1 Fra produktionsskole til ungdomsuddannelse Dokumentation af læring og kompetencer Produktionsskoleforeningen, 27. april 2012 Hanne Kristensen Paustian.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
Fastholdelsesstrategier på EUC Syd Udfordringen  95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.  Det er nødvendigt at vi alle i fællesskab.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Nr. Vesterskov - Et lille sted - Med store muligheder
KOMPETENCEBEVISET udenfor produktionsskolen
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
HVORFOR GÅ I 10. klasse? For at blive afklaret med hensyn til valg af ungdomsuddannelse For at blive helt klar til fx en erhvervsuddannelse eller gymnasiet.
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Lærerprofessionen.
Roskilde Produktionsskole
Skolereformen Overordnede mål:
Realkompetencevurdering i Danmark
Praktisk vej til uddannelse. Udfordringer • 95 % målsætningen er ambitiøs • Alt kan ikke lige fikses • Mange veje til målet • Øget fokus på praktisk vej.
Ungdom det bedste guld - hvordan får vi guldet frem?
Vision Uddannelsesparate unge
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Hvor der er fokus på klimaet.
Hvordan kan it støtte læringen og styrke fastholdelsen? It- og læringskonference Mads Bo-Kristensen Vejle Kommune
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Uddannelsesparathed - hvad er det
vi eksperimenterer, afprøver, fejler og triumferer. Undervejs skaber vi traditioner vi løfter i fællesskab og bakker hinanden op. Vi fejrer vores successer.
Orientering forældremøde 10. klasse
- Hvad kan I forvente som forældre?
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Loven om at dømme andre Matt 7,1-5
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Hvad kræver det? Parat til erhvervsuddannelse. Parat til… Erhvervsuddannelser? En konkret erhvervsuddannelse? Grundforløb? En bestemt indgang? En konkret.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Virksomhedsskolemodellen 29. september 2014 UU Danmark Samarbejde: UU og Jobcentret – Om unge.
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
EVA’s evaluering af 10. klasse Foreningen af 10. klasseskoler i Danmark, Trinity, Fredericia den 2. marts 2012 Kristine Bang Nielsen.
1 Erhvervsgrunduddannelsen (egu). 2 Erhvervsrettede ungdomsuddannelser Uddannelsesbilledet Grundforløb (eud) Hovedforløb (eud) Grundskole – (introduktionsforløb)
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
UUO – dialogmøde 10. januar 2012 Skole- og dagtilbudschef Esben Krægpøth UUO Dialogmøde den 10. Januar 2012.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Lærer Mig og min uddannelse Lærerprofessionen Sundhedsfremmende
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Lærerprofessionen.
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Ældre, IT og læring. Ældre tæmmer teknologien..
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Repræsentantskab Onsdag d. 9. april Samarbejde mellem JC og UUV.
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Nye veje i overbygningen Udgangspunkt i elevernes læringsmål og læringsstrategier Undervisningen tilrettelægges fleksibelt på tværs af klasser og årgange.
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
Fra vidensdeling til produsage Kursisten som vidensproducent.
Træning af mundtlighed årgang Fysik/kemi UL Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Dagsorden Alle ”kender” Hattie
Scor en ung med Projekt Frivillig Landdistriktsrådets årsmøde i Mariagerfjord Kommune.
Er vi enige om, hvordan ser en KUU-elev ud?
Aftenens program Kl – 19.15Velkomst på torvet – Forældre sidder på stole og elever står op. Kl. ca Elever går med lærere til teamlokaler.
Status på implementeringen af vejledningsreformen
Fra måske egnet til egnet Eud-Start Træningsbanen til en erhvervsuddannelse.
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Sådan – gør vi… Sådan gør vi med modtageunge i Aarhus Kommune. Samarbejdet mellem Børn.
FØR LÆSNINGEN 1. 3 faser - fagets tekster  Før læsningen  Under læsningen  Efter læsningen 2.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Produktionsskolernes ny rolle. Styrkelse af produktionsskolerne For unge der ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse.
I kan begynde med at fortælle om det! Den måde, I vejleder på efterskolerne, er unik! I gør det i ”det skjulte” – og taler ikke højt om det Få det frem.
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
I mentor ordningen på elevmentor.dk
Produktionsskoleseminar Nuuk, august 2017
At gøre karriere.
Præsentationens transcript:

1 Fra produktionsskole til ungdomsuddannelse Dokumentation af læring og kompetencer Produktionsskoleforeningen, 27. april 2012 Hanne Kristensen Paustian Uddannelsesvejleder, UU-Nordvestjylland

2 5 kernemålgrupper De unge med utilstrækkelige formåen i læsning, skrivning, regning, og engelsk…….og måske IT-anvendelse De usynlige unge uden mod, mål og drive (og venner) De ustabile, opfarende og overreagerende unge De unge uden erfaring med og begreb om arbejdslivet De potentielle EGU’er…STU’er… Fælles kendetegn: Er ikke afklaret i deres uddannelses og/eller Er ikke uddannelsesparate

3 Fælles opgave, fælles ansvar Ungdomsuddannelse til alle. Produktionsskolen skal forberede eleverne til ungdomsuddannelse jf 95%-målsætningen. Fra arbejdstræning til uddannelsestræning. Fra uafklaret & uparat til uddannelsesparat Produktionsskolen som vigtig(ste) træningsbane til EUD. Stk. 3. Tilbuddet tilrettelægges med særligt henblik på, at den unge opnår kvalifikationer, der kan føre til gennemførelse af en erhvervskompetencegivende ungdomsuddannelse.

