HR afdelingens bidrag til arbejdsmiljøarbejdet og visa versa ….. og hvilken betydning har det at topledelsen er engageret Annette Gaard.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fortolkning af AMO reformen
Advertisements

Psykisk arbejdsmiljø.
Hvad påvirker medarbejdernes psykiske trivsel
Længst muligt i eget liv på plejecentre
Værdigrundlaget i Greve
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Ny sikkerhedsorganisation – nu med efteruddannelse
SOCIAL KAPITAL - EN FÆLLES SAG
Arbejdsmiljø mellem sidevogn og mainstream
Sæt stress på dagsordenen i SU - og i hverdagens arbejdsliv
9. Laboratoriedag - eftermiddag. Fortsat udvikling ”At holde Gejsten Oppe”
Arbejdsmiljø i ældreplejen i Danmark Satspuljeprojekt (6)
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Slå dog SU og SIU sammen 17. september 2009
AM 2006 Birgit Lübker AM 2006 Hvem har magten i arbejdsmiljøarbejdet? Seniorkonsulent Birgit Lübker Teknologisk Institut - Center for Arbejdsliv.
TRIOENS OPGAVER.
Medborgerskab – på sporet
Arbejdsmiljø og beredskab.
Vold - et fælles anliggende
Arbejdsmiljørepræsentanten og arbejdstidsaftaler 10. Januar 2011 Svendborg.
Græsrødderne Julie Westh Lauritsen Sosu-assistent
at arbejde med ledernes psykiske arbejdsmiljø?
Peter Hasle Hvordan kan man internt arbejde med at udvikle arbejdsmiljøledelsessystemet og overkomme begrænsningerne.
Tillid Temadag for AMIR
Hvilke arbejdsmiljøforståelser er dominerende og hvem bestemmer det?
Lone Stubberup; Director, EHS Development
Leder APV v/ arbejdsmiljøkonsulent Maj-Britt Stobberup
24. januar CFU OK 08 Delforlig - staten Attraktive arbejdspladser Fokus på samarbejde, kompetenceudvikling og arbejdsmiljø.
Hans Jørgen Limborg & Hans Hvenegaard
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Arbejdsmiljøledelse og Systematik
Nye tendenser og vilkår i arbejdsmiljøet
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
Kodeks for offentlig topledelse
Sygefravær som indsats i Region Hovedstaden Kan ledelse kurere sygdom…?
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
To konkurrerende diskurser i interventioner ift. Arbejdsmiljø/stress
Arbejdsmiljøledelse – hvad er det? Oktober Formål Arbejde målrettet og systematisk på at sikre medarbejdernes sundhed, trivsel og arbejdsglæde.
Syg, stresset eller bare pjæk? Danske Risikorådgiveres konference den 23. april 2009 Afdelingschef Mikala Kreiser, KL.
Sikkerhedsrepræsentantens arbejde set med 3Fs øjne
Arbejdsmiljøet skabes hver dag i relationen og dialogen – det skal arbejdsmiljøarbejdet i Faxe Kommune afspejle Sikkerhedsleder/arbejdsmiljøkonsulent.
Ledelse i forskellige retninger
Fremtidens arbejdsmiljø 2020
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Rækkefølge for screening BST-pligtige inden 2008:  Park og Vej  Affald- og genbrug  Spildevand  Hjælpemiddelafdelingen Samtidig screenes arbejdspladser.
Seminar 6 – Arbejdsmiljøledelse
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
26. september 07Tendenser i arbejdsmiljøarbejdetside 1 Tendenser i arbejdsmiljøarbejdet Klaus T. Nielsen Center for Arbejdsmiljø & Arbejdsliv RUC.
Aftale om psykisk arbejdsmiljø FTF’s arbejdsmiljøseminar Den 26. september 2007 Mette Bergmann - viceformand Lisbet Lund – faglig sekretær.
Styrk robustheden - forebyg stress Hvorfor og hvordan? Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse. Syd Nynne Lykke Christensen Chefkonsulent Yngre Læger.
Afgangsprojekt om sygefravær 2013 Lystrup skole Morten Fjord.
Arbejdsmiljøforskningens bidrag til indsatsen for trivsel og sundhed Seniorforsker Vilhelm Borg Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Den 21. oktober 2009Jytte Kruckow. Arbejdsmiljøkonsulent. Psykolog. Tlf.: Idé café 5 Strategi og tiltag over.
Hvorfor deltage i projektet? Velværdsområdernes udfordring med stigende forventninger og knappe ressourcer. NPM trenden med fokus.
Skab en stressfri hverdag på din uddannelsesinstitution Velkommen! 28. april 2016 Odense.
Vidensarbejderens særlige arbejdssituation - forebyggelse af arbejdsrelateret stress Oplæg i IDA, fredag, 27. april 2007 Christine Ipsen, Ph.d.
Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø Lærere.
Skal pædagoger være robuste?
Et suppleringskursus til den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Stressmanagement En ledelsesopgave
Den røde tråd i ledelse Kirsten Agerskov Niels Jørgen Rønje
Hvorfor er det svært at regulere psykisk arbejdsmiljø?
Mere MOST - mindre fravær
Personalepolitiske værdier for Assens Kommune
25. december 2018 Nationale retningslinjer til forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på bosteder for hjemløse ”Først og fremmest handler.
Flere gode år på arbejdsmarkedet
Arbejdsmiljøgruppens ansvar, etik og samarbejde
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

