Samskabelse – forældre som ressource Rådet for Børns Læring, 8. April 2016 Rikke Slot Johnsen, konsulent Aarhus Kommune T: +45 4185 7667 E:

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danehofskolens værdigrundlag
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Forældrearrangement om folkeskolereform
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Dansborgskolen – vi udvikler hele mennesker
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
Et væksthus for børn og voksne
Dialogmøde 16. maj 2013 Skolebestyrelser og Familie- og Kulturudvalget.
Sprogvurderinger af 3-årige
Folkeskole-reformen August 2014.
Introduktion til Sprogpakken
Kladde til informationsdias
Introduktion til Sprogpakken
Forældremøde X årgang.
Skolereformen Overordnede mål:
De nationale test Dette oplæg er målrettet mod forældre og har fokus på tre områder: Formålet med de nationale test Testenes funktion og indhold Brug af.
Skolereform august 2014………………
Tværprofessionelt samarbejde om børn og forældre
Skolebestyrelsens årsmøde for forældre på Hillerødsholmskolen
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Tre klare nationale mål
Aftale om et fagligt løft af folkeskolereformen
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Inspiration til reformarbejdet
Skolereform 2014 Hodsager Skole.
Faglig fordybelse i indskolingen
Alle børn er alles ansvar
Velkommen til Orientering om:  Projekt ”Fleksibel skolestart”.  Heldagsskole og det brede læringsbånd.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Folkeskolereform 2014.
Den inkluderende skole
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Læringsreform i Hillerød. Tre overordnede mål: 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2.Folkeskolen skal mindske betydningen.
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
Målstyret læringsreform
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Reform til Kærbyskolen Overordnede mål - Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige de kan. -Folkeskolen skal mindske betydningen af.
1 Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige, sociale og personlige.
Kulturforandringer i Børn og Unge Kulturforandring i hele Børn og Unge Hvad går det ud på? Kulturforandring i Område Skanderborgvej og Viby lokaldistrikt.
Kvalitetsrapport 2009/2010 Nuancer og variationer - et billede af et mangfoldigt skoleområde. En afrapportering fra skoleområdet med fokus på initiativer,
Genrepædagogik på Sølystskolen - hvorfor, hvad og hvordan? 7. møde for SFL i professionerne Sprogbaseret pædagogik i praksis 4.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES 4. DECEMBER 2013 FØLGEFORSKNING 4. DECEMBER 2013 FØLGEFORSKNING Forsøgsprogram om modersmålsbaseret undervisning.
Den 29. september 2009 FURESØ SÆTTER LYS PÅ BØRN OG UNGE VELKOMMEN TIL KONFERENCE OG UDSTILLING De gode overgange – det vi vil.
Alternative pasningsformer Børn og Unge-udvalget 21. november 2012.
Målet med læseprojektet var:  at bidrage til at reducere antallet af elever, der forlader skolen med dårlige læsekundskaber,  at skabe engagement og.
Lundehusskolens Værdigrundlag. Stærk Faglighed Trivsel for Alle Den Åbne og Mangfoldige Skole Det Forpligtende Fællesskab Anerkendende Børnesyn.
Skolebestyrelsens arbejde Præsentation til forældremøde.
Inklusion ET SKOLE OG LÆRER SYN.. Skolens perspektiv  Børnene hører til hos os.  Indtil andet er bevist – børnenes trivsel og udvikling er centrum.
Bente Jensen, LANDSKONFERENCE 2006 Udsatte børn i dagtilbud Hvad ved vi, hvad gør vi - og hvordan kan kvalitet fremmes? Oplæg på FOA Landskonference,
Godkendt af bestyrelsen den 5. november 2015 Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE.
Velkommen til informationsmøde for kommende 0. årgang Fællesskolen HMV Type Navn
Rødkærsbro´ børnehuse værdigrundlag I børnehusene har vi med udgangspunkt i Viborg kommunes Børne-og Ungdomspolitik ” Lys i øjnene” udarbejdet værdier.
…………Skal blive så dygtige som de kan
HVORDAN DEFINERER VI DET I BV 3
Forebyggelsesarbejdet i dagtilbud DB DB Topmøde 15. april 2016
NU forstår jeg det! Gennem bedre faglig læring til større faglig forståelse Mercantec.
Lotte Hviid Dhyrbye Tænketanken Fremtidens Biblioteker
Udkast til principper for forældresamarbejde Et stærkt samarbejde mellem forældre og personale skal styrke vores fælles indsats for børn og unges trivsel.
READ – sammen om læsning
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Inspirationsworkshop med fokus på
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Målopfølgning – Børne- og Skoleudvalget
Læringsmål og niveaubeskrivelser
Hvad er vores kommunikationsmål
Præsentationens transcript:

Samskabelse – forældre som ressource Rådet for Børns Læring, 8. April 2016 Rikke Slot Johnsen, konsulent Aarhus Kommune T: E: LÆRING OG UDVIKLING Børn og Unge, Pædagogisk Afdeling, Aarhus Kommune Grøndalsvej 2, 8260 Viby J,

Ny børne- og ungepolitik ”Alle forældre skal føle sig mødt, set, hørt og respekteret, og alle har noget at bidrage med til samarbejdet. Vi skal blive bedre til gensidigt at afstemme forventninger, og til at tydeliggøre roller og ansvar – både forældrenes, de professionelles og det fælles ansvar. Samtidig skal vi blive bedre til at mobilisere alle forældres ressourcer, og bedre til at støtte forældre, der har brug for hjælp, for at kunne støtte deres barn.” Aarhus Kommunes børne- og ungepolitik, dec. 2015

Nye faglige strategier på baggrund af… Samskabelse - forældre som ressource Videnbaseret ledelse og praksis Tidlige og forebyggende indsatser Helhedssyn – med stærkt fokus på de ikke-kognitive kompetencer

Eksempler på indsatser og forskningsprojekter år -9 mdr. 18 år 3 år6 år15 år ”Familieiværksætterne” -3 mdr-15 mdr. Projekt ”Godt fra start” READ kl READ Dagtilbud 5-årige READ klasse ”Kuffertprojektet” Styrket forældre- vejledning i udskoling ”Back2school” Fraværsfokus Børns tidlige sprogudvikling Børns tidlige motorik Familiegrupper i dagtilbud Familieskoler Sundhedsplejen

Kuffertprojektet Et forskningsprojekt i dagtilbud i samarbejde med Aarhus Universitet En kuffert med materialer til sprogstimulerende aktiviteter – udleveret til forældre og dagtilbud årige børn med dansk som andetsprog Vejledning i brug af materialet til forældrene Resultat: Statistisk signifikant reduktion i antallet af børn, der skulle i modtagelsesklasse. Størst effekt på den sprogligt svageste gruppe af børn.

Godt fra start Udlevering af materialer til sprogstimulerende aktiviteter til forældre til børn i alderen 0-3 år i er udvalgt boligområde. Hjemmebesøg med vejledning af forældre og formidling af viden om tidlig sprogtilegnelse.

READ – sammen om læsning Fakta om READ Forskningsprojekt i samarbejde med VIA University College og Trygfondens Børneforskningscenter, AU Lodtrækningsforsøg Deltagelse af 29 skoler 1600 børn i kl indsatsgruppen Effekten blev målt med: Spørgeskema til forældrene Skriveopgave Nationale test i læsning (og matematik) 7

8

9

READ – resultater Positiv effekt på elevernes læsefærdigheder – både samlet og alle tre profilområder i de Nationale Tests Positiv effekt på evne til at udtrykke sig skriftligt Virker for alle elever uanset baggrund Størst effekt hos børn af forældre med et lukket mindset Det ser ud til at have stor effekt at: Få involveret forældrene Have tydelige forventninger og konkrete vejledninger Formidle at de kan gøre en forskel Formidle at børn altid kan blive bedre

Nye versioner af READ under udvikling READ Dagtilbud Forskningsprojekt 5-årige og forældre Sproglig udvikling Børnenes ihærdighed READ Skole version 2.0 Åben tilmelding kl Læseudvikling Forældrenes vedholdenhed Fokus på lokal forankring via læsevejledere 11

Tak for opmærksomheden