Personligheden og selvet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Vil du have en fuldmagt fra en borger?
Advertisements

Virksomhedens interessenter
Lokal kompetencedag marts / april Velkommen Lokal kompetencedag: • Opfølgning fra internatet • Fastholdelse af projektets mål • Input fra nulpunktsanalysen.
Motivation Motivationsspørgsmålet er det mest grundlæggende spørgsmål i arbejdet med mennesker. Hvad skal vi forstå ved motivation? Tre hovedtyper indenfor.
En grundlæggende introduktion
Kontaktfænomener opstår i relation, og kan kun forstås i den kontekst.
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Lederudvikling.
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
MedarbejderUDVIKLINGSsamtale
Lærerprofessionen.
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
Jespersen & Laursen Erhvervs- og organisationspsykologer Magt kulturen Spindelsvævs- strukturen.
Fysioterapiens fremtid  Fremtiden er et spil I selv skal spille  Medspillere er også modspillere  I er selv jeres egen med- og modspiller  Den profession.
De fleste mennesker ønsker at passe
Chris Argyris f
Det autentiske menneske
DiFUS-gruppen Gitte Westeraa, Sille Krill, Iben Højer Larsen, Kathrine Vognsen Jes Hollænder.
Ledelse Består i et samspil mellem mennesker, for at nå
Kultur i organisationer
Forskelle, der gør en forskel - Tanker om kvinder og top-ledelse. Camilla F. Ellehave Institut for Organisation og Arbejdssociologi.
I de efterfølgende tre teorier er vigtigt at forstå begreberne
Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?
Ekspansiv læring – Hvad betyder det?
Personlighed vs. selv´er Roller vs. positioner
Forstyrrelser og forskelle
Orienteringsmøde 11. november Trørødskolen - en attraktiv skole! rummelighed og anerkendelse faglighed og arbejdsglæde klare regler og godt humør.
1 Vil du se detaljer om en fuldmagt, du har fået? Hvis du som medarbejder har fået en fuldmagt af en borger, betyder det, at du kan handle på vegne af.
Skal du digitalisere en fuldmagt, du har fået på papir fra en borger?
- Hvad kan I forvente som forældre?
Dansen omkring handicapbegrebet
Ledelsesperspektiver
Forandring og læring i organisationen
Problemer eller udfordringer.
Samarbejde eksternt/Netværk Et inspirationsværktøj Det er ikke, hvad du ved, men hvem du kender, der tæller!
Team En gruppe er en samling mennesker, der Har fælles mål
VISL – begrænsninger og styrker
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
- et udviklings- og dialogværktøj
Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009 Jesper Gath.
Det autentiske Team Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb For medarbejder.
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende Coachingforløb.
Den lærende organisation
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Implementeringsforskning
Selvledelse (Empowerment)
Det autentiske Team Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb For medarbejder i grupper og teams.
Hvad er coaching? Synergi HRM & Rosenkvist Consult
Forstyrrelser og forskelle
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
DEN MOTIVERENDE SAMTALE V/ PSYKOLOG KARSTEN ABEL MEDLEM AF MINT BLÅ Kors medarbejder konference 12. november 2015
Præsentation af studieordning /vejledning. Studievejledning 2 Modul Vf8: Mentorskaber og mentorordninger ECTS-point: 5 Læringsmål: Viden Skal have indsigt.
Jobenheden V. Zina Zvizdic. Jobenheden  Fremskudt beskæftigelses indsats i udsatte boligområder  Borgeren udvælges opgangsvis  Arbejder.
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
Hvordan motiverer man en ”umotiveret” ung? Aut. Cand. psyk. Silas Charlotte Houlberg Tlf.:
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Intro til organisations- sociologi v/Janne Seemann ORGANISATION AAU “Organisationsteoriens ambitioner er store. Den sigter mod at forstå og forklare, hvad.
Dynamisk system teori - model
Værdibaseret ledelse. Udgangspunktet Fokus på procesværdi som et middel til at opnå målet (højere produktværdi) Alle byggeriets parter er på banen, og.
Oplæg til Hustræf 2011 Inddragelsens niveauer og perspektiver
”Hurtig i gang” 19. juni 2008 Per Bech Grønning
Personlig stof- og alkoholpolitik
Vidensbaseret praksis i botilbud
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Værktøj: Check dine relationer
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Personligheden og selvet Kan vi som menneske siges at være et individ: Med afgrænset enhed med egen personlighed og med egen løbebane Postmoderne tankegang En mangfoldighed af selv’er der skabes gennem relationer med andre? Moderne tankegang Personlighed: den væremåde og adfærd, som sætter personen i stand til at handle og skabe sin egen fremtid ud fra en kerne af markante og stabile karaktertræk. Er et samspil mellem nedarvede karaktertræk og omgivelserne