HR afdelingens bidrag til arbejdsmiljøarbejdet og visa versa ….. og hvilken betydning har det at topledelsen er engageret Annette Gaard

Forskelligt udgangspunkt Arbejdsmiljø Partssamarbejde Medarbejdernes ve og vel er genstandsfelt Lovgivning som grundlag Arbejdsfunktion eller gruppe er fokus i sagsbehandling Organisationsfokus med udgangspunkt i sikkerheds- og samarbejdsorganisationen Ideologisk og politisk båret af holdninger om det proaktive og forebyggende HR HRM –human ressource mangement Forretningen som genstandsfelt Ledelsesteori og praksis er grundlag Individfokus i sagsbehandling Organisationsfokus med afsæt i ledelse Strategisk- og udviklingsfokus er markedsstyret

Fælles antagelser Attraktive arbejdspladser er stadig en nødvendighed Trivsel giver en bedre bundlinje Tilfredse medarbejdere levere bedre kvalitet Trivsel fremmer fleksibilitet og omstillingsparathed Godt arbejdsmiljø giver mindre fravær Ledelses nærvær og engagement er vigtigt for trivsel og samarbejde Systematik er bedre end tilfældigheder ……og mon ikke der er flere fælles antagelser

Overlappende indsatsområder Trivsel og trivselsmålinger Organisationsudvikling Særlige indsatser eks. stress, sundhedsfremme Individuel rådgivning og coaching Bidrag til virksomhedens CSR regnskab/ social kapital

Som arbejdsmiljøprofessionel skal man forholde sig til det psykiske arbejdsmiljø i relation til indflydelse på eget arbejde social støtte skiftende arbejdstider konflikter mobning høje følelsesmæssige krav udbrændthed information voldsomme hændelser Vold og trusler chikane arbejdsmængde og tidspres stress ledelsesmæssig opbakning samarbejde oplæring/uddannelse alenearbejde monotont arbejde

……… og samspillet med det fysiske, tekniske og kemiske arbejdsmiljø Og her spiller det forskellige udgangspunkt en vigtig rolle.

HR & Sikkerhedsrepræsentanternes styrker og svagheder HR har som udgangspunkt ledelsesmæssig opbakning, bevågenhed og ressourcer SIO har som udgangspunkt mindre ledelsesmæssig opbakning og opleves ofte som en forstyrrelse i forretningen HR lider ofte under medarbejdernes skepsis, men støttes af mulighed for konsekvens til forretningens bedste SIO har i udgangspunktet medarbejdernes opbakning, men ingen mulighed for at udøve konsekvens, derfor er succes afhængig af ledelsesmæssig opbakning

Hvordan kan HR bidrage konstruktivt til at løse arbejdsmiljøproblemer Forudsat at de har større markedsorientering og forretningsforståelse er trænet i at være i dialog med ledelsen og udøve ledelsessprog er ledelsesorienteret og derved opnår større indflydelse er bedre til smart branding og dermed gode til at sælge budskaber og ideer mere spiseligt og har fokus på dokumentation, tal og strategier ……. så vil de kunne tilføre arbejdsmiljøarbejdet en dimension som hiver arbejdsmiljøfolket ud af sidevognen og ind på sporet.

Hvordan kan HR bidrage konstruktivt til at løse arbejdsmiljøproblemer ……Og forudsat at de anerkender at Sikkerhedsorganisationen og arbejdsmiljøprofessionelle kan lære dem noget om: at arbejde i krydsfeltet mellem medarbejdere og ledelse metoder til kortlægning af trivsel eks. APV-metodik, systematik og opfølgning lovgrundlag og forståelse for MED/SIO struktur og arbejdsform organisationsarbejde, der involverer og støtter op om eksisterende samarbejdsstrukturer/ressourcepersoner, kendskab og erfaring til arbejdsprocesserne tålmodighed, da arbejdsmiljøarbejde aldrig har været præget af qvik-fix dialog der tager afsæt i hverdagens problemstillinger

Debat Hvordan sikre vi sammenhæng og faglig tyngde i arbejdsmiljøarbejdet hvis HR tager over? Hvordan sikre vi at arbejdsmiljøarbejdet også fremover fastholder fokus på de forhold i arbejdet, der belaster unødigt?