Arbejds- og Udviklingsgruppe Seminar 2

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
UUV’s repræsentantskabsmøde den
Advertisements

Status for de lokale uddannelsesudvalgs rolle efter lovforslag om VEU-centre på Konference for Lokale Uddannelsesudvalg og repræsentanter fra udbydere.
Den Danske Kvalitetsmodel
3. seminar om afklaring og vurdering af realkompetencer 20.maj 2010 Silkeborg Ulla Nistrup Velkommen.
Kompetencebalancen FLASKEHALSE EFTERSPØRGSEL UDBUDMARGINALISERING.
22. juni 2014 Status på projektet ’Kvalitetssikret IKV – et bidrag til løft fra ufaglært til faglært’
Hvad kom der ud af TUPVAK?
Hvordan gør man, hvis det skal gøres rigtigt
Undervisningsplanlægning
De erhvervsrettede uddannelsesinstitutioner skal fremover i langt højere grad end i dag bidrage til, at voksne med kort uddannelses-baggrund øger deres.
Grundlæggende IT, niveau G
Introduktion til Sprogpakken
EU Socialfondsprojektet
Realkompetencevurdering i Danmark
Projektets highlights ved Ivar G. Frederiksen projektleder.
Vurdering af basale færdighed, FVU og IKV i AMU
Unges kompetenceudvikling i det organiserede fritidsliv v/ Anne Kofod Medlemskonference 31. marts 2008.
Velkommen til TUP12 Udviklingsseminar 6 26/
Hvad er AMU’s placering i uddannelsessystemet? Hvem laver AMU?
Nogle udgangspunkter, begreber og principper for at anerkende realkompetencer.
AMU evaluering Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete Giehm-Reese, Region Midtjylland.
- et udviklingsprogram om forsøg med kompetencecentre Voksen- og efteruddannelse i centrum VEU-årsmøde 6. April 2006.
Et projekt i Beskæftigelsesafdelingen (BA) på Københavns Fængsler
IT i undervisningen.
Perspektiver på voksen- og efteruddannelsesområdet
Hvad er realkompetencevurdering?
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
Hvorfor individuel kompetencevurdering i AMU?
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
TUP12 VEU- Center FYN VEU- Center Trekantområdet VEU- Center Vest
360 graders kompetenceløft Netværkslokomotivet og VirksomhedsnetværkCabi 17. september 2014 Anette Barnhøj Uddannelseschef Mobil
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Individuel kompetencevurdering - hvad er det, og hvordan kan de ledige få glæde af det? Seminar den 24. november 2014 Ole Stenholt, Stenholt træning.
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Praktisk vejledning til Individuel Kompetencevurdering (IKV) i AMU Uddannelsesseminar på Koldingfjord – 26. august 2008 V. Mette Nørholm, Teknologisk Institut,
VIP2 5. november 2008 Historie om perlen. ”Pludselig var jeg meget dygtig” Målet med dagen – at I selv laver et KompetenceKort, dialog om muligheder for.
Institutionel struktur og organisering Ulla Nistrup,
Det Offentlige IT- kompetencebevis DO-IT. Baggrund for projektet Leve op til borgernes krav og forventning om digitale serviceydelser Imødegå en marginalisering.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Meritvejen til faglært status Betingelser Meritvejen er for voksne - alder mindst 25 år Der kræves mindst 4 års relevant erhvervserfaring inden for transport.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Erhvervsuddannelser.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Velkommen 2. seminar om Planlægning af realkompetencevurderinger Den 18. marts 2010 Silkeborg HS.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling Kompetenceudvikling af administrative medarbejdere.
Screening v. UUV Køge Bugt
Oplæg til LO Torsdag den 30. august 2007 Bedre vejledning og rådgivning.
Velkommen Første seminardag om RKV Den 23. februar 2010 i Silkeborg.
Velkommen til konference: Samspillet om anerkendelse af realkompetencer Den 5. november 2012.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Fokus på realkompetencer.
RKV-Seminardage 2010 KOMPETENCEmidt 4. seminardag d. 26. august: institutionel struktur og organisering Hvordan er arbejdet med IKV prioriteret, forankret.
Udbredelse, barrierer og gældende praksis for anerkendelse af realkompetencer Den 12. marts 2009 Ulla Nistrup og Anne Lund NVR.
 Karakterfastsættelsen sker på baggrund af en samlet vurdering af, i hvilken grad præstationen eller standpunktet opfylder de mål, som skal.
Konference for faglærere inden for gaffeltruckuddannelserne Hotel Scandic Bygholm, Horsens den 10. og 11. august 2015 Velkommen!
Præsentation af studieordning /vejledning. Studievejledning 2 Modul Vf8: Mentorskaber og mentorordninger ECTS-point: 5 Læringsmål: Viden Skal have indsigt.
Seminar om efterværn i Ilulissat november 2010 vedr. Piareesarfiit i Grønland v/ Marie Pedersen u Den lokale erhvervsskole, daværende STI,
Projekt fra ufaglært til faglært. Work-shop Et samarbejde mellem Jobcenter Glostrup, Jobcenter Albertslund, CPH West og 3F, FOA og HK København.
Produktionsskolernes ny rolle. Styrkelse af produktionsskolerne For unge der ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Realkompetencevurdering Netværksmøde for teamledere 30.april 2014.
Vejlederkonference Randers Tirsdag den Voksenvejledning.
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Nye veje i uddannelses- og beskæftigelsessituationen i Østdanmark Temamøde 9. december 2011 Nye veje i uddannelses- og beskæftigelsessituationen i Østdanmark.
’Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse’
Analyse af prøveformer og test i BAI´s arbejdsmarkedsuddannelser gennem forsøg og evaluering BAI OUP 2015.
Erfaringer med test og prøver på BAI´s område
Erhvervsuddannelse for voksne - EUV
Velkommen til: Seminar for medarbejdere der gennemfører Realkompetencevurderinger (RKV) Torsdag den 6. november 2014.
AMU-kursus, VUC og FVU - Forberedende Voksen Undervisning
RKV arbejde på erhvervsskolerne og VUC
Studieretningsprojektet
Præsentationens transcript:

