Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Flashcard-spil Kost - kostråd
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Information om Nøglehullet 2011
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
Er overvægt et samfundsproblem?
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Et fremtidsscenarie for gas i vejtransport i Danmark Skive, 31
Nyt projekt ”Nordisk sundere mad på farten”
Hjertevenlig kost i praksis
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste?
- vejen til en sund balance
Sundhedsfremme København 27. maj 2010 Debatarrangement om
Type 2 diabetes Diabetestyper Diabetesundervisning ved sygeplejerske
Information om Nøglehullet 2011
Opgave – mål maden Gå ind på
Nem planlægning af børnemad
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Linjeuge fedme Hvad skal vi spise i dag?
Kommende mærkningsregler og GDA
Velkommen. Sund livsstil Regelmæssige mættende måltider (gerne 4-6 måltider) Kost som indeholder frugt og grønt Kost med rigt indhold af fuldkorn og.
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Sundhedsøkonomiske overvejelser om prioritering
Kostråd og sundhed.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
8.1. Få bevægelse ind i hverdagen - voksne mindst 30 minutter om dagen 8.2.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Nedsætter fedtindholdet
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
1 Randers Sundhedscenter - Hvad har mad med sex at gøre? - 1 Hvad har mad med sex at gøre?
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.
Reduktion af saltindtaget i DK ved Else Molander, Fødevarestyrelsen 3. oktober 2011.
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Seks veje til din sundhed
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Diabetes 1 Conducted by YouGov on behalf of Diabetesforeningen Fieldwork Dates:
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Innovationspartnerskab for sundere mad
Præsentationens transcript:

Hvorfor et Nøglehul på spisesteder? 1

”Hvorfor et Nøglehul på spisesteder” Et politisk ønske om at øge udbuddet af sundere måltider uden for hjemmet. De sunde alternativer skal være lette at identificere for forbrugeren Det skal være lettere for spisestederne at kommunikere det sundere valg 2

Kostrelaterede sundhedsproblemer 47 % af danskerne er overvægtige og 13 % svært overvægtige – tallet er stigende. WHO forudsiger at 70 % af den europæiske befolkning vil være svært overvægtige i 2030, hvis ikke den nuværende udvikling bremses. Overvægt fører til livsstilssygdomme som type-2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Livsstilssygdomme står i dag for 40 % af alle dødsfald, mens det i 2020 forventes at være 70 % Kilder: Rockwool fonden, 2010 og Folkesundhedsrapporten, 2007

Danskerne spiser stadig flere måltider uden for hjemmet Over halvdelen af befolkningen (54 %) spiser mad ude, eller take - away mindst én gang om måneden. Dertil kommer den del af befolkningen, som dagligt spiser et eller flere måltider i kantinen på deres arbejdsplads eller uddannelsesinstitution Kantinerne tilbereder dagligt ca. 600.000 måltider Kilde: Capacent for Horesta, 2010 og DI Service – Branchestatistik, 2011

Kvaliteten af mad uden for hjemmet Typisk er ”udemad” præget af mad med alt for meget fedt, salt og sukker og for lidt kostfibre og frugt og grønt Regelmæssigt indtag af usund kost fører til overvægt og kostrelaterede livsstilssygdomme

Kantinemad 2 ud af 3 kantinekunder får mere end 30 % af energien fra fedt hvoraf meget er ”skjult fedt”. I gennemsnit får kvinderne 143 g frugt og grønt pr. frokostmåltid og mændene 105 g . Fødevarestyrelsen anbefaler 600 g om dagen I gennemsnit får kantinekunder 3,4 g salt per kantinemåltid– det er for meget – Fødevarestyrelsen anbefaler 6 - 7 g pr dag! Kilde: Kantinemåltider – Ernæringsmæssig kvalitet, DTU Fødevareinstituttet, 2007 Titel 6

Convenience- og fast food Generelt et højt energiindhold, særligt i fast food, i nogle tilfælde, mere end halvdelen af det daglige behov hos en voksen kvinde (9 MJ) Eks. pr. portion: Pizza 5,3 MJ - Burger m. ost og bacon 4,2 MJ – Dürum rulle 4,4 MJ Generelt et højt saltindhold. I nogle retter, som pizza og pitabrød, overstiger saltindholdet det man bør få på en hel dag Eks. pr. portion: Pizza 6 – 11 g. – Burger m. ost og bacon 6 g. – Dürum rulle 5,6 g Generelt for lavt indhold af grøntsager, frugt og kostfibre Kilde: Næringsstofindhold i fast food, DTU, 2007