Tag ejerskab for afdelingsmødet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Advertisements

Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
[indsæt selv arbejdspladsnavn og dato]
Vore børn skal trives, og det kan vi forældre være med til at styrke.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Jeg er flyttemand Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Workshop almene boligdage
I dag er temaet Visualisering
GODE IWB RÅD TIL UNDERVISNINGEN  Det skal ikke (kun) være lærerens tavle  Altid være på nettet – så der er plads til at være impulsiv og søge på nettet,
MedarbejderUDVIKLINGSsamtale
©Jenny Bohr – Til underviserne At arbejde med mål kan være udfordrende for voksne med ADHD, og selvom du tilrettelægger arbejdet med vægt.
Arbejdspladsudvikling
©Jenny Bohr – Til underviserne Denne kursusgang er planlagt som den første. Den skal bruges til introduktion og præsentation. Det er meningen.
De sidste undervisningstimer
Innovation og iværksætteri
Hvad kan jeg gøre for at blive bedre til at gå til eksamen?
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
Jesper Loose Smith Direktør i Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe – ca boliger Direktør fagforeningsejet ejendoms- og administrationsselskab i.
Velkommen til Generalforsamling i SAK 77 Tirsdag d Svømmecenter Nordvest.
Den mundtlige præsentation/PowerPoint: Rammer
MUNDTLIG FREMSTILLING
Mindre grimt, tak.
3-timers møder Aarhus Universitetshospital 2014
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
Opsamling- Hvad skal jeg vide til eksamen?
Konsensusprocessen.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Relationer – børn og voksne
Lean Netværk AAU.
Problemer eller udfordringer.
Velkommen til Grundkursus Tema 1
Omgangstone og kollegialitet
Præsentationer og pitches How to do når man har 10 min.
Vejlederens kommunikation
Eksamen i AT Vejledningsplan Ma2VINTERFERIEVINTERFERIE 2Afle- vering Ti23 On32 To2223 FrSkrive -dag.
Lederseminar 2014 Varde Kommune
Digital skriftlig- og mundtlighed
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Jesper Lundh1 Implementering Det at bringe ny viden og færdigheder tilbage til praksis.
Akutafdelingen På vej mod DNV Oplæg til gruppearbejde: Hvad gør vi først? Hvad gør vi siden?
Mundtlige oplæg Talepapir Helene Qvistgaard Roskilde Katedralskole.
Objektorienteret Netværkskommunikation Præsentation 28: Eksamen.
ITNET2 Præsentation 22: Eksamen. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 5 Pensum Pensum uddrages fra lektionsplanen ALT der er angivet med betegnelsen ”Pensum”
Delphi-evaluering og Green Field Evaluering af event Som start på Green Field.
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
TEMA 2014: KOMPETENCEVURDERING Målbeskrivelserne er ved at blive/er reviderede i alle specialer Der lægges større vægt på kompetencevurdering Der lægges.
Erhvervsrettet innovation - elektrikeruddannelsen Uge 26 – Aalborg Dag 2 1.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Hvad gør vi sammen, når vi kommer hjem? DET FÆLLES BEDSTE – Næste-skridt-workshops søndag d. 24. april kl. 10 – 14 for dit lokalområde. Forslag til facilitering.
AT 3.1 Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til AT3.1.
Den Sociale Højskole/ Introduktionsdag ©Visionpool Aps Spilleregler i en god gruppe Workshop, Den Sociale Højskole, 9. juni 2008.
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
TEMA 6 Præsentation: Sælg idéen
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
Eksamen på B-niveau Af Signe Elise Bro, formand for Religionslærerforeningen og medlem af ministeriets læreplansudvalg.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
MUNDTLIG FREMSTILLING
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Den gode tone Lse.
Afdelingsmøde den Der kan ikke træffes beslutninger under eventuelt! 1
Fra anledning til udvikling
Refleksion over projektuge
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2018
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Tag ejerskab for afdelingsmødet

Hvem er vi? Formål: At få inspiration med hjem – dele og udvikle ideer – og øve. Der er ingen facitliste – det skal passe til din afdeling

Dagens program Hvorfor tage ejerskab? Ideer til hvordan man kan gøre Hvordan ser det ud i jeres bestyrelser? Øvelse: Bliv enig om et forslag til afdelingsmødet – og hvordan I vil fremlægge det Tips til forberedelse af et mundtlig oplæg Øvelse: Kort forberedelse til fremlægning Øvelse: Fremlæg forslaget på mødet Hvad gik godt?

