Evidens og accelereret patientforløb

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Erfaring med udvikling af 150 nationale, kliniske retningslinjer i Dansk Selskab for Obsterik og Gynækologi (DSOG-Guidelines) Ulla Breth Knudsen Tidl.
Advertisements

Tak for indbydelsen! Inge Madsen
Patientpakker Angina /NSTEMI
Fortsat kvalitetsudvikling indenfor sundhedsvæsenet
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
EVIDENSBASERET VIDEN OG CAMPBELL REVIEWS
Kandidatuddannelsen i Sygepleje
Forskningsstrategi på centerniveau
MÅL-KATEGORIER FOR LÆRING OG UDDANNELSE
Evidens og accelererede operationsforløb
* 07/16/96 Sundhedsteknologi og fremtidens sundhedsvæsen i Danmark: Etiske problemstillinger Seminar om Etik og Velfærdsteknologi UNIK og MedicNet Syddansk.
Center for Kliniske Retningslinjer - en ny spiller i sygeplejen
Forslag til Strategi for sygeplejens bidrag til udvikling og forskning ved de somatiske sygehuse i Vejle Amt År
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Center for Kliniske Retningslinjer
Dag 1: Tilstede: AV, MH • – Introduktion, præsentation af undervisere og kursister samt projekttitler • – 09.45Hvorfor er det vigtigt.
Fælles beslutningstagning inspiration til konkrete måder at praktisere brugerinddragelse Inspirationsdag arrangeret af Enhed for Brugerundersøgelser 4.
Mere viden, klare retningslinjer, mere kontrol
Klinisk retningslinie (clinical guideline)
Temadag i Dasys Udvikling af sygeplejeprofessionen
Rehabilitering efter operation
”Du skulle jo gerne ville være derhjemme” Ansvarlighed som nøglen til patientinddragelse Mari Holen Post.doc. ved Center for sundhedsfremmeforskning, RUC.
Kan omsorg accelereres?
Indvielse af Center for Kliniske retningslinjer onsdag d
Kliniske retningslinjer!
Omsorg i det accelererede operationsforløb
Lis Suhr Klinisk lektor
Susan Munch Simonsen Uddannelsesansvarlig sygeplejerske, MdE
Vejen til bedre observation og behandling af smerter
Hvordan kan regionerne udfører misbrugsbehandling i praksis
Hvordan bygge bro mellom klinik og forskningsmiljø?
Etisk dilemma – to definitioner
Nationale kliniske retningslinjer (NKR) Fysioterapipraksisfondens forskningstemadag 10. september 2014 Chefkonsulent, sektionsleder Lisbeth Høeg-Jensen.
Udarbejdelse af evidensbaserede kliniske retningslinjer
Introduktion til opgaveskrivning
omsorg i det accelererede operationsforløb
1 Det Videnskabelige Råd ved Center for Kliniske retningslinjer Hvilke problemstillinger arbejdes der med?
Kursus i udvikling af kliniske retningslinjer
Patienten i centrum for den bedste europæiske behandling Morten Freil Direktør
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET Institut for Folkesundhedcand.cur. Afdeling for Sygeplejevidenskab MASTERUDDANNELSEN I KLINISK I SYGEPLEJE VELKOMST TIL.
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Nye sygeplejeetiske retningslinjer 2014 – hvad er nyt?
Hvordan udfordres evidensbaseret viden i den kliniske sygeplejepraksis
Patientens svære kamp – patientinvolvering i praksis - TAK
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
Forskningsenheden for Almen Praksis Århus Universitet Kvalitetsudvikling i almen praksis Marianne Rosendal & Peter Vedsted.
Velkommen til valgfaget: ”Kliniske retningslinjer – kvalitetsudvikling herunder implementering, sundhedsinformatik og evidens Udarbejdet af Lea D. Nielsen,
Recovery - At komme sig Aulum d. 10. oktober 2010
Er det økologisk madordninger ofte sundere? Presenter: Sofie Husby Ph.D student: Chen He Skolemadskonference – fra holdning til handling Strandgårdsskolen,
AARHUS UNIVERSITET 1 Formel aftale mellem Health, Aarhus Universitet og Region Midtjylland
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
AG Christiansborg  Flere og flere lever i mange år med én eller flere kroniske sygdomme  Gå fra et system, indrettet til at behandle akutte.
Kursus for bedømmere af kliniske retningslinjer
Kliniske retningslinjer, patientforløb og daglig klinisk praksis
NICE (2003) om metoder til Medicinsk Teknologivurdering: hvilke data og analyser?) National Institute for Clinical Excellence.
1 Sigtelinjer for arbejdet På baggrund af budgetmaterialet (inkl. bagvedliggende notater og viden i øvrigt): Udarbejde formuleringer til sigtelinjer for.
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Evidensbaseret medicin ”Europæere har brug for nemme forklaringer. De vil til enhver tid foretrække en entydig løgn for en modsigelsesfyldt sandhed.” ”Frøken.
Kliniske retningslinjer støtter arbejdet med kvalitet i det nære, kommunale sundhedsvæsen! Preben Ulrich Pedersen Professor, phd Aalborg Universitet CENTER.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Bo Christensen professor praktiserende læge ph.d 2011 KVALITET I ET SAMMENHÆNGENDE SUNDHEDSVÆSEN – HVORDAN KAN DET LADE SIG GØRE?
Konkrete erfaringer fra KVIS 22. september 2009 Henrik Jørgensen Kliniske Retningslinier.
Aktuel forskning om fremmende og hæmmende faktorer i forbindelse med implementeringen af evidensbaseret praksis Temamøde Implementering af ergoterapeutiske.
Dokumentstyringssystem Dokument formalia Håndtering af dokumenter Peter Jezek.
HVORDAN SKABER VI KONSENSUS OM EN HØJ FAGLIG STANDARD? UDVIKLING AF KLINISKE RETNINGSLINJER PÅ TVÆRS AF SEKTORGRÆNSER Peter Bagger Praktiserende speciallæge.
Kvalitet i plejen.
CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE
Vidensbaseret praksis i botilbud
Metoden fælles beslutningstagning
Præsentationens transcript:

Evidens og accelereret patientforløb Den 7. januar 2010 Klinisk sygeplejespecialist Ph.d. studerende Henriette Vind Thaysen

Evidens og accelereret patientforløb Et accelereret operationsforløb er et perioperativt behandlingsregime justeret til den foreliggende evidens for hvert behandlingskomponent. Det accelererede kolonkirurgisk patientforløb – En medicinsk teknologivurdering 2005 Et accelereret operationsforløb kan beskrives som et perioperativt behandlingsregime……… Viden baseret på videnskabelig velfunderet undersøgelse - videnskabeligt bevis for pleje/ behandling

Florence Nightingale Florence Nightingale 1820-1910 At arbejde med evidensbasering i sygeplejen er ikke noget nyt. FN var overbevist om, at infektioner opstod spontant hvor der var snavs og dårlig udluftning. FN lavede opgørelser og statistiske analyser over sundhedsforhold – primært dødsfald som følge af dårlige sanitære forhold i London i midten af 18-tallet. Som sygeplejersker har vi ofte svært ved at dokumentere sygeplejeinterventioner, fordi der ikke har været tradition for at sygeplejersker har beskæftiget sig med forskning i al almindelighed – og med klinisk forskning i særdeleshed. Noget der stille og roligt er begyndt at ændre sig Florence Nightingale 1820-1910

Definition Evidensbaseret medicin ”Samvittighedsfuld, eksplicit, velovervejet anvendelse af den bedste foreliggende evidens i beslutningsprocessen omkring behandling af den individuelle patient. At praktisere evidensbaseret medicin er at integrere individuel klinisk ekspertise med den bedste tilgængelig eksterne kliniske evidens fra systematisk forskning.” Sackett DL et al, 1996 Omsættelse af evidens til praksis kaldes mere præcist evidensbaseret medicin og defineres i 1996 som: David Sacket en af pionererne inden for EBM har defineret EBM som Integration af den bedst tilgængelige viden med patientens præferencer og det kliniske skøn.

