Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum. 2012 - 2014 1 HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
1 Børnehuset Troldehøj Kreativitet i leg og bevægelse som udviklings potentiale. Helle Rømer.
Advertisements

Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Danehofskolens værdigrundlag
”Vi tager børns fritid alvorligt"
Set i forældreperspektiv
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Natur og science i børnehøjde.
Folkeskolereform 2014 En gennemgang af hvor vi på TDS er nu i forhold til forliget om ny folkeskolereform.
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Krudtuglerne Krudtuglerne består af førskolebørn, dvs. de børn som skal i skole næste år. Personalet består af 1 pædagog og 1 medhjælper, i hverdagen er.
Hierarki for styringsredskaber
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Buskelundskolens børnehave Fokus for år
Forædremøde den
Skolepolitiske visioner og mål
Introduktion til Sprogpakken
Lærerprofessionen.
Læreplaner Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan som skal give rum for leg, læring og udvikling. Den pædagogiske læreplan beskriver.
Introduktion til Sprogpakken
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
Forældremøde X årgang.
Måltidet – lyst og fællesskab
Sammenhæng: Reduktion af det daglige energiforbrug. Energiforbruget i den enkelte kontraktstyrede enhed skal nedbringes med 2% om året. Mål: Aktiviteter.
- Hvad kan I forvente som forældre?
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Læringsmiljøvurdering - dynamisk udvikling af pædagogiske læringsmiljøer Svendborg den 14. marts 2013.
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Den gode vuggestue - om pædagogisk arbejde med små børn
Lærerprofessionen.
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Lærings- og praksisfortælling
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Hvad ser BKF som de vigtigste indsatsområder i den nærmeste fremtid på børne- og ungekultur området? Flemming Olsen, Børne- og Kulturdirektør Herlev Kommune.
Dialogmøde Forældresamarbejde - forældre og forældrebestyrelsen imellem.
Politiske delmål og Fanefjordskolens indsatsområder.
Det pædagogisk upåagtede og dets inklusionsmuligheder
Kompetenceudvikling og Teamsamarbejde Projekt ”Fælles Værdier – Fælles Fodslaw” - når vejen dertil er gennem vores pædagogiske praksis.
1 Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige, sociale og personlige.
KVALITET I SAMSPIL OG LÆREPROCESSER I DAGTILBUD Oplæg v/ Maybritt Larsson Institutionsleder Barnets Hus-Amerikavej.
Dagplejen Svendborg Barnet I Centrum Emotionel relatering og modtagelse Barnet I Centrum – Ole Henrik Hansen Deltager: Dagplejer: Pia Rønver,
1 Hvem deltager i Program for læringsledelse ?. 2 Deltagende kommuner med dagtilbud Billund Fredericia Hedensted Kolding Nordfyn Svendborg.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
STATENS PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIK – SAT I SPIL.
Sanne Lorentzen NLS Ledertræf, Island september 2012.
DIDAKTIKLABORATORIE Et laboratorium der arbejder med at udvikle et planlægningsværktøj. ”Et værktøj”, der kan hjælpe os til at se, hvordan Ord som ”Leg-
EVALUERING AF LÆREPLANER KRUSEDULLERNE Sociale kompetencer.
Sammenhæng mellem indsatsområder på Dagtilbud v/Birgit Lindberg Arbejdsmøde for Dagtilbud den 18. august 2015.
Hvilken professionalisering ønsker vi? Den upåagtede faglighed i vuggestuer Annegrethe Ahrenkiel, Birger Steen Nielsen, Camilla Schmidt, Finn Sommer og.
Krop og bevægelse 1. Halvår 2016 ? JUL JAN APR OKT JUN MAJ MAR FEB AUG SEP NOV DEC
…………Skal blive så dygtige som de kan
Måleredskaber i dagtilbud En guide til at vurdere og vælge redskaber til måling af læringsmiljøkvalitet i dagtilbud Juni 2017 Måleredskaber i dagtilbud.
Arbejdspladsen i fokus/arbejdsfællesskaber
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.
Forebyggelsesarbejdet i dagtilbud DB DB Topmøde 15. april 2016
Laboratorium for didaktik, dokumentation og planlægning
Den pædagogiske læreplan
Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V
Dialogmøde Dagtilbud Svendborg d
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Inspirationsworkshop med fokus på
Strategiske pejlemærker
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer – leder. Organiseringen – planlægning – nye mål – læreplaner – læringsmiljø…

Svendborg Sløjfen. Barnet I Centrum PERSPEKTIVANALYSEN. Analyser på de forskellige perspektiver: Hvilke hypoteser har vi om intentionen. Hypoteser: Et udsagn – fremføres som en antagelse eller formodning. Intention: Rette sin opmærksomhed mod hensigten, formål, plan.

