Efterskoleforeningens Årsmøde, 2013 Dialoggruppe 5 Vejledning og overgange v/ Bent Bisballe Østergård, Bestyrelsesmedlem Lis Brok-Jørgensen, Vejledningskonsulent.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Advertisements

EVejledning Et tilbud til elever i grundskolen – og deres forældre - og for alle andre uddannelsessøgende.
Dialysebehandling er, uanset dialysemetode, en belastning og betyder store ændringer i det daglige liv for den hvis liv afhænger af dialyse og for de nære.
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
NUVÆRENDE PRAKSIS PÅ UCV: - Anvendelse af almindelige vejledningsmetoder. - Sporadisk intensiveret vejledning (iværksat på baggrund af akut behov). -
Fastholdelsesstrategier på EUC Syd Udfordringen  95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.  Det er nødvendigt at vi alle i fællesskab.
Garantiskolekonference 2013
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Ungdomsskole – mellem reform af folkeskolen, erhvervsuddannelserne og vejledningsindsatsen Storbynetværk den 12. september 2013 Direktør Per B. Christensen,
Uddannelsesvejledningen i 9. klasse
Billum skole Overordnet udviklingsplan Den politiske beslutning fra 2007 omkring skole/SFO danner baggrund for dette materiale. Planen er til debat og.
Tietgen Erhverv HG Erhverv HG Erhverv 1½ år (tidligere HG FLEX) HG Erhverv 2 år (tidligere FIVU) Ny Mesterlære Afklarende / kombinerede forløb 10. Handel.
Hold Fast Konsortiemedlemmer i UU Ringkøbing Fjords område: Deltagere:
Introduktionsaften 10. klasse på Hjalleseskolen
Den globale skole Globaliseringen fordrer og fremmer en nytænkning af uddannelsernes indhold. Gode læse-, stave- og matematikfærdigheder er nødvendige,
Uddannelsesparathed - hvad er det
- Hvad kan I forvente som forældre?
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Bedre overgangsvejledning gennem øget aktørinddragelse på Djursland Et projekt med: Viden Djurs – Lead partner UU-Djursland Ørum Skole Auning Skole.
EVA’s evaluering af 10. klasse Foreningen af 10. klasseskoler i Danmark, Trinity, Fredericia den 2. marts 2012 Kristine Bang Nielsen.
Tema 3 Samarbejde om indsatsen for barnet Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Forældremøde Sortedamskolen 2013/14
Velkommen til forældremøde
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Nye veje i overbygningen Udgangspunkt i elevernes læringsmål og læringsstrategier Undervisningen tilrettelægges fleksibelt på tværs af klasser og årgange.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Velkommen til forældremøde
Forældremøde 8. klasse Orientering om Vejledning & UEA-undervisning.
Vejledning på den politiske dagsorden Regeringsgrundlaget ”Nye Mål” Aftalen ”En ny chance til alle” 4 debatoplæg til Globaliseringsrådet Udspillet om ungdomsklassen.
Læringsorienteret feedback og Den dynamiske årsplan
Vejledning og undervisning UUV har som forsøg undervist i 6 moduler udviklet til Uddannelse og Job. I alt 46 lektioner, heraf fire lektioner som forlagt.
Aftenens program Kl – 19.15Velkomst på torvet – Forældre sidder på stole og elever står op. Kl. ca Elever går med lærere til teamlokaler.
Vision mission værdier handleplaner
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Evaluering og dokumentation af efterskolens vejledning Af Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen Forskningsenheden i Vejledning, Erhvervs- og Professionsuddannelse.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU’s opgaver Vejledning op til 18 år - Grundskolen – ca. 10 årsværk - 15 – 17 årige –
Ny vejleder i Efterskolen Vejlederkonferencen 2013.
Integreret vejledning i efterskolen Vingsted, september 2013 Lars Mouritzen (SKALs Efterskole)
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
Efterskoleforeningen Kursus for nye forstandere Liselund 2014 Anette Ingemansen Vicedirektør Nye forstandere 2014.
Forældreinterview Stationens program Øget forældresamarbejde – hvorfor Formål og den praktiske ramme Selve interviewet Spørgsmål.
Model for læsevejledning baseret på aktionslæring Formål med modellen:
Integreret vejledning i efterskolen Vingsted, september 2012 Rie Thomsen (DPU) Lars Mouritzen (SKALs Efterskole)
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
Forældre-interview Vingsted-centret Tirsdag d. 17/9 Jens Christian Tambjerg & Bjarne Frandsen Viby Efterskole.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen Integreret og stabil vejledning: Vejledningen er en del af.
I kan begynde med at fortælle om det! Den måde, I vejleder på efterskolerne, er unik! I gør det i ”det skjulte” – og taler ikke højt om det Få det frem.
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Lis Brok-Jørgensen -én af konsulenterne
Når A + B giver et langt større C
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
Vejledning i et ledelsesperspektiv
Ny vejleder…lidt hjææææælp
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
Først! -overordnet Du er ikke alene! Ingen spørgsmål er dumme til nogen. Efterskolevejledernetværk, 16 i alt, brug dem. -sparring i det daglige -face2face.
UPV – fra dom til proces Stationens indhold
Først! -overordnet Du er ikke alene! Ingen spørgsmål er dumme til nogen. Efterskolevejledernetværk, 16 i alt, brug dem. -sparring i det daglige -face2face.
Ny vejleder…lidt hjææææælp
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
LO’s udspil ”Bedre overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse”
Hvor kan jeg hente hjælp?
UDVEKSLING projekter ang. studievalgsportfolio
Inspirationsworkshop med fokus på
Præsentationens transcript:

