Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

Skabelse af dialogiske rum ”
WHO`s definition af selvmord
Set i forældreperspektiv
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Navn (Sidehoved/fod)Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) STYRKE OG MOD Irene Oestrich Irene Oestrich, chefpsykolog, ph.d. adj. professor SKOLEN FOR KOGNITIV.
Kontaktfænomener opstår i relation, og kan kun forstås i den kontekst.
Anerkendende refleksion
Livets Ord April 2012.
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Hvordan kan du arbejde med meningsfuldhed?
Lederudvikling.
Et barns relationer og fællesskabets betydning ”At være udenfor”
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Børn, bevægelse og motivation
”At finde og dyrke talenter - et opgør med Tordenskjolds soldater og opfattelsen af den erfarne, som den mest kompetente”. Talentudvikling 8.oktober 2013.
FKO og Masterplanens Resultatdokumentation
Institution Ravnsnæs Sundhedsfremmeprojekt
Kognitiv Ressourcefokuseret Anerkendende Pædagogik
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
Uddannelsesparathed - hvad er det
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Skolebestyrelsen & værdier
Den nødvendige opdragelse i en børnefamilie
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Maskulinitet.
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Program - ICDP International Childhood Development Program
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Dolken Tove Ditlevsen, 1963.
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Gymnasierne Erhvervsskolerne Aars Handelsgymnasiet Teknisk Gymnasium Rektor/uddannelseschef Gert Husum.
Fremme af unges mentale sundhed
Lidelsens problem (teodicé)
Et mærkeligt skib.
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
Recovery - At komme sig Aulum d. 10. oktober 2010
Inklusion og inkluderende processer
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”
Motivation Landsforeningen af Væresteder Landsmøde 10.november 2009
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
DEN GODE LEDER FTF REGION NORDJYLLAND Aalborg den 2. november 2009
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Godmorgen - og velkommen til alle de nye. Kulhuse-sangen Melodi: I en kælder sort som kul Nu vi samlet er igen og et år er gået Karlslunde vi sidst tog.
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Sundhedspædagogik og kommunikation
Bæredygtighed i tjenesten Hvordan bevare passion og motivation som børneleder på den lange bane?
Selvværd…Hvad er det? NOl-LEOOS HVAD ER SELVVÆRD? Selvværd refererer til en positiv overordnet vurdering af en selv – en oplevelse af at.
Hvordan motiverer man en ”umotiveret” ung? Aut. Cand. psyk. Silas Charlotte Houlberg Tlf.:
Læringstrekanten Hvad er læring?.
Psykoedukation skizofreni Session 6 – Kommunikation og samvær med den skizofreniramte Undervisere:
INTRO NOl-LEOOS Dette projekt (projekt nr NO1-LEO ) er finansieret med støtte fra Europa Kommissionen. Denne publikation.
…………Skal blive så dygtige som de kan
Team Nordahl og Skibet Skole
Personlig stof- og alkoholpolitik
Samspil mellem krop, træning og trivsel
Trivsel og mental sundhed
“Min nåde er dig nok, for min magt udøves i magtesløshed”
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i plejebolig
Ansvar og forandring frihed.
AF Mads Korsgaard Poulsen
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Ansvar og forandring frihed.
Præsentationens transcript:

Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen Selvtillid & selvværd Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen

Indledning: ”Vi ser ikke verden, som den er, men som den vi er”. = vores måder at tolke og begribe vores verden på, = at samle eller tolke historier, der er i overensstemmelse med selvbillede, = fleksibel og dynamisk – og ikke statisk. Selvtillid og selvværd er ikke det samme og følges ikke nødvendigvis ad. Der tages udgangspunkt i myten om Manguaraq.

Sagn om Manguaraq: Fortalt af Jaakuaraq fra Nuuk til Knud Rasmussen i 1921. Det berettes om en dreng, der gennem sine fangst – fra spurv som dreng til plettet hvidhval som voksen - får udviklet sin selvtillid og selvværd. Manguaraqs selvtillid og selvværd som voksen er så stor, at selv månemanden til sidst er nødsaget til at indrømme over for sig selv at have mødt sin overmand efter at have forsøgt at knække Manguaraq fysisk, psykisk og socialt.

