Jobcentre; problemer, opgaver og kvalifikationer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
Advertisements

Inddrag nu Kick-off møde
Beskæftigelsesregion
Anne K. Lützhøft Projektkoordinator i Thisted Kommune Fysioterapeut på Trænings- og Rehabiliteringsafdelingen.
17½ års samarbejde i Aarhus
Konklusion på Workshop om sindslidende
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
EN HELHEDSORIENTERET UNGEINDSATS? ERFARINGER FRA NULPUNKTSANALYSEN AF ROUTE 25 V/ANNE MØLGAARD, RAMBØLL Alternative title slide.
Rikkeline Facius – mentor og socialrådgiver
Uddannelsesaktivering - Hvad ved vi?
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
Rehabilitering til borgere med hjertesygdom
Handicap & Psykiatri.
Aalborg Universitet og Aalborg Kommune.  Gearing af organisationen til at understøtte et højt specialiseret neurofagligt niveau i kommunen gennem målrettet.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
FKO og Masterplanens Resultatdokumentation
Tilbud på RCF Behandling efter sundhedsloven Forrevalideringsforløb
Psykiatriens Hus i Silkeborg
Sammenhængende udviklingsforløb kræver mere end én reform
Hverdagsrehabilitering
Aarhus Kommunes Røgfri Arbejdstid
Arbejdsevneafklaring på AU-Centret i Holstebro Dorte Frejo Rasmussen, ergoterapeut og jobkonsulent Vita Hagelskjær, afdelingsleder Dorte.
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Byrådsseminar 23. januar 2012 Sønderborg Enhedschef Annemarie Knigge Enhed for Sunde Rammer Sundhedsstyrelsen Sundhedspolitikken – relevant i alle fagudvalg.
2-01.
Rehabilitering - et redskab til at samarbejde
Ungeindsatsen Konference den 4. juni Baggrund UTA-projektet Politisk ønske Byrådsbeslutning april 2009 Etablering oktober 2009.
Temadag for repræsentanter i De Regionale Beskæftigelsesråd d Birgit Hagen, DH repræsentant I Det regionale Beskæftigelsesråd i Region Midtjylland.
Rehabilitering Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren, som har.
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Oplæg fra EPOS på Augustseminar 2014 Nyborg 15. august
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 1. DECEMBER 2014 BERGEN PROFESSOR MICHAEL SVARER AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES INSTITUT.
DEN UNGE SOCIALT DYSFUNKTIONELLE PATIENT. LÆGEDAGE 2014
Master titel: Gill Sans 40pt (ALL CAPS) Brug under titel til: Præsentation holders navn (Gill Sans 19pt) Afdelingsnavn (Gill Sans 15pt) KØBENHAVNS KOMMUNE.
sammen om sundhed Sundhedsforum
Fællesmøde mellem Arbejdsmarkedsudvalget & LBR 6. marts 2013.
KL-projekt 24. September Forebyggelse og Misbrug - § 17, stk 4 udvalg / Bjarke V. Bruhn-Rasmussen.
Beskæftigelse og integration 21. marts Beskæftigelsesråd এ LandsBeskæftigelsesRådet এ Rådgiver ministeren om beskæftigelsesindsatsen i DK এ Regionalt.
Muligheder og rettigheder
Bettina Post, Næstformand Dansk Socialrådgiverforening Fra misbruger til medarbejder.
Årskursus for visitatorer
Socialpædagogisk arbejde i et spændingsfelt mellem behov for beskyttelse, længsel efter familien, og ønsker om frihed.
Målgrupper og indsatsområder 3 Målgrupper Jobklare ledige med mere end 12 måneders ledighed Indsatsklare kontanthjælpsmodtagere Modtagere af ledighedsydelse.
De socialt udsatte, match 4 og 5 Ingen uddannelse Lidt eller ingen arbejdsmarkedserfaring Mangelfuld skolegang Kriminalitet Dårlige boligforhold – eller.
Tema 2 Præsentation af kommunen og dens tilbud Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Rehabilitering Samordningsudvalgsmøde
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Side Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning KØBENHAVNS KOMMUNE Master titel: Gill Sans Bold 40pt (ALL CAPS) Gill Sans Regular 40pt (A CAPS) Brug under.
Socialpsykiatri – særlige udfordringer - national konference for kommunale handicapråd januar 2007.
Ungeindsatsen En Praksisfortælling ved Kurt Nygaard Jobcenterchef i Jobcenter Horsens.
Hvad virker i beskæftigelsesindsatsen? - med fokus på den lavtuddannede del af arbejdsmarkedet Torben Tranæs SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
Udfordringer i den beskæftigelsespolitiske indsats Permanente forsørgelsesordninger Oplæg ved beskæftigelseschef Carsten Lagoni 10. marts 2011.
Ny Chance til alle ??? Niels Tylstrup Ny chance til alle DISPOSITION Status ”Ny Chance” De 3 mål Udviklingen i resultater sammenholdt med Region.
Et idé - og metodeudviklingsprojekt Gentofte Kommune & herberget Overførstergården.
1 Faglige og praktiske kompetencer Dårlig skolegang, ofte ikke folkeskolen afgangseks. Personlige kompetencer Rastløse – svært ved at indordne sig ift.
Tilbud i jobcentrene til psykisk sårbare og forventninger til samarbejdet Jobcenterchef Johnny L. Madsen.
Kursus i Tarm febr Hvilke rettigheder har en borger der er misbruger af alkohol? S tøttemuligheder i Serviceloven – Lov om Social Service.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Beskæftigelsespolitisk konference den 5. maj 2014 ”Udfordringer og målsætninger for beskæftigelsesindsatsen.
Brug for alle – en særlig indsats for kontanthjælpsmodtagere Middelfart den 13. juni 2012 Tværfagligt samarbejde og indsatsplaner.
Lær at tackle job og sygdom Lea Hegaard chefkonsulent, Komiteen for Sundhedsoplysning Malene Norborg senior projektkoordinator, Komiteen for Sundhedsoplysning.
Velkommen til temadag Forår Velkommen til forårstemadag 2015 Lovgivning i praksis – fra jer Kan et godt samarbejde med A-kasserne styrke indsatsen.
PSYKISK SÅRBARHED OG ARBEJDSMARKEDET VELKOMMEN!
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONS FORVALTNINGEN
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Regionale arbejdsmarkedsråd og borgere med funktionsnedsættelse
Præsentationens transcript:

Jobcentre; problemer, opgaver og kvalifikationer Startslide

Færre på offentlig forsørgelse Problem: Alt for mange er på ((lang-)varig) offentlig forsørgelse Problemet har regeringen defineret. Den problemformulering tilslutter jeg mig. Løsningen er, at vi gør noget anderledes før førtidspension kommer på tale! Det skal være en anderledes tidlig, tværfaglig rehabiliterende indsats 06.04.2017

Jobcentrenes opgave Beskæftigelsesansvarsloven kap. 3 § 15: Kommunalbestyrelsen opretter et bestemt tjenestested (et jobcenter) i kommunen, hvor beskæftigelsesindsatsen over for borgere og virksomheder varetages. Stk. 2. I jobcenteret skal der i beskæftigelsesindsatsen over for borgere være fokus på beskæftigelse, selvforsørgelse og rådighed. Kolliderer det med noget? Tjah. Den formelle beskrivelse af, hvad jobcentrenes opgave er, findes i beskæftigelsesansvarsloven kapitel 3, § 15; Kommunalbestyrelsen opretter et bestemt tjenestested (et jobcenter) i kommunen, hvor beskæftigelsesindsatsen over for borgere og virksomheder varetages. Stk. 2. I jobcenteret skal der i beskæftigelsesindsatsen over for borgere være fokus på beskæftigelse, selvforsørgelse og rådighed. Resten af kapitel 3 , som beskriver jobcentrets opgaver, omhandler kravene om beskæftigelsesplaner og resultatrevision og den slags. Altså et helt snævert jobfokus. 06.04.2017

