Unge uden uddannelse - hvem er de og hvordan kan de motiveres

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Set i forældreperspektiv
Advertisements

Særlige ressourcepersoner i folkeskolen
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
Overgangsordninger Praktik- og uddannelsesrådgivningen januar 2013
Bokstav børn.
Temamøde om Fleksuddannelsen De fem daghøjskoler i Århus, Kompetencehuset, Byhøjskolen, Gimle, AOF og IDA vil som forsøg og i samarbejde med.
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
mangfoldighedens søgelys
Unge uden uddannelse, social arv og vejledning Af Ulla Højmark Jensen, Lektor ved Forskningsenheden i Vejledning, DPU Tre fokus punkter: Hvad vil det sige.
- Hvem er de unge der ikke klarer overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelserne? - Hvad skal der til for at flere kommer godt i gang med/gennemfører.
Omsorg sundhed eller samvær? Rehne Christensen filosofisk firma
Begrundelse for ændringer i uddannelsen
En øget polarisering fordi.. •Udviklingen mod voksendom stadig mere kompleks – mange arenaer kræver identitetsarbejde – ”hvem vil jeg være” •”Det hele.
Ungdom det bedste guld - hvordan får vi guldet frem?
Mentorordning i Skive.
Værkstedet En del af inklusions- og trivselsindsatsen på Kærbyskolen og
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Mentorordningen i UUO Overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse.
  Billede 1 Blevet bedt om at fortælle lidt om hvordan det er at være socialiværksætter . Præsentation af mig selv : Er uddannet lærer og socialpædagog.
Lektiehjælp og faglig fordybelse Lektiehjælp og faglig fordybelse frem til næste folketingsvalg: - Skolen skal tilbyde børnene lektiehjælp og faglig fordybelse.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Susanne Minds Evaluator VIA University College
UU Odense Om at skabe fastholdelse gennem en organiseret mentorindsats i et større byområde.
Unge uden uddannelse  Problemet  Social baggrund  Skolen  Ungdomsuddannelserne.
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
UUO – dialogmøde 10. januar 2012 Skole- og dagtilbudschef Esben Krægpøth UUO Dialogmøde den 10. Januar 2012.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Hvordan kan man via et kvalitativt undersøgelsesdesign bedst vurdere vejledningens rolle og effekt for de vejledte over tid? Essensen i den kvalitative.
”Vejen frem” - projekt for borgere 18 – 30 år med psykiske lidelser Oplæg til Psykiatriens Samordningsudvalg Den 16. juni 2010.
Gymnasierne Erhvervsskolerne Aars Handelsgymnasiet Teknisk Gymnasium Rektor/uddannelseschef Gert Husum.
Mentorprogrammet – ” Fokus på frafaldet”. Thomas Bedsted 34 år Uddannet lærer. Arbejdet på ordblinde efterskole. Været leder af intern skole på socialpædagogisk.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
At være pårørende – håb og muligheder
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
Unges holdninger til kriminalitet, staf og behandling
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Uddannelsesudfordringer efter globaliseringsrapporten og velfærdsforliget Paneldrøftelse i Danmarks Vejlederforening d. 30. januar 2007 v/ Per B. Christensen,
Pårørende er dem, som har den tætte relation til den sindslidende  Den nære familie  Far, mor, søskende og børn  Andre familiemedlemmer  Arbejdskollega.
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Broforløbet – Esbjerg, Varde og Vejen Lars Katzmann - Projektejer Marianne Kirk Nielsen – Projektleder Tina Nielsen – Beskæftigelsesrådgiver Jobcenter.
Fra måske egnet til egnet Eud-Start Træningsbanen til en erhvervsuddannelse.
UP 2U UP2U-forløb for frafaldstruede unge
Hvad med de unge, der ikke passer ind i systemet? – hvem er de og hvordan kan vi gøre os umage med at rumme dem? Af Ulla Højmark Jensen, Lektor ved Institut.
Arbejdsmarkedschef Michael Petterson Vejle Kommune Flygtninge i arbejde.
Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 Beskæftigelseskonference 2010 Session 1: De unges tanker om uddannelse og arbejde Nanna Friche Institut for.
Præsentation af resultaterne fra workshop 1 1. Workshop 1- hvad gjorde vi? Spor: Unge, uddannelse og beskæftigelse Tema 1 - Forebyggelse og sammenhæng.
Evaluering og dokumentation af efterskolens vejledning Af Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen Forskningsenheden i Vejledning, Erhvervs- og Professionsuddannelse.
COWI PowerPoint design manual# Datagrundlag for rapporten  Registeranalyser fra DREAM, Danmarks Statistik  Sagsgennemgang af 338 sager fra Århus, Ringkjøbing/
MENTOR Sagsbehandler UU-vejleder Studievejleder Kontaktlærer Psykiatrien Rusmiddelcentret Prak. læge Prak. psykolog Ydelseskontoret Familieafd. Visitation.
Seminar om efterværn i Ilulissat november 2010 vedr. Piareesarfiit i Grønland v/ Marie Pedersen u Den lokale erhvervsskole, daværende STI,
Produktionsskolernes ny rolle. Styrkelse af produktionsskolerne For unge der ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse.
Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet - Når UU er en integreret.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Mentors rolle og mentoropgaver. En mentor er... …en personlig sparringspartner, der stiller sig selv og sin viden, indsigt og erfaring til rådighed for.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
I mentor ordningen på elevmentor.dk
Regionsprojekt på Campus Køge
Bilag 4 Unge og mentorroller.
Ungestrategiens ledergruppe
Læringslokomotivets forældresamarbejde
EGU – hvad virker? EGU – et godt redskab til inklusion af unge til
Præsentationens transcript:

Unge uden uddannelse - hvem er de og hvordan kan de motiveres Unge uden uddannelse - hvem er de og hvordan kan de motiveres? Af Ulla Højmark Jensen, Lektor ved Forskningsenheden i Vejledning, DPU Tre fokuspunkter Introduktion til den kvalitative undersøgelsesdel Forskellige grupper af unge uden uddannelse – hvad kan motivere dem til at gå i gang Bud på hvad vejledere og uddannelsesinstitutionerne kan gøre for at støtte de unge

Unge uden uddannelse - interviewundersøgelsen Vinter 2001- sommer 2002 49 unge 16-24 år (flest i gruppen 18-20 år) 8 strategisk udvalgte kommuner Ligelig køns fordeling Fælles karakteristika: Ikke i gang med en ungdomsuddannelse Ikke afsluttet anden uddannelse end grundskolen

Interviewpersonerne 24 pct i arbejde 16 pct arbejdsløse, sygemeldte eller på barselsorlov 60 pct på produktionsskole (herunder et par der var i gang med FUU)

Fælles for de interviewede unge De fleste har oplevet at deres opvækst har været problemfyldt De fleste har oplevet problemer i grundskolen – faglige og/eller sociale De fleste oplever det som et nederlag at de ikke er i gang med en uddannelse Det er ikke ”naboens søn/datter” der bare ikke lige kan bestemme sig

Indkodningen af de unge uden uddannelse Højere grad af kulturelkapital Lavere grad af socialkapital Højere grad af socialkapital Lavere grad af

Fire typer af unge De vedholdende De flakkende De opgivende Højere grad af kulturelkapital De vedholdende De flakkende Lavere grad af socialkapital Højere grad af socialkapital De opgivende De praktiske Lavere grad af kulturelkapital

De opgivende: Oliver Folkeskolen Familien Venner Arbejde, uddannelsesønsker og erfaringer Fremtiden

Hvad kan få Oliver til at gå i gang med en uddannelse? teorien være snævert knyttet til det praktiske arbejde det praktiske være indgangen til uddannelsesforløbet der foranstaltes en personlig støttemulighed under hele uddannelsesperioden (ankermand, forbillede og støtte til det faglige og det sociale område – herunder hjælp med at løse praktiske problemer, der måtte opstå) han have mulighed for at deltage i selvtillidsskabende netværksorienterede arbejdsrelationer fx ved at arbejde i selvstyrende grupper.

De praktiske: Peter Folkeskolen Familien Venner Arbejde, uddannelsesønsker og erfaringer Fremtiden

Hvad kan få Peter til at gå i gang med en uddannelse? teorien er snævert knyttet til det praktiske arbejde med mulighed for ekstra støtte til det teoretiske det praktiske skal være indgangen til uddannelsesforløbet der var knyttet en ungdomsvejleder eller lignende, der sammen med familien kunne være med til at holde ham fast i et forløb og give ham troen på, at det nok skal lykkes der er plads til at udfolde et socialt liv på uddannelsesinstitutionen.

De vedholdende: Vibeke Folkeskolen Familien Venner Arbejde, uddannelsesønsker og erfaringer Fremtiden

Hvad kan få Vibeke til at gå i gang med en uddannelse? Teorien skal afstemmes efter den enkeltes tempo og formåen, og underviserne skal ofte komme med faglige tilbagemeldinger på den enkeltes indsats og niveau. Det praktiske kan være indgangen til uddannelsesforløbet, men der må gerne være større teoretiske blokke. Der skal være sociale arrangementer og tryghedsgrupper på uddannelsesinstitutionerne, der kunne være med til at sikre tilknytning til uddannelsesstedet.

De flakkende: Fie Folkeskolen Familien Venner Arbejde, uddannelsesønsker og erfaringer Fremtiden

Hvad kan få Fie til at gå i gang med en uddannelse individuelt tilrettelagte forløb, der er skræddersyede til den unges lyster og behov og sikre optimal udfordring. mulighed for kreative udfoldelser eller anden ikke boglig aktivitet i uddannelsesperioden. sociale aktiviteter, der kan være med til at fastholde engagement.

