Den menneskelige faktor i uddannelsestænkningen Mads Hermansen Professor, institutleder, dr. pæd. SDU, CBS & NHV

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danehofskolens værdigrundlag
Advertisements

Svend Gønge-skolens værdier...
Skolebiblioteket indgår som en central del af skolens læringsmiljø og fungerer som skolens innovative, formidlende og pædagogiske læringscenter. Skolebiblioteket.
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Baggrunden for indførelsen af PALS
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Konstruktiv konflikthåndtering
I anledning af John Deweys 150 års fødselsdag Hans Dorf og Per Munch
Teori-Praksis-holdning
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
Udfordringen med at skabe læringsrum, og retning i de unges liv
Hvad der er vigtigt for børns læring
ADHD- også alt det andet !
Skolereformen Oplæg Lejre d. 6. februar
Kultur i organisationer
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Tips & tricks Lærings-stile og it – den helt rigtige kobling Ny PIXI
Fem Faktor Modellen Anvendt på personlighedsvurdering og behandling af stofmisbrugere.
Personlighed vs. selv´er Roller vs. positioner
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Orienteringsmøde 11. november Trørødskolen - en attraktiv skole! rummelighed og anerkendelse faglighed og arbejdsglæde klare regler og godt humør.
Læringsstile i gruppearbejde
26. MARTS 2009 DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Effekter af den specialundervisning, der gives som supplement til den almindelige.
Hippokrates 4 temperamentstyper Følelsesmæssig stabilitet Beskrivelse af lav rangering Primære faktorer Beskrivelse af høj rangering Kold, reserveret,
Vejledning – udfordringer og sårbarheder Ungdommens Uddannelsesvejlednings Årskonference Mads Hermansen, professor, dr. pæd. Nordic School of Public Health.
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Mads Hermansen Professor, dr. pæd. CBS & NHV
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Læring i spændingsfeltet mellem det planlagte og det uforudsete Lone Thellesen, adm. direktør i Dacapo Teatret.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Sårbarhed hos børn og unge
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Lærerprofessionen.
Program Vitalisering af samspillet
Tema 4: Værkstøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Læring og undervisning Oplæg for Akademiet på Samsø
Læringsledelse Kliniske vejledere Nyborg Strand d. 29. januar 2015
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG Eksperimenter.
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Faglige kompetencer I det følgende oplæg, vil jeg først fremhæve særlige aspekter af udviklingen af faglige kompetencer i psykologi og derefter give.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 - Frivillighed.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Velkommen I bedes sætte jer i par ved siden af én I ikke kender i forvejen. Tak Marieke Brinck Efterskolernes Sundhedskonference den 14. maj
Selvværd…Hvad er det? NOl-LEOOS HVAD ER SELVVÆRD? Selvværd refererer til en positiv overordnet vurdering af en selv – en oplevelse af at.
KIE OG L ÆRINGSSTILE - Innovative metoder i fagene 2009.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? 1.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Den professionelle samtale Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen, Danmarks Læreforening.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Peter Henrik Raae, IFPR, SDU1 Professionelle elever.
Præsentation af Praktikvejlederuddannelsen. Praktikvejlederuddannelsen En basisuddannelse med muligheder!
Stxstudentereksamen.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
UDVIKLINGSKATALOG - A Lavt “D” kan udvikle sig ved at:
- eller emotionel ustabil Personlighedsstruktur
Læringsledelse og Idræt/bevægelse Oplæg: Idrætslærernes Forum
Ansvarlig.
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Talentudvikling SOSU elever.
Karakterer og læring.
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Den menneskelige faktor i uddannelsestænkningen Mads Hermansen Professor, institutleder, dr. pæd. SDU, CBS & NHV

Spiseseddel Formål Lidt om underviseropgaven Undervisning foregår i samspil mellem? – Grader af narcissistisk krænkelse – Personlighed – Stile Lærings Lærer – Attribuering – Faglige forudsætninger for at løse læreropgaven

Formålet Det er formålet at gå rundt om undervisningssituationen med nogle af de spørgsmål og synsvinkler, som vi ofte ikke forholder os til, for gennem disse overvejende psykologiske briller at se på samspillet i undervisningen. Måske også udpegende at få mulighed for at sige noget om, hvordan forbedringer kunne sættes i værk