Arbejds- og Udviklingsgruppe Seminar 2 Velkommen til TUP12 Arbejds- og Udviklingsgruppe Seminar 2

Dagens program IKV i AMU? Øvrig kompetencevurdering Beviser Formål, baggrund, målgruppe Faserne: Før, 1, 2 og 3 Kvalitetssikring Øvrig kompetencevurdering Beviser Kvalifikationer og kompetencer

IKV i AMU ”Realkompetence omfatter, som tidligere nævnt, en persons samlede viden, færdigheder og kompetencer. Det gælder, uanset om de er erhvervet i det formelle uddannelsessystem, i arbejdslivet, ved højskoleophold, på aftenskole, ved frivilligt foreningsarbejde eller lignende.” Kilde: http://pub.uvm.dk/2008/ikviamu/kap03.html

IKV i AMU er en vurdering – og ikke vejledning eller undervisning. IKV i AMU er et værktøj til at vurdere de af IKV-deltagerens realkompetencer, der svarer til beskrivelserne i de godkendte handlingsorienterede mål for arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag optaget i FKB. Det vil sige, at alle de realkompetencer, som personen i øvrigt måtte have, ikke er relevante at inddrage i en IKV i AMU.

Resultatet af IKV i AMU Resultatet af IKV i AMU bliver enten en ikke-anerkendelse eller en anerkendelse af deltagerens realkompetencer i form af: AMU-uddannelsesbevis(er) og/eller AMU-kompetencebevis samt en tilpasset AMU-uddannelsesplan, når deltageren ønsker en sådan.

Individuel Kompetence Vurdering IKV i AMU er altid et tilbud til den enkelte borger/person. Det gælder, uanset hvem der tager initiativ til iværksættelsen af en IKV i AMU. En IKV i AMU er altid et individuelt forløb, hvor den enkelte persons realkompetencer er i centrum, og som afholdes inden for AMU-lovens rammer.

