Hvad er neurofaglig viden?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den Danske Kvalitetsmodel
Advertisements

ADHD – en kommunalpolitiske udfordring
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Anne K. Lützhøft Projektkoordinator i Thisted Kommune Fysioterapeut på Trænings- og Rehabiliteringsafdelingen.
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Udvikling af tilbud om tværfaglig og tværsektorielt koordineret indsats til børn med cerebral parese - organiseret i et samarbejde mellem Kolding Kommune,
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
Kommunikationscentret
Temadag 16. august 2010 Projekt ”Sæt viden i bevægelse”
Kommunernes tilbud til personer med spiseforstyrrelse eller selvskade
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Aalborg Universitet og Aalborg Kommune.  Gearing af organisationen til at understøtte et højt specialiseret neurofagligt niveau i kommunen gennem målrettet.
Platangårdens Ungdomscenter VISO – leverandør
FKO og Masterplanens Resultatdokumentation
Hvordan arbejder Det Palliative Team – Hvad tilbydes og til hvem?
Fra kompensation.
Fra kontrolforløb til opfølgningsforløb: Mere kvalitet for pengene?
Vejledningsforløb med læringskontrakt
Status Palliativ indsats Danmark
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
Arbejdsevneafklaring på AU-Centret i Holstebro Dorte Frejo Rasmussen, ergoterapeut og jobkonsulent Vita Hagelskjær, afdelingsleder Dorte.
En faglig og effektiv misbrugsbehandling
Sundhedsstyrelsen - specialeplanlægning
Geriatri med fokus på funktionsevne
Facilitatorordningen: - Hvordan kan du bedst muligt udvikle kronikeromsorgen i din klinik? Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen.
Kompetent til at støtte livet med kræft
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Projekt ”Styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade” Forløbende 2014 ud.
Tjek-ud konference Projekt styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade 22. September 2014 Velkommen.
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
Excellent skizofrenibehandling ‘Kroniker’-perspektiv?
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
Specialeplanlægning – status og udfordringer Forårsmøde i Dansk Selskab for Medicinsk Prioritering 6. maj 2009 Adm. direktør Jesper Fisker, Sundhedsstyrelsen.
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
Konference Indsats, udvikling og samarbejde på det sociale område.
Patienten i centrum for den bedste europæiske behandling Morten Freil Direktør
Apopleksi patientforløbet på Neurologisk afdeling N
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
Politisk temamøde den 8. maj 2014 Det specialiserede social- og specialundervisningsområde Borgmester Mogens Gade, formand for KKR Nordjylland.
KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen 26. Maj 2009 Behandlingsretten set fra en kommunal synsvinkel v. direktør Jens Elmelund.
6. maj Henning Nilausen, vicekommunaldirektør, Gribskov Kommune Kommunernes rolle og udfordringer i forhold til sygehus- og specialeplanlægning.
Hjerneskadeteam Herning Kommune.
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Der var engang…………….. Broen til bedre sundhed Preben Cramon, sundhedsfaglig chef, overlæge Region Sjælland.
Pakkeforløb i psykiatrien
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
KL´s visioner for kroniske patienter
Telemedicinsk vurdering af sår Nationale målsætninger og sundhedsfaglige effektmål i Region Midtjylland Center for Telemedicin, Region Midtjylland.
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
Sociale netværk og ledelsesmæssig opbakning Dialogdag d. 23. maj 2011.
Tema 2 Præsentation af kommunen og dens tilbud Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Jørgen Feldbæk Nielsen Professor, overlæge dr.med
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
FORSIDEVARIANT 2 1 DEN PRÆSHOPITALE INDSATS KREDS MIDTJYLLAND - 7. APRIL 2015 GRETE CHRISTENSEN.
Københavns Kommune Evaluering og Next practice 23. maj 2013.
Fælles testredskaber Nationalt og i Region Midt Arbejdsgruppe for fælles redskaber til vurdering af funktionsevnen hos patienter med erhvervet hjerneskade.
ADHD indsatsen i Region Sjælland Den 18.september 2012.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Helle Anttila Arbejdsmarkedsafdelingen Frederiksberg kommune Implementering af rehabiliteringsindsatsen.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
2016 En værdig død Sundhedsstyrelsens satspuljeprojekt.
Modul 3.1 – Hvorfor og hvordan dokumenterer vi?
Dialogmøde om træningspakker målrettet mennesker med demens
Sammenhæng i hjerterehabilitering
Den ny social- og sundhedsassistentuddannelse
Orienteringsmøde om kronisk sygdom den 5. oktober 2007 i Kolding.
Fra visitator til borgerkonsulent
Præsentationens transcript:

Hvad er neurofaglig viden? Navn (Sidehoved/fod)

1,5 kg fedt – 100 milliarder celler – 7 millioner års udvikling

Hvad er neurofaglig viden? Det er den viden og de kompetencer som den enkelte fagperson skal besidde, for at kunne indgå i det samlede rehabiliteringstilbud til mennesker med erhvervet hjerneskade - på et kompetent og gradueret fagligt grundlag. dette kræver såvel mono-, som tværfaglige kompetencer. Og dermed indsigt i ikke kun egne, men - også andre faggruppers kompetencer.

