne til deres egne lærere.  ”Synlig læring” omfatter derfor bl.a. læringsmål, der er tydelige for eleverne, og løbende evaluering samt feedback (læringsmålstyring).

En væsentlig begrundelse for at indføre Forenklede Fælles Mål var, at det skulle være lettere for lærere at styre deres undervisning efter læringsmål. (Master for forenkling af Fælles Mål)

Faser Færdigheds- og vidensområde Kompetence mål Kompetence- eller stofområde Fag 11f/v

Faserne følger ikke klassetrin og rækkefølgen er (kun) en anbefaling Målene ”bygger ovenpå” Færdighedsmålene er i fokus

Problembehandling Modellering Ræsonnement & tankegang Repræsentation & symbolbehandling Kommunikation Hjælpemiddel Tal og algebra Geometri og måling Statistik og sandsynlighed

Problembehandling Modellering Ræsonnement & tankegang Repræsentation & symbolbehandling Kommunikation Hjælpemiddel Tal og algebra Eleven kan gennemføre enkle modelleringsprocesser. Eleven kan anvende og tolke grafiske fremstillinger af data. Eleven kan gennemføre og præsentere egne statistiske undersøgelser. Geometri og måling Statistik og sandsynlighed

 Diagnosticere elevers læringsudbytte – hvad kan eleven?  Nedbryde Fælles Mål til mål for undervisningsforløb - hvilke konkrete mål skal nås hvornår?  Opstille tegn for målopnåelse– hvilke indikatorer gør det synligt, at eleven har nået et mål?  Undervisning rettet mod eksplicitte læringsmål og indikatorer, som er synlige for eleverne.  Evaluere om mål nås og give feedback - formativ evaluering  Tilrettelægge videre forløb på grundlag af den information formativ evaluering giver – planlægge den videre undervisning på baggrund af evaluering.

To eller tre små historier om læringsmålstyret, kompetenceorienteret matematikundervisning

Tid? Formulering af læringsmål og tegn på læring? Læringsmål og matematiske kompetencer? Synliggøre læringsmål? Synliggøre undervisning for eleverne og synliggøre læring for læreren? Give retning for både elever og lærere i undervisningen? Give mulighed for at arbejde målrettet? Formulering af læringsmål og tegn på læring?