Miljøcertificering på IBOS

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den Danske Kvalitetsmodel
Advertisements

Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
Roskilde Handelsskoles APV-procedure
LEAN Akademy.
Balanced Scorecard i Dansk Landbrugsrådgivning
Instituttet for Blinde og Svagsynede, Rymarksvej 1, 2900 Hellerup, T: , W: Kompetenceudvikling.
VEJLEDNING… … til brug af præsentationen:
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
13. Ikke-finansielle rapporter
OH 2.1 SWOT - Hvad kan det bruges til? •Afdække myndigheds- og kundekrav •Få fokus på væsentlige miljømæssige problemstillinger •Styrke image •Øget troværdighed.
Energiledelse Energiledelse betyder, at virksomheden gennemfører en systematisk, løbende indsats for at bruge energien bedre og derigennem øge virksomhedens.
Formål Definere og fastlægge projektets ansvarsmæssige struktur (HVEM?) Roller og ansvar Inddragelse af Interessenter Business Case Fremdrift Organisation.
Innovative Værksteder til udvikling af Akademiuddannelserne IVA
Kommunikation i projekter
Tjekliste Er din myndighed klar til Digital Post? Kan din myndighed modtage og besvare digital post? Test om det virker Sørg for at teste, om myndigheden.
ORIENTERING OM LEDELSESEVALUERING – til medarbejdere
At udforske sin egen praksis
- Hvad kan I forvente som forældre?
Først - hvad er et projekt?
Kompetencegrupper i Danske Bank’s Koncernkundelinje Kompetenceudvikling i en hektisk hverdag v/Sannie Friis.
Arbejdsmiljøledelse og Systematik
Instituttet for Blinde og Svagsynede
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg for ledelsen m.fl.
Bilag 4: Oversigt over afsluttede aktiviteter under delprogrammerne Økonomistyring og Økonomisk Balance Dato: 10. april
Kodeks for offentlig topledelse
AGWAPLAN Side 1 · · Projekt om balance mellem produktions- og miljøhensyn Vandplan – indhold, udarbejdelse og realisering.
Den Kreative arbejdsform
Dansk kvalitetsmodel på det sociale område.
Lægedage Velkommen til Lægedage Datafangst for let øvede.
Statsautoriseret revisor Ove Frederiksen
Seminar 2 – Kortlægning og risici APV
Barrierer i og for forbedringsprojekter Udenom, indenom, henover eller igennem barriererne Hvilken vej vil du? 12. oktober C2E netværk.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 ARBEJDSMILJØLEDELSE OHSAS Seminar 1 Arbejdsmiljøledelse OHSAS
Arbejdsmiljøledelse – hvad er det? Oktober Formål Arbejde målrettet og systematisk på at sikre medarbejdernes sundhed, trivsel og arbejdsglæde.
Quality Management Systems
Introduktion til KVIK - selvevaluering fra start til slut Temamøde 24
Det gode selvevalueringsforløb Oplæg i Committed Netværket 2006 Torsdag den 12. oktober Hvilke overvejelser bør man gøres sig før man begynder?
SMED Formål: Minimering af omstillingstiden 1 Hvad er SMED 2 Gevinster
Søren Kofoed Weeke Rambøll Management A A R H U S U N I V E R S I T E T Den administrative forandringsproces Justering af programmet På styregruppemøde.
KVIK Kvalitet og evaluering Centre selvevaulerer Dec. inst. i gang Centre forbedrer Øget fokus på resultater og dokumentation Centre selvevaulerer.
Skemaet er lavet som felter til indtastning af tekst
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Miljøledelsesbog 0. Miljøpolitik Bedømmelse af væsentlige miljøforhold
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Kortlægning af maskinpark Identifikation af reservedele
Seminar 6 – Arbejdsmiljøledelse
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Formål med at deltage i netværket Sparring og kompetenceudvikling af tovholderen i forhold til at gennemføre en selvevalueringsproces optimalt Støtte og.
Vejledning der gør en forskel Peter Rodney Instituttet for Blinde og Svagsynede.
Tanker om nye støtteformer i ungdomsuddannelserne Studievejleder Anne Bjørkmann Synsfaglige netværksdage IBOS 30. november 2012.
Velkommen! Smartphone-navigation og brug af iPads i dagligdagen IKT-messen oktober 2012 Daniel Gartmann IKT-konsulent. Instituttet for Blinde og.
IBOS - Instituttet for Blinde og Svagsynede Rymarksvej 1, 2900 Hellerup T: IBOS Læsning af.
Akkreditering i speciallægepraksis v/ Repræsentant fra FAPS bestyrelse.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Introduktion til KVIK Selvevaluering fra start til slut 27. september 2007 SCKK temadag.
Planlæg din kommunikation. Dette værktøj er til dig, som Står over for en kommunikationsindsats Vil sikre, at dine budskaber kommer frem Vil kommunikere.
Miljøledelse i forhold til miljørisikoscore På vegne af MST projektleder Peter Nygaard, NIRAS samt landbrugssagsbehandler v/Brønderslev Kommune Marianne.
Location-based Scheduling En gennemgang af fordele og forskelle V/Erik Jung
Skab dit eget kommunikationsværktøj. Dette er et værktøj til dig, som vil Have orden i og styr på din kommunikation Være mere effektiv i brugen af dine.
Kvalitetsstyringsordning for sagsbehandling på natur- og miljøområdet Maj 2010.
Kunsten at give god feedback
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Planlæg din kommunikation. Dette værktøj er til dig, som Står over for en kommunikationsindsats Vil sikre, at dine budskaber kommer frem Vil kommunikere.
Velkommen til Intern Surveyor Uddannelse Indledning Indhold: Hvorfor intern survey? Kursets formål & indhold Kursets form og materiale Lektion.
APV, TRIVSEL OG SOCIAL KAPITAL 2017
Neuro Vision Technology
Målopfølgning - Social- og Sundhedsudvalget
Bestyrelseskursus Foreningen for ATAKSI/HSP 3. oktober 2015
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
APV - Arbejdspladsvurdering
Præsentationens transcript:

Miljøcertificering på IBOS Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: 3945 2545, W: www.ibos.dk, @: ibos@ibos.dk

Miljøledelse Miljøledelse Miljøledelse handler i bund og grund om at sætte miljøarbejdet i system. Miljøledelse er et værktøj til at prioritere og systematisk få opmærksomheden rettet mod de aktiviteter på Instituttet, der har indflydelse på miljøet. Miljøledelse skal skabe større opmærksomhed om miljøet hos ledere og medarbejdere og være med til at skabe løbende miljøforbedringer. Erfaringen viser, at en mere systematisk miljøindsats ofte resulterer i mindre ressourceforbrug og færre udgifter til f.eks. el. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: 3945 2545, W: www.ibos.dk, @: ibos@ibos.dk

Miljøledelse Indførelse af miljøledelse begynder normalt med, at man skaber sig et overblik over ressourceforbrug og miljøpåvirkninger – og sætter nogle mål for, hvad der kan gøres for at opnå miljøforbedringer. Derefter skal der konkret arbejdes på at føre målene ud i livet – og følge op på resultaterne. Miljøledelse består således af en række trin, som sikrer systematik i miljøindsatsen. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: 3945 2545, W: www.ibos.dk, @: ibos@ibos.dk

Miljøcirklen Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: 3945 2545, W: www.ibos.dk, @: ibos@ibos.dk

Cirklens faser Fase 1: Planlægning Der opstilles en miljøpolitik. Der udarbejdes en miljøkortlægning, som giver et samlet overblik over stedets miljøpåvirkninger og opfyldelse af lovgivning på miljøområdet (denne skal være tilgængelig på det enkelte center). På baggrund af miljøkortlægningen vurderes det, hvilke miljøforhold, der er væsentlige. De væsentlige miljøforhold er samtidig de forhold, det besluttes at arbejde mere målrettet på at forbedre, ved at der opsættes miljømål og handlingsplaner til opfyldelse af målene. Dette kunne f.eks. være i forhold til el, vand og varme. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: 3945 2545, W: www.ibos.dk, @: ibos@ibos.dk

Cirklens faser Fase 2: Drift I dette trin skal miljøpolitik, miljømål, fremgangsmåder for miljøarbejdet og information om miljøledelsessystemet kommunikeres ud til alle og tages i brug i dagligdagen. Uddannelse af medarbejdere med ansvar for miljøarbejdet skal sikres. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: 3945 2545, W: www.ibos.dk, @: ibos@ibos.dk

Cirklens faser Fase 3: Kontrol og Læring Det skal vurderes hvorvidt, der er sket opfyldelse af de opsatte mål, og om miljøledelsessystemet fungerer efter hensigten. Hvis det viser sig, at der er steder, hvor opstillede fremgangsmåder ikke følges (f.eks. at affaldssorteringen ikke blev overholdt som aftalt) eller andet, som viser, at systemet ikke fungerer som planlagt, skrives dette ned, så der kan rettes op på systemet. Dette kaldes en afvigelse. En afvigelse er således en indikator for, hvor der skal følges op på systemet. Kontrollen af systemet foregår ved at dokumentationen for systemet gennemgås, og der udføres intern revision. Intern revision består i, at en række medarbejdere og ledere bliver interviewet omkring deres viden om systemet, fremgangsmåder i miljøarbejdet og deres respektive ansvarsområder. Intern revision udføres af medarbejdere i organisation. Til kontrollen hører ligeledes målinger og overvågning af væsentlige miljøforhold. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: 3945 2545, W: www.ibos.dk, @: ibos@ibos.dk

Cirklens faser Fase 4: Tilpasning og opfølgning Ud fra materiale fra intern revision og miljødata vurderer ledelsen ved ’Ledelsens gennemgang’, om der skal ske ændringer af systemet, og der opsættes nye mål for miljøindsatsen. Efterfølgende revideres miljøledelsessystemet af en ekstern revisor – i Københavns Kommune er denne Det Norske Veritas. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: 3945 2545, W: www.ibos.dk, @: ibos@ibos.dk

Organisation i SOF 14 59 DIR Styregruppe Miljøleder Myndigheds-centre (inkl. centraladm. og Hjemmeplejen) 4 søjlemiljøkoordinatorer Handicap og psykiatri Udsatte Børn 14 40 centermiljøkoor-dinatorer 40 centermiljøkoordinatorer 164 miljøansvarlige 59 Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: 3945 2545, W: www.ibos.dk, @: ibos@ibos.dk

Miljøledelse i praksis Miljøledelse trin for trin I praksis handler det om at følge fremgangsmåder for, hvordan der arbejdes med miljø. Der er tale om følgende fremgangsmåde, som er gældende for alle centre i forvaltningen. Miljøpolitik Miljøkortlægning Væsentlige miljøforhold og lovbestemte krav Miljømål og handlingsplaner Kommunikation Uddannelse, miljøbevidsthed og færdigheder Styringsværktøjer Dokumentstyring Afvigelser og forbedringer Intern revision/læring Opfølgning og Ledelsens gennemgang Beredskab Registre Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: 3945 2545, W: www.ibos.dk, @: ibos@ibos.dk