Økonomistyring og økonomiske modeller

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Læring i Multikulturelle Kontekster
Advertisements

Kandidatuddannelsen i Sygepleje
Kvalitetskodeks for Realkompetence i Danmark DFS Forum for kompetencer den 7. september 2010 Nationalt Videncenter for Realkompetencevurderinger.
En grundlæggende introduktion
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
Undervisningsfilm Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Kontaktfænomener opstår i relation, og kan kun forstås i den kontekst.
Økonomiske fag på handelsgymnasiet
& Økonomistyring Organisationer
Censorformandskabets møde 25. oktober 2012
Kapitel 2.
Samfundsfag A Matematik b
Møde for kontaktpersoner – Høng 10. September 2013.
Studieretningsprojekter
Velkommen til Campus Roskilde
iBøger og didaktisk design
Grønt Flag – Grøn Læreruddannelse
Energieffektivisering i byggeriet”. Program Introduktion til Energieffektivisering af byggeriet Delprojekt_01Systematisk energieffektivisering af tekniske.
Velkommen! HD 1. del – IT og økonomi. Dagsorden/emner, der skal diskuteres Fagets historie og vision Hvem er hvem Fagets regler Eksamen Fagets dele Andre.
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
- EN TILVALGSMULIGHED FOR DATALOGISTUDERENDE
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
Studieretningsprojekter
Lærerkompetencer 6. oktober 2014 Caroline Kearney Projektleder & Uddannelsesanalytiker.
Accounting - HA-int / Økonomistyring, , kapitel 11, s. 1 Institut for Regnskab, Tom Hansen B B udgettering.
Kap. 14 – Samlet vurdering af en virksomhed
360 graders kompetenceløft Netværkslokomotivet og VirksomhedsnetværkCabi 17. september 2014 Anette Barnhøj Uddannelseschef Mobil
Digitale biblioteker og web 2.0
Cand. scient. Soc. Charlotte Vincent
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Registreringsprincipper og dets IT anvendelse
Strategisk investering og finansiering Målsætning for investeringer Kapitel 7.
Styrings- modelNy økonomi- 25. JUNI 2012 AARHUS UNIVERSITET NY ØKONOMISTYRINGSMODEL - I ETAPER MORTEN VILS SØRENSEN.
Erhvervsøkonomi - en tilvalgsmulighed for datalogistuderende
Strategisk kommunikationsmode, der kan fungere som isbryder og opvarmer overfor virksomhederne Udgangspunkt: En produktionsvirksomhed, der allerede har.
Kaplan og Norton: The balanced scorecard
Bg · Udvikling af MUS 2. Netværksmøde 3. Sept
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
3. Virksomheden i en markedsøkonomi
3. Virksomheden i en markedsøkonomi
Institut for Socialt Arbejde, onsdag den 6. maj 2015
Netværksledelse i den offentlige opgaveløsning
Digital forvaltning: Organisatoriske og kompetencemæssige forudsætninger Kontorchef Lars Frelle-Petersen og chefkonsulent Sten Mogensen Videnskabsministeriet.
Præsentation af Akademiuddannelsen i Løn- og personaleadministration
Præsentation af studieordning /vejledning. Studievejledning 2 Modul Vf8: Mentorskaber og mentorordninger ECTS-point: 5 Læringsmål: Viden Skal have indsigt.
OLIE- OG MINERALSTRATEGI Grønlands Arbejdsgiverforening – input til fremlagt:
Fra praktik til universitetsopgave Kapitel 12. Agenda At koble teori og praksis Mål for praktikopgaven Typiske krav til praktikopgaven Hierarkiet for.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Beskæftigelsesregion Syddanmark Budgetseminar Budgettering og dimensionering af indsatsen for de forsikrede ledige i 2010.
© Økonomisk styring og virksomhedsanalyse, 5. udgave Lone Hansen, Søren Holm-Rasmussen, Jens Ocksen Jensen & Torben Rosenkilde Jensen Hans Reitzel 2013.
Kort om de gymanisale ungdomsuddannelser Ligheder og særlige karakteristika Mette Brinch Thomsen Oplæg på mentorkurset for SubUniversity 16. august 2016.
Strategisk investering og finansiering Målsætning for investeringer Kapitel 7.
3. Virksomheden i en markedsøkonomi
Kompetencer og Kapacitet i Erhvervslivet 2017
Sundhedspædagogisk forum - for ledende tandlæger DPU 1. marts 2010
© Dinitzen, H. B. & Jensen, L. K
Almen didaktik Niels Grønbæk Nielsen.
Skabelon Business Case
© Økonomisk styring og virksomhedsanalyse, 5. udgave
© Økonomisk styring og virksomhedsanalyse, 5. udg
© Økonomisk styring og virksomhedsanalyse, 5. udgave
© Økonomisk styring og virksomhedsanalyse, 5. udgave
Præsentation af forretningsplan
Analyseniveau og afgrænsning
Grundfagsseminar 9. september 2015 Erhvervsøkonomi og afsætning.
Præsentation af forretningsplan
Firmanavn Forretningsplan.
Præsentation af forretningsplan
Budgetstyring og budgetkontrol
Fra Videoklip med intro til modulet – pædagoguddannelsen
Præsentationens transcript:

