Målsætninger på psykiatriområdet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Advertisements

Region Hovedstadens Inspirationsseminar 30. april 2014 Din Gode Udskrivning i psykiatrien – et samarbejde mellem tidl. patienter, pårørende og medarbejdere.
Et fælles rehabiliteringscenter/akuttilbud for borgere med psykiske vanskeligheder, i Ballerup og Herlev Kommuner   Hvorfor?
Nye sundhedsfremmende strategier for et aktivt ældreliv – erfaringer og ideer Landsmøde for Ældre Råd 7. maj 2009.
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Vores krav til økonomiforhandlingerne v/Palle Simonsen, Det Sociale Netværk.
Sundhedsaftalen fra ord til handling
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
SYGEPLEJESYMPOSIUM 2013: Recovery - fra vision til virkelighed, Region Hovedstadens Psykiatri, 17. januar 2013 Annette Rolsting, Bedre Psykiatri ”Sproget.
Kommunernes tilbud til personer med spiseforstyrrelse eller selvskade
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Almen praksis rolle i det nære sundhedsvæsen
Psykiatritopmøde 2009 DE BARSKE KENDSGERNINGER: DET KOMMER IKKE AF SIG SELV Knud Kristensen Landsforeningen SIND De barske kendsgerninger: Det kommer ikke.
Temadag om forebyggelse og sundhedsfremme for personer med handicap
Sven Erik Bukholt Center for Primær Sundhed og Forebyggelse
Hvordan kan regionerne udfører misbrugsbehandling i praksis
Facilitatorordningen: - Hvordan kan du bedst muligt udvikle kronikeromsorgen i din klinik? Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Ubrudt behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Status for sundhedsaftalerne og et kig fremad på 2. generations sundhedsaftaler – Et regionalt perspektiv Christian Blaase Johansen, enheden for kommunesamarbejde.
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
v/ kontorchef Britt Bergstedt, kontor for socialpsykiatri
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Samarbejde med praktiserende læger
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Anne-Mette Sørensen, Allerød Kommune
6. maj Henning Nilausen, vicekommunaldirektør, Gribskov Kommune Kommunernes rolle og udfordringer i forhold til sygehus- og specialeplanlægning.
Den nye overenskomst for praktiserende læger. Nye muligheder og udfordringer Regionsældreråd. Hovedstaden.
Almen praksis – Ønsker fra en kommune 13. november 2014 Det samarbejdende sundhedsvæsen Perspektiver og visioner.
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Hovedpunkterne i en ny strategi
Hvad kan den nye sundhedsaftale give, hvor stiller den især krav til kommunerne og hvad skal vi hver især have fokus på, for at få det fulde.
Indhold, indsatser, implementering
Behandling og pleje Formål: at alle borgere med behov herfor tilbydes sammenhængende behandlings- og plejeforløb af høj kvalitet.
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
3 g sundhedsaftaler Sundheds IT og digitale arbejdsgange
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
Strategier, udfordringer og udvikling Visitatorernes årsmøde 2011.
Den 2. november København Workshop 1: Masterplan Esbjerg – Kommunal/regional koordinering V/ Sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov, Psykiatrien Region.
Ældre- og Handicapforvaltningen Seminar for tillidsrepræsentanter og Kredsbestyrelse i DSR Kreds Nordjylland Mandag den 3. juni 2013 Sundhedsaftaler i.
1 Sigtelinjer for arbejdet På baggrund af budgetmaterialet (inkl. bagvedliggende notater og viden i øvrigt): Udarbejde formuleringer til sigtelinjer for.
Hospitalsenheden Silkeborg – fremtidens udfordringer i arbejde med sundhed v/Hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen.
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Jørgen Feldbæk Nielsen Professor, overlæge dr.med
Sundhedsaftale III status
Københavns Kommune Evaluering og Next practice 23. maj 2013.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
Den gode overlevering og samarbejde på tværs
Ingelise Juhl, Sundheds- og omsorgschef ,Syddjurs kommune
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
En fælles indsats til den enkeltes bedste på Nørrebro Oplæg til dialog-møde om en styrket indsats for udsatte grupper 29. Marts 2012 Centerchef Britta.
FREMTIDENS INDSATS FOR ÆLDRE MEDICINSKE PATIENTER EMNE:FREMSKUDT VISITATION.
Udvikling ”pakkeforløb” i Psykiatrien i Region Nordjylland med udgangspunkt i koncept for kræftpakker.
DET KOMMUNALE SAMARBEJDE
Kvalitet i plejen.
det nationale kvalitetsprogram på sundhedsområdet
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Sundhedsaftale
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Præsentationens transcript:

Målsætninger på psykiatriområdet Handicaprådet 11.11.2014

‘Dokumenter’ med mål Regeringens langsigtede plan – Ligeværd – nyt fokus for indsatsen for mennesker med psykiske lidelser, Maj 2014 Kommunernes fælles rolle – udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet, KKR august 2014 Politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015 – 2018 Social – og sundhedsudvalget målsætning 2014-2017 Starter bagfra

Social- og sundhedsudvalget Målsætning: Antallet af borgere i beskæftigelses-, aktivitets- og samværstilbud målrettet psykisk sårbare skal være stigende(i perioden 2014 – 2017) Der skal være tilbud til målgruppen: Fontænehuset, Vestergade, Midtpunktet, Plantagen, (A-huset), Blæksprutten, Aasen Det skal være attraktivt at komme der og måske skal der på sigt visiteres (i stedet for noget andet)

Sundhedsaftalen 2015 – 2018 Aktivt og inddragende samarbejde med borgerne Nyere og bedre samarbejdsformer Lighed i sundhed Sammenhæng og kvalitet Overordnede målsætninger med relevans for psykiatriområdet. Dvs. der er også en del vedr. somatikken, som ikke har med psykiatrien at gøre.

Sundhedsaftale konkretiseret Inddragelse af borgeren Det er et nyt indsatsområde i sundhedsaftalen, og der skal udvikles en indikator for borgeren som aktiv samarbejdspart, som det er muligt at måle på. Lighed i sundhed At middellevetiden for borgere med psykisk sygdom stiger og nærmer sig middellevetiden for befolkningen som helhed i Region Hovedstaden At andelen af sårbare borgere, der fastholdes i forebyggelses-og behandlingstilbud i forløbsprogrammerne, øges Sammenhæng og kvalitet At almen praksis og hospitalerne henviser flere borgere med behov for forebyggelse og rehabilitering til udvalgte tilbud i kommunen At andelen af borgere, der fastholdes i forebyggeles- og rehabiliteringstilbud i forløbsprogrammerne, øges ( kan først måles, når rehabiliteringsdatabasen er i drift) At andelen af borgere, der bliver indlagt med en forebyggelig diagnose, reduceres At andelen af borgere, der bliver genindlagt med en forebyggelig diagnose, reduceres At færre nyfødte genindlægges At andelen af akutte medicinske korttids-indlæggelser reduceres At andelen af borgere, der optager en seng på hospital efter de er færdigbehandlet, reduceres At andelen af udskrivelser, hvor der er afsendt en rettidig elektronisk epikrise, øges At andelen af borgere, der oplever godt samarbejde og god kommunikation, stiger At anvendelsesgraden og rettigheden af udvalgte indikatorer vedr. digital kommunikation øges. Nye og bedre samarbejdsformer At vi har afprøvet 2-3 større nye organisatoriske modeller på fælles drift, mål og samfinansiering på tværs af kommuner, hospitaler og praksissektoren.

Kommunernes fælles rolle, KKR august 2014 Udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet, KKR august 2014: Forebyggelse og sundhedsfremme Forebyggelse af (gen)indlæggelser Borgerens forløb Dokumentation og metode Indsatserne skal være påbegyndt i perioden 2014-2016.

1. Forebyggelse og sundhedsfremme Fokus på mistrivsel og mental sundhed i jobcentrene – tidlig opsporing og tidlig indsats til bl.a. lettere psykiske vanskeligheder eller lidelser hos borgerne Arbejde med metoder, der retter sig mod at fastholde en god almen sundhedstilstand Fokus på psykisk sårbare unge og borgere med dobbeltdiagnoser i arbejdet i kommunens rehabiliteringsteam I samarbejde med almen praksis sker en systematisk medicingennemgang for borgere, der modtager flere lægemidler på én gang

2. Forebyggelse af (gen)indlæggelser Udvælge og anvende metoder, der mest effektivt bidrager til at forebygge tilbagefald. Koordineres med region og almen praksis Arbejde med at udvikle og implementere metoder, der systematisk inddrager pårørende, netværk m.v. i arbejdet med borgernes forløb og recoveryproces i der omfang borgeren ønsker det. Åben dialog eller materialet fra ”Projekt pårørende i Psykiatrien” er nævnt Sikre sammenhængende indsatser for de borgere, der modtager støtte eller indsatser fra psykiatri-, misbrug-, og beskæftigelsesområdet samtidigt. Så vidt muligt evidensbaserede modeller

