Www.hto.nuwww.hto.nu og et par brændvarme problemstillinger Martin Hauerberg Olsen, Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri (ViHS), Servicestyrelsen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hjælpemidler eller? Overvejelser……
Advertisements

Arbejdet med ICF på Kommunikationscentret i Hillerød ?
De øvrige kommunale samarbejdsmuligheder ….
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
Love og regler på beskæftigelsesområdet
Netværksmøde 18. marts Vibeke Gadegaard
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Mainstreaming af Handicappolitikken Mogens Wiederholt Centerleder, Center for Ligebehandling af Handicappede Randers, 23. oktober 2008.
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Inklusion af personer med psykosocialt handicap - Det er logik Stig Langvad, Formand for DH 2. oktober 2010.
Pædagogisk ordblindenetværk på voksenområdet
Reformens krav •Bemærkningerne til Lov om kommunale borgerservicecentre: –”Den offentlige sektor skal indrettes på borgernes præmisser og med udgangspunkt.
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
FN’s standardregler Modul 1 Historie •Verdenshandlingsprogrammet 1982 •FN’s handicap-tiår •Midtvejsmøde i Stockholm 1987 •Forslag til konvention.
Konvention om rettigheder for personer med handicap – FN Lov om social service Lov om kompenserende specialundervisning for voksne Præsentation – Vil.
Samarbejde om opgaveløsningen - udfordringer og muligheder Med udgangspunkt i hverdagen og fremtiden i Guldborgsund kommune.
Danske Handicaporganisationer – for retten til lige muligheder Konventionspiloterne på besøg i DH’s afdelinger.
Ulla Monrad Høreforeningens Tolkeformidling
Hvad er realkompetencevurdering?
Fokus på konkret viden forud for anvendelse af jura
Arbejdsevneafklaring på AU-Centret i Holstebro Dorte Frejo Rasmussen, ergoterapeut og jobkonsulent Vita Hagelskjær, afdelingsleder Dorte.
WORKSHOP 2 Inkluderende sundhedsfremme og forebyggelse
Målet for os i dag ”At lære jer en simpel model, der sætter jer i stand til, at opbygge en argumentation, der giver jeg gennemslagskraft”
Demokratisk underskud i informationssamfundet?
Topmødeerklæring ► ► Sammenhængende og tidlig indsats Først og fremmest skal vi have en indsats, der tager udgangspunkt i de unges problemstillinger.
Synshandicap og beskæftigelse
Kontanthjælpsreformen
1 Hvordan implementeres mainstreaming tankegangen og værktøjerne i den kommunale organisation v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune TOVHOLDER.
Mod en ny arbejdsmarkedspolitik Mogens Ove Madsen Fmd. Specialsektorudvalget Region Nordjylland.
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
2-01.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Søren har gået på specialskole hele sin skoletid og blev derefter indskrevet på et beskyttet værksted Han har nu været beskæftiget på værkstedet i en årrække.
Oplæg om DUKH og retssikkerhed for handicappede
Afklaringskatalog på Hjælpemiddelområdet
Den kommunale vejledning om STU
FORMÅL MED TUPVAK – OG KONKRETE EFFEKTMÅL Projektets hovedformål er følgende: 1.Formulering og forankring af en styrket strategisk prioritering af IKV-indsatsen.
Neurorehabilitering Teori og Praksis
BPU Karen Il Wol Knudsen, beskæftigelsespolitisk konsulent Februar 2009 Kursusdag 1 for DH’s repræsentanter i LBR og RBR.
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Elever med særlige behov Lidt om allerede installerede hjælpe programmer i windows vista.
Nota Nationalbibliotek NN Nila Korzen. Dagsorden Hvad er Nota og hvem kan blive brugere? Bøgerne Formaterne Særlige services Nærmeste fremtiden Kort introduktion.
Arbejdsmarkedsindsatsen for ikke-arbejdsmarkedsparate
Arbejde for enhver pris? Hvordan kan man i kommunalt regi bruge lovgivningen til at sikre, at arbejdsliv og hverdagslivet i øvrigt hænger bedst sammen?
EGU opgaver i et Jobcenter Hvordan ser arbejdet ud set fra den placering.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Program Velkomst og spisning Introduktion til jobcentret 4 korte oplæg + paneldebat Kaffe og netværk Indspark til jobcentret Afrunding og netværk 2.
SPS Ny procedure for opmærksomhed og ansøgning. Problemstillingen er –Forskel på rettigheder i kommunalt regi og i ungdomsuddannelserne –Derfor er der.
Oplæg om de kompenserende ordninger
Fastholdelse af sygemeldte medarbejdere Rimelige tilpasninger for at afhjælpe funktionsbegrænsning.
Oplæg om DUKH overgang fra barn til voksen DH Vallensbæk/Ishøj 28. April 2015 Faglig leder Hanne Petersen.
IKT-hjælpemidler i rehabiliteringen Rehabilitering i Specialpædagogisk optik Torsdag den 27. november 2008 Erik Häuser og Pernille Missel Danielsen – IKT-konsulenter.
ViSP i ungdoms- uddannelses- perspektiv Rehabilitering i Specialpædagogisk optik Torsdag den 27. november 2008 Helle Djuraas, områdeleder,SFV.
Oplæg om DUKH DH - Sønderborg 9. marts Dagens program:  Kort præsentation  Orientering om DUKH  Retssikkerhed  Hvad kan DUKH – opgaver  Henvendelse.
Unge og uddannelse Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aarhus Universitet.
SOLRØD KOMMUNE | JOB- OG SOCIALCENTER Visitation til rehabiliteringsteam og ressourceforløb i Solrød Kommune Dorthe Torstensen, Leder af Social Service.
Brugen af virksomhedsrettede tilbud til personer med funktionsnedsættelse v/ Bente Ellegaard og Anne Lyders Gade Specialfunktionen Job & Handicap.
Velkommen til temadag Forår Velkommen til forårstemadag 2015 Lovgivning i praksis – fra jer Kan et godt samarbejde med A-kasserne styrke indsatsen.
Hedensted Hedensted. 2 Vejlederkonference Samarbejdet mellem Jobcenter, Social området og Undervisning Helhedsorienteret ungeindsats for.
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
VUC Roskilde – Uddannelser, facts og tal
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
Velkommen til NP- netværkstemadag
Opgaven i praksis Kort om de kompenserende ordninger.
Diasserie – om de handicapkompenserende ordninger målrettet jobcentrets samarbejdsvirksomheder Nedenfor finder I forslag til dias, som I i jobcentret kan.
Møde i Virksomhedsnetværket i CABI
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
Tilbud til voksne ordblinde
Velkommen Dagens program.
Præsentationens transcript:

og et par brændvarme problemstillinger Martin Hauerberg Olsen, Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri (ViHS), Servicestyrelsen

Problemstillingerne først •Princippet om sektoransvar •Sektoransvaret i praksis •Unge og voksne ordblindes adgang til it- værkstøjer og støtteordninger •Veje og barrierer i systemet → og så skal I høre om

Sektoransvar •”Dit område – din forpligtelse” •Lighed for alle •Alle hjørner af samfundet bærer et (økonomisk) ansvar •Det nu lukkede Center for Ligebehandling af Handicappede skriver om sektoransvar: ”den myndighed, organisation eller virksomhed, som har ansvaret for at levere ydelser, tjenester eller service til borgerne i almindelighed, har en tilsvarende forpligtelse til at sikre og finansiere, at disse ydelser, tjenester eller services er tilgængelige for mennesker med en funktionsnedsættelse”

Det er ikke altid muligt at bruge sin intuition til at afgøre, hvilken sektor, man hører under. Nogle får en større bid af æblet end andre. Den livssituation, man er i, er afgørende for hvilken kasse, der bevilliger støtte

Vejen gennem systemet

Hvem bevilger it-værkstøjer og andre støtteordninger? •Forskellige livssituationer: –Job •Jobcenter (Lov om aktiv beskæftigelse §100 og §76-77) •Behov på arbejdspladsen og ved beskæftigelsesfremmende indsatser (fx jobplan og revalidering) –Uddannelse •Folkeskolen → kommunen/skolen (Folkeskolelov) •Ungdomsuddannelser → Uddannelsesstyrelsen (Sps) •Videregående uddannelser → Uddannelsesstyrelsen (Sps) •De enkelte uddannelseslovgivninger præciserer et ansvar –Privatlivet/fritiden (Servicelovens §112 og 113) •Bopælskommune – personligt hjælpemiddel •Denne er subsidiær anden lovgivning (LSS §115)

Mange instanser skal undertiden arbejde sammen Borgeren VUCIt-leverandørKommunikationscenterArbejdsplads

Huller –Job •Begrænset viden hos den enkelte jobkonsulent om eksisterende muligheder •Ærgerlig tendens til at tørre økonomisk ansvar for udredning og testning af på undervisningsstederne, fx VUC •Man glemmer undertiden at bevilge både programmer og instruktion (som er altafgørende) •Samarbejde mellem jobcentre og VUC’er (og lign.) ikke altid på skinner.

Huller –Uddannelse •AVU og FVU har ingen ”støtteparagraf” i lovgivningen – hjælpemidler må ofte søges som personligt hjælpemiddel i kommunens socialcenter i stedet. •Det samme gælder for produktionshøjskoler, EGU, daghøjskoler, private uddannelser og interne virksomhedsuddannelser. •Deltagerbetalte uddannelser som merituddannelser, diplom- uddannelser og videregående voksenuddannelser har samme problem, men her kan studerende ofte ansøge i kommunens jobcenter, fordi uddannelserne gerne er arbejdsgiverbetalte.

Huller –Privatliv og fritid •Kommunernes socialcentre bevilliger typisk kun hjælpeværk- tøjerne og ikke computer, Word og antivirusprogrammer •Egenbetalingen kan man sommetider få refunderet gennem et jobcenter som enkeltydelse for lavtlønnede eller personer på overførselsindkomst •Der skal argumenteres meget mere ’aggressivt’ end i andre systemer for at opnå støtte •Erfaringen siger, at det typisk opleves som et tungt og langsommeligt system at ansøge om støtte til ordblinde i – med lange ventetider er der fare for, at man giver op.

Brændvarmt emne

Hjælp Til Ordblinde