Økonomistyring og økonomiske modeller Erhvervsøkonomi Økonomistyring og økonomiske modeller

Underviser Brian Nielsen Mail: brian@briann.dk eller bni@business.aau.dk Baggrund: HD/R Cand. merc. organisation og strategi Kontorchef i Beskæftigelsesregion Nordjylland / Arbejdsmarkedsstyrelsen Undervist på HD siden 2000 Materialesamling: www.briann.dk

Litteratur Jens Ocksen Jensen, Økonomistyring og budgettering, 6. udgave, Academica Peter Lynggaard, Driftsøkonomi, 7. udgave, Handelshøjskolens forlag Peter Lynggaard, Investering og finansiering, 8. udgave, Handelshøjskolens forlag Brian Nielsen, Grundlæggende erhvervsøkonomiske begreber, www.briann.dk

Lektionsplan Budgettering Driftsøkonomi Investering Finansiering Faget er samlet 15 ects

Kompetencebeskrivelse Overordnet skal HD uddannelsen sikre et læringsudbytte i relation til: Udførelse af arbejdsfunktioner i praksis baseret på kvalificeret praksisanvendelse af studiets teori og metode Udvikle den studerendes studieforudsætninger som et solidt grundlag for videre studier inden for voksenuddannelsessystemet samt eventuelt også det ordinære uddannelsessystem Uddannelsen skal på det metodiske og teoretiske plan sikre de studerende viden, færdigheder og kompetencer forankret i det erhvervsøkonomiske stofområdets teori, metode og praktik, således at de kan gennemføre studier på de videre niveauer i kvalifikationsrammen for videregående uddan-nelse. Uddannelsen skal medvirke til, at de studerende er i stand til at vurdere og reflektere over eget videns-, færdigheds- og kompetenceniveau og i forlængelse heraf egne behov for læring og videre uddannelse indenfor uddannelsessystemet.

Fagmodulet Fagmodulet Erhvervsøkonomi har som målsætning at bibringe den studerende centrale erhvervsøkonomiske teorier og metoder således, at den studerende kan analysere og kvalificere beslutningstagen i virksomhederne. Det erhvervsøkonomiske fagmodul behandler blandt andet virksomhedens adfærd på markeder med forskellige konkurrenceforhold og fra kortsigtet optimeringsbeslutninger til de langsigtede investeringsovervejelser. Udgangspunktet herfor er erhvervsøkonomisk analyse af interne såvel som eks-terne virksomhedsforhold. I Erhvervsøkonomi fokuseres på beslutningssituationer i forskellige typer af virksomheder og industrier under hensyntagen til både begrænsninger og til kort- som langsigtede målsætninger. Den studerende erhverver dermed en vigtig forståelsesmæssig forudsætning for at agere kvalificeret og træffe beslutninger i virksomheders forskellige funktionelle og tværgående områder. Erhvervsøkonomi bygger på forståelse af virksomhedens grundlag og omverden, økonomisk teori og beslutningsteknikker og –metoder.

Centrale temaer Virksomhedens omverden, herunder dens placering i samfund, branche og værdikæde Virksomhedens interessenter, mål og strategier Virksomhedens økonomistyring og eksterne regnskab Virksomhedens omkostnings- og produktionsstrukturer Markedsformer, efterspørgselsteori og elasticiteter Virksomhedens optimeringsbeslutninger mht. pris og mængde under forskellige markedsformer, tidshorisonter og begrænsninger Virksomhedens investeringsbeslutninger, herunder beskrivelse af betalingsrækker samt metoder til vurdering af rentabilitet samt risiko i investeringer Finansiering, herunder finansieringskilder samt metoder til vurdering af finansieringsformer

Hvorfor erhvervsøkonomi Erhvervsøkonomi giver redskaberne til at gennemskue de økonomiske konsekvenser af en beslutning Meget få virksomheder træffer en beslutning uden at tage hensyn til økonomi

Hvad er en virksomhed? Virksomheden som produktionsfunktion Hvor er virksomhedens plads i den store økonomiske sammenhæng? En koalition af deltagere med forskellige interesser og præferencer Belønninger får deltagerne til at arbejde i virksomhedens interesse En reguleringsramme, der skal sænke transaktionsomkostningerne Hvor der er mulighed for at gøre markedet mere effektivt vil der opstå en virksomhed

Erhvervsstruktur Primære erhverv Sekundære erhverv Tertiære erhverv Landbrug, skovbrug, fiskeri m.v. Sekundære erhverv Bearbejdende erhverv, industri, håndværk m.v. Tertiære erhverv Tjenesteydelser, serviceerhverv m.v.

Styring af virksomheder Fremtiden er usikker Beslutninger skal træffes ud fra erfaringer fra fortiden Derfor skal vi have opbygget et begrebsapparat Og et sæt modeller

Lektionsplan Ligger på www.briann.dk HD Erhvervsøko 2009/10