Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

GOD INFORMATIONSSØGNING for professionsbachelorer Faser i informationssøgeprocessen Strategi for løsning af informationsbehov Identificering af relevante.
Overordnet målsætning:
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Præsentation af BibTeach2 Uddannelsesbiblioteket i en omstillingstid Middelfart, d november 2006 v. Susanne Nielsen Holstebro Tekniske Gymnasium.
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Opgaveskrivning Informationssøgning
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Større Skriftlig opgave •Orienteringsmøde v. Catherine Lønholdt.
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
©Jenny Bohr – Til underviserne At arbejde med mål kan være udfordrende for voksne med ADHD, og selvom du tilrettelægger arbejdet med vægt.
1. Individuel start 3.1 Det bør være muligt at starte på kursus, når man har behov, uden at skulle vente til næste opstart.
Dagsorden Kildekritik Litteraturliste Søgestrategi/søgeprofil Søgeord
Ergoterapeutuddannelsen – informationssøgning  Bibliotekets tilbud  Samarbejde – uddannelse og bibliotek  Informationssøgningsundervisning på ergoterapeutuddannelsen.
V ORES A GENDA  Os og vores speciale  Godt ved specialeprocessen  Knapt så godt ved specialeprocessen  Vejledning  Grupper  Gode råd.
AT Opgaven  Du skal ud fra de overordnede problemstillinger for emnet Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvindinger udforme.
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Informationssøgning for ungdomsuddannelserne
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Den gode, den onde og den grusomme - om digital selvbetjening SnitkerGroup 6. September 2011 af Usability Specialist Thomas Visby Snitker.
1 Velkommen! Informationssøgningsprocessen:  Hvordan kan I gribe det an (strategier)  Omdanne jeres emne til søgeord  Søgeteknik  Bruge søgeordene.
Karl Henrik Flyums model
At udforske sin egen praksis
23. februar 2009 Dias 1 Studie- og Karrierevejledningen Humaniora Læsegrupper Mødeledelse og planlægning Studie- og karrierevejledningen Humaniora Ea Feldfos.
Søgeværktøjer Opslagsværker - Start med at få et overblik over emnet og terminologien. Bibliografier - Find ud af hvad der er skrevet om emnet. Kataloger.
GOD INFORMATIONSSØGNING for gymnasium og hf
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Inspiration og viden i din hverdag Tradium HTX– studieområdet. 1.g Inspirationsoplæg. Informationssøgning. Gitte Hansen Bibliotekar team VIDEN Randers.
Inspiration og viden i din hverdag ”Kom godt i gang med Studieretningsprojektet!” SRP workshop 2013 Inspirationsoplæg. Informationssøgning. Gitte Hansen.
Vejlederens kommunikation
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.
Eksamen i AT Vejledningsplan Ma2VINTERFERIEVINTERFERIE 2Afle- vering Ti23 On32 To2223 FrSkrive -dag.
Introduktion til opgaveskrivning
Gruppeudviklingssamtaler
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Større Skriftlig opgave
Fra vejledning til biologi c
Jeg vil starte med at fortælle om mit emne, og snakke lidt om min problemformulering Så vil jeg fortælle noget om min fremgangsmåde.
Reflektioner og erfaringer samt aktuel rapport fra DEA Genemførelse på erhvervsuddannelserne.
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
Sæt jer ikke for godt til rette! I vil blive flyttet rundt på…
AT 3.2 Igangsættelse af tankeprocesser – at udvælge endelig sag og formulere problemformulering.
Litteratursøgning i forbindelse med bacheloropgave
LP-MODELLEN Vejlednings-opgaven Tirsdag aften
Fra vidensdeling til produsage Kursisten som vidensproducent.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Introduktion til databaser (databaser, del 1)
Forældremøde 8. klasse Orientering om Vejledning & UEA-undervisning.
Dagsorden Alle ”kender” Hattie
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Gruppevejledning på tæt hold
Designoplæg Skabe opmærksomhed omkring bibliotekets arbejde med digitale ressourcer Info-søjlen.
SKABELON.
Søgeværktøjer Opslagsværker - Start med at få et overblik over emnet og terminologien. Bibliografier - Find ud af hvad der er skrevet om emnet. Kataloger.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
I mentor ordningen på elevmentor.dk
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Informationssøgningskursus Studieområdet del 1
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan Mette Bønløkke VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Silkeborg 13. September 2013 Efter resultater fra 1.projekt, hvor resultaterne og undersøgelser viste, at informationskompetence ikke udvikles med enkelstående indsatser, men skal trænes kontinuerligt, har vi arbejdet med at integrere udvikling af informationskompetence gennem hele studiet. Undervisning og vejledning er tilrettelagt, så der er en progression i kompleksiteten i databaser og med stigende krav til selvstændighed hos de studerende.

Disposition Definition Forudsætninger Kompetencer der skal udvikles Samarbejde Samarbejdsredskab Bibliotekarens rolle Underviserens rolle Samarbejde i processen Dannelse Implementering

Informationskompetence - vi tænker det som Trin 1 - Identificere behovet for ny viden Trin 2 - Finde relevant information Trin 3 - Kritisk vurdering Trin 4 - Anvende udvalgt information Denne definition på informationskompetence har vist sig anvendelig for os. Resultaterne fra 1.projekt viste at de studerende har brug for støtte og udfordring i alle 4 trin. Vores resultater i 2.projekt viser os på hvilke trin underviser og bibliotekar spiller en rolle. Underviseren stiller opgaven og vejleder så problemet spørgsmålet bliver fokuseret og udfordre de studerende på søgeord og synonymer. Trin 2. Bibliotekaren underviser og vejleder ift databaser og udfordrer de studerende på søgeord og synonymer. Trin 3 Undervisere vejleder i forhold til kritisk vurdering, og trin 4 underviser spiller en rolle ved at forholde sig til udvælgelsen og anvendelse af matrialer.