Evidensbaserede kliniske beslutninger Disposition Klinisk ekspertise Videnskabelig evidens Fx en klinisk retningslinje Patient perspektivet Kirsten har allerede vist jeg Sackets model, men nu får i den med Cirkler . Modellen afspejler hvorledes evidensbaserede kliniske beslutninger træffes i et samspil mellem videnskab, klinik og i et samarbejde med patienten. Den skal opfattes som en ramme, der skal hjælpe sundhedspersonalet til at træffe hensigtsmæssige beslutninger ud fra en konkret vurdering af den enkelte patient, og ikke som standarder, koge- eller lærebog. Eller en fortrængning af værdier. Evidensbaseret sygepleje erstatter ikke personlige erfaringer, etik eller patientens og pårørendes erfaringer. Den skal ses som et supplement, den udgør et af flere komponenter som tilsammen kendetegner den gode sygepleje. Evidensen kan aldrig stå alene men indgår i et sammenspil med klinikere og patient Den videnskabelige evidens kan bla beskrives ved kliniske retningslinjer som anvendes indenfor accelereret patientforlø. Sackett DL, 1996

Klinisk retningslinje - definition Disposition Systematisk udarbejdede udsagn, der kan bruges af fagpersoner og patienter når de skal træffe beslutning om passende og korrekt sundhedsfaglig ydelse i specifikke kliniske situationer. Sundhedsvæsnets kvalitetsbegreber og definitioner, 2003 Når vi udvikler kliniske retningslinjer, skal de tilpasses den kliniske hverdag de skal indgå i fx ved hjælp af en standardplejeplan Den første kliniske retningslinje blev udarbejdet indenfor sygeplejen i 2000.

Udarbejdelse af en evidensbaserede kliniske retningslinje Fokusering af spørgsmålet Søge evidensen via en systematisk litteratursøgning Analysere evidensen via en kritisk litteraturlæsning Sammenfatte evidensen og udarbejde en anbefaling Den kliniske retningslinje udarbejdes ud fra følgende grundskitse

Formelle krav til en klinisk retningslinje Den skal være relevant for patienten. Den skal være relevant for en fagprofessionel og falde inden for dennes kompetenceområder. Emnet skal have karakter, som er egnet til at blive behandlet i en klinisk retningslinje. Center for kliniske retningslinjer 2009 Ikke alle problemområder er lige velegnede til en klinisk retningslinje, fordi kliniske retningslinjer bedst fungerer, når emnet er konkret og velafgrænset. Ved man på forhånd at svaret på ens spørgsmål vil variere situationsbestemt findes der mere velegnede dokumentation former

Postoperativ ernæring Anbefaling A Patienter bør gives tidlig postoperativ ernæring. Reducerer risikoen for komplikationer og forlænget hospitalsophold (1a). Det accelererede kolonkirurgisk patientforløb – En medicinsk teknologivurdering 2005

En klinisk retningslinje…… Giver svar på dagligdags kliniske problemstillinger ud fra den tilgængelige viden (evidens) Fritager ikke den enkelte behandler for at vurdere, hvad der er bedst for netop denne patient Letter arbejdet i det daglige Øger incitamentet til at tænke evidensbaseret Kan i gangsætte forskningsprocesser Kvalificerer diskussioner i sygeplejen

Kritik af kliniske retningslinjer Leder til standardisering og kontrol Fokuserer på kvantificerbare forhold Forvrider fokus bort fra patientens følelser, værdier og livskvalitet Tilsidesætter eller begrænser fagprofessionelles skøn og selvbestemmelse Er alt for generaliserende, og er ikke anvendelige i daglig klinisk praksis Kritikerne af evidensbaserede kliniske retningslinjer vil mene at…..

Individuel sygepleje Kliniske retningslinjer Ikke et enten eller!!! For mig er et det ikke et enten eller men

Et både-og!!! Individuel sygepleje Kliniske retningslinjer Et både og

Kliniske retningslinjer er et redskab, der ikke bliver bedre end dem, der bruger det