Program for de næste 45 minutter

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Sådan holder kroppen balancen
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
Mette og Marias lille quiz om amning
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
YOGA - midt FORENING
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Styrk dit immunforsvar
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Får vi D-vitamin nok? Hvem skal behandles og hvorfor?
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Type 2 diabetes Diabetestyper Diabetesundervisning ved sygeplejerske
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Alt du skal vide i ét oplæg!
- Hvordan du kan mindske risikoen for osteoporose
Ældre kontra unge Atypiske sygdomsmanifestationer
Rationel behandling af Diabetes mellitus type II
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
Session 14: Struktur og risikosituationer Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Velkommen. Sund livsstil Regelmæssige mættende måltider (gerne 4-6 måltider) Kost som indeholder frugt og grønt Kost med rigt indhold af fuldkorn og.
Hvad er geriatri? Ældres reaktion på sygdom
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Mobility management og sundhed Mobility og Sundhed.
KOSTPROGRAM 2013.
Symptomer ved HJERTESVIGT
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
RUL Grønlænderrulninger. Næsten alle kajakroere ønsker at beherske et rul, men det er ikke alle det lykkes for. Et tilbagevendende problem er ”hoftevrikket”.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
VITAMINER OG MINERALER
VITAMINER OG MINERALER
Welcome to the MarineOmega Product Training
Osteoporose – Udredning og Behandling
Pernille Hermann Overlæge, Ph.D Afd M, OUH
Vælg layout 1. Højre-klik uden for dit slide 2. Vælg et passende layout fra “drop ned” menuen Godt at vide om antidepressiva Medicinen begynder at virke.
Fisk og iskæmisk hjertesygdom.
Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt
Vitaminer Vitale Aminer.
Fedtopløselige vitaminer
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Hvad kan jeg opnå ved træning?
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Psykoedukation skizofreni
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedtstoffer.
Præsentationens transcript:

Program for de næste 45 minutter Forskellige calciumforbindelser og deres biotilgængelighed – absorption af calcium Calcium og D-vitamin gennem kosten – tilskud af D-vitamin og D-vitaminmangel Interaktioner mellem calciumtilskud og lægemidler Problemet med fytinsyre er ikke et problem Hvordan sikrer man den bedste optagelse og effekt af sit calciumtilskud? Myter omkring calcium og osteoporose Slides til helt privat brug kan downloades på www.kalkpiller.dk

Forskellige calciumforbindelser og deres biotilgængelighed Der findes flere metoder til måling af biotilgængelighed af calcium Metabolisk balance (måling på afføring - den ringeste) Isotop tracer (måling af radioaktivt følgestof - den bedste) Index (måling på urin - den almindeligste) Lårknogleundersøgelser (BMD, brudstyrke - den ultimative) Tallene refereret her stammer fra Isotop tracer målinger

Absorption af calcium Solubility and Absorbability of Calcium Salts Source Solubility (mM/L) Fractional Absorption Calcium oxalate 0,04 0,102  0,040 Calcium carbonate 0,14 0,296  0,054 Tricalcium phosphate 0,97 0,252  0,130 Calcium citrate 7,3 0,242  0,049 Calcium citrate malate 80 0,363  0,076 Bisglycincalcium 1500 0,440  0,104 Weaver, 1998: Weaver, CM. Calcium in Food Fortification Strategies. International Dairy Journal 8 443-449 (1998) Adapted from Heaney et al, 1990: Heaney, RP; Recker, RR and Weaver, CM. Absorbability of Calcium Sources: The Limited Role of Solubility. Calcif Tissue Int 46: 300-304 (1990) Determined in women using isotopic tracer techniques on test loads 200-300 mg calcium

Calciumoptag i knoglerne Rotter fodret med brød tilsat calciumforbindelser Parameter Carbonate Sulfate Citrate Lactate Total Femur Ca 100 102 Percent Femur Ca 111 106 101 Calcium Absorption 103 104 Average 105 Ranhotra et al, 1997: Ranhotra, GS; Gelroth, JA; Leinen, SD and Schneller, FE. Bioavailability of Calcium in Breads Fortified with Different Calcium Sources. Cereal Chem. 74(4):361-363 (1997)