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum PERSPEKTIVANALYSEN. Hvordan opleves det for barnet/børnegruppen. Tage barneperspektivet. Hvordan opleves udfordringen for medarbejderen/lederen. Medarbejderens/lederens personlige kompetencer. Faglig viden. Fortolkninger, fordomme, forforståelser. Refleksion

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum Forforståelse – Fordomme – Fortolkninger. Forforståelse er en intention. Det vi ser verden igennem. Forforståelse og fordomme kan virke både hæmmende og fremmende. Pædagogiske arbejde – fordomme i spil. Vi tolker på baggrund af det vi ser, barnets kropssprog og ens egen forforståelse.

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum PERSPEKTIVANALYSE. Hvordan opleves det for forældrene/øvrige. Tage forældreperspektivet. Tage de tværfaglige samarbejdspartners perspektiv.

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum Nøglebegrebet Didaktik er: *Refleksion og praksis vedrørene pædagogisk tilrettelagte aktiviteters form og indhold. *Planlægge, gennemføre, evaluere, begrunde og udvikle pædagogiske tilrettelagte aktiviteter Pædagogiske tilrettelagte aktiviteter er: *Baseret på lærerplanen. Formål, mål. Indhold *Med henblik på barnets trivsel, læring og udvikling og dannelse i didaktik.

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum Nøglebegrebet Didaktik er: Situationsbevidsthed er: *Evnen til at skabe pædagogiske tilrettelagte aktiviteter som reaktion på barnets begyndelser *Bevidsthed om hverdagens potentiale kombineret med evnen og viljen til at handle fremadrettet på dette potentiale

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum Organisering af læringsmiljøet Hvordan ser jeres organisering og planlægning ud. f.eks. Det er svært at sætte aktiviteter i gang om morgenen, da vi hele tiden afbrydes, når vi skal vinke med børnene. f.eks Det er ret kaotisk i garderoben, når vi alle skal ud på legepladsen.

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum Det fysiske og relationelle læringsmiljø – skal der justeres F.eks Vi ønsker at børnene fordyber sig i leg. Har børnene mulighed for at fordybe sig i selvvalgt leg ? Vi ønsker at børnene viser interesse i bogstaver og bøger Har børnene en oplevelse af at være inviteret til høj højtlæsning ?

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum Hvilke pædagogiske principper har vi i forhold til udfordringen. Pædagogiske principper – den måde som vi forholder os til børnene – det som vi går og gør. Heri ligge den tavse viden, som er så væsentlig, at vi begynder at i talesætte, for at højne fagligheden

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum Et eksempel på et pædagogisk princip Børnenes læring sker gennem aktiv deltagelse og social interaktion - Det betyder at når vi holder samling vælger vi sange med fagter og tegn Vuggestuen er et demokratisk mødested. - Det betyder at vi har fokus på at barnet føler sig betydningsfuld i børnefællesskabet

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum Åbenhed - Vilje til justering Hvordan kan jeg være til stede på en måde der skaber plads til barnets egne oplevelser. Hvordan kan jeg gøre mig åben, så jeg erfarer, hvad der er på færde for barnet. Hvordan kan jeg justere mig og bringe barnets perspektiv og bidrag i spil. Engagerer barnet i meningskulde aktiviteter og relationer

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum Tre centrale spørgsmål Give os et mere detaljeret og nuanceret billede af hvad det bliver muligt for barnet at lære / erfarer i situationen. Barnets læring som en helhed – dannelse – menneskeliggørelse.

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum EKSEMPEL: En gruppe på tre børn og en pædagog sidder rundt om et bord,hvor de færdiggør en aktivitet, der blev påbegyndt dagen før. Børnene er blevet instrueret i at lave sole til ophængning på stuen. Til det bruger de gule paptallerkner og piberensere, der fastgøres som solstråler. Pædagogen laver hul til piberenserne med en hullemaskine, og børnene skal nu fastgøre piberenserne som solstråler. En af pigerne (4 år) har sat piberenserne, så de stikker lige meget ud på begge sider af hullerne i tallerknen.

Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum Fortsat… Pædagogen tager tallerknen ud af pigens hånd og siger: ’Hey Sandra, de [piberenserne] skal ikke sidde på den måde, det er meningen de skal ligne solstråler’. Pædagogen fastgør nu piberenserne i den ene ende. Sandra kigger stille på, mens pædagogen arbejder på hendes sol. ’Du klarer det fint’ siger pædagogen, mens hun retter på de piberensere, som Sandra har sat på. Efter et par sekunder forlader Sandra bordet og pædagogen færdiggør solen, så den ligner de andre.