Ikke ét, men mange problemer Ingen uddannelse Dårlige erfaringer med skole Mangel på brugbare kompetencer Dårlig indlæringsevne Stækkede sociale kompetencer Psykisk/fysisk nedsat funktionsevne Vold i familien Misbrug Kriminalitet En kombination Angst for fiasko – igen… Men det holder ikke, når vi tale rom ledige og sygemeldte med mange problemer. Det er f.eks.: Overfor mennesker med denne type problemer er det klart at vi skal gøre noget andet end at fokusere på job. Og det er her en tidlig, tværfaglig, rehabiliterende indsats kommer på banen. Og hvad er det så? 06.04.2017

Tidlig tværfaglig rehabilitering Kan være langvarig Kombinerer og koordinerer; psykiatrisk udredning og behandling sundheds- og genoptræningsindsatser løsning af belastende sociale problemer inddragelse af netværk og pårørende beskæftigelsestilbud såsom revalidering, kompetenceudvikling, støttet beskæftigelse andet… Rehabiliteringskoordinator Kan være langvarig – behøver det ikke. Reagere på alarmklokker., Kombinerer og koordinerer; sundheds- og genoptræningsindsatser psykiatrisk udredning og behandling løsning af belastende sociale problemer inddragelse af netværk og pårørende beskæftigelsestilbud som revalidering, kompetenceudvikling, støttet beskæftigelse andet… Rehabiliteringskoordinator afgørende vigtig! 06.04.2017

Kan medarbejderne det? Ork ja, det er lige nøjagtig det, socialrådgivere er allerbedst til! Hvorfor gør vi det så ikke bare? Kan socialrådgiverne så det? Ork ja, vi er jo lige præcis uddannet til at lave dette klassiske helhedsorienterede sagsarbejde, hvor vi tager udgangspunkt i hovedpersonens behov og forudsætninger og har en stærkt koordinerende rolle. Så vi er klar. Hvorfor gør vi det så ikke bare? Det er der en række årsager til, 06.04.2017

Vi er for få Uddannelse Andel Socialrådgiver 40 pct. Socionom 1 pct. Socialformidler 7 pct. Diplom i besk. 2 pct. PB i off. adm. Kontoruddannelse 18 pct. Pædagogisk udd. Vejleder 6 pct. Ingen af disse (!) 18 pct. (!) Kun 4 ud af ti er socialrådgivere. Tæller vi dem med, som derudover med en vis rimelighed kan siges at være socialfagligt klædt på, kommer vi op på 51 pct. altså kun halvdelen! Det er et stort problem! Ikke hvem som helst kan det her. Dengang medarbejderne i de kommunale beskæftigelsesafsnit skulle vælge, om de ville være i jc eller i socialforvaltningen, var der mange med specialviden om psykiatri og misbrug, som hellere ville fokusere på de sociale indsatser. Så de er derude endnu de kan garanteret lokkes tilbage hvis disse arbejdsformer indføres. Dernæst en række andre forhold: 06.04.2017

Udelukkende beskæftigelsesindsats Beskæftigelsesansvarsloven § 14. Kommunalbestyrelsen skal drage omsorg for, at en særskilt del af kommunens forvaltning alene udfører den kommunale beskæftigelsesindsats. § 14. Kommunalbestyrelsen skal drage omsorg for, at en særskilt del af kommunens forvaltning alene udfører den kommunale beskæftigelsesindsats. K Der er altså tale om et meget konkret krav om adskillelse til resten af kommunens forvaltninger. Eneste undtagelser der nævnes jher er sådan noget som danskuddannelse til voksne udlændinge og Ungdommens Uddannelsesvejledning. Det er derfor ikke noget under, at jobcentrene ikke har haft stor succes med indsatsen ift de ledige længst fra arbejdsmarkedet. For de kan ikke nøjes med fokus på beskæftigelse, selvforsørgelse og rådighed. Der skal et langt bredere perspektiv til. På alle måder. 06.04.2017

Andre forhold som skal være på plads Bedre (ministeriel) sammenhæng mellem sundhed, social, beskæftigelse og uddannelse Udvidelse af det rummelige arbejdsmarked Etablering af et 3. arbejdsmarked (socialøkonomi) Opgør med kontrol- og processtyring Regelforenklinger og mere plads til faglighed Nyt finansieringssystem Bevar jobcentrene kommunale 06.04.2017

06.04.2017

Tak for ordet! bp@socialrdg.dk Her noteres e-mail på oplægsholderen. Afslutnings-slide