3. Borgerens forløb Skal tage stilling til implementering af forløbsprogrammer, når de foreligger Sikre, systematisk basisscreening for psykiske lidelser i misbrugsbehandlingen således, at der hurtigere samarbejdes med regionen om et koordineret forløb Afdækning og udvælgelse af metode kan med fordel foregå fælleskommunalt og i samordningsudvalgsstrukturen Ledsagelse til behandlingsforløb for at sikre succes med behandling. (§ 85, rejsevenner)

4. Dokumentation og metode Sammen med borgeren, sikre systematisk udredning af borgerens funktionsniveau før afgørelse af indsats Skal sikre, at der er kommunale digitale løsninger til rådighed. MED-Com, bla. til kommunikation ifm udskrivning fra regionens tilbud Skal arbejde systematisk med at måle og dokumentere resultaterne af deres indsats

Regeringens langsigtede plan Ligeværd - nyt fokus for indsatsen for mennesker med psykiske lidelser Forebyggelse og tidlig indsats En ligeværdig behandling Mindre tvang og magtanvendelse Bedre rehabilitering og sammenhæng Viden forskning og faglige kompetencer Bedre styring og opfølgning

Eksempler fra psykiatriplanen Samme ret til udredning og behandling Udbygning af den regionale psykiatri Markant løft af de fysiske rammer Ensartet høj kvalitet gennem udbredelse af nationale kliniske retningslinjer, og bedre brug af medicin I partnerskab med regionerne arbejde for, at færre patienter udsættes for tvang At borgerne oplever færre kontaktpersoner og planer og en større sammenhæng i indsatsen Der skal udarbejdes en national forskningsstrategi for psykiatriområdet omfattende både den regionale og kommunale indsats og der nedsættes en ekspertgruppe og udmøntes puljer til forskningsprojekter Indføre styringsmodel med øget synlighed om resultater og grundlag for udbredelse af bedste praksis på tværs af regioner og kommuner

Hvad gør vi så? Landskampagnen ”EN AF OS” National ADHD-handleplan Ny tilsynsreform Satspuljeansøgning vedr. sundhedsfremme for borgere med psykiske lidelser Fra 2015 er der også pædagoger, i lønnet praktik, i socialpsykiatrien Overgange er velbeskrevne og det tværfaglige samarbejde er godt Planlagt BRO-forløb (Et kompetenceforløb med fokus på den psykisk sårbare patient/borger, hvor der arbejdes med sammenhængende patient- og borgerforløb.) Systematisk inddragelse, udredning og opfølgning (ICF-systematik, tværfagligt) Tværfaglige indsatser bestilles/leveres i samme sprog Samarbejdsaftaler med pårørendeorganisationer Misbrugsområdet på rehab-møder Samarbejde med psykiatrisk center om medicinpædagogik KRAM-faktorer i tilbud i kommunens tilbud Beskæftigelse og socialpsykiatriske tilbud samarbejder om jobskabelse Nyt fagsystem muliggør bedre digital kommunikation Søgt 3,5 mio. kr. Ville have søgt vedr. pårørende inddragelse Øvrige puljer har en karakter, hvor vi ikke har udfordringer på Bornholm (fx tvang). Eller hvor vi ikke har volumen eller organisationer der matcher kravene i udbudsmaterialet (fx frivillige organisationer der kan søge om peer-to-peer samarbejde) Helt overordnet er der tale om en modernisering af psykatriindsatsen, der fokuserer på rehabilitering og recovery og uden at lave en alt for stor glorie, så er vi rigtig godt med.

Satspuljer (psykiatri) Forløbsprogram for mennesker med psykiske lidelser Udbredelse af sociale akuttilbud En koordineret indsats for dobbeltbelastede (6 mio. kr. årligt/blokken) Forsøg med ansættelse af medarbejdere, brug af frivillige og brug af mentorer med brugerbaggrund i den kommunale og regionale indsats (35 mio. kr.) Koncept for systematisk inddragelse af pårørende (9,6 mio. kr.) Dokumenterede metoder i bostøtteindsatsen (25 mio. kr.) Forebyggelse af magtanvendelse i botilbud (4 mio. kr. ) Sundhedsfremme målrettet mennesker med psykiske lidelser (28 mio. kr. ) Afventer en model for forløbsprogrammer Sociale akuttilbud – har vi på Kommandanthøjen Dobbeltbelastede – Misbrug/Sundhed

Hvad venter vi på? Svar på ansøgning… Ændring af psykiatriloven Forløbsprogrambeskrivelser