Biologi og Psykologi Pia Juul Mørck

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Anders Holm Sociologisk Institut, Københavns Universitet og
Advertisements

Portfolioeksamen Studieområde 2
Eksamensprojektet 2014 Hf-enkeltfag.
Hvad synopsen skal indeholde fremgår på de
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Metode i AT Religion.
Dansk og historie i Studieretningsprojektet
Censorformandskabets møde 25. oktober 2012
Prøveformer og evaluering af kompetencer i biologi
Almen studieforberedelse
3/1 – 15/1: Synopsis og AT-eksamen
Specialisering mod 4-9.klasse. 1. Præsentation af udviklingsarbejde 2. Kort introduktion til dansk 3. Gruppearbejdsproces omkring emnet ”teenagere” *
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
DEN 3-delte prøve: Den skriftlige synopsis Den mundtlige fremlæggelse
Studieretning Eng A, psy B og samf B
Undervisning Klasseundervisning Elevernes oplæg Fælles læsning
AT Opgaven  Du skal ud fra de overordnede problemstillinger for emnet Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvindinger udforme.
Skriv titel Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013
Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?
Workstations.
Internationalisering i og udenfor Danmark: Udover studieretningsfagene samfundsfag, matematik og psykologi inddrages andre fag, så oplagte tværfaglige.
Vidensmedier i kultur og samfund Konstituerende modul 2013 Hans Jørn Nielsen Lars Konzack.
Skolebestyrelsens årsmøde for forældre på Hillerødsholmskolen
- Et arbejdsredskab til videndannelse
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Eksamen i AT Vejledningsplan Ma2VINTERFERIEVINTERFERIE 2Afle- vering Ti23 On32 To2223 FrSkrive -dag.
Akademiuddannelse i Ledelse Februar 2010
Institut for uddannelse og pædagogik (IUP) Aarhus Universitet
Sexuel udvikling Anette Løwert.
Fokus på køn på Roskilde gymnasium Skoleåret 2013/2014.
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Skriftlighed i biologi
Psykoedukation til patienter med skizofreni
Eksamen psykologi synopsis synopsiseksamen 2013.
Biologi C Planlægning Indhold Didaktiske overvejelser Studieretning: Samf A, mat B, idræt B.
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Årsplan – en kort en lang
2.lektion: Socialisationsprocessen – hvorfor er vi mennesker, som vi er? - II 2.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel.
Danskfaget som medskaber af et kønsblik
Eksamensprojektet 2015 Hf-enkeltfag.
Godmorgen og velkommen til AT4. AT, AT, AT…hvad er det nu lige, det er…? Faget hvor det tværfaglige er i fokus En SAG vil styre forløbene I skal vide.
6. sem. valgkursus Informationsvidenskabens teorier og metoder v./ Martin Thellefsen.
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
Workshop – Biologi/psykologi
Stress i det senmoderne samfund Biologi A, Psykologi B
Intern mundtlig prøve Skriveperiode (synopsis) Vejledning Område, opgave, fag Dansk, engelsk, fransk/tysk/spansk Sprog, kommunikation & kultur Samfundsfag,
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 10. MARTS 2016 BIG BANG 2016 LEKTOR EMERITA HELENE SØRENSEN AARHUS UNIVERSITET AU HVAD KAN PISA BRUGES.
SSP SAMARBEJDE EFTER FOLKESKOLEREFORMEN SSP samarbejde efter folkeskolereformen1.
Astra* Nationalt center for læring i natur-, teknik- og sundhed Sprogbaseret læring i naturfag Del 2 Astra* v/Anette Vestergaard Nielsen.
Stress Billedkilde: stress/?lang=da.
Den populærvidenskabelige artikel
Samarbejde mellem matematik og samfundsfag. Disposition Indledning Hvorfor skal vi bruge 2 i samfundsfag? Hvordan kan matematikken bruges? Eksempel. Oplæg.
Først: Uddannelsesspecifikt fag Senere: Grundforløbsprøve Kontor, Handel eller Detail.
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
SO 1 Det samfundsfaglige område Uge 50-51
SO 1 Det samfundsfaglige område Uge 50-51
Skriveperiode (synopsis)
It i folkeskolens matematikundervisning
Naturfag.
Forløb: Ligestilling mellem køn i Danmark
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Velkommen til fagligt samspil
Sæt dit aftryk Undersøgelse
Præsentationens transcript:

