Lærermiddelkultur(er)?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af emne 2.
Advertisements

Kollegavejledning i teori
Danehofskolens værdigrundlag
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Erfaringer med kollegavejledning i skolen
Digitalisering og medialisering
Skolebiblioteket indgår som en central del af skolens læringsmiljø og fungerer som skolens innovative, formidlende og pædagogiske læringscenter. Skolebiblioteket.
Kortlægning af læremiddelkultur
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Læringscentret og nye vejledningsformer
Læremidler i praktikken
1 It-tanker for fritidsdelen. 2 Læse & sprogpolitikken •It-strategi kobles på sprog- og læsepolitikken for fritidsområdet, således at den bliver et delelement.
Lærermiddelkultur(er)?
Kollegavejledning Læringscentrene Roskilde. Program • Velkommen igen! Vejledningsværktøjer i teori og praksis – kort oplæg Praksisrefleksioner fra igangværende.
Den brændende platform
It og medier Folkeskolens formål Elevens alsidige personlige udvikling dansk, historie, sprog … matematik, natur og teknik … idræt, sløjd, billedkundskab,
Kollegavejledning - indgange • Fag, medier og Faghæfte 48 • Skolekultur og mediekultur • Skolekultur og vejlederkultur • Skolebiblioteket som rum og funktion.
Ny mediepædagogisk og didaktisk praksis
Mediecentret som rum og funktion Skoleudvikling og skolebiblioteksudvikling – to sider af samme sag.
Vurdering af digitale læremidler
Lærerens didaktiske design Elevernes didaktiske design
Inspiration til reformarbejdet
Udviklingen af professionsfaglige kompetencer Potentialer og barrierer… rene b christiansen (profil) Lektor ved Forskning og Udvikling University College.
Forskningsperspektiver på læremidler
Læremidler som tekster – tekster i læremidler
MÅL OG METODER I MEDIEPÆDAGOGISK ARBEJDE Kultur og mediekultur Medialisering: mediepædagogik og didaktik Receptionsteori: tekst og kontekst Æstetik og.
Ressourcer og læremidler i et didaktisk perspektiv Læring og Læringsressourcer,
LÆREMIDLER I EN PRAKSIS. Vurdering af Filmlinjen.dk Giv en vurdering af denne ressource Inspiration: Martin Brandt-Pedersen: Filmfagligheden der blev.
LÆREMIDLER I EN PRAKSIS. Læremiddelkulturen Skolens mediekultur Skolens læringsmiljø Skolens vejledningskultur.
Vejledning af elever og kolleger – en udfordring for alle Kolding, 3. oktober 2012.
Læremiddelkultur I Folkeskolen
ATV – Science i skolen 3. maj 2010 Lektor, ph.d. Jeppe Bundsgaard Danmarks Pædagogiske Universitetsskole/Aarhus Universitet.
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af tema 1.
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra skolens ledelsesteams’ selvevaluering.
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra kommunale repræsentanters selvevaluering.
BYOD - Løjtegårdsskolen ”It har meget lille betydning for forandringer på kort sigt. Men på lang er it medvirkende til store forandringer i vores måde.
Digitalisering og medialisering
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Læring og inklusion i skolen
CoM – Matchningsværktøj Opdelt i mindre grupper Ansatte i daglig kontakt med nogle bestemte kollegaer Stabil markedssituation Samme produkter/ydelser.
1 Vi har brug for mange virtuelle læringsfunktionaliteter – og når vi har dem kan vi tage dem for givet og glemme dem for en stund - først herefter kan.
Hvilke lærere vil jeg have på mit lærerværelse i morgen ?
Nye digitale muligheder i overbygningen KL, Odense Birgitte Holm Sørensen Forskningsprogrammet Medier og it i læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet.
Færre bøger – mere IT Karin Levinsen Forskningsprogrammet Medier og IT I Læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet Hvordan får vi mere it? Skal vi have.
Et fagligt løft af folkeskolen.
Mediecentret som rum og funktion Skoleudvikling og skolebiblioteksudvikling – to sider af samme sag.
Skoleledelse og skoleudvikling i dag
Planlægning, proces og evaluering
Fra kursus til lokal skoleudvikling – om og med medier 13. marts 2012.
Mediepædagogik og didaktik – i teori og i en pædagogisk praksis 13. marts 2012.
Arbejdsrum i skyen Temamøde Kaffe og intro 13.35Om arbejdsrum i skyen samt Gyvelhøjskolens erfaringer med brug af GoogleDrive Sandwich.
Anden information Delprojekt III: IT-fagdidaktik og lærerkompetencer i et organisatorisk perspektiv Alice Nissen, VIA Birgitte Lund Nielsen, VIA & AU.
- en del af fremtidens skole Skoler fra Århusområdet og Fyn deltager i et forskningsprojekt Kreativ tænkning.
Bedre udbytte af it i skolen Undersøgelse af erfaringer og perspektiver.
Indkøb af digitale læremidler - hvor skulle det ellers ske, hvis ikke på PLC? KARIN DYRENDOM.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Genrepædagogik på Sølystskolen - hvorfor, hvad og hvordan? 7. møde for SFL i professionerne Sprogbaseret pædagogik i praksis 4.
Hvad gør det gode godt? Konference for dag- og fritidsinstitutioner Opsamling – og tilbageblik på dagens udbytte Den 19. november 2007 Kulturhuset i Farum.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
SAMMEN GØR VI DIG BEDRE 1 SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling.
 Siden sidst – gennemgang af erfaringer fra første møder med lærerne, de første observationer,  Opgave: drøftelse og afprøvning af gruppevejledning med.
Præsentation af Praktikvejlederuddannelsen. Praktikvejlederuddannelsen En basisuddannelse med muligheder!
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.
Faglig Udvikling i Praksis Teknologi
”Teknologi forandrer praksis – og praksis forandrer teknologi”
Barnesyn og børneperspektiv
Matematikvejlederrollen og opgaver
Præsentationens transcript:

Lærermiddelkultur(er)? Fra tradition til innovation

At realisere ressourcernes potentiale Fagteam Lærings-vejledere Ledelse

Læringsressourcers rolle i skolens læringsmiljø og skolekultur Normer, rutiner, ressourcer og kompetencer Nye strategiske perspektiver ”den tredje lærer i undervisningen”

Læringsmiljøets dimensioner Fysisk dimension formelle undervisningsrum, halvformelle rum (læringscentret) uformelle rum læringsressourcer Strukturel dimension Løst eller fast strukturerede/klassificerede rum Arbejdsdeling (organisering, team, ekspertfunktioner)

Dimensioner fortsat… Kulturel dimension Visioner og værdier Kompetencer Diskurser Praksis Fagdiskurs Omsorgsdiskurs Formidlingsdiskurs Udviklingsdiskurs

Læremiddelkulturen

Udfordring af læremiddelkulturen

Kulturanalyse Læs og diskuter de udleverede sider i studiegrupperne. Perspektivér til jeres praksisrefleksioner Fælles opsamling Diskussion af forskellige kulturdefinitioner i relation til praksisudvikling.

Pause

Sprog og begreber Ved at sætte sprog og begreber på, hvad et læringsmiljø er, giver det skolens aktører mulighed for at se de valg og traditioner, der ligger bag en skoles konkrete udformning af dens læringsmiljø.

Organisatorisk forandring Lærerteam Skoleledelsen Skoleledelsen? Læringscentret! lærerteam?

Udviklingskompetence Hvordan bliver kollegerne i stand til kritisk at drøfte læremidler i et fagligt fællesskab med henblik på udvikling af fag, undervisning og skole? Snak kort med sidemanden….

Praksisudvikling Arbejde systematisk med læremiddelanalyser Bevidste eksperimenter med nye typer lærermidler Evaluere læremiddelbrug Efteruddannelse og Faglitteratur Læringscentret

Læringscentret Læringsvejledere har et innovativt blik for nye læremidlers pædagogiske potentialer og besidder et fagsprog og en viden om læremidlers funktioner i undervisning, læring og skoleudvikling! Hvis ikke, så er det NU man har muligheden!

