UU Odense Om at skabe fastholdelse gennem en organiseret mentorindsats i et større byområde.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Advertisements

Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
Fastholdelsesstrategier på EUC Syd Udfordringen  95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.  Det er nødvendigt at vi alle i fællesskab.
Unge på tværs flasher København, 31. marts Når uddannelsespålæg bliver et godt tilbud Uddannelsesstart - Til dig, der er på vej i en erhvervsuddannelse.
Vejledende samtale Helhedsvurdering.
Roskilde Tekniske Skole
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
SOSU i EUD: Nye rammer og opgaver Charlotte Netterstrøm Uddannelseskonsulent Afdelingen for erhvervsrettet ungdomsuddannelse Undervisningsministeriet.
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
Netværksgrupper for 7.–9. kl. i UU Skive •Den politiske målsætning er at 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. •De unges muligheder.
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Vejledende samtale og helhedsvurdering på SOSU Nord
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
”Sammenhængskraft som dynamo i klasserummet” August 2010 – September 2012.
Informationsmøde ny skolestartere 20. november 2013
Hold Fast Konsortiemedlemmer i UU Ringkøbing Fjords område: Deltagere:
Mentorordning i Skive.
Introduktionsaften 10. klasse på Hjalleseskolen
UU Center Kolding Mentorprojekt i UU Kolding •Ide og finansiering •Ungepakke II •Samarbejdspartnere Taxameter - institutionsuafhængig.
Mentorgruppen Baggrund for mentorgruppens arbejde
 87,4 % er i uddannelse (933)  59,0 % går i gymnasiet (629)  24,7 % er i erhvervsuddannelse (264)  1,0 % er i andre ungdomsuddannelser (11)  2,4 %
Fastholdelsesstrategi: En strategi der styrkes gennem samarbejde.
Velkommen hjem fra efterskole….
Mentorordningen i UUO Overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse.
Orientering forældremøde 10. klasse
Orientering forældremøde 9. klasse
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Projekt Uddannelsesstart Aabenraa Kommune. Projekt Uddannelsesstart Sammenhæng mellem uddannelse, uddannelsesplaner og uddannelsespålæg Samarbejdspartner:
Susanne Minds Evaluator VIA University College
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Hvad kræver det? Parat til erhvervsuddannelse. Parat til… Erhvervsuddannelser? En konkret erhvervsuddannelse? Grundforløb? En bestemt indgang? En konkret.
Infoaften 9.kl. Ungepakke 2: uddannelsesparathed
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Forældremøde 7. klasse.
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Kontaktperson-ordning = primærvoksenfunktion = mentorordning VANGEBOSKOLEN
Fem lærere på mentorkursus
Tema 4 Overgange i barnets liv
Relation mentee/mentee`s forældre/mentor – bud på, hvordan mentee og forældre involveres, så de spiller en aktiv rolle i relationen og selv opsøger mentor.
- et bedre sted at lære ”EUD-banditten… …..en kommende studerende”
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
Herningsholm Erhvervsskole
Superbrugerdagen Workshop II Superbrugerdagen Workshop II Brobygning.NET Uddannelsesplan/Elevplan.
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
UU-ViborgEgnen UU/TS konference 27.marts og 3.april 2006 UU-ViborgEgnen
En samlet strategi for hele skolen giver bonus Struer Statsgymnasium.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Side 1 Comenius Individuel elevudveksling. Side 2 Program 1.Generelle oplysninger om Comenius individuel elevudveksling 2.Kontaktlærer- mentorordningen.
Er vi enige om, hvordan ser en KUU-elev ud?
U18 i Odense Samarbejdet mellem behandling og myndighedsområdet.
Status på implementeringen af vejledningsreformen
Præsentation af resultaterne fra workshop 1 1. Workshop 1- hvad gjorde vi? Spor: Unge, uddannelse og beskæftigelse Tema 1 - Forebyggelse og sammenhæng.
Undervisningsbaseret vejledning og samarbejde om vejledningsopgaven på TEC! 1 Carin Rabell.
Udarbejdet af UU Randers 21. oktober 2015 Afgangselever Status i oktober måned det år hvor grundskoleeleverne afsluttede 9. og 10. klasse i.
MENTOR Sagsbehandler UU-vejleder Studievejleder Kontaktlærer Psykiatrien Rusmiddelcentret Prak. læge Prak. psykolog Ydelseskontoret Familieafd. Visitation.
Temamøde om erhvervsvejledning i et regionalt beskæftigelses- perspektiv 13. marts 2009 Roskilde Kongres- og Idrætscenter Jesper Clausen, vicedirektør.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU som indgangen til det kommunale system - bekymringsmærker og kontaktvejlederfunktion.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord.
Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet - Når UU er en integreret.
I mentor ordningen på elevmentor.dk
Fem lærere på mentorkursus
Hvordan møder praksis de nye lærere?
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Præsentationens transcript:

UU Odense Om at skabe fastholdelse gennem en organiseret mentorindsats i et større byområde.