Calciumforbindelser og BMD Målt på rotter fodret med calcium m/u vitamin D Tsugawa et al, 1995: Tsugawa, N; Okano, T; Higashino, R; Kimura, T; Oshio, Y; Teraoka, Y; Igarashi, C; Ezawa, I and Kobayashi, T. Bioavailability of Calcium from Calcium Carbonate, DL-Calcium Lactate, L-Calcium Lactate and Powdered Oyster Shell Calcium in Vitamin D-Deficient or –Replete Rats. Biol Pharm Bull, 18(5) 677-682 (1995) Bone Mineral Density (GS/D) in the femurs of rats fed a diet containing Ca carbonate, DL-Ca lactate, L-Ca lactate or powdered oyster shell-calcium with (+D) or without (-D) Vitamin D3 supplementation for 28 days. Values are expressed as the meansS.E.M. of 6 rats. The symbols a)-d) represent significant difference between the two groups (p<0.05). The initial value is the mean value of the vitamin D-deficient rats before starting the diet. a) Ca carbonate, b) DL-Ca lactate, c) L-Ca lactate, d) powdered oyster shell-calcium

Calciumforbindelser og brudstyrke Målt på rotter fodret med calcium m/u vitamin D Tsugawa et al, 1995: Tsugawa, N; Okano, T; Higashino, R; Kimura, T; Oshio, Y; Teraoka, Y; Igarashi, C; Ezawa, I and Kobayashi, T. Bioavailability of Calcium from Calcium Carbonate, DL-Calcium Lactate, L-Calcium Lactate and Powdered Oyster Shell Calcium in Vitamin D-Deficient or –Replete Rats. Biol Pharm Bull, 18(5) 677-682 (1995) Mechanical Strength (break force) of the femurs of rats fed a diet containing Ca carbonate, DL-Ca lactate, L-Ca lactate or powdered oyster shell-calcium with (+D) or without (-D) Vitamin D3 supplementation for 28 days. Values are expressed as the meansS.E.M. of 6 rats. The symbols a)-d) represent significant difference between the two groups (p<0.05). The initial value is the mean value of the vitamin D-deficient rats before starting the diet. a) Ca carbonate, b) DL-Ca lactate, c) L-Ca lactate, d) powdered oyster shell-calcium

Calcium og kosten Følgende fødevarer indeholder 500 mg calcium 68 g fast skæreost med 30% fedt 179 g rygeost med 5% fedt 2,5 dL ymer eller ylette 370 g grønkål 5 dL mælk 833 g grønne bønner 1 kg grahamsmel …og calciumtilskud som giver 500 mg calcium 1,25 g calciumcarbonat 2,38 g calciumcitrat 3,85 g calciumlaktat Nedergaard, 1994: Nedergaard, G. Human ernæring, 1. ed. Nucleus Forlag (1994) http://www.arla.dk http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

Problemet med vitamin D og kosten Eksperterne anbefaler 20-25 g om dagen D-vitamin i kosten. Fede fisk og æg er nøglen 100 g laks indeholder 15 g 1 tsk. torskelevertran indeholder 12,5 g 100 g sild eller makrel indeholder 8 g 4 æg indeholder næsten 6 g En almindelig vitaminpille indeholder 5 g D-dråber indeholder 2 g pr. dråbe En børnevitaminpille indeholder 10 g Glerup & Eriksen, 1999: Glerup, H & Eriksen, EF. D-vitaminmangel Let at diagnosticere, ofte overset. Ugeskr Læger 161:2515-2521 (1999) Nedergaard, 1994: Nedergaard, G. Human ernæring, 1. ed. Nucleus Forlag (1994)

Symptomer på D-vitamin mangel Svær til middelsvær mangel på D-vitamin: Knoglesmerter – dybe borende smerter med konstant lokalisation – ribben og lange rørknogler, såsom lårknoglen Muskelsmerter – diffuse smerter i lår, lægge og skulder-nakke-åg – flytter sig Muskelkraftnedsættelse – svært ved at rejse sig fra en stol eller gå op ad en trappe, benene føles tunge Almen træthed Muskelkramper – hyppigst i arme og ben Føleforstyrrelser – hænder og fødder Glerup & Eriksen, 1999: Glerup, H & Eriksen, EF. D-vitaminmangel Let at diagnosticere, ofte overset. Ugeskr Læger 161:2515-2521 (1999) Nedergaard, 1994: Nedergaard, G. Human ernæring, 1. ed. Nucleus Forlag (1994)