Biologi og Psykologi Pia Juul Mørck Samspil mellem fagene Biologi og Psykologi Pia Juul Mørck

Mit oplæg vil indeholde følgende: 1. Eksempler fra et tværfagligt forløb med temaet "Arv eller miljø" med studieretningsfagene Biologi A og Psykologi B.  2. Eksempler fra forløbet "Stress i det senmoderne samfund" ligeledes et samarbejde i studieretningen Biologi A, Psykologi B. Der kan selvfølgelig arbejdes med temaerne på andre niveauer - og enkeltfagligt med egen inddragelse af biologien.  3. Introduktion til 4 Workshops med emnerne PTSD, Søvn og drømme, Hukommelse og læring samt Forelskelse og kærlighed. Alle emner som er afledt af temaet om stress og indeholder elementer fra både biologi og psykologi  

Tværfagligt forløb i Biologi A, Psykologi B Arv eller miljø? Formålet med temaet: Et forløb som skal give eleverne forståelse for menneskets forskellighed på baggrund af biologiske, personlige, sociale, historiske og kulturelle faktorer. Og derved være i stand til at vurdere betydningen af disse faktorers indflydelse på menneskers udvikling, personlighed og adfærd Tværfagligt danner temaet grundlag for 2g SRO- opgave i BI/Ps.. I psykologi afsluttes temaet med at eleverne i grupper planlægger og gennemfører en undersøgelse, som fremlægges mundtligt for resten af klassen..

Tværfagligt forløb: Arv eller Miljø? Biologi A, Psykologi B I biologi arbejdes med DNA, gener og kromosomernes opbygning og funktion. Hvordan egenskaber videregives til næste generation (Mendels love), mutationer og deres betydning. Forsøg (metode)med planter som viser betydningen af arv og miljø. Epigenitik som viser at miljøet kan have betydning på forekomst/nedarvning af egenskaber. Fedme - er det et resultat af arv eller miljø?

Temaets områder i psykologi: Forløbet er ligeledes en introduktion til den mangfoldige psykologi og de forskellige videnskabelige metoder faget benytter sig af. Køn, kønsroller, intelligens, temperament, personlighedstræk, identitet, roller, kultur, opdragelse, familiens rolle er nøglebegreber i forløbet.

Lille uddybning Som begyndelse på et længere forløb om arvens og/eller miljøets betydning for mennesket, startes med køn og kønsroller. Hvad adskiller drenge og piger, kvinder og mænd. Hvilke forklaringer giver psykologiens forskellige retninger og biologien på forskellene. Hvad viser undersøgelser? Hvordan er disse undersøgelser lavet? Hvorfor er tvillingeundersøgelser "gode"? Hvad forstås ved roller og normer , samt hvilken betydning kan det have for kønsidentitet og kønsroller? Hvilken rolle spiller kulturen (opdragelse)? Hvilke faktorer har betydning for intelligens? Undersøgelser om arvens og/eller miljøets betydning for intelligensen. Er temperament medfødt, og i så fald hvilken rolle spiller opdragelse og andre miljøfaktorer for barnets udvikling? "The Big Five" - trækteoriens personlighedstyper - er de et resultat af arv eller miljø? Hvordan har familiens vilkår ændret sig med fokus på den senmoderne familie - herunder kønsroller og børnenes dobbeltsocialisering.. Temaets elementer forekommer igen i senere temaer - enten med blot med en henvisning eller en uddybning.  

Faglige mål: 1) - redegøre for og inddrage forskellige psykologiske og biologiske perspektiver og forholde sig kritisk til disse i diskussion af menneskets udvikling, personlige egenskaber og adfærd.  2) - vurdere betydningen af historiske, kulturelle og biologiske faktorer i forhold til menneskenes adfærd. 3) - anvende psykologisk viden på konkrete psykologiske problemstillinger og kritisk forholde sig til disse på et fagligt grundlag. 

Faglige mål 3) - demonstrere kendskab til, hvordan viden genereres inden for psykologi (forskningsmetoder), og på den baggrund selv være i stand til at designe og gennemføre en feltundersøgelse, samt være i stand til at præsentere og forholde sig til resultaterne med brug af et metodisk begrebsapparat. 4) - formidle psykologisk viden skriftligt og mundtligt med et fagligt begrebsapparat på en klar og præcis måde. (fx SRO, præsentation af artikler mm)

Materialer Der læses i lærebøger samt artikler (undersøgelser) mm som belyser problemstillingerne, samt hvilke faktorer, der har betydning ved designet af og udførelsen af en undersøgelse/eksperiment. Nedenstående artikler mm er benyttet dels som lektie. dels som undersøgelse af en problemstilling i forbindelse med dagens lektie i modulet.