Hvad er selvtillid: Definition: troen på, at man er noget værd ved at kunne mestre egne og omverdenens krav. Ydre kvaliteter Det man kan opnå, fordi man tror på sig selv Afspejler sig indenfor de områder, hvor man er god til noget Påvirkes af sociale forhold (tror på én og giver udtryk for det, forventninger som kan indfries og de andre støtter én op)

Manguaraqs selvtillidsfølelse: Han mestrer egne og omverdenens krav. Han tror på sig selv og tror på, at han nok skal klare en masse forskellige udfordringer, som han udsættes for i det daglige som fanger, men også som månemanden udsætter ham for. Manguaraqs far, Mangorsuaq, tror på ham og er god til at støtte ham. Faderens forventninger er Manguaraq i stand til at indfri, og faderen støtter sønnen under indfrielsen af forventningerne.

Hvad er selvværd: Begrebet dækker over den holdning, man har om én selv, og altså hvordan man ser sig selv som menneske. At hvile i sig selv At være glad og tilfreds med, hvem man er og hvad man er for andre. En følelse af, at man er noget værd blot ved at være til og ikke på grund af ens ydre kvaliteter og det, man er god til

Manguaraqs selvværdsfølelse: Han giver direkte og præcist udtryk for sig selv, og hvem han er – både verbalt, fysisk (handlinger), psykisk (hvordan han er som menneske), socialt (hans forhold til andre). Han kender sig selv og ved, hvor han er god nok, hvilket i sig selv er nok. Han løser opgaver, han møder på sin vej sammen med månemanden, hvor han helt klart giver udtryk for, hvem han er og hvad han står inden for. Der er ingen tvivl om, at han har en følelse af, at han er noget værd blot ved at være til. Mødet med ukendte på vej til verdensrummet og de opgaver, der skal løses gennem denne vej, virker derfor for Manguaraq meget nemme at håndtere.

Dårlig selvtillid og konsekvenser: Det stammer fra tidligt barndom: Kritik og ligegyldighed, når man har fejlet. Oplevet kærlighed og følelse af værd, når man præsterer noget godt. = konstant behov for bekræftelse for at føle sig værdifuld (uselvstændig) = afhængig af ros for at være god til noget og tro på egne evner = ikke i stand til at tage udfordringer op = utilfredshed = social isolering = depression

Dårlig selvværd og konsekvenser: Det stammer fra tidlig barndom: Tanken om at man ikke er god nok = mister troen på sig selv = oplever nederlag efter nederlag (forventninger) = påvirker ens evne til at præstere = man giver op på livet = social isolering = depressioner, spiseforstyrrelser og selvbeskadigelse

Hvilken menneskesyn kan man arbejde med: Det mekaniske: For at løse problemet, må man finde årsagen. Fokus på individet. Fokus på egenskaber. Mennesket sammenlignes med en maskine: opstår der fejl, kan det repareres. Det systemiske: Problemer løses ved at intervenere i samspil. Fokus på den sammenhæng, problemet opstår i. Fokus på relationer. Mennesket anses for en organisme, der forandres gennem vækst og samspil.

Konklusion: Hvordan får vi skabt ”Manguaqqat”: ”Et lykkeligt liv er ikke et liv uden problemer, men et liv, hvor man er i stand til at løse de problemer, der vil dukke op”. Psykisk sundhed hænger sammen med selvtillid og selvværd – og selvtillid og selvværd hænger sammen med sociale færdigheder At have sociale færdigheder betyder her at kunne kommunikere og løse problemer, når de opstår. De er i sig selv modgift mod angst og depression – og det samme er konstruktive tanker. Evnen til at leve med det, der alligevel ikke kan være anderledes. At lære noget af dårlige hændelser, så man bliver mere robust. Smertefulde oplevelser kan motivere til forandring. At kunne sige fra, at sætte grænser, at stille krav til omgivelserne, at gå efter det man har brug for, at passe på sig selv, at beskytte sig selv. Igennem samtaler kan vi nuancere vores holdning og forestillingsverden, som giver plads til nye tolkninger og erfaringer, som skaber grobund for nye fortællinger og kan bidrage til et rigere selvbillede og dermed identitet 