Personlighed og organisationsteorierne Moderne teori: Personligheden og selvet påvirkes af omgivelserne => ændring af personen, stort set ubevidst (ydrestyring) Postmoderne teori Individet er egenstyret, bestemmer selv om det vil lade sig påvirke (indrestyring)

Personlighedstest Mange forskellige udgangspunkter Personlighed ændrer sig Fra situation til situation, rolle til rolle Over tid Tests viser ens egen opfattelse bør være godt supplement til en uddybende samtale

Roller og positioner Rolle er de forventninger omverden har til en persons adfærd og som denne tager på sig => moderne tankegang) Position: det perspektiv man selv vælger i forhold til sin rolle Sætte sig i andres sted Udviklingsmuligheder rolle til rolle => Postmoderne tankegang

Motivation Villighed til at yde en indsats for at udføre en bestemt opgave

Maslows motivationsteori Maslow ordnede behov i fem behovsgrupper Først når et behov på nederste trin er dækket, melder det næste sig Hver person har sin individuelle behovsprofil afhængig af alder og personlighed Et aktivt behov søges dækket, da der er uligevægtighed og dermed opstår den enkeltes motivationsprofil

Herzberg- få pr efter maslow Undersøgelse på arbejdspladsen! Vedligehold=> ikke opstår utilfredshed Har kort virkning- finde på nyt hele tiden, NMB løn kan dog være anerkendelse og tryghed, dermed motiverende HR-teorien for begge faktorer!   Motivation=> tilfredshed

Forventningsteori Et individ vil handle på en bestemt måde på basis af forventninger om at handlingen giver et udbytte og hvor attraktivt udbyttet er for personen Den simpleste forventningsteori, Effektloven: En handling der fører til belønning/behovsdækning vil have tendens til at blive gentaget En handling der fører til straf vil have tendens til ikke at blive gentaget Ris/straf kan være motiverende i starten, mens ligegyldighed er mindst motiverende

Selvskabelse Mennesket som et lukket system der åbner sig op for ændringer der er interessante og nødvendige (indrestyring) Er ændringerne for store og uoverskuelige, da vil mennesket afvise det => ledelsen bør servere ændringer, så de er overskuelige

Jobdesign =>Jobudvikling Jobbet ændres hele tiden for at tilpasse sig ændringerne fra omgivelserne og fra medarbejderen, via enten/og: Jobudvidelse: flere opgaver fra samme org niveau, f.eks: jobrotation, eller alle skal kunne alle funktioner Jobberigelse: Mere ansvar fra højere org niveau. Begge motiverende på kort sigt, jobberigelse på længere sigt også

 

Selvudvikling Personlig selvudvikling kræver selvbevidsthed: - man skal lære sig selv at kende Lederens muligheder: MUS jvf forventningsteorien at sikre rette forhold mellem indsats, præstationer, belønninger og værdier og selvfølgelig at ansætte medarbejderen med høj styrke af udviklingsbehov

Selvreflektion Indrestyring af medarbejderen: Opbygge mange selv’er, der kan antage forskellige positioner Kræver selvreflektion – forstå sig selv i en kontekst og virkningen af egen handlinger Lederens muligheder: Coaching