Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Viden om salt.
Information om Nøglehullet 2011
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Mad til unge på høj- og efterskoler
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
Tilberednings - metoderne.
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
KOST TIL SMÅBØRN Oplæg til Vordingborg Fælles Forældreråd d.22/1.2013
Information om Nøglehullet 2011
Nem planlægning af børnemad
Hvordan kan julemaden blive sundere?
Mad til unge på høj- og efterskoler
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
Velkommen!.
KOSTPROGRAM 2013.
Velkommen til Fokus Pålæg arbejdsgruppemøde
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Plantekongres, Herning
Den Sensoriske rejse igennem et måltid
Kuvertprisen er 295,- pr. person
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
5.1. Vælg det sunde fedt 5.2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet 5.3.
JULEFROKOST Næstved Lægecenter Tilmelding ”Først til mølle”
Opgave Nårvarerne modtages. Hvad bør du gøre af overvejelser, når du skal placere dine produkter på den mest hygiejnemæssige forsvarlige måde inde i køleskabet.
Salt. Hvad er salt? Bjergsalt Havsalt Kemiske form Natriumchlorid NaCl Natriumchlorid er et letopløseligt salt Natriumioner og chloridioner i alle vores.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
Forslag til dagskost for en kvinde med lav fysisk aktivitet
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Mineraler – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Protein – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Bolle 6 g Røget laks 4 g Resten < 0,5 g I alt 28 g protein 40 g råt kyllingebryst, 25 g salat, 50 g peberfrugt,
Vitaminer – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Reduktion af saltindtaget i DK ved Else Molander, Fødevarestyrelsen 3. oktober 2011.
Underoverskrift 17 pkt bold hvid MAX 4 linjer Overskrift her Størrelse 49 pkt hvid MAX 2 linjer Landbrug & Fødevarer Mørt eller tørt?
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Rugbrød 4 g Røget filet 3 g Peberrod 0,7 g Roastbeef 4 g I alt 32 g protein 75 g rugbrød, 15 g roastbeef,
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
100 g medaljon af svinefilet 110 g grøntsager 40 g pasta MEDALJON MED PASTASALAT 1325 kJ = 315 kcal 4 g fedt Landbrug & Fødevarer.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Morgenmad Hvor kommer protein fra? I alt 29,4 g protein
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
VIDSTE DU, AT… 1420 kJ = 340 kcal 1420 kJ = 340 kcal
Hvor kommer kulhydrat fra?
Hvor kommer fedtet fra? Kilde: Danskernes kostvaner
Seks veje til din sundhed
Magert svinekød Fedtindhold i 100 g råt svinekød Filet Royal 1 g
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Blomkål/gulerods-salat Kikærte broccoli tagine
Hvor kommer fedtet fra? Kilde: Danskernes kostvaner
Frokostmenu Frederiksberg hospital Velbekomme!
Frokostmenu Frederiksberg hospital Velbekomme!
Gammeldags stegt kyllingelår
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Hvor kommer kulhydrat fra?
Fremstillingen af salt.
Præsentationens transcript:

Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004 Landbrug & Fødevarer

Saltindtagelse Danskernes Kostvaner Mænd 9,8 g/dag Kvinder 7,3 g/dag Fejlkilder: Brug af salt i køkken og ved bordet, spild af salt ved tilberedning Landbrug & Fødevarer

Kilder til salt i kosten Naturligt forekommende salt, max. 1 g/dag ca.15% Husholdningssalt – tilsat hjemme ca.15% Kantiner og lignende udebespisning Industrisalt, tilsat i forarbejdede produkter ca. 70% Landbrug & Fødevarer

Hvor kommer saltet fra? Vi får mest salt fra: Kornprodukter, herunder brød Kødprodukter Ost og smør Fedtstoffer Kilde: Danskernes Kostvaner Landbrug & Fødevarer

Råvarer – forarbejdede varer Salt i 100 g Medaljon af svinefilet 0,2 g + salt ved stegning Røget filet 4,3 g Kilde: Landbrug & Fødevarer

Salt i 100 g æg, kød og fjerkræ Æg 350 mg Svinekød, oksekød, fjerkræ mg Kilde: Landbrug & Fødevarer

Saltindtagelse og sundhed Danskernes saltindtagelse er høj i forhold til det anbefalede Den største del af saltet får vi fra forarbejdede produkter En reduktion i saltindtagelsen vil sænke blodtrykket i befolkningen og dermed nedsætte forekomsten af hjerte-karsygdomme Landbrug & Fødevarer

Brød med parma-skinke, oliven og parmesan Hvor kommer saltet fra? Brød 0,5 g salt Parma-skinke 1,2 g salt Oliven 1,6 g salt Parmesan 0,2 g salt I alt 3,5 g salt 35 g italiensk brød, 20 g parma-skinke, 20 g oliven, 10 g parmesan og salat Kilde: Landbrug & Fødevarer

Brød med skinke og grønt Hvor kommer saltet fra? Brød 0,5 g salt Kogt skinke 0,7 g salt Agurk - g salt Tomat - g salt Peberfrugt - g salt I alt 1,2 g salt 35 g italiensk brød, 20 g skinke, 100 g agurk, 40 g tomat, 15 g peberfrugt og salat Kilde: Landbrug & Fødevarer

Frokostsalat med oliven, feta og brød Hvor kommer saltet fra? Salat - g salt Feta 1,0 g salt Oliven 2,0 g salt Groft brød 0,5 g salt I alt 3,5 g salt 50 g salat, 25 g fetaost 40+ i tern, 25 g sorte oliven i olie, 35 g groft brød Kilde: Landbrug & Fødevarer

Frokostsalat med bacon og brød Hvor kommer saltet fra? Salat - g salt Bacon 1,5 g salt Groft brød 0,5 g salt I alt 2 g salt 50 g salat, 50 g rå bacon i skiver, stegt på pande, 35 g groft brød Kilde: Landbrug & Fødevarer

Rugbrød med spegepølse, remoulade og ristede løg Hvor kommer saltet fra? Rugbrød 0,3 g salt Smør - g salt Spegepølse 0,5 g salt Remoulade 0,1 g salt Ristede løg 0,1 g salt I alt 1 g salt 25 g rugbrød, 2 g smør, 10 g spegepølse, 10 g remoulade, 5 g ristede løg, salat og karse Kilde: Landbrug & Fødevarer

Rugbrød med leverpostej, agurk og sky Hvor kommer saltet fra? Rugbrød 0,3 g salt Leverpostej 0,2 g salt Agurk - g salt Sky * 0,3 g salt I alt 0,8 g salt 25 g rugbrød, 10 g leverpostej, 15 g agurk og 10 g sky Kilde: - * Varedeklarationer Landbrug & Fødevarer

Rugbrød med kødpølse og agurk Hvor kommer saltet fra? Rugbrød 0,3 g salt Smør - g salt Kødpølse 0,3 g salt Agurk - g salt I alt 0,6 g salt 25 g rugbrød, 2 g smør, 10 g kødpølse, 10 g agurk, salat Kilde: Landbrug & Fødevarer

Pølse med brød Hvor kommer saltet fra? Pølsebrød 0,2 g salt Pølse 1,5 g salt Sennep 0,2 g salt Tomatketchup 0,5 g salt Ristede løg 0,1 g salt I alt 2,5 g salt 30 g pølsebrød, 50 g pølse, 10 g sennep, 20 g tomatketchup og 5 g ristede løg Kilde: Landbrug & Fødevarer