Efterskoleforeningens Årsmøde, 2013 Dialoggruppe 5 Vejledning og overgange v/ Bent Bisballe Østergård, Bestyrelsesmedlem Lis Brok-Jørgensen, Vejledningskonsulent

Aktuelle målsætning for vores drøftelse ”Efterskoleforeningen vil understøtte de enkelte efterskolers arbejde med gode overgange til ungdomsuddannelserne”

Alle unge har brug for mere uddannelse efter endt efterskole. Efterskoleeleverne er godt hjulpet på vej, hvis de enkelte efterskoler prioriterer vejledningen højt, og hvis deres samarbejde med ungdomsuddannelserne tilrettelægges og organiseres godt. Efterskoleforeningens overvejelser…

Efterskoleforeningen vil fortsætte sit arbejde for at få forbedret kvaliteten og de formelle krav i forhold til den nuværende brobygning. Målet er at få større frihed i efterskolen til at samarbejde med ungdomsuddannelser og eventuelt virksomheder om overgangsforløb. Efterskoleforeningen vil fortsætte sit arbejde med at få integreret vejledning udbredt i hele skoleformen. I 2013 vil fokus særligt være på at støtte vejledernetværkene. Derudover vil foreningen undersøge og dokumentere, hvorledes det institutionelle samarbejde fungerer bedst og mest effektivt omkring overgang til ungdomsuddannelse. Prioriterede handlinger i 2013

Overgangsforløb Forløb som er orienteret på uddannelsesparathed (uddannelsesrobusthed), dvs. på elevens faglige, sociale og personlige kompetencer og motivation. Forløb som skabes gennem et tæt samarbejde med relevante ungdomsuddannelsesinstitutioner og/eller virksomheder i efterskolens nærområde.

”Verdens bedste vejledning” Vejledningen skal tænkes ind, som en del af hele skolens dannelsesprojekt, -gøre dem uddannelsesrobuste og livsduelige. Vi har ”særlige” rammer for integreret vejledning: vejleders nære kendskab til eleverne vejlederne ”er altid til at få fat på” i det daglige det tætte samarbejde mellem vejleder, fag- og kontaktlærere, det gode rum for refleksion, elev/lærer/vejleder er sammen i et fællesskab 24/7.

Integreret vejledning ledelsen ser vejledningen som en central del af skolens profil vejledningen er en del af årsplanen der er en høj grad af samarbejde mellem faglærere, kontaktlærer og vejleder vejledningen er fordelt over hele skoleåret og på forskellige aktiviteter* Uddannelses, Erhvervs- og Arbejdsmarkedsorienterings- undervisning er en del af skolens tilbud. (UEA-undervisning) der er en høj grad af forældreinddragelse udvikling af vejledning sker på baggrund af systematisk årlig evaluering af efterskolens samlede vejledningstilbud * det anbefales at differentiere vejledningen, snarere end at prioritere den. Dvs. tilbyde en bred vifte af aktiviteter, som der kan vælges fra.

” Efterskoleforeningen vil understøtte de enkelte efterskolers arbejde med gode overgange til ungdomsuddannelserne” 1.Hvordan praktiserer jeres skole vejledning – er den fx integreret i den faglige undervisning? Hvordan ser I på denne prioriterede handling? a.Forventninger til Efterskoleforeningen? b.Hvordan kan de enkelte skoler tage aktiv del i dem?

” Efterskoleforeningen vil understøtte de enkelte efterskolers arbejde med gode overgange til ungdomsuddannelserne” … 2.Hvordan fungerer brobygningen hos Jer? Har I samarbejde med ungdomsuddannelser på Jeres skole? a.Hvordan fungerer det? b.Hvad er Jeres planer? Hvordan ser I på denne prioriterede handling? a.Forventninger til Efterskoleforeningen? b.Hvordan kan de enkelte skoler tage aktiv del i dem?