Hvorfor skal I tage ejerskab? Fælles runde i plenum

Oplæg: Hvorfor tage ejerskab? Egentligt er det beboernes møde Administrationen skal helst ikke fylde for meget Det er en god mulighed for afdelingsbestyrelsen at manifestere sig

Før afdelingsmødet Der er udarbejdet et skema, så man kan planlægge alle detaljer op til mødet Et godt planlagt møde – så er man godt i gang.

Dagsorden for afdelingsmødet 1 Valg af dirigent 2 Godkendelse af forretningsorden for mødet 3 Afdelingsbestyrelsens beretning 4 Forslag 5 Regnskaber for rådighedsbeløb, aktivitetsmidler, udlejning af beboerlokale 6 Budgetter for rådighedsbeløb, aktivitetsmidler 7 Boligafdelingens driftsbudget for det kommende år 8 Valg 9 Eventuelt

Afdelingsbestyrelsens beretning Før i tiden hed det formandens beretning – og det var formandens beretning Det er her man fortæller om, hvad der er sket på afdelingen siden sidste afdelingsmøde Her kan bestyrelsen være ovenpå Prøv: At være flere om beretningen. Lad eventuelt afdelingsbestyrelsesmedlemmerne berette om det de brænder for/har stået for i løbet af året Det er en god en at varme op på, hvis man er nervøs Det viser en samlede bestyrelse

Forslag som er stillet af afdelingsbestyrelsen Det er vigtigt, at forslaget er grundig gennemarbejdet Hav gerne alternativ Fordel gerne rollerne Overvej brugen af eksperter Større sager kan/bør kræve en forundersøgelse Nedsæt gerne beboergrupper (byggeudvalg)

Forslag stillet af beboere Saml afdelingsbestyrelsen når forslagene er indkommet Forhold jer til de indkomne forslag Vær ærlige i følsomme sager – hvis afdelingsbestyrelsen ikke er enige Husk afdelingsbestyrelsesmedlemmerne er også beboere og skal stemme

Rådigheds- og aktivitetsbeløb Regnskab for Rådighedsbeløb/Aktivitetsbeløb Typisk er det kasseren der fremlægger regnskabet for rådighedsbeløbet Prøv: Fortæl lidt om hvad I har lavet  Budget Rådighedsbeløb/Aktivitetsbeløb Typisk er det et omdelt budget for begge Prøv: Fortæl lidt om, hvad I har tænkt jer at lave

Driftsbudget Her er der virkelig mulighed for at tage ejerskab Det er typisk administrationen som fremlægger driftsbudgettet Der arbejdes på at lave et andet set up Prøv: At tage udgangspunkt i nogle temaer

Eventuelt Punktet er den ubekendte faktor Her kan det være vigtigt at afdelingsbestyrelsen står sammen

Hvordan går jeres afdelingsmøder? Gruppearbejde indledning: Hvordan forløber jeres afdelingsmøder typisk? Hvem præsenterer forslagene? Hvordan er det forberedt? Hvad har beboerne fået at vide på forhånd? Hvordan kunne det gøres lidt bedre?