Mentorordning i Odense Opstart af mentorordningen Mentorforløb Samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne Mentor model efter Hold Fast Disposition

Udfordringer omk. opstart og gennemførelse af mentorordningen Processen med at skabe en fælles- og individuel faglighed indenfor et nyt område. Samarbejdet med EUD og gymnasierne. Simon Schulin. Samarbejdskontrakt. ”Stille opstart”

Mentorholdet I denne sæson er opgaven fordelt på 10 mentorer, som hver især er tilknyttet en eller flere uddannelsesinstitutioner. Mentees rekrutteres fra 9. og 10. kl. Opstart i april, indsamling, samtykkeerklæring, vurdering og fordeling af mentees. Godkendelse af mentees, ved uddannelsesinstitutionerne. Individuelle mentorsamtaler før sommerferie og mentoraftale. Månedlige møder mellem de 10 mentorer, hvor udfordringer og gode erfaringer diskuteres/evalueres, mulighed for sparring. 3 omgang mentorordning . Forsøg med en fra jobcenter. Indstilles af kl. lærer i samarb. med vejl. ifh. til UPV.

Afgrænsning af mentoropgaven Som mentor med fokus på overgangsmentorering er der efter min mening en klar opgavefordeling ved uddannelsesstart. Uddannelsesinstitutionerne præsenterer ved opstart deres planer og tilbudsvifte for deres elever. Mentoropgave er så at støtte den enkelte mentee til at navigere fagligt, socialt og psykisk i den nye kontekst. Udd. ins. meget struktureret, vores tilbud er mere ”løst”.

Mentorens opgaver Lette overgangen fra grundskolen over i ungdomsuddannelserne, for at sikre at mentees påbegynder og fastholdes i en ungdomsuddannelse. Første samtale har form som interview. (Ofte den længste samtale) Tilstræbe at skabe en tidlidsfuld relation, helst ved første samtale. Få kendskab til den enkelte mentee stærke- og mindre stærke sider. Det er den enkeltes mentees positive erfaringer og relationen, der er ”virkemidlet” i mentoropgaven. Med 14 dags intervaller invitere til mentorsamtale på udd. inst. IT rygsæk. Eks. Fortalte praktik/fritidsarb. erfaringer, sport, løste opg. på udd. Positivt fokus.

Struktur for mentorsamtale med unge mænd - Siden sidst - Teoretiske opgaver - Praktiske opgaver - Samarbejde med lærer/underviser - Samværet med klassekammerater - Fremmøde Fritid (Sport, forældre, kammerater mv.) - Opsummering, fremhæve det positive og repetere aftaler/planer. Overskrift. Må gerne være lidt sjovt/ikke forhør.

Samarbejde med forældre Samarbejdet med forældre har været begrænset. Ved første samtale er der engang imellem forældre med. I de situationer deler jeg samtalen op. Første del med forældre, anden del uden. Når der er mentees der oplever udfordringer i uddannelsen, har der i nogle tilfælde været samarbejde med forældre. Omk. fastholdelse i udd. eller om evt. start på anden uddannelse mv. Forskellige samtaler. En støtte/stop proces.

Status mentees UV-DATA 9.8.12 Hovedforløb 8 Nyt grundforløb 18 Kontanthjælp 2 Foresat i gang med første grundforløb 2 VUC 1 Produktionsskole 6 EGU 2 Afsoner 1 PT. Ikke i udd. mv. 2 10. kl 1 Værnepligt 1 I alt 44 Statistik, ”er i gang” vigtigst opg. er måske at støtte videre til nyt tilbud.

Samarbejde mellem en ekstern mentor og studievejleder/kontaktlærer/lærere på erhvervsuddannelsen Gensidig respekt for hinandens faglighed og udfordringer. Studievejler, kontaktlærer og lærere har tæt og måske også daglig kontakt til den enkelte mentees og har derfor den bedste indsigt i, hvordan de enkelte mentees agerer, i den nye uddannelseskultur. Det jeg som mentor kan tilbyde i det samarbejde, er en tilpasset historik omk. de enkelte mentees og være budbringer, efter aftale med den enkelte mentees, omkring faglige, sociale og psykiske udfordringer, som uddannelsesinstitutionen med fordel skal oplyses om. Det har været en proces, at finde hinanden i det samarbejde. Vores styrke, i samarbejde og med mentees er, at vi ikke er en del af udd. ins. ”Vi arbejder i perferien, med deltaljerne”

Ny mentorordning i UUO Efter udløbet af Hold Fast støtten, er der i Odense lavet en aftale med alle ungdomsuddannelserne (minus SOSU). Der er bl.a. aftalt en egenbetaling, fra uddannelsesinstitutioner på 2500 kr. per mentee. Uddannelsesinstitutionerne bestemmer selv, blandt de indstillede kommende elever, hvem de vurdere skal tilbydes mentorstøtte. Videre kan uddannelsesinstitutionerne selv henvise til mentorordningen, hvis de inden i uddannelsesforløbne møder en/flere elever, som de vurdere vil kunne profitere af mentorordningen. Der er aftalt midtvejs- og afsluttende evaluering på de enkelte uddannelsesinstitutioner. Det har været lidt af en udfordring, at mentortilbuddet var udgiftsneutral de to først år og nu har en egenbetaling på 2500 kr. per mentees. Men vi holder stadigvæk fast…