Forudsætninger fra før studiet Har lært om kildekritik i gymnasiet - havde en hel uge. Vi kan det godt, vi er vant til at søge og vant til at hente informationer Vi har haft undervisning i udvælgelse af materiale fra nettet. Men de kan kun søge usystematisk Med systematisk søgning mener vi de 4 trin Trin 1 Identificere behovet for ny viden Trin 2 Finde relevant information Trin 3 Kritisk vurdering Trin 4 Anvende udvalgt information

Forudsætninger for at søge Jeg søger stort set altid på Google til at starte med….om jeg hurtigt kan finde det, altså, hvis ikke jeg kan det, jamen så, er det bare videre til næste, altså. Så jeg er nok ikke kommet længere end til Google Vi kastede os bare ud i søgningen Svært at finde ud af hvilke hjemmesider, der er gode og valide Vi kan det godt -kildekritik. Ustruktureret

Hvad skal eleverne kunne? Hvad skal de kunne, når de er færdiguddannede? Hvilke trin skal de tage for at nå dertil? Hvilke indsatser skal tilrettelægges?

Samarbejde om tilrettelæggelse har betydning De undervisere, der er involveret i planlægningen og undervisningen, er meget mere bevidste om at udfordre de studerende. Det er vigtigt at diskutere planlægning med underviserne, så kommer det til at ligge hensigtsmæssigt. Bibliotekaren oplever, at hendes rolle har et pædagogisk element i udvikling af de studerendes informationskompetence. Når vi kommer til undervisningen, tager vi hvor og hvordan som vekselvirkning mellem oplæg og øvelse. Timing er vigtig.

Et samarbejdsredskab Systematisk informationssøgning HVAD er det helt præcist, du ønsker information om? HVOR Hvor vil du søge dine materialer? HVORDAN Brug din emnebeskrivelse, problemstilling eller problemformulering til at finde søgeord HVILKE Dokumentation Hvilke søgeord, databaser og antal poster fundet og på hvilken baggrund de anvendte poster er udvalgt http://www.viauc.dk/bibliotekerne/sygeplejerskeisilkeborg/Documents/Systematisk%20informationssøgning%20-%20vejledning%202011.pdf Guide til systematisk informationssøgning udarbejdet som redskab til at støtte de studerende i at få systematiseret søgninger.

Hvad giver mening? Når vi ved, hvad det skal gøre godt for Når søgningen bruges til noget Når der er tid til det Når de får hjælp til søgeord og databasevalg Når de får feedback Når hjælp er til rådighed Når vi har prøvet det før Når det er konkret f.eks. ud fra en problemstilling

Hvad skal underviseren? Jeg tror, det handler om at se den højere mening med det. De skal kunne se meningen med galskaben. Vi skal blive gode til at påpege, hvad de studerende lærer lige nu, de er meget produktorienterede. Det er vigtigt at få en snak om, hvorfor vi er optaget af søgning. Jeg oplever min rolle som uklar. Bibliotekaren har det med databaser, hvad er der så lige tilbage. De skal udfordres i at forholde sig kritisk Jeg hjalp med problemformule-ring og søgeord og afgrænsning af søgning Curriculum integreret – knyttet til en opgave Meningen her og nu og for fremtiden Kræver at underviseren er ‘på’ Jeg diskuterer med dem, hvad de kan bruge søgefundene til.

Hvad skal bibliotekar? Søgeord og succesfulde fund hænger samme. De studerende skal udfordres på søgeord – kan det hedde noget andet? Støtte i at fortage søgninger De skal lære at læse et skærmbillede Være til rådighed Bibliotekaren oplever at konstruktion og søgeord og synonymer er meget væsentlig for at kunne søge. Min største rolle i det her det er jo netop at have kendskab til databaserne, databaseopbygning og så guide dem på den måde. Kende forudsætningerne, emne og opgave

Samarbejde i processen Samarbejde går egentlig gennem de studerende. Jeg henviser til deres vejleder, når der er brug for en sygeplejefaglig præcisering, når vi ikke kan få nogen relevante fund, når det er opgave-relaterende spørgsmål, og hvis den studerende mangler styr på tingene. Som underviser skal vi udfordre de studerende på det sygeplejefaglige, det andet tager bibliotekaren sig af. Jeg mener, at læreren bidrager med den faglige vinkel og søgning, men det tilbundsgående kendskab til databaserne behøver de ikke have. Sparre om faglige termer Der er forskellige opfattelser af, hvilke forudsætninger underviserne skal have. Skal man som underviser selv skal være en habil søger?

Dannelse Dokumenterer søgning Forberedelse og fokuseret søgning Anvender materialer relevant Kan se hvorfor de skal gøre arbejdet Bygger ovenpå det lærte - søger lokalt og derefter internationalt Bruger bibliotekar og vejleder Kritisk forholder sig til alt materiale

Implementering i organisationen Det lette er etablering af samarbejde mellem en gruppe undervisere og biblioteket Og dog Kræver Ledelsesopbakning Engagement Villet samarbejde Åbenhed for hinandens faglighed Oplevelse af nødvendighed Kreativitet

Implementering i organisationen Det rigtig svære er Spredning Oplevelse af nødvendighed Oplevelse af ejerskab Orientering og information er ikke nok Enighed om kravene Fællesskab Kræver Der skal arbejdes med det – hos alle Opleves meningsfuldt – for alle

Mange tak og fortsat god arbejdslyst