Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Personlig stof- og alkoholpolitik

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Personlig stof- og alkoholpolitik"— Præsentationens transcript:

1 Personlig stof- og alkoholpolitik
Tvivl om visdommen i at være afholdende • Du kan være i tvivl om, hvorvidt det liv, du kan se for dig som stoffri/ædru (eller reduceret forbrug) er besværet værd. Der kan være gæld, arbejdsløshed og ensomhed at se frem til. • Du kan være i tvivl om dine egne evner til at holde dig stoffri/ædru eller kunne kontrollere et forbrug. • Du kan være i tvivl om omgivelsernes, herunder behandlingssystemets, vilje eller evne til at hjælpe dig Du kan være farvet af sort/hvid tænkning om at et ædru og stoffrit liv er kedeligt og uden glæde. Omvendt kan du være overbevist om at det liv du ønsker er uforeneligt med rusmidler. At her er det enten eller. Vælger jeg livet eller rusmidlerne???

2 Vinduet til forandring
Væk fra motiveret Hen imod motiveret Diskrepans mellem rusmidlet og personlige værdier. Det liv man lever med rusmidlet hænger ikke sammen med personlige værdier. Uanset hvad det er, der skaber misforholdet mellem den person, man troede man var, og de handlinger man foretager sig, så er det en personlig sag, ikke en sag andre kan eller skal dømme om. Forskellige menneskers grunde til at tage stoffer er ikke altid de samme, og grunde til at lade være er ikke altid de samme. I afhængigheden er der altid gode grunde til at tage stoffer.

3 Vindue til forandring Hen imod. Hvad vil blive muligt hvis du får styr på dit misbrug.? Hvis det bliver bedre, hvad ville så blive muligt? Spørg ind i livsområderne Relationer, parforhold familie kæreste økonomi fysisk. Fritid Uddannelse Selvværd Drømme lang sigt

4 Værdier og adfærd Det vil sige. At du vil kunne genkende din motivation i enten: Diskrepans (ikke forenes) imellem den adfærd du har når du bruger rusmidler - og dine værdier. Det hænger ikke sammen = skyld og skam Væk fra motiveret. Negative konsekvenser (kort glæde -lang smerte). Hen imod motiveret. Længsel efter et liv foreneligt med værdier.

5 Kontrol eller afholdenhed?
Nogle mennesker er godt hjulpet af at beslutte sig for total afholdenhed. De har måske oplevet, at de har gjort mange forsøg med at have et fornuftigt eller behersket forhold til alkohol og/eller stoffer, men at det ikke har fungeret for dem. Andre har besluttet, at de skal anvende én eller anden form for kontrolstrategier. Nogle er godt hjulpet af at undgå bestemte steder eller måder at drikke på. F.eks. kun drikke alkohol i weekenderne, kun drikke højest 2 genstande på bestemte dage eller kun drikke om aftenen. Tommelfinger regel er at man sikrer sig i at få mestret de tidligere højrisiko situationer tilfredsstillende uden rusmidler. F.eks. humør fald, sociale situationer, nye belønninger o.s.v.

6 Kontrol eller afholdenhed?
Man ved, at der er meget få blandt de der engang har været afhængige, der klarer at have et kontrolleret forbrug af tobak og heroin, flere der klarer at have et kontrolleret forbrug af alkohol, og flere endnu der klarer at have et kontrolleret forbrug af hash og kokain. Men hvordan det er for ”mange” siger ikke nødvendigvis noget om, hvordan det er for dig. Spørg dig selv: Har jeg afprøvet kontrol brug, med tydelige egen grænser? Har jeg prøvet det flere gange? Ville det gøre det nemmere at tage en beslutning om afholdenhed i etaper?

7 Kontrol eller afholdenhed?
Kun hvis du virkelig føler dig parat til at ændre dit forbrug, bør du bruge mange kræfter på at forsøge på at gøre det. Beslut dig ud fra det liv, du vil gå i møde hvis du ikke skaber en forandring? Det liv du vil få hvis du laver en forandring. Hvilket af de liv hænger sammen med dine værdier!

8 Viden til beslutningen!
Skadevirkninger Viden til beslutningen! Psykisk Krop Socialt Afhængighed Forbrug Lille Stort Alkohol - *** Tobak * Angstdæmpende medicin af benzodiazepintyp en* ** Heroin/morfin ***1 Metadon Hash og pot Kokain Amfetamin Ecstasy og andre ”partydrugs”** LSD, mescalin og psilocybin ? Koffein

9 Opgave Lav personlig plan! Del i gruppen


Download ppt "Personlig stof- og alkoholpolitik"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google