Materialer/artikler Forskningsnyt fra Psykologi om intelligens: ”Kønsforskelle i intelligens”? (2004, 13(3)) ”Kønsforskelle i intelligens: Større end tidligere troet”? (2007, 16(2)) ”Emotionel intelligens – hvad består det af”? (2007, 16(4))) ”Men hvorfor stiger intelligensen”? (2004, 13(3)) ”Kønsforskelle i hvilken intelligens”? (2004, 13(3)) ”Selvdisciplin er vigtigere for unges uddannelse end intelligensen" (2005) http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvad-er-intelligens http://www.dgi.dk/nyheder/Motion_fremmer_l%C3%A6ring_%5Ba33141%5D.aspx - Om motionens betydning for læring http://videnskab.dk/krop-sundhed/usund-kost-kobles-til-lavere-iq http://videnskab.dk/krop-sundhed/intelligens-kan-traenes

Materialer/youtube om intelligens https://www.youtube.com/watch?v=RzSOZIkDDAM Helmuth Nyborg: Mænd er mere intelligente end kvinder 1 (også med Lone Frank og Peter Lund Madsen) https://www.youtube.com/watch?v=gAqpyVph4k0 Helmuth Nyborg: Mænd er mere intelligente end kvinder 2 ( Lone Frank og Peter Lund Madsen, især om intelligensbegrebet) https://www.youtube.com/watch?v=BX3vKUYWH40 Lone Frank om forskningen i Intelligens (arv eller miljø) https://www.youtube.com/watch?v=amsqeYOk--w - Den berømte marsh-mellow - test om behovsudsættelse. (Hænger sammen med ”Selvdisciplin er vigtigere for unges uddannelse end intelligensen")

Materialer - især om køn "Er mænd klogere end kvinder"? (ekstrabladet.dk/nyheder/videnskab_og_teknik/article1881565.ece) Danske hjerneforskere: "Så forskellige er mænd og kvinder heller ikke" (Asbjørn Mølgaard Sørensen, Videnskab.dk) "Forskelle mellem hjerner - myter og fakta om kønsforskelle", Psykologisk Set 78 (2010) Artikler/undersøgelser om køn - Forskningsnyt fra Psykologi: "Unge mænd og kvinder er ikke enige om hvad der er "romantisk" (1994, 3.(1)) "Foretrækker piger slyngveninder og drenge kammeratskabsgruppen"? (1993, 2(4)) "Kønshormoner styrer barnets sproglige udvikling" (2002, 11(4)) "Kønshormoner styrer spædbarnets interesse for mennesker" (2003, 12(2)) "Fordomme om kvindelig dumhed i matematik" (2003, 12(4)) "Drenge lærer teknik, piger lærer omsorg": ttp://www.information.dk/193360

Artikler fortsat "Fra Bruce til Brenda" (Af Ole Schultz Larsen, 2008) Simon Baron-Cohen: "Den afgørende forskel", Af Ole Schultz Larsen, 2008 http://videnskab.dk/krop-sundhed/bringer-born-oget-lykke-i-parforholdet "Konflikter mellem arbejde og familieliv hos de to køn" (Forskningsnyt fra Psyk 2005, 1(14)) "Børns temperament, nervøsitet - og udseende" (2000, 9(1) "Er vores personlige egenskaber medfødte" (2004, 13(6) " Beror barnets temperament på arv eller miljø"? Forskningsnyt (2004)

Materialer Viden om: ”Mænd, sex og hjerner": http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Programmer/Viden+Om+med+Ann+Marker/Programmerne/2009/06/0910114141.htm (udsendelsen kan findes på kan findes på You tube, DR-hjemmesiden indeholder linket nedenfor til BBC testen) Tænker du som kvinde eller mand? En test fra BBC : http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sex/add_user.shtml http://mensa.dk/hvad_er_intelligens.xml Mensas side om intelligens og deres prøvetest På nettet er mange tests!

Materialer slut   Og der findes mange flere undersøgelser/artikler mm - og noget skal jo gemmes til en evt. eksamen! I dag ville jeg inddrage "Genetic mee" med Lone Frank!!