Hvad er med til at sætte rammen? Den historiske udvikling Rehabiliteringsbegrebet ICF forståelsesramme og statusrapport Sundhedsstyrelsens MTV Sundhedsstyrelsens forløbsprogrammer for rehabilitering af børn og voksne med erhvervet hjerneskade. Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning

Hvad er neurorehabilitering? ”Rehabilitering af mennesker med nedsat funktionsevne forårsaget af neurologisk sygdom er en række af indsatser, som har til formål at sætte den enkelte i stand til at opnå og vedligeholde den bedst mulige fysiske, sansemæssige, intellektuelle, psykologiske og sociale funktionsevne.” WHO. Hjerneskadede er en særlig udfordring: Kombinationen af fysisk, kognitiv, kommunikativ, følelses- og adfærdsmæssig dysfunktion stiller særlige krav til de professionelle, til patient og pårørende. Sundhedsområdet Socialområdet Undervisningsområdet Beskæftigelsesområdet

ICF ramme for neurorehabilitering Funktionsevne Kropsniveau: fysisk/autonomt visuelt/kognitivt/ følelse/kommunikativt Aktivitet: mobilitet/stand/gang basal ADL udvidet ADL Deltagelse: uddannelse/arbejde/ fritid/familie/socialt Omgivelsesfaktorer: arbejdsplads hjem/transport/samfund sundheds/sociale tilbud Personlige faktorer: sundhedsmæssig adfærd tilpasning/anden sygelighed alder-køn Livskvalitet

Hvilke faggrupper er involveret? Sygeplejerske Audiologopæd Neuropsykolog pædagog Speciallæge Social- og sundhedsassistent Praktiserende læge Social- og sundhedshjælper Fysioterapeut Socialrådgiver Ergoterapeut Speciallærer UU-vejleder Diætist Beskæftigelsesvejleder

Interdisciplinært samarbejde Fælles: Vurdering mål Planlægning Prioritering Revurdering Justering Forståelsesramme Sprog Tidsplan Klar opgavefordeling Effektiv kommunikation Formål: At rehabiliteringsindsatsen foregår hensigtsmæssigt som et koordineret, sammenhængende forløb uden unødig forsinkelse og på et højt fagligt niveau

Graduerede neurorehabiliteringstilbud: Baggrund: Opgør med one-size-fits-all tankegangen. ”Øvelse gør mester”, 2. Sjældenhed/kompleksitet, 3. ressourcer. 13.000 forløb/år: 18.000 forløb/år: Regional (fase II): Hovedfunktion (90%) Regional specialiseret (7%) Højt specialiseret (3%) Kommunal (fase III): Basalt niveau Avanceret niveau Specialiseret niveau

Kompetenceudvikling: Forløbsprogrammerne stiller krav til de faglige kompetencer samt til en tværfaglig forståelse og tilgang i opgaveløsningen. For at sikre høj faglig kvalitet bør regioner og kommuner sikre tilstrækkelig og opdateret neurofaglig viden blandt alle involverede faggrupper. Det er væsentligt at de videnskabelige og faglige selskaber definerer neurofaglig viden samt beskriver kompetenceniveauer for de enkelte faggrupper på forskellige specialiseringsniveauer, både på sygehus og i kommunen. Regioner og kommuner bør aftale, hvordan de nødvendige kompetencer tilvejebringes og udnyttes på tværs af sektorer

Nationale faglige retningslinjer (I): Forløbsprogrammerne beskriver rehabiliteringsindsatsen overordnet. For at sikre implementering af de beskrevne indsatser er der behov for udarbejdelse af konkrete faglige retningslinjer. De videnskabelige og faglige selskaber bør indgå i dette arbejde og identificere områder med behov for retningslinjer og prioritere rækkefølgen af udarbejdelsen af disse. Det sker i Sundhedsstyrelsens regi. Fra politisk side er det nu bestemt, at der skal udarbejdes faglige retningslinjer for -

Nationale faglige retningslinjer (II): Den terapeutiske indsats (fokus på fysio- og ergoterapi) til patienter med cerebral parese Den terapeutiske indsats (fokus på fysio- og ergoterapi) til patienter med sclerose Den terapeutiske indsats (fokus på fysio- og ergoterapi) til patienter med apopleksi Udredning, behandling og rehabilitering af personer med mentale funktionsnedsættelser som følge af erhvervet hjerneskade – nu kun for fase III? Udredning og behandling af psykiatrisk komorbiditet hos børn og unge med erhvervet hjerneskade  1, 2 ,3 og 5 planlægges udarbejdet maj – september 2012

Den videre proces? Dagen i dag…. Det videre arbejde med udarbejdelse af nationale faglige retningslinjer i Sundhedsstyrelsens regi. Udarbejdelse af monofaglige kompetence beskrivelser - DSNR, DSA, Sundhedsstyrelsen, de faglige selskaber, regioner og kommuner. Hvis er initiativet? Inspiration fra udlandet. Myndighedsgodkendte formaliserede efteruddannelsesforløb