Læsning..

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Oplæg om læsning - hvad kan man som forældre gøre for sit barns læseudvikling… Asgård skole jan
Advertisements

Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Forældreorientering Skolereformen.
Læringsreformen En stor forandringsproces er i gang i folkeskolen. Det handler ikke blot om implementering af en ny lov. Det handler om omstilling og udvikling.
Information om folkeskolereformen tirsdag den 29. april 2014 mellemtrinnet.
Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Tre klare mål 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan –Mindst 80 pct. af eleverne skal være gode til at læse og regne.
Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
Læsning og læseprocesser
GÅ LÆSEVEJEN MED DIT SKOLEBIBLIOTEK! TYVE MINUTTER OM DAGEN….
Et væksthus for børn og voksne
Holsted Skole Holsted SFO & førskolegruppe. Holsted Skole Holsted SFO & førskolegruppe.
Folkeskole-reformen August 2014.
LæseUdviklingsSkemaet
Tilsyn Aabenraa Friskole 2010
Skolereformen Overordnede mål:
Reformmesse på Sofiendalskolen
En læsepolitik Skolen på la Cours Vej.
Gruppe - Hvidovre. Information og kommunikation Formålet er at fremme informationen og kommunikationen mellem de to institutioner og gøre børnene og de.
De nationale test Dette oplæg er målrettet mod forældre og har fokus på tre områder: Formålet med de nationale test Testenes funktion og indhold Brug af.
LÆSEHJØRNET I BLOK A.
Ordblindhed Hvad er det?.
Sprogtilegnelse d Ida Marie Holm.
Information om folkeskolereformen mandag den 28
Bestyrelsesmøde 30. september 2013 Stavnsholtskolen Folkeskolereform – de helt overordnede rammer.
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Informationsaften om folkeskolereform og skolebestyrelsesvalg Allingåbro Børneby.
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Tre klare nationale mål
Lektiehjælp og faglig fordybelse Lektiehjælp og faglig fordybelse frem til næste folketingsvalg: - Skolen skal tilbyde børnene lektiehjælp og faglig fordybelse.
Hvad er læseskub? Hovedfokuspunkt: De svage læsere
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
Aftale om et fagligt løft af folkeskolereformen
Brædstrup skole Skolens handleplan for læsning
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
- Hvad kan I forvente som forældre?
Folkeskolereformen Esbjerg kommune
Faglig fordybelse i indskolingen
Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv
Ændringer i forbindelse med reformen Med den nye reform indføres følgende ændringer af timefordelingen i udskolingen : Dansk i klasse får eleverne.
Projekt ”Læsevejlederen som kamæleon” 2014
Folkeskolereform 2014.
Reformen på Stavnsholtskolen. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de udnytter deres potentialer optimalt Folkeskolen skal mindske betydningen af.
INDSKRIVNINGSMØDE.
Sprogets legeplads Sprogudvikling Højtlæsning og billedbøger
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Den forebyggende indsats
Læringsreform i Hillerød. Tre overordnede mål: 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2.Folkeskolen skal mindske betydningen.
O RIENTERINGSMØDE FOR KOMMENDE 0. KLASSE. D AGSORDEN Præsentation af Langsøskolen Fra børnehave til skole Ny på en skole Forventninger til forældresamarbejdet.
Når børn skriver sig til læsning
Målstyret læringsreform
Læseprojekt Dalgasskolen Læseoplevelser Læsevaner Læsekompetencer.
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Folkeskolereform august 2014 Velkommen til oplæg om implementeringen af folkeskolereformen på Haldum-Hinnerup Skolen.
 1. Velkomst og præsentation  2. Kort gennemgang af reformen  3. Hvordan bliver reformen udmøntet på Byskolen  4. Skolebestyrelsen  5. Farvel Velkommen.
Læsning.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
Sprogbaseret læring i naturfag
Velkommen til orientering om folkeskolereformen 10.juni 2014 på Arden Skole Program: 1. Information om den nye folkeskolereform 2. Hvordan gennemfører.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
0. Kl 2016/2017.  I bh.kl skal undervisningen tilrettelægges og udføres således at eleven får kompetencer inden for:  1)Sprog  2)Matematisk opmærksomhed.
Læsning på Højen skole.. Læsemål på Højen skole. Gennemgang af LUS. Videre og faglig læsning Modeller til læsning.
Skolebestyrelsens arbejde Præsentation til forældremøde.
National ordblindetest på tværs af uddannelser Testen skal identificere elever og studerende med ordblindhed på tværs af uddannelser fra forår 3.klasse.
Børns sprog og læsning – i dagtilbuddet.
Naturfag.
Pjece til forældre - parat til skole Skolestart august 2017
READ – sammen om læsning
Præsentationens transcript:

Læsning.

Hvornår begynder man at lære at læse? Når man begynder i skole? Eller lang tid før?

Den formelle læseindlæring begynder i skolen, men lang tid før er barnet begyndt at lægge mærke til ords betydning, ords lyde, skrift, bøger, logoer. Alt det peger frem mod den læseindlæring, som foregår i skolen.

Hvad er læsning? Læsning. Afkodning Tekstforståelse

Afkodning. Undervisning i bogstavernes navne og lyde. i + s = is løbe fisk hvor produktionsprocesser

Tekstforståelse. Højtlæsning – dialogisk op læsning. Samtale om fælles tekster og bøger. Undervisning i teksters forskelligheder. Faglitteratur og skønlitteratur.

Læsning i fællesskab og selvstændig læsning. Selvstændigt. Børnene læser i bøger, som er passende for deres niveau. Der gives hver dag tid til læsning i skolen. Barnet læser selv, sammen med en makker eller med en lærer. Der gives dagligt en passende læselektier for, som skal læses hjemme. Fælles. Tekster af forskellig art gennemgås i fællesskab i klasserne. Der arbejdes med teksternes indhold. Eleverne lærer de forskellige fags tekster at kende.

Faglig læsning. Fagene rummer tekster af forskellig karakter. Alle lærere er læselærere. Det er vigtigt at børnene lærer de forskellige fags tekster og fagord at kende, således de kender disse teksters særegenhed. Et sådant kendskab fører til bedre sprog- og tekstforståelse i de forskellige fag.

Læseundervisning. Indskoling. Mellemtrin. Afkodning. Tekstforståelse. Hver skoledag starter med læseundervisning for alle elever i 30 minutter. Eleverne arbejder på det niveau, som er passende for deres læseudvikling. Læseundervisning i bevægelse. Mulighed for læseskub og supplerendeundervisning. Inspirerende læsemiljø som skaber mulighed for læsning på forskellig vis. Indskoling. Mellemtrin. Afkodning. Sproglig opmærksom. Rim og remser. Bogstaver og lyde. Spil med bogstaver og ord. Læsning af bøger med stigendes sværhedsgrad. Ordlæsning. Gentaget læsning. Flydende læsning. Læsning af bøger med stigende sværhedsgrad. Tekstforståelse. Dialogisk oplæsning af tekster. Skønlitteræretekster -fagtekster. Ordkendskab og viden om verden. Fagtekster og fagord. Tekstanalyse af skønlitteræretekster. Læseform. Højtlæsning. Oplæsning. Makkerlæsning. Læsning af bøger i klassesæt. Selvstændiglæsning. Skærmlæsning. Fælleslæsning. Læseteknikker fx. skimming el. hurtiglæsning. Elektronisk oplæsning.

Test og supplerende undervisning. 0.kl.: Sprogvurdering. 1.kl.: OS64 2.kl: OS120 og national test i læsning. 3.kl.: SL60 evt. staveprøve. 4.kl.:SL40, evt. staveprøve og nationaltest i læsning. 5.kl: Kommunal læsetest. 6.kl: Nationaltest i læsning. Testene samt rådgivning fra pædagogisk konsulent Marianne Andersen er med til at hjælpe os til med at finde ud af om nogle elever har behov for supplerende undervisning, it hjælpemidler eller andre særlig tilrettelagte tilbud. Som en del af det kommunale undervisnings tilbud, har vi mulighed for at sende evt. ordblinde elever i læseklasse i en periode i 4. eller 5.kl.