De fire grupper af unge uden uddannelse og vejledning Vejlederen kan opleve at den unge i vejledningssituationen opfører sig Den unge kan opleve vejledningssituationen som Den vejlederrolle der vil kunne motivere de unge Opgivende Aggressivt, indadvendt, opgivende, afvisende, forbeholdende Enspænder agtig Selvdestruktivt Virker umodtagelig for vejledning Angreb og anklager Afvisning / Ikke anerkendelse Manglende forståelse (personlig og faglig) Kamp (ulige) ”Storebror/søster rolle” Forstående men ikke (med)følende, forbilledlig, respektindgydende, men ikke diktatorisk Praktiske Umodent, urealistisk Ensporet, her og nu orienteret Gå på mod men ustabil (utidig) forældre/voksen indblanding (for mange) krav og forventninger mulighed for hjælp ”Store bror/søster og træner rolle” Forbilledlig, indpiskende realist Vedholdende Frustreret, modløs (her og nu), usikre, ensom, sårbar, higer efter voksen kontakt/anerkendelse, oplysning, hjælp og støtte (faglig og personlig), Voksenkontakt/omsorg Mulighed for førerhund / dele ansvar ”Forældre rolle” Støttende, vejledende, opmuntrende Flakkende Flakkende, forvirret Flimrende / uafklaret, Handlingsorienteret og målsøgende (ikke altid realistisk Udfordring samarbejde Sparing kamp (lige) ”Trænerrollen” Ligeværdig vidende samtale partner, indpiskende realist

Matchning af de fire grupper af unge uden uddannelse med uddannelsesinstitutionerne? Primære mål Fokus i undervisningen Muligheder i undervisningen og på uddannelsesinstitutionen Opgivende - ønsker praktisk indgang Højne faglige niveau og opbygge sociale netværk - på afkodning (faglige og sociale) - på opstilling af mål og delmål (faglige og sociale) - for særlig faglig opmærksomhed - for socialnetværksdannelse Praktiske - ønsker praktisk indgang Højne faglige niveau - på afkodning (faglige) - på opstilling af mål og delmål (faglige) - for særlig faglig opmærksomhed - for praktik forløb/praktiske aktiviteter - for sociale aktiviteter Vedholdende - ønsker social og boglig indgang Opbygge sociale netværk - på afkodning (faglige og sociale) - på tryghed (faglig og social) - for individuel faglig opbakning og feedback - for socialnetværksdannelse og tryghedsgrupper Flakkende - ønsker kreativ indgang Støtte identitetsdannelse - på åbenhed og fleksibilitet - på individuelle valgmuligheder - for projekt og procesorienteret arbejde - for kreativ udfoldelse - for sociale aktiviteter

Hvad kan uddannelsesinstitutionerne gøre (i forhold til undervisning mv)? Et tilpasningsperspektiv (institutioner er som de er, de unge skal tilpasse sig) Fokus: nogle unge skal hjælpes/støttes så de kan få en uddannelse Udgangspunkt: At nogle unge er utilpassede og fagligt svage Uddannelsesinstitutionens primære opgave (Vejleder/underviser): Identificere mangler og tilbyde ekstra tilbud. Fx Ekstraundervisning uden for almindelig skoletid Lektiecafeer efter skoletid Sociale arrangementer udenfor skoletiden fx fester mentorordninger Kontaktlærer ordninger Et forandringsperspektiv (de unge er som de er, uddannelsesinstitutionerne skal tilpasse sig) Fokus: Rummelige uddannelsesinstitutioner Udgangspunkt: Undervisningen skal bygge på den enkelte unges ressourcer og kompetencer Uddannelsesinstitutionens primære rolle (underviser/vejleder): Identificere de unges kompetencer og målrette undervisningen efter det. Fx Løbende differentieret faglig støtte i den almindelige undervisningstid Det socialmiljø /opbygning af gunstige rammer for tryghed/netværk Motivering og efteruddannelse af lærer, vejledere, kontaktlærer og mentorer (Gen)indførsel af gode skolepraktikordninger

Hvad kan uddannelsesinstitutionerne/vejlederne gøre (i forhold til arbejdsmarkedet)? Et tilpasningsperspektiv (arbejdsmarkedet er som det er, de unge skal tilpasse sig) Fokus: nogle unge skal hjælpes/støttes så de kan få/beholde en praktikplads/et arbejde Udgangspunkt: Nogle unge mangler noget (faglige, kulturelle, sociale og sproglige kompetencer) Uddannelsesinstitutionerne og vejlederens rolle: Identificere og hjælpe den unge til at få det de mangler. Fx hjælp til praktikpladsansøgninger, tilbud om ekstra timer i sprog tilbud om kulturelvejledning sidemandsoplæring/mentor Et forandringsperspektiv (de unge er som de er, arbejdsmarkedet skal tilpasse sig) Fokus: Et rummeligt arbejdsmarked Udgangspunktet: Arbejdsmarkedet tager ikke ansvar for at skaffe nok praktikpladser Uddannelsesinstitutionerne og vejlederens rolle: Der må arbejdes på at skabe plads til de unge (på deres egne præmisser). Fx holde informationsmøder for arbejdsgivere, opsøgende information om praktikpladsordninger og tilskudsmuligheder, støtte de unge på arbejdspladserne, stille krav til arbejdspladsernes rummelighed