Kreativ professionalisme Nye udfordringer Systematisk og fagsproglig udfordring Formidlingsmæssig udfordring Kreativ professionalisme

Læremiddelanalyser Hvordan gør andre? Aschehaug Bog & Sprog Kig på de to ressourcer og uddrag analyseredskaberne.

Pause

Didaktiske overvejelser omkring læremiddelproduktion, -vurdering og anvendelse.

Eksperimenter med nye typer af læremidler Læringsaktiviteter Undervisningsloop Lærerens didaktiske design: Elevernes didaktiske design Stilladsering Vidensmål Evaluering Vidensprodukter Adgang til viden

Læremiddelproduktion Se denne: http://www.boerneneslitteraturhistorie.gylde ndal.dk/ Og denne: http://www.fandango.gyldendal.dk/

BIDLs anbefalinger Det digitale læremiddel skal: 1. være enkelt at anvende (her tænkes fx på brugervenligheden i en TomTom, en Ipod eller en Mac Notebook) 2. udnytte særlige muligheder for at arbejde produktorienteret 3. muliggøre interaktion med andre ressourcer/læremidler 4. gøre det muligt at differentiere, så læremidlets niveau kan justeres efter elevernes niveau 5. give mulighed for gensidig undervisning (social læring) 6. være distributivt(hvordan gøres det digitale læremiddel synligt for brugerne?) Udlever uddybet liste!

Anbefalinger og spørgsmål Når der hos lærerne tales om at digitale læremidler skal være ’enkle’ – hvad betyder det så i praktisis? Når der tales om at digitale læremidler skal være ’fleksible’ – hvad betyder det så i praksis? Når det ikke må være for ’gennemtygget’, hvordan skal det så give sig udslag i praksis? (svag didaktiseringsgrad – der skal være åbenhed, så det ikke er den ’rigtige’ mening, der doceres). Forholdet mellem det analoge læremiddel og det digitale læremiddel (er der overførbarheder? Hvor?) Lærervejledninger skal ikke være dyre og tunge (de bliver ikke brugt/læst), men fleksible og let overskuelige. Der skal være muligheder for at elever kan arbejde både alene og i grupper. Forlag skal nå lærere på andre måder end via nettet, som er den kanal, lærere nævner, at de har kontakt med forlaget på. Lærerne opfatter digitale læremidler som noget, der bør fungere ved siden af analoge læremidler, og det er væsentligt, at digitale læremidler indeholder overvejelser over, hvordan de to kan spille sammen. Digitale læremidler bør også give mulighed for, at elever kan undervise hinanden.

Generelle kriterier til vurdering af digitale læremidler Brugervenlighed: Er læremidlet let at bruge og forstå – for elever og lærere? Undervisningsmæssig funktionalitet: Er læremidlet anvendeligt, fleksibelt, driftssikkert i forhold til at tilkoble lærerens hverdagslige praksis og rutiner, og mod svar er læremidlet undervisningsbestemte opgaver? Didaktisk funktionalitet: Er læremidlet brugbart i forhold til klassens konkrete elever, undervisningens mål, og lever læremidlet op til målene i Fælles Mål? Organisatorisk funktionalitet: Understøttes læremidlet af skolens rammer og it- infrastruktur? Det første skridt i forhold til at vurdere digitale læremidler er, at vi begynder at udvikle et sprog om læremidler, læremiddelgenrer og læremidlernes rolle i undervisningen og for elevernes læring. JJH

Kulturbriller… Hvordan kan vi forandre og udvikle skolens læremiddelkultur ? Hvordan får vi et fælles sprog om læremidler?

Det fælles sprog Kan læringscentret medvirke til udviklingen af et fælles sprog om læremidler/ læringsressourcer ved sammen med fagteam at eksperimentere med analyse, vurdering og produktion af læremidler? Udlever: Samarbejdsprocesser omkring ny didaktik