for elever i komplicerede læringssituationer DPU, Aarhus Universitet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

Lederkonference Holdbar ledelse – i pædagogisk praksis
Set i forældreperspektiv
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Et teamprojekt Uddannelsesteam C
Når lærere samarbejder med forældre
1 Folkeskolereformen -hvilke perspektiver giver den i forhold til dagens overskrift set fra en politisk synsvinkel Søren Kristensen.
Informationsmøde tirsdag den 4. december 2012
Vingsted den 4. november 2011 Peter Westmark
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Læringscentret og nye vejledningsformer
Fra integration til inklusion
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Forældremøde X årgang.
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
Inklusion i Børneinstitution Højme
VOFF konference april 2011 Hvad sker der i klasserummet? De sociale og faglige relationers betydning for fastholdelse 27. April 2011 Susanne.
DELTAGELSE, REFLEKSION, CHANCELIGHED, OG RESSOURCE
’Gode’ specialpædagogiske indsatser …
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Byggesten til en (mere) inkluderende skole (2) DPU, Aarhus Universitet
Hvad er specialpædagogiske kompetencer?
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
- Hvad kan I forvente som forældre?
Dansen omkring handicapbegrebet
26. MARTS 2009 DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Effekter af den specialundervisning, der gives som supplement til den almindelige.
Susan Tetler, DPU & MAH & Delagtighedens didaktik i relation til børn med cerebral parese.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Byggesten til en (mere) inkluderende skole DPU, Aarhus Universitet
Løjtegårdsskolen tirsdag d. 12. januar 2010
Inkluderende undervisning: Dilemmaer, muligheder og udfordringer
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Læring og inklusion i skolen
Folkeskolereform 2014.
UDDANNELSER I UDVIKLING – side 1 Skolebiblioteket som læringscenter Rikke Schultz
Specialefterskoler … i et inklusionsperspektiv:
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Et fagligt løft af folkeskolen.
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Kildeskolen Kildeskolens struktur. Skolens formål skabe et alsidigt og udfordrende læringsmiljø danne grupper af en størrelse som præges af mangfoldighed.
APV Lindved Skole Januar Rengøring SFO Undervisning.
Peter Westmark Relationskompetence - det er de professionelle voksne der ansvar for kvaliteten af relationen STU - Træf Den
Skolen og den sociale arv
Om forældre som rollemodeller
Målet er … En længere skoledag med mere tid til undervisning Nye og mere varierede undervisningsformer Mere fokus på faglighed Mere fokus på trivsel Og.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Inklusion: Hvad fremmer og hindrer?
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
Læreren som læringsleder
Symposium, Ministeriet for Børn og Undervisning, 5. november 2012
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
1 Kortlægning i program for læringsledelse 2 Kortlægning Kortlægningen i Program for læringsledelse er udformet som netbaserede, elektroniske spørgeskemaer.
Samskabelse – forældre som ressource Rådet for Børns Læring, 8. April 2016 Rikke Slot Johnsen, konsulent Aarhus Kommune T: E:
1 Hvem deltager i Program for læringsledelse ?. 2 Deltagende kommuner med dagtilbud Billund Fredericia Hedensted Kolding Nordfyn Svendborg.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Værdigrundlag for Haarby Skole. Fællesskab Hvad betyder fællesskab for os: At alle bidrager og har værdi for gruppen. At der er en samhørighed på skolen.
Vælg layout 1. Højreklik uden for dit slide 2. Vælg et passende layout fra “drop ned” menuen Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
Velkommen til Skolen ved Sundet
Hvordan motiverer vi de unge?
Trivselsmålingens resultater og vores indsatser
Præsentation af Socialstyrelsens Praksiskonsulent-korps
Udkast til principper for forældresamarbejde Et stærkt samarbejde mellem forældre og personale skal styrke vores fælles indsats for børn og unges trivsel.
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Inspirationsworkshop med fokus på
Strategiske pejlemærker
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

for elever i komplicerede læringssituationer DPU, Aarhus Universitet Pædagogiske vilkår … for elever i komplicerede læringssituationer Susan Tetler tetler@dpu.dk DPU, Aarhus Universitet Februar 2010

Effekter af specialpædagogiske indsatser … for elever med nedsat funktionsevne Projektkoordinator Susan Tetler (Forskningsprogramleder, DPU) Projektmedarbejdere: Kirsten Baltzer (ekstern lektor, DPU) Lotte Hedegaard Sørensen (ph.d.-stipendiat) Connie Boye (master i specialpædagogik) Grete Liv Andersen (master i specialpædagogik) Hanne Forsberg (master i specialpædagogik) Jens Norrinder (master i specialpædagogik) --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Anne Marie Østergaard Andersen (master i specialpædagogik) Grethe Kjær (master i specialpædagogik)