Hvordan går jeres afdelingsmøder? Opsamling fra grupperne

Øvelse: Forbered forslag samt aktivitetsbudget til afdelingsmødet I gruppen skal I blive enige om formuleringen af et konkret forslag (tekst udleveres) et forslag til aktivitetsbudget for den fiktive afdeling Overvej derpå, hvordan I vil fremlægge dem på afdelingsmødet. Jeres bolig afdeling har: 100 lejemål, 170 voksne og ca. 80 børn ml. 5-15 år

Pause

At stå frem og tale Nogle gode råd Som I kan prøve af i opgaven

Kender I det? Fremlæggelse af forslag, beretning mm? Hvem gør det godt?

Så tag det roligt At tale om noget man ved Hvis du kender sagen godt Bliver du overbevisende Får du selvtillid Udstråler du kompetence Og bliver tillidsvækkende Så tag det roligt

Den gode forberedelse – til fremlæggelsen Talepapir/noter – så du huske det hele? Hvad skal beboerne se på? Planche, uddelt papir, projektor eller? Hvad vil de kunne spørgsmål om? Pris, alternativer, grunden, perspektivet. Hvem kan hjælpe under fremlæggelsen, hvis der er svære spørgsmål?

Hvad betyder dit tøj?

Slap af i stemmen Tal i dit naturlige stemmeleje. Så slapper du af i halsen og lyder mest troværdig. Lad være med at rømme dig – det slider på stemmen. Hold en lille pause i stedet for. Undlad at snappe efter vejret. Du får luft nok til at tale, så længe du retter dig op.

Kropsholdning Spænder du i skuldre, hals eller mellemgulv, påvirker det din stemme. Vip ganske let (næsten usynligt) frem og tilbage i stedet for. Mærk gulvet under dine fødder og ret dig op, så hovedet balancerer på din rygsøjle.

Kontakten til publikum Fokuser på det du vil sige. Vær i nuet, så får du automatisk kontrol over dit kropssprog og din stemme, ser troværdig ud og lyder engageret. Henvend dig til deltagerne. Spørg dem. Vær opsøgende og i kontakt med dem – de kan se, at du er i balance og får nemmere ved at forstå, hvad du siger.

Hav lidt vand med Drikke vand eller urtete efter behov. Gå uden om kaffe og sukkerholdige drikke. Det udtørrer din hals. Undgå at spise sukkerholdige halspastiller som Gajol og Vicks.

R-O-L-I-G N-U Tænk på, at hvert ord og enhver lyd har værdi og skal kunne høres. Lade være med at råbe. Intensitet og opmærksomhed ligger ikke i decibelene. Pauser er godt – fart er skidt

Andre råd, der virker? Undgå alt for tekniske oplæg – det er nemmere at forstå hvad det skal bruges til og hvorfor - end hvordan det er konstrueret og efter hvilke regler. ???

Øvelse fortsat: Nu skal i forberede jeres fremlæggelse af de to forslag. Fx: Hvem og hvor mange fremlægger? Hvad skal skrives på notepapir til talerne? Hvad skal på planche? Hvad kan være de mest sandsynlige kritiske spørgsmål? Osv.

Dagsorden for afdelingsmødet 1 Valg af dirigent 2 Godkendelse af forretningsorden for mødet 3 Afdelingsbestyrelsens beretning 4 Forslag: maling af tapper- kælder og skybrud 5 Regnskaber for rådighedsbeløb, aktivitetsmidler, udlejning af beboerlokale 6 Budgetter for rådighedsbeløb, aktivitetsmidler 7 Boligafdelingens driftsbudget for det kommende år 8 Valg 9 Eventuelt

Øvelse: fremlæg forslagene på afdelingsmødet Vi afholder nu et afdelingsmøde, og hver gruppe fremlægger sine forslag, svarer på spørgsmål fra de andre og sætter forslaget til afstemning.

Hvad gik godt? Opsamling fælles.

Afrunding Hvad var den vigtigste, pointe du fik med hjem i dag?

Tak for i dag Se præsentationen på hjemmesiden under arrangementer/materialer-fra-kurser-og-temamoeder/ I vil modtage en e-mail med et link til en evaluering – brug lige 5 minutter på den