Sproglige billeder, billedskemaer og metaforer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogpakkens 6-dages kursus
Advertisements

Dias 1 D E P A R T M E N T O F M E D I A, C O G N I T I O N A N D C O M M U N I C A T I O N Kulturens medialisering Danmarks Biblioteksforening Årsmøde.
Oplæg v Stine Liv Johansen, ph.d., Aarhus Universitet Opstartsdag i Skanderborg Lørdag den 22. januar 2011.
AT og faget Engelsk På de følgende dias får du nogle gode tips til, hvordan faget engelsk mest hensigtsmæssigt indgår i AT-eksamen.
Sproget er en elastik v. Anders Fogh Jensen filosof
Funktionelle perspektiver på mediebrug
Kultur på arbejde: Kulturforståelse og merkantil kultur
Fra formel til funktionel undervisning
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Arkitektur - data.
Semiotik, Lingvistik og sprogbrug
Mediepædagogik og didaktik
Kids n’ Tweens, Leg og læring
Corporate Identity og Branding
Faglig læsning 2.
Udgangspunkt Vibeholmskolen, Digitalisering og medialisering • Digitalisering vedrører teknologi og tekniske løsninger • Medialisering rummer.
Lena Mossberg At skabe oplevelser ved hjælp af storytelling
Værkoplysninger: Til venstre: Niels Lergaard
I believe in Drama!. Hvad er PhyEmoC? Action!  Dynamik og god stemning fanger elevernes opmærksomhed  Fremme spontanitet og kreativitet  Fjerne elevens.
Dagsorden Refleksionsspørgsmål til bloggen Billedsprog Læse ”Hovedet”
Verdensborgeren Skolen skal levere undervisning i verdensklasse, men hvad er verdensklasse, og hvad skal børnene bruge en sådan undervisning til?
Jørgen Haagen & John Andersson UCSJ
To modsatrettede Opfattelser Organisation, Trojka, 4. udgave, 2007
Lærermiddelkultur(er)?
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Læs med blyant Sæt streg under de vigtigste
TEMA-EVENT OM KØN, KROP OG KOMPETENCER KØBENHAVNS UNIVERSITET 17/11/2010 Uniformerede mænd og maskuliniteter.
Dolken Tove Ditlevsen, 1963.
Herman Bang Gruppe: Mathias Knauf, Mikkel Hansen, Amalie Holdsbjerg-Larsen & Nicolai Fjeldsted.
Problemorienteret projektarbejde
Opgaver og drøftelser kristendomskundskab og dansk 8. – 9
Kultur på arbejde: Kulturforståelse og merkantil kultur
WordNet Elektronisk leksikalsk database Semantisk ordbog Ca
Metaforik og alternative muligheder
Sproglig teori og metode (I)
Sprogfagenes metoder Rungstedgaard den 3. maj 2010 Dorte Fristrup, tlf
Ipk-model.2 idé Ideen med at modellere en interpersonel kommunikationssituation – set med videnskabsteoretiske øjne er at vise og give overblik over :
Erik Skammelsøn.
Analyse af noveller.
Begreber fra perioden Billedsprog/virkemidler
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x x.
REPRÆSENTATIONS-SYSTEM
Torsdag d. 30/10 Dagsorden: Hvad er billedsprog? Spørgsmål/opsamling på film/resume. Talemåder/vendinger. Søge på nyhedssider – finde overskrifter hvori.
Særlige udfordringer til læseforståelsen i fiktionstekster
Billedsprog – Fortsættelse…
SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION
Pjecefremstilling Hvad er en pjece?
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
FORFATTER Tove kom til verden d. 14. december 1917, men hun sagde hele sin levetid at hun var født i Hun var gift fire gange. Tove døde d. 7 marts.
Metoder og argumentation.  1. Hvilket spørgsmål? 2. Hvordan gå til det? 3. Hvorfor gøre det sådan? 4. Hvad kan gå galt? Videnskabsteoretisk køreplan.
Kontekst: Formålet er at lave en let overskuelig og hjælpsom guide til billedanalyse i 8. klasse. Målet er at eleverne skal opnå en god forståelse for,
Nykritisk analysemetode
Analyse af noveller Dias udarbejdet af Aksel Alminde 1.
GODT I GANG MED TEGN PÅ LÆRING At sætte ord på læring.
‘At sætte problemer under debat’ Medieanalyse med fokus på at genopfriske og udvide vores viden om argumentationsanalyse, retoriske virkemidler etc. Sagprosaanalyse!
Akademisk praksis God citationspraksis.
Prinsesse Arabella blander farver
Figur 1. Krop og stemme ses som de væsentligste kilder til fortolkning af et budskab. Ordene i sig selv tæller kun ganske lidt (Kjær, Skriver & Staunstrup.
Serverings- og afrydningsformer
Dokumentar.
Engelskfagets metoder
Naturfag.
Reklamer Definition af begrebet 'reklame'
Bogens titel: ”Okay!”. Uge 19 til uge 25, 2018
- og hvordan du undgår dem…
At tro, det er at lægge sig ned ved korsets fod og begge arme strække
Den religiøse dimension
Grundbog til DANSK i grundforløbet
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Sproglige billeder, billedskemaer og metaforer Sprogligt forløb i 2x 2008