Projektets læringsdimension De pædagogiske vilkår i klasserummet Omsorg – Læring Byggesten til en god praksis Skolens udfordringer i forhold til denne elevgruppe

Tre hovedfaktorer, støttende for læring Relationer (’relationships’) fokuserer på, i hvilket omfang deltagerne i gruppen/klassen støtter og hjælper hinanden. Personlig udvikling (’personal development’) fokuserer på, hvordan der støttes op om personlig vækst og udvikling. Læringsledelse (’system maintenance’) fokuserer bl.a. på behov for ændringer i undervisningen generelt eller i forhold til den enkelte elev David Mitchell, 2008

Aktørperspektiver De professionelles perspektiv (lærere og pædagoger) Hvordan opfatter de deres pædagogiske opgave? Hvordan udfører de den? Forældrenes perspektiv Hvordan oplever de deres inddragelse i skolens arbejde? Hvilke ønsker har de for deres børns skoleforløb? Elevernes perspektiv Hvordan er deres selvopfattelse i forhold til: Skolefaglighed Sociale relationer Deltagelse Hvordan karakteriserer de deres læringsmiljø?

Projektets metoder og materiale 26 elever i 24 læringsmiljøer på 23 skoler i 18 kommuner Dataindsamlingsmetoder og -kilde Interviews med fokuselevernes lærerteams (med to års mellemrum) Interviews med deres forældre Interviews med fokuselever om deres selvopfattelse Interviews med fokuselever og deres klassekammerater om deres læringsmiljø Observationer af undervisning i ”klassen” (med et års mellemrum) Indsamling af succeshistorier (defineret af lærerne) Indsamling af pædagogisk elevmateriale, fx elev- og årsplaner Analyseniveauer ’Within case’ analyse (student profile) ’Within category’ analyse: (category profile) ’Cross case’ analyse 6

Ambitionen Ambitionen for dette projekt har været at sætte fokus på det pædagogiske arbejde med disse børnegrupper … med henblik på at italesætte og kvalificere vores professionelle sprog. Ambitionen har også været at give stemme til de aktører, som sjældent kommer til orde … som en gruppe; først og fremmest elever med nedsat funktionsevne. Endelig har ambitionen været at løfte frem lærernes didaktiske kompetencer, hvad angår undervisning af elever med forskellige former for nedsat funktionsevne.

Hvilke fortællinger udkrystalliserer sig? Først og fremmest er det en fortælling om, at de yngre elever med nedsat funktionsevne har et godt skoleliv frit for drillerier og med gode relationer til deres lærere. De trives! Det er en fortælling om, at forældrene er parate til at bakke op om skolen … så længe de oplever, at deres børn går glade i skole og kommer glade hjem! Og så er det en fortælling om, at der bestemt er plads til forbedringer på en række områder, hvis elevernes læringsmuligheder skal imødekommes. Det er også en fortælling om, at en kvalificeret pædagogisk praksis i høj grad afhænger af ’eksterne’ støttestrukturer … og uddannelse. Endelig er det en fortælling om, at god praksis ikke afhænger af skoleplacering … eller med andre ord, at elever er placeret i almenpædagogiske læringsmiljøer ikke er ensbetydende med, at de så er inkluderet!

Hvad siger eleverne? De har det godt med kammeraterne i timer som i frikvarterer, og de får hjælp af kammerater ved gruppearbejde. De både arbejder sammen, hjælper hinanden og tager hensyn til hinanden, og der gives plads til, at alle kan komme til orde. Samtlige elever giver udtryk for, at det i deres respektive klasser er OK ikke at være lige god til alt. Lærerne er gode til at snakke med dem om deres skoleliv - fagligt som personligt. Plads i skolehverdagen til at lave lidt sjov med lærerne savner en tredjedel af eleverne dog. De synes ikke, at de i deres klasseværelse kan lave forskellige ting uden at forstyrre hinanden, og de synes heller ikke, at der generelt set er arbejdsro i timerne Knap så sikre er de på, at der ingen er i deres klasse, der føler sig udenfor og alene. Også medbestemmelse om indhold i skolearbejdet ligger det rigtigt tungt med.

Udfordringer for specialpædagogisk praksis At kvalificere praksis via efteruddannelse og pædagogisk rådgivning/vejledning At medtænke inklusionsperspektivet i hverdagen At reflektere over støttens funktion At styrke elevernes indflydelse på egne læringsprocesser At skabe rum for aktiv deltagelse og samarbejdsrelationer At udnytte IKT’ens muligheder At være opmærksom på forældrenes mangfoldighed af ressourcer At tænke didaktisk i relation til diagnosens stadig stærkere position At skabe overgange mellem pædagogiske indsatser med et blik på kontinuitet

Tak for jeres opmærksomhed tetler@dpu.dk