Samarbejde med frivillige fra Kræftens Bekæmpelse og

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvad er behovene i Danmark?
Advertisements

V./ Leif Tøfting Kongsgaard, Væksthuset
Dagsorden Velkomst og præsentation af dagens program Kort introduktion til Aalborg Sygehus’ mål for brugersamarbejdet v. kontorchef Brian Brøndum.
Pårørende-professionel relationer
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Psykoedukation til unge i OPUS
Erfaringer fra brugerpanelet i Onkologisk Klinik
Sygeplejerskens virksomhedsfelt
God trivsel = God læring
Rehabilitering til borgere med hjertesygdom
Tema: Pårørendeundervisning 2 Psykoedukation til patienter med depression Version oktober 2012.
Socialpædagogisk praksis i demensomsorg - SPiDO
Brøndby den 10. april 2007 Forældrerekruttering Teddy Pedersen Haderslev Fodboldklub DIF - Breddekonsulenttræf.
Vi gennemførte en række interview ifm
Historie 9. kl. uge 6 1.Intro 2.Sang 3.Samtale 4.Opgave 5.Opsamling Mål: At blive fanget af undervisningen mindst én gang!
Ikke til at komme udenom… MJUK er etableret bl.a. på baggrund af støtte fra: Morsø HK, Nordvestmors boldklub, Ø. Jølby Borger og Erhvervsforening, Ø. Jølby.
Nyt ansvar.
Ambulatorium for Spiseforstyrrelser PC Stolpegård
Døende i plejebolig Den lindrende indsats Den 23. august 2010
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Historier fra et demonstrationsprojekt
Mulige fremtidsperspektiver Introduktion
Hvad render vi rundt og laver?
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Hvem skal være med til at definere kerneopgaven – og hvordan
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Tilfredshedsundersøgelse
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Velkommen til Projekt Frivillig Infomøde og workshop d. 23. maj 2013 Maj 2013 | Projekt Frivillig | Foreninger i Aarhus Kommune.
Befolkning: ● Randers kommune indbyggere ● Omegnskommunerne indbyggere: – Mariager – Purhus – Langå – Hadsten –
Mestring af ADHD som voksen.
Projekt for de kommende skolebørn i Sabro Dagtilbud
Metoder til involvering af børn og unge ved anbringelser
D E T G O D E V Æ R T S K A B F O R D A N S K E C A M P I N G P L A D S E R B I L L U N D 1 6 – 1 7 J A N U A R R E F L E KT I O N E R O G A R.
Boligsocialt arbejde hos Boligkontoret Danmarks medlemmer Et kig på de største udfordringer Katja Lindblad, udviklingschef
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Slå lyden til, hvis du vil have præsentationen læst op
UOPFORDREDE ANSØGNINGER
Refleksioner og opsamling ift. i går
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
Rehabilitering Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren, som har.
Mandag d. 17. december Bordtennistræning i drengenes gymnastiksal kl. 14 – Bordtennistræning i drengenes gymnastiksal kl. 14 – Vi fortsætter.
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
Temadag distrikt 3, Ældre Sagen, d
Uddannelse for udviklingshæmmede
21. marts 2015Vibeke Reiter, Aleneboende demente Usynlighed – erfaringer fra forebyggende hjemmebesøg. Oplæg ved: Vibeke Reiter, forebyggende.
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Velkommen Introduktion.
Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling Sundhedsaftaler Økonomi og Myndighed Sundhedsaftaler mellem Århus Amt og Århus Kommune – inspiration til de fremtidige.
Misbrugsgruppe på sengeafsnit S1/32 i Psykiatrien Syd Baggrund og opstart Gruppen i praksis Udsagn Effekt, udfordringer og udvikling Spørgsmål Misbrugskonsulent.
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Årsmøde 27. april Dagkirurgi og hjemmepleje v/ sundhedschef Annemarie S. Zacho-Broe Aarhus Kommune.
Allindelille skoles værdigrundlag og profil Udarbejdet i marts 2009.
GPS til demente borgere
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Præsentation af resultaterne fra workshop 1 1. Workshop 1- hvad gjorde vi? Spor: Unge, uddannelse og beskæftigelse Tema 1 - Forebyggelse og sammenhæng.
Introduktion til Sundhedscaféen. Hvorfor skal vi have fokus på sundhed.  Indlæring  Følelse af livsglæde  Overskud til at være noget for andre  For.
Farvel til Intensiv – og hva` så Farvel til Intensiv – og hva` så.
Den svære samtale At tage udgangspunkt i livshistorien – en vej til åndelig omsorg.
Psykoedukation skizofreni Session 6 – Kommunikation og samvær med den skizofreniramte Undervisere:
MUS samtale Kære Du indkaldes til den årlige udviklingssamtale.
Oplæg for personale Udskrivningsguiden TITEL – DATO - STED
Hvem er jeg 1980 Flyttede til Vordingborg
Kommunikationskursus
Præsentationens transcript:

Samarbejde med frivillige fra Kræftens Bekæmpelse og Hæmatologisk afdeling X OUH Tid og nærvær Udviklingssygeplejerske Ditte Naundrup Therkildsen Odense Universitetshospital Hæmatologisk afdeling X

Frivillige i afdeling X - Tid og nærvær Samarbejde med KB siden 2001 – i starten løst og delvis uformelt samarbejde Nu formaliseret med samarbejdsaftale Et tilbud til patienter og pårørende De frivilliges hovedopgaven: almene menneskelige omsorgsopgaver til patienter indlagt i afdeling X og evt. pårørende Der er fokus på patientens liv og livshistorie