Problemet med fytinsyre Flere calciumtilskud skriver i produktinformationen, at man skal undgå fuldkornsprodukter ”Dog kan oxalsyre, der findes i rabarber og spinat, og fytinsyre, der findes i fuldkornsprodukter, påvirke optagelsen af calcium. Derfor bør XXX  tages senest 2 timer før et måltid eller tidligst 2 timer efter et måltid, hvor De spiser spinat, rabarber eller fuldkornsprodukter.” Dette er misvisende, da det kun gælder RÅ fuldkornsprodukter. Sådan nedbrydes fytinsyren: Hævning Spiring Ristning Kogning Gæring (tempeh, miso og naso) Kort sagt almindelig tilberedning http://www.diagnose-me.com/cond/C212360.html

Interaktioner mellem calciumtilskud og lægemidler Thiazid diuretika (risiko for hypercalcæmi) Centyl® Digoxin (risiko for arytmier) Digoxin Calciumkanal blokkere (nedsat effekt) Verapamil, nifedipin tetracyclin og quinolon antibiotika, bisphosphonater og levothyroxin (nedsat optagelse af lægemidlet; adskil med et par timer) Tetracyclin, ciprofloxacin, ofloxacin, moxifloxacin, Alendronat, etidronat, risedronat, Eltroxin® http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/minerals/calcium/index.html

Hvordan tager man bedst sit calciumtilskud? Til et måltid 20-25% bedre absorption Fordelt over dagen, f.eks. to gange calciumabsorptionen falder, jo mere calcium der indtages Den ene gang til aftensmaden Hæmmer den natlige knogleresorption (knoglenedbrydning) Med vitamin D Øget absorption af calcium Hvis det er muligt, så ikke sammen med jerntilskud (ligegyldigt ved calciumcitratmalat) Calcium hæmmer absorptionen af jern Heaney et al, 1989: Heaney, RP; Smith, KT; Recker, RR and Hinders, SM. Meal effects on calcium absorption. Am J Clin Nutr 49: 372-376 (1989) Heaney et al, 1975: Heaney, RP; Saville, PD and Recker, RR. Calcium absorption as a function of calcium intake. J Lab Clin Med 85:881-890 (1975) Blumsohn et al, 1994: Blumsohn, A; Herrington, K; Hannon, RA, Shao, P; Eyre, DR and Eastell, R. The Effect of Calcium Supplementation on the Circadian Rhythm of Bone Resorption. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism Vol. 79, No. 3, 730-735 (1994) Garabedian et al, 1972: Garabedian M, Holick MF, DeLuca HF, Boyle IT. Control of 1,25-dihydroxycholecalciferol metabolism by the parathyroid gland. Proc Natl Acad Sci USA 69:1673-6 (1972) Hallberg et al, 1991: Hallberg, L; Brune, M; Erlandsson, M; Sandberg A-S and Rossander-Hultén, L. Calcium: effect of different amounts on nonheme and heme-iron absorption in humans. Am J Clin Nutr 53:109-112 (1991)

Myter omkring calcium og osteoporose Der skal mavesyre til for at optage calcium Calciumforbindelser med dårlig vandopløselighed optages dårligt Man kan mærke, at man har osteoporose pga. symptomer som vægttab og ledsmerte D-vitamin er ikke en vigtig forebyggelsesfaktor Osteoporose er ikke ret udbredt Motion generelt forebygger knogleskørhed …Intet af ovenstående er korrekt! Recker, 1985: Recker, RR. Calcium absorption and achlorhydria. N Engl J Med 313: 70-73 (1985) Weaver, 1998: Weaver, CM. Calcium in Food Fortification Strategies. International Dairy Journal 8 443-449 (1998) Heaney et al, 1989: Heaney, RP; Smith, KT; Recker, RR and Hinders, SM. Meal effects on calcium absorption. Am J Clin Nutr 49: 372-376 (1989) Samt spørgeskemaundersøgelse blandt 126 kvinder udført på Gotved-skolen (københavnsk gymnastikinstitut) I 1999