Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt"— Præsentationens transcript:

1 Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt
DJF Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt Marked – aktiviteter – muligheder Lars Porskjær Christensen

2 Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt
DJF Hvorfor er frugt og grønt sundt? Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt Mineraler. Vitaminer. Fibre. Antioxidanter. Andre sundhedsfremmende stoffer.

3 Mineraler og Vitaminer
Funktion Vigtige for at få kroppen/cellerne til at fungere optimalt. Centrale i mange livsvigtige processer. Mangel på mineraler og vitaminer kan føre til alvorlige sygdomme. Mineraler og vitaminer er per definition centrale sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt.

4 Fibre Hvad er fibre? (= en fællesbetegnelse for det kroppen ikke umiddelbart kan fordøje modsat fedt, proteiner m.v.) Sundhedsfremmende effekt af fibre bevist? Fibre og sundhedsfremmende effekt. ─ Påvirker tarmfunktionen så kroppen ikke så nemt kan optage giftstoffer. ─ Nedbrydes til andre bioaktive komponenter i tyktarmen.

5 Antioxidanter Modvirker oxidativ stress?
(= ubalance i forholdet mellem reaktive oxygen species (ROS) og det antioxidante system). Forebyggende effekt mod hjerte- og kræftsygdomme? Interventionsundersøgelser. Højt indtag af frugt og grønt modvirker ikke oxidativ stress! Antioxidanter i frugt og grønt. Vitamin E og C, flavonoider, anthocyaniner, fenoliske syrer og karotenoider.

6 Andre sundhedsfremmende stoffer
Bioaktive naturstoffer Forsvarsstoffer (»naturlige pesticider«). Koncentrationen af bioaktive stoffer ofte højere i f.eks. medicinplanter end i vegetabilier. Giftige i høje koncentrationer (toksikologisk effekt). Effekt i bioassays (in vitro) i lave koncentratio-ner indikere en forebyggende effekt overfor forskellige sygdomme. Sundhedsfremmende effekt in vivo?

7 Polyacetylener i gulerødder og beslægtede rodfrugter
Ginseng

8 Biotilgængelighed af bioaktive stoffer er en forudsætning for sundhedsfremmende effekt
Falcarinol i plasma efter et morgenmåltid med gulerodsjuice indeholdende hhv. 4, 8 og 12 mg falcarinol (n = 14)

9 Glucosinolater i kål

10 Galaktolipider i spinat og andre grøntsager og frugt

11 Konklusion Vi ved i dag ikke præcist hvorfor frugt og grønt er sundt og om »6oo g om dagen« er nok. Mulige forklaringer på den sundhedsfrem-mende effekt af frugt og grønt kan være: Bioaktive naturstoffer med virkningsmekanismer, der er forskellig fra dem, der er skitseret for f.eks. fibre og antioxidanter. Andre virkningsmekanismer af antioxidanter/fibre. Kompleks vekselvirkning mellem forskellige natur-stoffer og deres virkningsmekanismer.

12 Marked-aktiviteter-muligheder
Betragtelig marked for sundere og bedre råvarer og fødevarer (»naturlige functional foods«). Mulighederne for at producere sundere og bedre råvarer/fødevarer afhænger af vores viden omkring sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt og deres sensoriske egen-skaber. Øget fokus på forskning i bioaktive stoffer og deres vekselvirkning med komplekse systemer (»nutrigenomics«).

13 Mange tak for jeres opmærksomhed
»A carrot a day keeps the doctor away« Mange tak for jeres opmærksomhed


Download ppt "Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google