Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sproget er en elastik v. Anders Fogh Jensen filosof

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sproget er en elastik v. Anders Fogh Jensen filosof"— Præsentationens transcript:

1 Sproget er en elastik v. Anders Fogh Jensen filosof

2 Hvad er en metafor? Dagligdags: Metafor er pynt Metafor er overførsel
Fra det konkrete til det abstrakte Fra det simple til det komplekse Metaforen er et tænkeredskab

3 Livet Livet er et spil Livet er en beholder ”Grib chancen”
”Hun har kvalitet i livet” ”Hun har et tomt liv” ”Livsfylde” ”Hans liv indeholder mange problemer” Livet er en vej ”At tage til ægte og følge gennem medgang og modgang” ”Livsforløb” ”Han fører et kummerligt liv” Livet er et spil ”Grib chancen” ”En social taber” ”At spille højt spil” ”Han holder kortene tæt ind til kroppen” ”Han har sit udseende med sig”

4 Livet Livet er en gave Livet er en ressource ”Hun har gode talegaver”
”Hun er begavet” ”Hun er udstyret med en stærk psyke” ”At ødsle sit liv bort” Livet er en ressource ”At spilde sit liv” ”At spilde sine evner” ”Få noget ud af dit liv” ”Hvad vil du gøre med resten af livet?”

5 Metaforen er et tænkeredskab
Vi forstår i metaforer ”Dit liv er en banegård” ”Dit liv er en motorvej” Vi kan forstå metaforer, vi ikke har hørt før. ”Tiden kører i fjerde gear, når du er her” Døde metaforer er også metaforer ”Tiden går” vs. ”Tiden kører i fjerde gear” Hvad der er en død metafor afhænger af hvem der hører og hvem der siger det. ”Bjergets tinde” vs. ”Bjergets skuldre” Metafor er produktion ”Han er en politisk sværvægter” ”Han kaster med mudder”

6 Dagligsproget Sproget er ikke gennemsigtigt
Sproget påstår noget om verden De døde metaforer er en måde at forstå verden på. Metaforer er organiserede i strukturer

7 Orientering i sproget op Rask, sund At rejse sig efter sygdom
Livet Opvækst Fremtiden At komme op i alderen Ved bevidsthed At stå op Viden Oplysning Lykkelig At være oppe i skyerne Glad At være oven på op Moralsk god Opofrende Ærlig Oprigtig Retfærdig Opmand Rationel At hæve niveauet Mere At fylde op Flere Antallet stiger Rig At have en høj indkomst Bedre Det går op ad bakke Aktiv Opkvikkende

8 Sprogets organisering: Kommunikation er transport
Meningen er i ordene ”Pointen i det her er…” ”Meningen står mellem linjerne” ”Læs hvad der står i teksten” Afsender lægger mening ned i budskabet ”Han pakkede det pænt ind” ”Han sagde det rent ud” ”Han lagde vægten på” Kommunikation er transport ”Han udsendte et dekret om…” ”Radioudsendelse” ”Er det modtaget”

9 Sprogets organisering: Kommunikation er transport
Korrekt forståelse kræver korrekt transport ”Der var kurrer på tråden mellem dem” ”Budskabet skal nå frem til kunden” ”Kan du ikke høre hvad jeg siger? Lad nu være med det” Modtageren pakker beskeden ud ”Læg de feministiske briller på hylden og læs, hvad der står i teksten” ”Han forstod noget andet end hun lagde i ordene” Modtageren får beskeden ind ”At begribe”’ ”At fatte” ”Skal du have det ind med skeer?” ”Det gik ind på lystavlen”

10 Sprogets metaforstrukturer
En struktur er lagt ud for os >< gennemsigtighed At forblive i dagligsproget er at begrænse sig At blive opmærksom på nye metaforer er at åbne muligheder

11 Forholdsordenes metaforik
Forholdsordene er svære at oversætte i – beholder ”i Schweiz”, ”i byen” på – flade ”på Fyn”, ”på landet” i og på ”i byen” vs. ”på landet” ”inde i landet” vs. ”ude på landet” ”inde i København” vs. ”på Vesterbro”

12 At få, at give, at have At få er at få ind i beholderen
At få en idé Andre metaforer for idéen Fødsel Konstruktionen: Man skaber selv Erobring At få en idé  Man kan have en idé >< Sokratisk: Viden-eksistens: At være sin viden

13 To have or not to have, that is the question
Er livet noget man har? At have et godt liv Have Hvordan har han det? Han har en sød kone - der har nogle gode venner - og derfor har de et godt liv sammen De har dog deres nedture - men hun har et godt humør. - og han har en flot krop - og har ikke brug for at hævne sig. De har dog begge noget med i bagagen - men det har de ikke noget imod.

14 At have vs. relationer Have vil sige: Hvorfor ikke tænke i relationer?
Noget der er i beholder eller i nærheden Hvorfor ikke tænke i relationer? Strukturen er årsagen

15 ”Der må være én, der gør det”
Hvis der er et udsagnsled må der være et grundled En hændelse er en handling En handling kræver en aktør Måske er aktøren en tildigtning ”Lynet lyser” ”Tyven stjæler”, ”Jeg tænker” Sproget er klumpet Sproget hævder at verden består af ting Navneordet (substantiv) Hvorfor ikke prøve at tænke i udsagnsord? Proces

16 Sproget er klumpet Sproget siger: Verden består af ting
Essens: Noget er, hvad det er. Racisme betjener sig af essens: ”Man er hvad man er”. Sproget siger: Når noget sker er det fordi nogen gør ”Du er din egen lykkes smed”

17 Hvorfor ikke tænke i elastikker? Anders’ etik
Helheden er et net af relationer.  man bliver forpligtet på nettet. Disse relationer består af elastikker. Man kan trække i relationerne, men de reagerer som elastikker. Træk ikke for hårdt, så sprænger elastikken. Hvis en elastik er ved at sprænge, så trækker det i mig. Man kan ikke slappe af i et anspændt samfund.

18 Konklusion Sproget er altid med os
Sproget er metaforisk ligesom forståelsen Sproget har allerede nedlagt metaforer Det er muligt at tænke anderledes Man kan ændre metaforerne og dermed forståelsen - men man må tage hensyn, også til sprogets elasticitet

19


Download ppt "Sproget er en elastik v. Anders Fogh Jensen filosof"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google