Opgaven er at spejle selvskabelse og skabe læringsrum At komme til sig selv –Ved at fortolke den andens fortolkning –Ved at fortolke –Kulturen –Naturen –Virksomhed Læringsrum –Det ydre rum –Rammesat af ’ret til at være der’ og ’optimal udfordring’ –Det indre rum –Optimering af ’associative markvandringer’

Grader af narcissistisk krænkelse Selvdannelsen foregår udspændt mellem – Idealisering og empati – Selvfremstilling og sammensmeltning Den gode narcissisme og den patologiske – Selvværdet som temeperaturmålet – Splitting – Fremtrædelser af patologiske naricissismer

Trækteori Big five Udadvendthed: Tendens til højt energiniveau, snakkesaglighed, at man godt kan lide at lave sjov og at man er social. Score man lavt er der tendens til indadvendthed, hæmmet adfærd, stille eller reserveret i sociale sammenhænge. Venlighed: Rettethed mod andre, man virker sympatisk og er tilgivende. Score man lavt på denne variabel kan det vise sig som vredladenhed, hårdhed, råhed og kritisk holdning. Samvittighedsfuldhed: Stor grad af selvkontrol, omhyggelighed i arbejde og selvdisciplin. Hvis man score lavt, kan der være tendens til desorganiseret arbejde og til benægtelser. Negativ emotionel stabilitet: Tendens til stress, bekymring, usikkerhed, og at man lader sig forstyrre af omgivelserne. Score man lavt, er der tendens til rolig, stabilitet og afslappet fremtræden. Åbenhed over for forandringer: Tendens til at man tænker originalt, er kreativ, nysgerrig, kan rumme kompleksitet og er åben over for forandringer.

Sternbergs læringsstilskategorier Funktionen, stilens overordnede opgave. 'den lovgivende', 'den udøvende' og 'den dømmende'. Formen, måden stilen sætter sig igennem hos den enkelte. 'Den monarkiske', 'den hierarkiske', 'den oligarkiske' og 'den anarkiske' stil. Niveauer: Globalt og lokalt. Virkefelter: Intern og ekstern stil. Den interne orienterer sig overvejende mod egne begrundelser og fortolkninger, mens den eksterne er orienteret mod at undersøge omgivelsernes synspunkter for at lade dem influere på egne meninger. Indstillinger: Liberal og konservativ. Det liberale henviser til en åbnende og eksperimenterende stil, mens konservativ stil henviser til præference for at bruge velkendte og afprøvede måder at gøre tingene på.

Lærerstile Fire stile – Ildsjælen – Problemknuseren – Den harmoniske – Traditionens vogter De adskiller sig markant i forhold til – Problemstyring – Involvering

Attribuering Hvad afmægtiggør mest? Tilskrivning til indre årsager – Stabile specifikke: Jeg dummer mig altid, når jeg underviser. – Stabile globale: Jeg dummer mig altid. – Ustabile specifikke: Jeg præsterede ikke særligt godt i den undervisningssituation. – Ustabile globale: I den senere tid har jeg ikke formået at præstere efter mine evner. Tilskrivning til ydre årsager – Stabile specifikke: Det var helt urimelige krav der bliver stillet til os som lærere. – Stabile globale: Alle, der taler om undervisning, stiller urimelige krav. – Ustabile specifikke: Eleverne må have været i rigtig dårligt humør i dag – Ustabile globale: I år virker det som om alle elever har været ekstraordinært sure.

Læreropgaven God læringsledelse? Forestås af: En voksen – Udspændt mellem empati og idealisering En aktør En relationsprofessionel – Proces og kommunikationskompetent – Musikalsk Fag og fagdidaktisk kompetent

Litteratur: Hermansen, M. m.fl.(2007): Læringsledelse. Samfundslitteratur Hermansen, M. m.fl. (2006): Kommunikation og samarbejde – i professionelle relationer. Alinea Hermansen, M. (2010): Spilleregler i klassen – Læringsledelse i teori og praksis. Akademisk Hermansen, M. (2006): Læringsstil, tænkestil, personlighed og undervisning. I: Læringens og tænkningens stil – en antologi om stilteorier. Peter Andersen (red.) Billesø & Baltzer. Hermansen, M. (2009): Professionelt lærerarbejde når der arbejdes med test. I: Test i Folkeskolen. C. Bendixen & S. Kreiner (red.). Hans Reitzel. Sternberg, R. (2001): Tænkestil. Klim