Målgruppe Alle der har adgang til uddannelse inden for AMU-lovens rammer, har mulighed for at få foretaget en IKV i AMU.

Faser og metoder IKV-forløb nogle grund- og fællestræk i form af en række faser og aktiviteter i de enkelte faser. Faserne og aktiviteterne involverer i forskelligt omfang uddannelsesinstitutionen, deltageren og indimellem også deltagerens ansættelsesvirksomhed. Det egentlige IKV-forløb består af tre faser, men der er også en fase før selve forløbet: Før-fase: Generel information og rådgivning Fase 1: Forberedelse og tilrettelæggelse Fase 2: Afprøvning og vurdering Fase 3: Samlet vurdering og anerkendelse

Faserne i IKV Før-fase: Generel information og rådgivning Fase 1: Forberedelse og tilrettelæggelse Fase 2: Afprøvning og vurdering Fase 3: Samlet vurdering og anerkendelse

IKV i AMU Før-fase: Generel information og rådgivning Fase 1: Forberedelse og tilrettelæggelse Fase 2: Afprøvning og vurdering Fase 3: Samlet vurdering og anerkendelse Uddannelsesinstitutionen: Informerer på hjemmeside Udsender brochurer Indrykker avisannoncer Har IKV- kontaktperson på institutionen Kontakter og opsøger virksomheder Andet Deltageren: Indsamler og afleverer skriftlig dokumentation Fastlægger målestok (arbejdsmarkedsudda nnelser/ enkeltfag optaget i FKB) Fastlægger metoder Tilrettelægger deltagerens IKV- forløb med opgaver, cases, test mv. Vurdering 1: Interviewer deltageren om afleveret skriftlig dokumentation Vurdering 2: Afprøver deltagerens realkompetencer via teoretiske og praktiske opgaver, øvelser, test, cases og lignende Demonstrerer og dokumenterer sine realkompetencer Vurdering 3 : Udsteder AMUuddannelsesbevis ( er) og/eller AMU- kompetencebevis for anerkendte realkompetencer Udarbejder eventuelt individuel AMU- uddannelsesplan AMU-beviser og AMU-uddannelsesplan tilhører deltageren Det er vigtigt, at de forskellige faser fremstår som et sammenhængende forløb, der giver mening for den enkelte.

Medarbejdernes forskellige kompetencebehov kan opfyldes på flere måder.

Ad A. Intern virksomhedsoplæring Nogle af medarbejdernes kompetencebehov er virksomheden selv i stand til at opfylde, for eksempel ved hjælp af introduktionsprogrammer, sidemandsoplæring, jobtræning, mentoring og lignende. Ad B. Private kursusudbydere og konsulentfirmaer Andre kompetencebehov opfyldes i forbindelse med udviklingsprojekter, hvor der måske benyttes eksterne rådgivere, konsulent- og private kursusfirmaers udbud mv. En kursusafdeling på en offentlig uddannelsesinstitution kan sagtens være leverandør på alle disse felter, men det vil altid være på lige fod med andre private leverandører, det vil sige, at der vil være tale om indtægtsdækket virksomhed (IDV).

Ad C. Offentlige uddannelser Endelig kan virksomhedens kompetencebehov blive opfyldt ved at anvende uddannelsesinstitutionernes offentlige tilbud om eksempelvis forberedende voksenundervisning (FVU), almen voksenuddannelse (AVU), Dansk som andetsprog, grunduddannelse for voksne (GVU) eller arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU).

Øvrig kompetencevurdering Alle der deltager i AMU-uddannelse eller IKV i AMU skal tilbydes at få vurderet deres basale færdigheder: Læsning, skrivning, stavning, regning eller matematik Deltageren skal tilbydes vejledning om relevant læse-regne-undervisning. Vurdering af basale færdigheder er en tillægsaktivitet til IKV, da den i sit formål, mål osv. falder uden for rammerne af IKV i AMU. Håndbogen s. 28

Kvalitetssikring AMU-uddannelsernes kvalitet og niveau må ikke forringes ved anerkendelse af realkompetencer. De skal svare til de realkompetencerne i de godkendte AMU-uddannelsesmål optaget i FKB Kompetencernes art, omfang og niveau skal svare til de kompetencer, som uddannelsesinstitutionen normalt lægger til grund for udstedelse af AMU-bevis til deltagere, der har gennemført undervisning if. det samme AMU-uddannelsesmål.

