Vurdering af basale færdighed, FVU og IKV i AMU

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Status for de lokale uddannelsesudvalgs rolle efter lovforslag om VEU-centre på Konference for Lokale Uddannelsesudvalg og repræsentanter fra udbydere.
Advertisements

Kompetencebalancen FLASKEHALSE EFTERSPØRGSEL UDBUDMARGINALISERING.
De erhvervsrettede uddannelsesinstitutioner skal fremover i langt højere grad end i dag bidrage til, at voksne med kort uddannelses-baggrund øger deres.
EU Socialfondsprojektet
Roskilde Produktionsskole
Realkompetencevurdering i Danmark
5. dec. 2006Lis Lundby1 Bundet prøvefag 9. klasse – altså obligatorisk: Prøven i matematik består af to selvstændige dele med selvstændige karakterer •Matematiske.
Tietgen Erhverv HG Erhverv HG Erhverv 1½ år (tidligere HG FLEX) HG Erhverv 2 år (tidligere FIVU) Ny Mesterlære Afklarende / kombinerede forløb 10. Handel.
Undervisningsministeriet Temadag for regionale kompetencecentre 27. juni 2007 Fremtidens proceskonsulentuddannelse.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Hvad er AMU’s placering i uddannelsessystemet? Hvem laver AMU?
P ISA, NATIONALE TESTS OG BESPARELSER – HVAD RAGER DET MIG ??!! Skolebestyrelsens årsberetning for 2010/2011 – og årene, der kommer.
Handleplan for læsning Tårnby Kommune
Hvad er realkompetencevurdering?
Esbjerg 5. nov 03 / TC1 Reform af de gymnasiale uddannelser.
It i folkeskolen SkoleIntra-træf 2011
Anbefaling til afklaring af arbejdet i LUU Forretningsorden og organisering af udvalgsarbejdet. Forventninger til samarbejde mellem udvalget og skole samt.
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Arbejds- og Udviklingsgruppe Seminar 2
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
1 Erhvervsgrunduddannelsen (egu). 2 Erhvervsrettede ungdomsuddannelser Uddannelsesbilledet Grundforløb (eud) Hovedforløb (eud) Grundskole – (introduktionsforløb)
VEU-Centrenes rolle i løsning på voksen- og efteruddannelsesområde
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
S TUDIERETNINGSPROJEKTET ÅSG H VAD ER ET STUDIERETNINGSPROJEKT ? En skriftlig opgave i typisk to fag Du skal tage udgangspunkt i et studieretningsfag.
Hvorfor individuel kompetencevurdering i AMU?
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
AMU som element i jobpakkerne Annette Ramsøe Kontor for livslang læring 19. August 2009.
Uddannelsescenter Holstebro
Individuel kompetencevurdering - hvad er det, og hvordan kan de ledige få glæde af det? Seminar den 24. november 2014 Ole Stenholt, Stenholt træning.
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Hvad er Projekt X:IT? Projekt Børn, Unge & Rygning Kræftens Bekæmpelse.
Landsorganisationen i Danmark LO-fagbevægelsens synspunkt på en styrket indsats i forhold til efter- og videreuddannelse af voksne Oplæg på opstartskonference.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Oplæg fra EPOS på Augustseminar 2014 Nyborg 15. august
Generelt om takstanalysen Takstanalysen blev offentliggjort den 28. august 2007 Takstanalysen skal være en del af grundlaget for efterårets drøftelser.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling Kompetenceudvikling af administrative medarbejdere.
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
Screening v. UUV Køge Bugt
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Oplæg til LO Torsdag den 30. august 2007 Bedre vejledning og rådgivning.
Praktikcentre og Elevplan Elevplankonference 23. og 24. september 2013 Gert Nielsen Undervisningsministeriet.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Fokus på realkompetencer.
RKV-Seminardage 2010 KOMPETENCEmidt 4. seminardag d. 26. august: institutionel struktur og organisering Hvordan er arbejdet med IKV prioriteret, forankret.
Konference for faglærere inden for gaffeltruckuddannelserne Hotel Scandic Bygholm, Horsens den 10. og 11. august 2015 Velkommen!
Mærsk Nielsen HR At stille gode spørgsmål til vurdering af kompetencer EPOS - IKV-workshop 22. august 2008 Lizzie Mærsk Nielsen.
Mærsk Nielsen HR EPOS konference Styrket indsats overfor deltagere med læse- og skrivevanskeligheder EPOS formidlingskonference Mandag d. 25.
Virksomhedernes vurderinger af AMU- udbuddet - Status i 2011 og udviklingen siden 2007 Oplæg for VEU-Rådet onsdag den 22. juni 2011 ved områdechef Tue.
Bilag 1. Forandringsteori TUP-projekt Én fælles VEU-center tilgang til IKV i AMU 1. Problembeskrivelse VEU-center Nords udbydere mangler en tværgående.
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
Aktiviteter i forbindelse med undervisning af elever med specifikke matematikvanskeligheder Jens Brandt Peter Vilhelm Højgaard Jensen VUC&hf Nordjylland.
Vurdering af færdigheder i læsning og matematik -Et eksempel på en introduktion til AMU-deltagere Mærsk Nielsen HR.
Mærsk Nielsen HR IKT i arbejdsmarkedsuddannelserne - Resultater af en analyse Workshop-seminar 19. september 2012 Lizzie Mærsk Nielsen.
Seminar om efterværn i Ilulissat november 2010 vedr. Piareesarfiit i Grønland v/ Marie Pedersen u Den lokale erhvervsskole, daværende STI,
Produktionsskolernes ny rolle. Styrkelse af produktionsskolerne For unge der ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Realkompetencevurdering Netværksmøde for teamledere 30.april 2014.
Vejlederkonference Randers Tirsdag den Voksenvejledning.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
Bilag 1. Forandringsteori for udviklingsprojektet ‘Struktureret IKV i AMU’ 1. Problembeskrivelse Der bliver gennemført for få IKV i AMU-forløb inden for.
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Nye veje i uddannelses- og beskæftigelsessituationen i Østdanmark Temamøde 9. december 2011 Nye veje i uddannelses- og beskæftigelsessituationen i Østdanmark.
’Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse’
Møde om forberedelsesmaterialet i matematik A
Voksenspecialundervisningen i Danmark
Erfaringer med test og prøver på BAI´s område
Velkommen til: Seminar for medarbejdere der gennemfører Realkompetencevurderinger (RKV) Torsdag den 6. november 2014.
AMU-kursus, VUC og FVU - Forberedende Voksen Undervisning
– hvordan får vi de ansatte med?
Præsentationens transcript:

Vurdering af basale færdighed, FVU og IKV i AMU EPOS formidlingskonference Mandag d. 25. februar Mette Nørholm og Lizzie Mærsk Nielsen

Manglende basale færdigheder Ca. 1/3 af alle AMU-deltagere mangler basale færdigheder i læsning, skrivning og/eller regning – svarer til ca. 125.000 AMU-deltagere om året Manglende basale færdigheder må ikke være en barriere for at kunne gennemføre AMU-uddannelser med tilstrækkeligt udbytte

Vurdering af basale færdigheder Fra den 1. august 2007 blev der indført et tilbud om, at AMU-kursister kunne få vurderet deres basale færdigheder i læsning og skrivning, samt regning og matematik Indføres som led i udmøntning af VEU-trepartsdrøftelserne og Velfærdsaftalen om en forbedret indsats for de mange voksne med læse-, skrive- og/eller regnevanskeligheder Lov nr. 556 af 6. juni 2007 om ændring af forskellige love på Undervisningsministeriets område

Rammer og vilkår Vurderingen varetages af godkendte AMU-udbydere (dvs. opgaven må ikke udliciteres) Vurderingen og vejledningen kan foregå i eller i tilknytning til undervisningstiden Varighed på 0,3 dag Vurderingen kan foregå på uddannelsesinstitutionen eller på en virksomhed Der skal anvendes hensigtsmæssige metoder Dokumentationen for vurderingsresultater udleveres til og tilhører deltageren

To test af basale færdigheder Vejledende Læsetest for Voksne Består af tre deltest: - tekstlæsning (hvilket ord passer bedst?) - ordforråd (hvilket billede passer til ordet?) - læsning af ord (hvilket ord lyder som det rigtige ord?) Vejledende Matematiktest for Voksne - sproget i matematik og regning (ex. flere, færre, større) - matematiske forudsætninger på FVU-niveau - matematiske forudsætninger over FVU-niveau