4 Kompetencebevis Kompetencebevis, øh for hvad? Kompetencebeviser hænger sammen med formelle centrale læringsmål Grundskolen, erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser har centrale læringsmål, formelle kompetencer og kompetencebeviser Højskoler og produktionsskoler har ingen centrale læringsmål og har ikke egne formelle kompetencer at give bevis for RKV giver kun mening ind i formaliserede uddannelser

5 Centralt læringsformål Afklare (og afprøve) uddannelsesvalg Træne uddannelsesparathed Giver kompetencer for: Varighed Deltagelse i faglige, personligee, sociale aktiviteter Kombinationsforløb Praktikker ”beviselige faglige færdigheder” fx certificerede eller dokumenterede/forevigede

6 Lokale faglige kompetenceområder Produktioner Værksteder/projekter Almen undervisningsforberedelse Afklaringspraktikker Kombinationsforløb EUD, VUC

7 Lokale personlige kompetenceområder Introduktionssamtale Opfølgningssamtaler Mentor og voksenstøtte Forebyggelsesindsats Motions- og sundhedstjek Bo-selv-træning Livsmestring Social mestring Samfundsforståelse Demokratiforståelse

8 Lokale sociale kompetenceområder Events Ekskursioner Temadrøftelser Kulturelle arrangementer Fælles motion Fællesspisning Tilbagevendende faste tilbud & aktiviteter

9 Uddannelsesparathed Jeg kan Jeg vil Jeg kommer Jeg er til at omgås Hvilke 2 mener erhvervsuddannelserne er vigtigst?

10 Uddannelsesparathed Formål: Afklare uddannelsesmål og afprøve Træne uddannelsesparathed, forberede sig Skal tilbyde: Passende undervisning/aktiviteter Fællesskab Et kærende miljø Rettidig og ordentlig overdragelse

11 Lære uddannelsesparathed på en produktionsskole? Ja, i allerhøjeste grad. Det er bare ærgerligt, at der er så få, der finder ud af, at de har lært noget, set i en uddannelsessammenhæng. Problemet for de unge og jer opstår, når de unge ikke kan udtrykke om omsætte, hvad de har lært! Hvis I mener, at I lærer de unge noget, så skal I sørge for, at de forstår, at de har lært noget, og at de kan sprogliggøre/vise det og bruge det videre fremad.

12 Dokumentation af læring Giv eleverne billeder og sprog – ikke flere skemaer! Fremkald og fremhæv alle fremskridt (Ligesom forboldtræneren før og efter en kamp) Dagens kollega Ugens tænkehat Fredagshyldesten Ugens ørn Dagens detalje Dagens kommentat Dagens trøster Italesæt helte-historierne

13 At blive en anden Elevens udspænding mellem at være god nok <> at skulle ændre sig Underviserens udspændingen mellem involvering <> holde nallerne væk (holde kæft)

14 At undgå ”damage-kontrol” Forberedelse Udførelse Evaluering (forforståelses- (situation) (feed back) fortykning) Når produktionen/produktet bliver vigtigere end læringsprocessen, er der høj risiko for ”damage-kontrol” Tænke _______ mærke efter _______ handle Hvad gør I selv, når I møder en udfordring?

15 At fremkalde og lagre læring Vi skaber en ny fortælling, når vi får øje på egne successer og får dem bevidnet Se hvad jeg kan Se hvem jeg er Hør mine successer Ja, jeg har en ny fortælling Ja, jeg er blevet til en anden De bedste råd er dem, vi giver os selv Danner vores fremtidskonstruktion

16 Bruge kombinationsmulighederne Læg planken ud til ungdomsuddannelserne. Skabe den bedste træningsbane til hver enkelt elev via: Praktik med evaluering af udbytte (fremkaldelse af læring) Forlagt undervisning til VUC Kombinationsundervisning til EUD Forlagt grundforløbsundervisning til produktionsskolen Højskole, flytte-hjemmefra-træning Kontakt til mulige EUD-lærepladser (godkendte praktiksteder) Starte via virksomhedsvejen eller via EGU

17 Fokusér på rolle og berettigelse Få styr på jeres placering & rolle Få styr på jeres opgave Styrk jeres samarbejde med de øvrige uddannelsesaktører Forklar omverdenen, hvad I har gang i Vær synlige, lav nytte-produktioner/projekter Bliv rustet til den kommende flex-uddannelse…

Tak for jeres opmærksomhed :D Har I mon nogle spørgsmål?