Udstedelse af certifikater En uddannelsesinstitution kan udsteder certifikater til en deltager i IKV i AMU, hvis uddannelsesinstitutionen vurderer og kan anerkende, at deltageren har dokumenteret realkompetencer, der svarer til kompetencerne i det AMU-uddannelsesmål, der udstedes certifikat for. Det er en forudsætning, at alle eksplicitte myndighedskrav er opfyldt. Stilles der fx krav fra myndigheden om, at en specifik prøve skal være aflagt, skal deltageren have aflagt denne prøve. Prøven kan indgå i en IKV i AMU. Krav om gennemført ‘uddannelse, der ikke er nærmere angivet, kan opfyldes på forskellig vis. Håndbogen s. 20

Udstedelse af certifikater IKV-deltagerbevis: skal altid udleveres efter endt IKV-forløb AMU-kompetencebevis: hvis deltageren har fået anerkendt realkompetencer, der svarer til dele af AMU-uddannelser eller enkeltfag optaget i en FKB AMU-uddannelsesbevis: hvis deltageren har fået anerkendt realkompetencer, der svarer til en eller flere hele AMU-uddannelser eller enkeltfag optaget i en FKB. Der anvendes samme bevis som hvis deltageren havde fået udstedt beviset efter endt undervisning i AMU-uddannelsen eller enkeltfaget.

Udstedelse af certifikater Individuel AMU-uddannelsesplan Resultatet af IKV i AMU, der tager afsæt i deltagerens anerkendte realkompetencer Den indeholder de ikke-anerkendte dele af og de hele AMU-uddannelsesmål, som deltageren gerne vil gennemføre Uddannelsesinstitutionen fastlægger selv formen for uddannelsesplanen

Maersk-Nielsen tip http://maersk-nielsen.dk/publikationer/praktisk_vejledning_til_individuel_kompetencevurdering_i_amu_-_traeets_uddannelsesomraader_juni_2012.pdf

Kvalifikationer & kompetencer Et ultrakort forsøg på en afklaring Af Jørgen Houge Laursen, Tietgen

Kvalifikationer og kompetencer Individuelle kvalifikationer kan inddeles i 3 grupper: Almene kvalifikationer: Færdigheder som læse, skrive og regne, fremmedsprog m.m. Faglige kvalifikationer: Færdigheder der er knyttet til arbejdslivet fx maskinbetjening, juridisk sagsbehandling m.m. Personlige kvalifikationer: egenskaber som samarbejdsevne, selvstændighed, kreativitet m.m.

Kvalifikationer og kompetencer Anvendes de almene-, faglige- og personlige kvalifikationer i samspil i en aktuel arbejdssituation, er der tale om kompetence

Eksempler på kompetencer Køre bil Kvalifikationer: færdselsregler, betjening af speeder, kobling, gear, bremser, blinklys ved sving etc. Køre cykel Kvalifikationer: færdselsregler, hastighed i forhold til balance, brug af forbremse, fodbremse, gear

Kompetence Formel: ret, bemyndigelse Reel: evne

IKV Formel kompetence Certifikat Adgangsgivende Reel kompetence Meritering Dokumentation Vurdering FKB Kvalifikationer

IKV Funktionærloven Formel kompetence Lønadministrations-arbejde ”Certifikat” Meritering Dokumentation 40394 Anvendelse af funktionærloven Vurdering Lovens dækningsområde Opsigelsesvarsler Misligholdelse Fratrædelsesgodtgørelse Etc

IKV- 2. fremmedsprog E-niveau Formel kompetence Arbejdet i kiosk i Köln i 3 år 2. Adgangsgivende Meritering Dokumentation Vurdering Samtale Lytte og læse Skriftlig kommunikation 44979 Jobrelateret fremmed- sprog med basalt ord- forråd