Frivillige i afdeling X - Tid og nærvær 2 frivillige mandag til torsdag kl. ca. 17.00 – 21 + kaffebord om eftermiddagen x 1 ugentligt, fællesspisning, pynter til jul mv. De frivillige styrer selv en vagtplan (Doodle) Har opslagtavle i afsnittene, hvor de formidler tilbud til patienterne og hvor patienterne kan fremsætte ønsker. Postbakke til formidling mellem ansatte og frivillige Tæt kontakt til afdelingens kontaktperson

Hvem er de frivillige? Et bredt udsnit af den danske befolkning M/K Ganske almindelige borgere, som har valgt at bruge fritid på at være frivillig Studerende som gerne vil yde en indsats for kræftpatienter og hvor funktionen samtidig er studierelevant Pensionister/førtidspensionister som har overskud og interesse i relationel og praktisk bistand Aldersspredning fra 18 - 75 år

Hvordan bliver man frivillig på afdeling X? KB annoncerer i eksempelvis eget blad/hjemmeside - annoncen udarbejdet i samarbejde med afd X Kontaktperson fra X deltager i rekrutteringssamtalerne Eksempler på krav til ansøgerne: - relationelle kompetencer, udadvendt, motiv for ansøgningen - skal godkendes efter de 2 uddannelsesdage udbudt af KB - skal kunne præstere fremmøde efter fastlagt vagtplan - forpligter sig til 2 uddannelsesdage samt koordinationsmøde i KB hv. 5. uge Kursusdagene i KB: KBs værdigrundlag, kommunikation, arbejdet med sorg/krise, tavshedspligt og afklaring i forhold til egen situation Oplæring omkring hygiejne ved nøgleperson i afdelingen 2 ”føl-vagter”

Eksempler på de frivilliges opgaver og funktion - lave kaffe - gå ture med patienterne på gangen og evt. udenfor efter aftale med plejepersonalet - motionscykle eller deltage i lette gymnastikøvelser/træningsøvelser med patienten - spille live-musik - arrangere film-, sang- og musikaften og lign. i opholdsstuen - handle i kiosk for patienterne - samvær/samtale med patient og evt. pårørende - medvirke ved servering af mad – motiverer patienterne til at spise - arrangere fællesspisning og kaffearrangement i opholdsstuen – skabe fælles hygge som kan stimulere appetit og skabe rammer for samtaler (borddækning, lys, servietter, fade og skåle som maden serveres i, vin til maden)

Afdelingens kontaktperson til KB og de frivillige Udviklingssygeplejersken er kontaktperson til KB og de frivillige Deltager i udvælgelsessamtalerne med ansøgerne Brobygger mellem KB, de frivillige, ledelsen og de ansatte i afdelingen Bistår ved diverse praktiske forhold – eks. opslagtavlen for de frivillige, Støtter, engagerer og motiverer de frivillige (ledelse af frivillige) Konfliktløser, opsporer evt. potentielle problemer Udvikler funktionen og tilbuddene til patienterne sammen med de frivillige Har en værdi- og kulturskabende funktion i forhold til at integrere de frivillige i organisationen Deltager i koordinationsmøder og supervision for de frivillige

Hvad siger patienter om ordningen ? ”Jeg ærgrede mig over, at jeg skulle hjem tirsdag, når der var fællesspisning onsdag” ”Ser frem til hyggeligt samvær med de andre patienter og de frivillige” ”Dejlig med nogen som kommer ude fra ”den virkelige verden” og som kan snakke om andet end sygdom og diverse tal” ”Maden smager bare bedre, når man kan sidde sammen med andre og tale om alt muligt” ”Maden smager bedre og jeg spiser godt nok noget mere, når de frivillige arrangerer fællesspisning” ”Tak for en super hyggelig aften – i aften kan jeg sove uden sovepiller”

Hvad siger de frivillige om funktionen Det er en udfordring at ”tilbyde” sig overfor et menneske man ikke kender” ”Det handler sjældent om sygdom, men mere om et møde mellem to mennesker, der er nysgerrige på hinanden” ”Man kommer til at kende patienterne og følger dem, også når de er døende og dør – det kan være hårdt” ”Enormt berigende at bruge sin fritid på at gøre noget for andre” ”Sætter eget liv i perspektiv” ”Oplever nærmest en magisk stemning ved fællesspisningen” ”De pårørende henvender sig ofte - er interesseret i vores rolle og funktion. Tilkendegiver ofte stor beundring for vores indsats”

Samarbejdsaftale mellem KB og afdeling X Beskriver formål og opgaver for de frivillige Juridiske forhold (tavshedspligt, forsikringsforhold) Oplæring og introduktion Påklædning, navneskilte, samarbejde med personalet, hygiejneforhold Formidling om ordningen Fast årligt møde mellem afdelingsledelsen og KB

Udfordringer i samarbejdet At de frivillige kan og skal sige fra – bl.a. at den frivillige ikke ”bliver hængende” , skaber afhængighed eller ikke kan ”slippe” patienten og dennes historie – ven på facebook? Bliver afdelingen afhængig af hjælpen? De frivillige er ikke arbejdskraft – fortløbende dialog om grænsefladerne De ansatte ”misundelige” på de frivilliges tid til omsorg Hverve de rette personer til opgaven som frivillig

Udfordringer i samarbejdet Ledelsen og medarbejderne skal medvirke til at de frivillige oplever sig som en del af afdelingen Acceptere at de frivillige ikke kan og ikke skal agere professionelt men, at de dog skal agerer inden for organisationens rammer, regelsæt og normer Tilstrækkelig højt til loftet, så de frivillige kan bruge deres ressourcer

Spørgsmål? Læs mere om frivillige på www.frivillighed.dk ”Frivillighedens logik og dens politik” af Anders La Cour