Generelt om de to test Der er udarbejdet vejledninger til testene Der er facitlister til testene Testene er overvejende selvinstruerende, så de kan forestås af AMU-faglærere uden særlig forudgående kvalifikationer hertil Der eksisterer både en papirversion og en CD med en digital udgave af testene Hver af testene tager 25-30 minutter af gennemføre Det er de samme test, der anvendes til vurdering af basale færdigheder i AMU, og som anvendes i forbindelse med optagelse til FVU Deltagelse i test er obligatorisk i forbindelse med FVU Testene skal danne grundlag for en vejledning af kursisten

Procedure Deltageren informeres om formål med vurderingen og vurderings-/testmetoder (individuelt eller på hold) Vurderingen/testen gennemføres (individuelt eller på hold; på pc eller papir) Individuel vejledningssamtale om testresultatet

Vurdering af basale færdigheder skal danne grundlag for: At tilrettelægge den enkelte deltagers AMU-undervisning og undervisningsmateriale mhp. at forbedre deltagerens mulighed for at gennemføre og få et bedre udbytte af AMU-undervisningen Vurdering af behovet for særlige hjælpemidler til deltageren At vejlede deltageren til: undervisning i læsning og skrivning og/eller i regning og matematik i AMU og/eller FVU ordblindeundervisning undervisning i dansk som andetsprog At vejlede deltageren i forhold til fremtidige uddannelsesønsker og kravene heri

Forberedende voksenundervisning - FVU Trinopdelt undervisning: FVU-læsning 4 trin, hver med 40-60 timers undervisning FVU-matematik 2 trin med 40-80 timers undervisning Slutniveau svarer til 9. klasse inden for almen voksenuddannelse Fra 1. august 2007: Obligatorisk vejledende test inden optag

Udbydere af FVU VUC har ansvaret for, at FVU udbydes FVU afholdes af VUC og en lang række udbydere med overenskomst med VUC I 2004 blev ca. 60% af aktiviteten afholdt af VUC AMU-centre og erhvervsskoler : 4 %

Politisk ønske om at flere deltager i FVU Dialog og information om læse-, skrive og regnevanskeligheder FVU skal målrettes personer, der taler dansk - Målgruppen for FVU-læsning skal fremgå klart - Obligatorisk test til FVU 15-20 mio. kr. årligt til opsøgende indsats Forsøg med IT og engelsk på FVU-niveau

Hvordan skal AMU bidrage? Erhvervsrettede uddannelsesinstitutioner skal gennemføre mere FVU - målet er 40.000 FVU-deltagere årligt Der skal gennemføres flere kombinerede AMU-FVU-forløb Alle deltagere i AMU og IKA skal tilbydes vurdering af læse-, skrive- og regnefærdigheder og vejledning i tilknytningen hertil bl.a. mhp. rekruttering til FVU m.v. og tilpasning af undervisning, materialer o.lign. på AMU

Hvad sker der allerede på AMU-området? FKB-bekendtgørelse: Alle arbejdsmarkedsuddannelser skal udvikles blandt andet under hensyn til deltagere med læse-, skrive og/eller regnevanskeligheder Anvendelse af AMU-målene ’Faglig læsning og skrivning’ samt ’Faglige regning og matematik’ Oprettelse af ord- og regneværksteder Etablering af TUP-projekter AMU Hjælpemiddelservice

Individuel kompetencevurdering – IKV i AMU IKV i AMU er et tilbud til AMU-målgruppen pr. 1. august 2007 Vurderingen har en varighed på ½-5 dage Alle deltagere i IKV i AMU skal tilbydes en vurdering af basale færdigheder som skitseret i det foregående Håndbog om Individuel Kompetencevurdering i AMU. Undervisningsministeriet, 2008.

Yderligere informationer Lov nr. 556 af 6. juni 2007 om ændring af forskellige love på Undervisningsministeriets område Vejledning om FVU og kombinerede AMU-FVU-forløb på erhvervsrettede uddannelsesinstitutioner. Undervisningsministeriet, oktober 2007 Vejledning om brug af Vejledende Læsetest for Voksne – til anvendelse i FVU og AMU. Undervisningsministeriet, august 2007 Vejledning om brug af Vejledende Matematiktest for Voksne – til