Billedskemaer Sprogets dagligdags metaforer har tit rod i billedskemaer Billedskemaer har altid en rumlig struktur Billedskemaerne har at gøre med vores fysiske orientering Billedskemaerne er før-sproglige De vigtigste billedskemaer: op – ned center – periferi for – bag kilde – vej – mål beholder mere er op

Semantiske skemaer Semantik = betydning Ord optræder i betydningsmæssige helheder = semantiske skemaer Rammen for et semantisk skema = scenarie De semantiske skemaer er koblet til den kultur og dagligdag, som afsender og modtager er fælles om Ex: kniv / gaffel / ske / tallerken / serviet / fad / dug

Ord og kontekst I en ordbog kan man finde ords grundbetydning eller denotation Ord optræder i en kontekst a) tekstens egen sammenhæng b) den kulturelle sammenhæng Ord i kontekst – medbetydning eller konnotation EX: Biografi af en snegl

Symbol Ordet kan fungere som naturligt symbol, fx tekstens rum og tid Ordet kan fungere som kulturelt symbol, fx en rose modsat en tulipan Ordet kan indgå et større netværk af myter og symboler, fx Biblen For litterære symboler er det konteksten, der knytter felterne sammen (det vil sige den samlede tekstmængde i fx en novelle). For ikke-litterære symboler er det oftest konventionen der skaber forbindelsen

Semantiske skemaer og sproglige billeder Sammenligning: Livet er som en rejse Metafor: Livet er en rejse eller livets rejse Realplanet er det, der beskrives Billedplan er det, der beskriver realplanet I koblingen af realplan og billedplan - tredje betydning Sproglige billeder bygger på en vis lighed mellem realplan og billedplan = metaforens tredje område er det fælles felt Paropgave…

LIV REJSE bevægelse LIV FORDØJELSE biologisk proces Hvordan føres menneskeliv og snegleliv sammen i Biografi af en snegl? Hvordan spiller teksten på billederne af livet som rejse og som fordøjelse?

En ting, et væsen, et dyr, en menneskelig figur eller lignende, SYMBOL En ting, et væsen, et dyr, en menneskelig figur eller lignende, som har en overført betydning ud over den konkrete betydning (der overføres betydning fra ét semantisk skema til et andet). Fx er sneglen i Peter Seebergs ”Biografi af en snegl” både en konkret snegl, og derudover symbol på et lykkeligt liv (o.a.). Lykkeligt liv Snegl http://www.viby-gym.dk/bp/ny_side_4.htm KONTEKST Læg mærke til, at der ingen lighed er mellem sneglen og et lykkeligt liv – koblingen mellem snegl og det lykkelige liv findes kun, fordi Seeberg påstår det i sin novelle. http://www.viby-gym.dk/bp/ny_side_4.htm snegl teksten lykkeligt liv

Personifikation en særlig metafortype overfører betydning fra et mennesket til et ikke menneskeligt område Et abstrakt begreb fremstilles som en figur med konkret skikkelse Manden med leen = døden Frihedsgudinden Karius og baktus Mor Danmark

Manden med leen, frihedsgudinden, erato og eros – muse = inspirationen til og den personificerede erotik, Mor Danmark græder

Besjæling en særlig metafortype overfører betydning fra et mennesket til et ikke menneskeligt område menneskelige egenskaber overføres til ikke menneskeligt område betegnelser for den menneskelig krop overføres til ikke menneskeligt område

Metaforik flere slags billedsprog blandes ofte i den enkelte tekst Fællesbetegnelsen for alle typer billeder, der er brugt i en tekst = tekstens metaforik Ex: Uddraget af Tove Ditlevsens ”Barndommens gade”